Kultur
Overblikk Kultur
På tross av pandemien fra mars har 2020 likevel vært et aktivt og innholdsrikt år. For kultursektoren, herunder den frivillige sektoren som står sterkt i Randaberg, har det selvsagt også vært et krevende år. Kulturaktivitet har imidlertid vært et lyspunkt for innbyggerne i denne situasjonen.
Det ble gjennom fjoråret lagt ned en imponerende innsats fra de ansatte i tjenesteområde kultur. De har stått på langt ut over det som kan forventes for å få til aktivitet innenfor de til enhver tid skiftende smittevernregler. Kulturskole, bibliotek, kulturscene, ungdoms- og fritidsarenaer, idretts- og svømmehall, Tungenes fyr og Vistnestunet har kunnet gi et tilbud gjennom store deler av året. En del av totalbildet er de ansattes kompetanseløft når det gjelder digital kulturformidling. De første digitale formidlingstiltakene var oppe ikke lenge etter pandemiens start.
I tillegg har det bltt jobbet aktivt med en rekke større og mindre prosjekt, uavhengig av pandemien, som for eksempel Randaberg sitt 100-års jubileum, Frivillighetens hus, kunstprosjekter, nytt biblioteksystem, akustikkprosjekt Tungenes og skisseprosjekt helårsrom Vistnestunet.
Tjenesteområdet har bidratt med omfattende veiledning og oppfølging av lag og foreninger, andre kulturaktører og arrangører når det gjelder tilpasninger til situasjonen. I pandemiens første fase organiserte vi et system for kobling av frivillige opp mot behov for mottak av frivillighet.
Fra den totale nedstengingen ettermiddagen 11. mars, via en vår og sommer preget av gradvis gjenåpning, til en høst med varierende rammebetingelser.
Tiltak fra økonomiplanen 2020-2023
Investering
Oppgradering kulturbygg
Utbedring av akustikk i kafebygget på Tungenes fyr, med statlig medfinansiering fra Musikkutstyrsordningen. Forbedringspunkter i vedlikeholdsplan er gjennomført. Det ble utarbeidet plan for Vistnestunet museumsgård, med skisseprosjekt for et varmt helårsrom som vil bidra til et utvidet tilbud.
Prosjektering Maritimt vitensenter
Prosjektet er utsatt til 2022 i påvente av statlig medfinansiering. Jærmuseet bekoster imidlertid ny utstilling i Sjøbruksmuseet knyttet til havbruk og visningskonsesjon som er under utarbeidelse, med mål om ferdigstilling i 2022.
Drift
Randaberg 100-års jubileum 2022
Midler ligger inne fra 2021, men jubileumskomité ble etablert i 2020, arbeidet med jubileet ble for alvor satt i gang.
Sommertilbud
Sommertilbud barn og unge, frivillige lag og foreninger har, på tross av utfordringene med pandemien, blitt igangsatt, og gjennomført med positiv evaluering i etterkant.
Åpningstider idrettsanlegg
Treningstider RIL svømming og Volley utenfor åpningstider, fortsatt gratis leie.
Arbeidsgiver
Oppfølging av koronaregler/anbefalinger har tatt mye av oppmerksomheten, og tjenesteområdet har i liten grad rukket å følge opp tiltaksplanen på grunnlag medarbeiderundersøkelsen. Tiltakene ble utarbeidet rett før pandemien slo inn. Tjenesteområdet har imidlertid et gledelig lavt sykefravær, som har vært stabilt over flere år.
Sykefraværet i tjenesteområdet er på laveste nivå i hele kommunen. Alle avdelingene i tjenesteområdet hadde lavere enn fire prosent sykefravær. Fire av de fem avdelingene/ansvarene hadde under to prosent fravær. Dette er en stabil trend over mange år.
Tjenesteområdet oppleves å ha en stabil arbeidsstokk. Turnover var 14 prosent totalt sett ved utgangen av 2020.
Økning i utgifter til fast lønn fra 2019 til 2020 ligger på 1,8 prosent mens økning i alle lønnsutgifter er 2,9 prosent.
Rekruttering og kompetanse: I de få tilfellene vi har lyst ut stillinger i 2020 har vi fått tilfredsstillende antall søknader med riktig kompetanse. Det er mest turnover i de små stillingene ute i drift.
