Miljø og samfunnsutvikling - et overblikk
Tjenesteområdet Miljø og samfunnsutvikling omfatter 11,6 årsverk fordelt på 11 ansatte. Tjenesteområdet har stor bredde i arbeidsoppgaver og jobber innenfor fagområdene arealplan, folkehelse, beredskap, landbruk, oppmåling, byggesak, universell utforming, miljø- og naturforvaltning og miljørettet helsevern. Tjenesteområdet utøver rådgivning og veiledning internt og eksternt. En vesentlig del av oppdraget er å utarbeide egne planer og saksbehandle lovpålagte oppgaver.
Tjenesteområdet har tett samarbeid med nabokommuner innenfor alle fagfelt.
Året var travelt med blant annet arbeid med beredskapsarbeid i forbindelse med pandemien, kommunal planstrategi, Frivillighetsplan, Klima- og energiplan og private reguleringsplaner og byggesaker. Mye tid ble også brukt på arbeid i forbindelse med Bymiljøpakken, i ulike grupper, samt aktivt arbeid med Regionalplan for Jæren og Søre Ryfylke.
Budsjettet for Miljø og samfunnsutvikling i 2020 var ca. 4,9 mill (4.914.000) kr i 2020. Tjenesteområdet hadde et regnskap med et lite merforbruk som i hovedsak skyldes utarbeiding av forskningsrapport for bruk av Phoslock i Hålandsvatnet som ikke var budsjettert og lavere gebyrinntekter enn forventet, samtidig som vi hadde mindre utgifter enn forventet.
Tiltak fra økonomiplanen 2020-2023
Klima og energi
Formannskapet er opptatt av tiltakene som er påpekt i kommunens forslag til klima og energiplan blir fulgt opp. Det bes derfor om at det utarbeides en strategi og plan for hvordan kommunen kan gjennomføre satsingen på fornybare energikilder som solceller, biogass, jordvarme eller solfangere til oppvarming og strømproduksjon i kommunale bygg.
På grunn av beredskapsarbeid i forbindelse med pandemien måtte vi omprioritere ressurser. Klima- og energiplanen ble derfor ikke lagt frem til politisk behandling i 2020 som planlagt. Planen forventes vedtatt i starten av 2021 og arbeidet med å følge opp vedtatt plan starter umiddelbart.
Arbeidsgiver
Miljø og samfunnsutvikling ble omdøpt fra «plan og miljø» i 2020 for å reflektere de oppgavene som tjenesteområdet har, og ha et navn som alle på tjenesteområdet kjenner seg igjen i.
Miljø og samfunnsutvikling er organisert med kommunalsjef Miljø og samfunnsutvikling og fire fagområder med en fagleder for hver; Plan, Byggesak, Geodata og Landbruk.
Tjenesteområdet har elleve høyt kompetente medarbeidere med høy utdannelse og lang arbeidserfaring. Arbeidsmiljøet er svært godt, og består av fagfolk som har en interesse for og et ønske om å utvikle kommunen og yte tjenester til innbyggerne. Tjenesteområdet har lavt sykefravær og lav turn-over.
Økonomi
Hele tjenesteområdet Miljø og samfunnsutvikling
Driften på Miljø og samfunnsutvikling gikk i hovedsak som planlagt.
Tjenesteområdet har noen vakante stillingsdeler, som gir en innsparing. Planavdelingen hadde noe høyere gebyrinntekter enn forventet på grunn av planendringer som ikke var budsjettert, mens geodata og byggesak har hatt mindre gebyrinntekter enn budsjettert på grunn av lavere andel søknader enn forventet. I tillegg ble det bestilt og utarbeidet en forskningsrapport av bruk av Phoslock i Hålandsvatnet kr. 0,36 mill., som ikke var budsjettert.
