top of page

Innledende om kommuneoverlegene

Innledende

Randaberg kommune har to kommuneoverleger, Ole Bernt Lenning og May Sissel Vadla. Kommuneoverlegene er kommunens øverste medisinskfaglige rådgivere. De tilrettelegger og leder det samfunnsmedisinske arbeidet i kommunen. Kommuneoverlegene er ansatt i 45 prosent stilling hver. På grunn av koronapandemien har Ole Bernt Lenning jobbet 100 prosent fra mars 2020, mens May Sissel Vadla har arbeidet mellom 60-100 prosent, avhengig av annet arbeid eller studier. 

Viktige oppgaver er blant annet:

  • helsemessig beredskap

  • smittevern

  • miljørettet helsevern

  • folkehelse

  • rådgivning

  • forvaltning

  • kvalitetsutvikling

  • medisinsk faglig oppfølging av helsetilbudet i kommunen

Arbeidssituasjonen


Arbeidsbelastningen har vært stor. Behovet for informasjon er stort og pandemien har krevd mye av oss på beredskaps- og helseområdet.

Fra mars og til i dag har mye av vår interne og eksterne aktivitet skjedd digitalt, selv om eksterne og interne samarbeidsmøter også har blitt gjennomført som fysiske møter.

Den viktigste prioriteringen for 2020 har vært å håndtere samordnings- og beredskapsrollen under pandemien. Vi har hatt faste møtepunkt internt i kommunen, beredskapsmøter, der vi kunne rettlede, formidle føringer og påbud fra stat og region til kommunen. Vi har også daglig svart på spørsmål fra ansatte i kommune på e-post og telefon.

Samtidig etablerte vi samarbeidsforum med helseforetaket og smittevernlegene i Stavanger, Sandnes og Sola kommune. Disse samordningsarenaene har fungert godt. Vi har hele tiden opplevd stor velvilje fra alle parter, selv om tiltak og endringer har skjedd brått, og det ikke alltid har vært like enkelt å svare på spørsmål om pandemien.

Om koronapandemien


Under koronapandemien har vi alle blitt satt på prøve. Viruset (SARS-Cov-2) som forårsaket sykdommen covid-19 ble identifisert i januar 2020. Folkehelseinstituttet (FHI) startet å teste for covid-19 23. januar 2020. Sykdommen ble første gang påvist i Norge 26. februar.

Det første smittetilfellet i Norge ble identifisert 9. mars. Første dødsfall i Norge ble rapportert 12. mars 2020. I Randaberg ble 9 personer koronasmittet i mars 2020.

Covid-19 er en ny sykdom


Kunnskap om senvirkninger etter gjennomgått covid-19 er foreløpig lite kjent. Det er igangsatt flere studier om dette både i Norge og i utlandet.

Som med andre virus, så skjer det små endringer i arvematerialet (RNA) til SARS-CoV-2 når det formerer seg. Dette kalles mutasjoner. Så langt er det identifisert tre varianter av SARS-CoV-2, som det følges ekstra med på: Engelsk, Sør-Afrikansk og Brasiliansk variant.

Beregninger anslår at én person som er smittet med koronaviruset i gjennomsnitt smitter 2–3 andre, mens én person med influensa smitter 1–2 andre.

 
Testing


Testing skjer ved Stavanger Forum på Tjensvoll i Stavanger kommune, der det i dag er rigget til for tre teststasjoner: én ved Stavanger Forum,  én ved Stavanger Ishall, Ishockeyveien, og én teststasjon ved Stavanger Idrettshall. Kapasiteten er god.

Smitteteam


Kommunens smitteteam består av helsepersonell i kommunen som går i turnus to og to hver tredje uke. Smitteteamet er totalt seks personer, alle sykepleiere og alle med ordinære jobber i tillegg.


Oppgaven er å kontakte den smittede som informerer oss om nærkontakter de siste 48 timene. Smitteteamet kontakter deretter nærkontaktene snarest mulig.

Smitteteamet samles til møter omtrent daglig for å utveksle informasjon og diskutere pågående saker og smittetilfeller. På møtene diskuteres enkeltsaker, og hvordan det blir håndtert over kommunegrensene og i forhold til sykehuset.

Om cov19
isolasjon.png

Den smittede

Er pålagt isolering

Nærkontakter til den smittede

  • Du er pålagt karantene. Du bør teste deg straks og etter syv døgn.

  • De du bor med bør holde seg hjemme (ventekarantene) til du har fått svar på første test

Andre i miljøet rundt den smittede

  • Du kan bli bedt om å teste deg

  • Du kan bli bedt om å holde deg hjemme til restresultatet er klart

Vaksiner


Det har vært og er et begrenset antall vaksinedoser. Flere vaksiner mot SARS-CoV-2-viruset er godkjent, og nye forventes å bli godkjent framover. Noen av vaksinene er basert på tradisjonelle metoder, mens andre bruker helt ny teknologi.

I Randaberg startet vaksineringen 6. januar 2021. I dag er over 80 prosent av de over 85 år er vaksinert med én dose av koronavaksinen. I gruppen 75–84 år er over 30 prosent av menn og kvinner vaksinert med én dose av koronavaksinen.

Vaksiner

Tidslinje


Beredskapsmøter

Totalt 30 møter i beredskapsledelsen i kommunen. Frekvensen har variert etter hvor mye smitte det har vært. I mars etter nedstengningen hadde vi flere møter i uka, og naturlig nok færre møter i de periodene hvor det var lite smitte.

Lokale tiltak / pressemeldinger fra kommuneoverlegen

.

Tidslinje
bottom of page