Økonomi
Hele tjenesteområdet Kultur
Kulturskole og Randaberghallen er i balanse ved årsslutt, mens fritid har et mindreforbruk som delvis skyldes lavere aktivitetsnivå på enkelte områder som følge av korona-pandemien og planlagte innsparingstiltak. Biblioteket har et merforbruk knyttet til overgang til nytt fagsystem, som er forutsatt dekket av fond.
Som rapportert i andre tertial har tjenesteområdet hatt en betydelig inntektssvikt som følge av koronapandemien. Inntektsbortfall ved Varen og Tungenes fyr er medvirkende til at tjenesteområdet går i minus. Dette gjenspeiler det man ser nasjonalt om kultur som en av de mest rammede sektorene rent økonomisk.
Det er i tillegg imidlertid noen mer «tekniske» forhold som slår ut i merforbruk:
-
Kr 0,2 mill. forskuttert til prosjektet «Bondens torg. Tilskudd på samme beløp er ikke overført fra fylkeskommunen ennå.
-
Kr 0,2 mill. Akustikkprosjekt Tungenes. Tilskudd kr 0,1 mill. fra den statlige Musikkutstyrsordningen ikke overført ennå. Øvrige utgifter er forutsatt dekket av fond.
-
Kr 0,16 mill. Kunstprosjekter som skal dekkes av fond og overføring fra utbygger til kunstprosjekt i Sentrumsparken.
Kommentarer til hovedposter:
-
Lønn: Merforbruk lønn totalt sett skyldes at tjenesteområdet ikke har klart å oppnå innsparingsforutsetningene i vedtatt budsjett. Lavt sykefravær og lite turnover kan være en av årsakene
-
Kjøp av varer og tjenester: Avvik på grunn av prosjekter som nevnt over.
-
Overføring og tilskudd fra andre: Det en merinntekt knyttet til tilskudd fra andre til prosjekter.
-
Salgs- og leieinntekter: Mindreinntekter på rundt kr 0,8 mill. som kan knyttes direkte til pandemien. Noe av dette er det knyttet lavere utgifter til også, samt at noe er kompensert for.
Covid-19
Hele tjenesteområdet Kultur
Tjenesteområdet har forholdt seg til en rekke ulike bransjestandarder og veiledere/retningslinjer for smittevern innen de ulike fagfeltene. Bibliotek, kulturskole, fritidsklubb, museum, kulturscene, idrettshall, svømmehall, kor, korps, etc. har alle hatt sine helt spesifikke måter å følge opp smittevernet på.
Mye tid og energi har gått med på å holde seg oppdatert og følge opp dette. Målet har vært å kunne til enhver tid ha mest mulig aktivitet innenfor eksisterende begrensninger. Dette har de ulike avdelingene innen kultur i stor grad lykkes med, takket være en glimrende innsats fra de ansatte, men også blant ledere i frivillige lag og foreninger.
Randaberg kulturskole
Etter nedstengningen torsdag 12. mars var kulturskolen allerede i løpet av første uken i gang med undervisning på nett for alle fagtilbud. Etter 5 uker med nettundervisning åpnet skolen for til stede-undervisning for 1. - 4. klasse, og 3 uker etter det, mandag 18. mai, var det det til stede-undervisning for alle fagtilbudene.
Randaberghallen
Hyppige endringer i smitteverntiltak på kort varsel har vært utfordrende for både ansatte og brukere, men søkt løst på best mulig måte. Besøkstall under publikumsbading har vært sterk redusert som følge av smittevernregler og begrenset kapasitet. Etterspørsel har vært langt høyere enn tilbud.
Randaberg folkebibliotek
Måtte stenge for en periode etter nedstengingen, men startet veldig raskt med en bestill og take-away ordning for bøker. Dette fungerte godt. En flyttet også midler fra innkjøp av fysiske medier til digitale medier samtidig som Nasjonalbiblioteket/Rogaland fylkesbibliotek også kom med ekstraordinære midler til innkjøp av e-bøker/lyd0.
Fritid
Koronapandemien har gjort at det har vært hyppige endringer i driften gjennom året, etter hvert som nasjonale og lokale råd og anbefalinger har endret seg. En har holdt aktiviteten i gang når dette har vært mulig, og ansatte har hatt andre oppgaver i perioder der en ikke har hatt mulighet å opprettholde normal aktivitet.
Tilskuddsforvaltning har gått mer elle mindre som normalt. Randaberg kommune har ikke hatt særskilte tilskudd som følge av koronapandemien, men i likhet med mange offentlig instanser ble det ikke stilt krav om tilbakebetaling dersom arrangementer og aktiviteter som hadde fått tilskudd måtte avlyses som følge av kronapandemien.
Færre besøkende på færre arrangementer
Koronaåret kan eksemplifiseres gjennom noe statistikk fra Varen Randaberg kulturscene. Kulturscenen er sammen med enhetene Vistnestunet og Tungenes fyr ikke knyttet til avdelingene i kultur, men sorterer direkte under kommunalsjefen for kultur.
For Varen sin del lå det i 2020 an til en videre økning i aktivitetsnivå, med håp også om en god økning i publikumsantall. På tross av nedstengninger, begrensninger og veldig uforutsigbare forhold for gjennomføring av arrangementer er vi veldig glade for å ha fått til så mye som vi har.
Ved utgangen av 2020 kunne vi vise til over 40 gjennomførte arrangementer og et titalls nettsendinger (streaminger) med musikk og kulturinnslag. Arrangementene som er gjennomført har for det meste hatt store begrensninger i publikumsantall, og dette vises gjennom både publikumsantall og de økonomiske betingelsene for arrangementene. Publikum som har vært på besøk har uttrykt stor glede over å kunne oppleve konserter og andre kulturuttrykk i en tid hvor mange opplevelser er utilgjengelige.
Grafen til venstre under viser de tre første fulle driftsårene etter at Varen åpnet høsten 2017. Vi ser en halvering av besøkstall siden 2019, men det er på samme nivå som 2018. Antall arrangement viser ikke en like stor nedgang. Hadde det ikke vært for alle avlysningene og utsettelsene hadde vi også i 2020 ligget an til en solid oppgang fra året før.
Også ved Vistnestunet og Tungenes er det en betydelig nedgang i antall besøkende fra 2019, om enn ikke så stort som for Varen.
Randaberg kulturskole
Kulturskolen tilbyr barn og unge bosatt i kommunen fagopplæring i kunstfag. Unntaket fra hovedmålgruppen er PUH-bandet «Tirsdagsmusikken» og noen enkeltkurs i instrumentopplæring for voksne. Det tilbys også musikk-grupper i barnehagene og «Minnenes melodi» for syke- og aldershjem.
Koronasituasjonen satte sitt preg på både undervisning og aktivitetsplaner ut året. Opptredener, innslag og arrangementer har blitt avlyst, men vi har også fått tenkt alternativt og nytt for deler av kulturskolevirksomheten.
Sommerkonserten ble gjennomført ved at flere innslag ble filmet på Varen kulturscene, og det ble laget en film-konsert på 25 minutter som ble lagt ut og kunne bli sett ut året. Høsten bar også preg av avlyste aktiviteter, og blant annet så har ikke «Minnenes melodi» og «Flerkulturell møteplass i kulturskolen» kunnet bli gjennomført i denne tiden.
I desember fikk vi arrangere og gjennomføre kulturskolens julekonsert i Varen. Det ble det en god opplevelse for både lærere, elever og rundt 100 publikummere å få gå på konsert igjen. Dette ble en fin opptur for både ansatte og elever etter en noe utfordrende og uforutsigbar høst.
Arbeidsgiver
Randaberg kulturskole
Kulturskolen har 6,9 årsverk i faste stillinger fordelt på 13 ansatte. Fra august og ut året var det en ansatt i 100 prosent permisjon samt en ansatt som hadde 15 prosent permisjon. Arbeidsoppgaver her har blitt dekket opp med interne vikariater, slik at ved utgangen av 2020 så har kulturskolen vakanser som utgjør i underkant av 0,5 årsverk.
I august gikk rektor ved kulturskolen av med pensjon, og ny rektor ble ansatt og var på plass før skolestart. Det var noe overlapping og erfaringsdeling denne måneden.
En ansatt har vært i 100 prosent permisjon fra 1. august, og dette er blitt løst med interne vikariater.
Økonomi
Randaberg kulturskole
Kulturskolen har hatt et mindreforbruk på 17 000 for 2020, og er dermed i balanse.
Kulturskolen har 6,9 årsverk i faste stillinger fordelt på 13 ansatte. Fra august og ut året var det en ansatt i 100 prosent permisjon samt en ansatt som hadde 15 prosent permisjon. Arbeidsoppgaver her har blitt dekket opp med interne vikariater, slik at ved utgangen av 2020 så har kulturskolen vakanser som utgjør i underkant av 0,5 årsverk. Dette har bidratt til å kunne gjennomføre vedtatte innsparinger.
Det har vært noe lavere driftsutgifter enn planlagt totalt sett, som en følge av koronasituasjonen. Dette har også bidratt til underforbruket, da brukerbetalingen også ble noe lavere enn budsjettert. Elevantallet har vært stabilt fra året før, men det har vært noen planlagte voksentilbud som ikke ble gjennomført grunnet koronasituasjonen.
Kulturskolen fikk ikke gjennomført de tradisjonelle «rekrutterings-konsertene» på grunnskolene i vår, og påmeldingsfristen ble også utsatt en måned, til 1. juni. Litt mer bevegelse i ut- og innmeldinger i starten av august enn vanlig. Med litt ekstra info og markedsføring inn mot skolene i august ble elevtallet i høst likevel i samme størrelse som i vår.
Randaberghallen
Randaberghallen inneholder to idrettshaller, en svømmehall, et trimrom, samt diverse møterom og øvrige mindre lokaler. Hallen jobber med å legge til rette for fysisk aktivitet med hovedvekt på barn og ungdom i samarbeid med barnehagene, skolene, foreningslivet og øvrig publikum.
Foruten drift av Randaberghallen, ligger det i disse tallene tilskuddsmidler til idrettsorganisasjoner (funksjon 380 – ansvar 360 Fritid) og overføringer til Folkehallene (funksjon 381 – ansvar 500 Kultur)
Arbeidsgiver
Randaberghallen
Sykefravær: Intet å bemerke.
Turnover: Stabilt i større og sentrale stillinger. Normal turnover i mindre deltidsstillinger.
2020 var et utfordrende år pga. koronapandemien med en lengre periode med full nedstengning av alle aktiviteter, samt redusert tilbud og kapasitet pga. ulike smittevernregler. Hyppige endringer i smitteverntiltak på kort varsel har vært utfordrende for både ansatte og brukere, men søkt løst på best mulig måte. Besøkstall under publikumsbading har vært sterk redusert som følge av smittevernregler og begrenset kapasitet. Etterspørsel har vært langt høyere enn tilbud. Åpningstidene for publikumsbading har blitt utvidet så langt som mulig innenfor gjeldende rammer og uten at det har gått på bekostning av tilbud til idrett og skoler. Randaberghallen forlenget også sesongen 2019/20 med to uker for både idrett og publikum, samt åpent sesongen 2020/21 en uke tidligere for idretten.
Økonomi
Randaberghallen
Randaberghallen fikk et betydelig inntektsbortfall i 2020. Dette primært inntekter fra publikumsbading på grunn av koronapandemien og perioden med full nedstengning, og deretter sterkt redusert kapasitet som følge av smittevernregler.
Hallen ble imidlertid tildelt kompensasjon for dette. Ulike driftsmessige tiltak og tilpasninger ble også løpende gjennomført. Blant annet gjennom innføring av bookingsystem for publikumsbadere for å overholde smittevernregler samtidig som besøket ble spredt over hele åpningstidene.
Åpningstidene ble også blitt justert for i størst mulig grad imøtekomme etterspørsel, og minimere inntektstap. Randaberghallen endte til slutt med et underforbruk som følge av fokus på å holde kostnader nede gjennom året, samtidig som inntekter ble noe høyere enn tidligere forventet. I tillegg har noen utgifter som opprinnelig var forventet bokført i 2020 av regnskapstekniske årsaker blir bokført i 2021.
Randaberg folkebibliotek
Arbeidsgiver
Randaberg folkebibliotek
Mål for 2020 som er gjennomført: Det ble innført nytt biblioteksystem for Randaberg folkebibliotek og skolene i Randaberg. Da har etter hvert alle bibliotekene i Rogaland felles biblioteksystem. Det ble samtidig kjøpt inn ut- og innleveringsautomat til Randaberg folkebibliotek.
Som for alle kom korona-pandemien til oss også og vi måtte stenge for en periode, men startet kjapt med en bestill og take-away ordning for bøker som fungerte ok.
Randaberg folkebibliotek flyttet også midler fra innkjøp av fysiske medier til digitale medier samtidig som Nasjonalbiblioteket/Rogaland fylkesbibliotek også kom med ekstraordinære midler til innkjøp av e-bøker/lyd. Vi fikk en bratt læringskurve når vi måtte snu oss fra fysisk til digital formidling og vi fikk i tillegg midler til å gjennomføre profesjonelle, digitale formidlinger.
Sykefravær: ingenting å bemerke
Økonomi
Randaberg folkebibliotek
Overforbruk på driftsutgifter skyldes i hovedårsak bytte av biblioteksystem.
Innkjøp av ny utlånsmaskin er dekket over investering, og ble litt billigere enn budsjetter.
Lønn: noe overforbruk, men med få og stabile ansatte er det vanskelig å spare inn på lønn så overforbruk tas fra det ordinære driftsbudsjettet.
Arrangement; «musikk, teater…» er det ikke budsjettert for, men er regnskapsført på denne posten for å synliggjøre at biblioteket også har utgifter til utadrettet formidling og ikke bare kjøper inn og låner ut bøker og andre media. Dekning av utgifter til dette dekkes inn gjennom mindreforbruk på «kjøp av bøker».
Fritid
Arbeidsgiver
Fritid
Avdelingsleder er faglig og administrativt ansvarlig for arbeidet ved avdelingen, og rapporterer til kultursjef. Avdelingsleder deltar også i en rekke tverrfaglige fora på vegne av tjenesteområdet.
Avdelingen har 5,5 årsverk. Faste stillinger per utgangen av 2020 er på 4,5 årsverk fordelt på 10 ansatte. I 2020 har avdelingen hatt en ansatt i permisjon, noe stillingsressurs er holdt vakant som følge av innsparingskrav, samt at en ansatt har sluttet og en har gått av med pensjon. Når vikarer og midlertidig ansatte inkluderes er årsverk oppe i 4,8, mens vakanser utgjør 0,7 årsverk.
Avdelingen drifter kommunale fritidstilbud gjennom skoleåret og ferieaktiviteter. Avdelingen jobber med integrering av barn og unge i fritidsaktiviteter gjennom «Aktiv fritid for alle», og har ansvar for fritidskontaktordningen for voksne og tilrettelagte fritidsaktiviteter. Vi tilrettelegging for det frivillige barne - og ungdomsarbeidet gjennom blant annet tilskuddsordninger og gratis lokaler til fritidsaktivitet, og ansvar for dirigent og instruktørordning til skolekorpset.
Koronapandemien har gjort at det har vært hyppige endringer i driften gjennom året, etter hvert som nasjonale og lokale råd og anbefalinger har endret seg. En har holdt aktiviteten i gang når dette har vært mulig, og ansatte har hatt andre oppgaver i perioder der en ikke har hatt mulighet å opprettholde normal aktivitet. Ny tilskuddsordning til ferieaktiviteter, og fortsatt tilskudd fra Bufdir til “Aktiv fritid for alle” har bidratt til gode ferietilbud i et annerledes år.
Økonomi
Fritid
Det er et mindreforbruk på Fritid for 2019 på 194 000. Noe av dette kan forklares med planlagte innsparingstiltak for tjeneste området. Det har også vært vakanser og lite bruk av vikar ved sykdom.
Det er mindreforbruk på generell drift i avdelingen som blant annet skyldes Koronasituasjonen, da ungdomstilbud har vært stengt i perioder, og en del arrangementer har blitt avlyst. Totalt utgjør alle disse momentene en besparelse på kr 120 000. Det er også en besparelse på 74 000 som i hovedsak skyldes at mange ikke benyttet tildelte midler til ledsagerdekning ved feriereise som følge av koronasituasjonen.
Prosjektet “Aktiv fritid for alle” mottok kr 165 000 i støtte fra Bufdir. Midlene er benyttet til fritidsaktiviteter og kulturopplevelser for lavinntektsfamilier, og sommerjobb for ungdom. Dette var sjette året med støtte til prosjektet.
Tilskudd til lag og foreninger ble fordelt med drøye 2 millioner kroner. Dette er i tråd med budsjett, og inkluderer ny tilskuddsordning for lag og foreninger som ønsket å tilby ferieaktiviteter for barn og unge. Det var avsatt kr 250 000 til ordningen. Kr 139 000 ble fordelt til ferietilbud, som var primærformålet med ordningen, mens kr 70 000 ble tildelt til sekundærformålet; oppstart aktiviteter som aktiviserer barn og unge gjennom året. Restmidlene gikk til å balansere andre tilskudd. Randaberg kommune har ikke hatt særskilte tilskudd som følge av koronapandemien, men i likhet med mange offentlig instanser ble det ikke stilt krav om tilbakebetaling dersom arrangementer og aktiviteter som hadde fått tilskudd måtte avlyses som følge av kronapandemien.
.