Covid-19
Hele tjenesteområdet Miljø og samfunnsutvikling
Miljø og samfunnsutvikling har i hovedsak gjennomført sine vanlige oppgaver, med noen tilpasninger, samt måtte utsatt noen oppgaver.
Vi har jobbet mer fra hjemmekontor, og de fleste møtene er gjennomført på Teams. Vi gjennomførte også informasjonsmøter i forbindelse med planoppstart på Teams.
Fysiske tilsyn i bygge- og landbrukssaker har i hovedsak utgått på grunn av smittevernhensyn.
Kommunens beredskapsansvarlig har jobbet med beredskap tilknyttet pandemien og det planlagte arbeidet med revisjon av kommunens risiko- og sårbarhetsanalyse ble derfor utsatt.
Planavdelingen
Økonomi
Planavdelingen hadde noe høyere driftsinntekter enn budsjettert. Dette skylde i stor grad at vi har mottatt tilskuddsmidler fra kommunal- og moderniseringsdepartementet for å utarbeide gatebruksplan og organisering av parkeringsstrukturen i sentrum, dette prosjektet skal gjennomføres i 2021 som en del av sentrumsstrategien.
I tillegg har vi delvis vakant stilling fra midten av året.
Gebyrinntektene var tilsvarende budsjett. Vi hadde færre private planforslag til behandling enn forventet, men samtidig endring av to private planer som vi ikke hadde budsjettert.
Hovedmengden av arbeidet for avdelingen var offentlige planer, som det ikke kan tas gebyr for, samt medvirkning i regionale og interkommunale samarbeid (regionale planer, nettverk og arbeidsgrupper). Kommunens planstrategi ble vedtatt i oktober, og det er jobbet med blant annet frivillighetsplan og klima- og energiplan.
Koronasituasjonen har ført til at det ikke har vært ressurser til å revidere kommunens risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) som planlagt.
Byggesak
Det ble fattet 161 delegerte vedtak, mot 157 i 2019. Antall vedtak avviker fra KOSTRA-tallene, fordi det ikke er alle typer vedtak som skal rapporteres i KOSTRA. I tillegg ble det fattet vedtak for 30 midlertidige brukstillatelser, mot 25 i 2019 og 94 ferdigattester, mot 53 i 2019.
Det ble ferdigbehandlet 28 saker med tre ukers frist. Disse hadde gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 23 dager, mot 33 dager i 2019. Det ble ferdigbehandlet 67 saker med tolv ukers frist. Disse hadde gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 37 dager, mot 47 dager i 2019.
Tilsyn ble utført ved å gjennomføre ferdigbefaring i nye boligbygninger og nye fritidsboliger. I tillegg er det gjennomført dokumenttilsyn i byggesaker.
HNK behandlet 16 saker, mot 31 i 2019 - syv klagesaker, mot 14 i 2019, fire dispensasjonssøknader, mot åtte i 2019, fire orienteringssaker mot ni i 2019 og en sak om tilsynsstrategi og tilsynsplan. Klagesakene er knyttet til seks forskjellige byggesaker.
Byggeaktivitet
Det har i 2020 pågått privat feltutbygging med boliger i Ryggstranden (Nedre Grødem), i Rubinveien (Øvre Grødem), i Valen (Valahaug), i Vistehøyden 1-27 (tidligere Vistnesveien 24-26) (sentrum), i Sentrumsparken (sentrum) og i Kyrkjeveien 11 (sentrum).
Sentrumsparken og Kyrkjeveien 11 ble ferdigstilt. Det ble ferdigstilt 107 nye boenheter (102 i 2019). Det ble gitt byggetillatelser for 26 nye boenheter (44 i 2019). Dette er kjedehus og boligblokk i Vistehøyden, og en enebolig ved fortetting på Øvre Grødem.
Byggingen av Randaberg helsesenter (nytt sykehjem) i sentrum, ble ferdigstilt.
Det har vært lav aktivitet knyttet til næringsbygg og nye offentlige bygg. Aktiviteten innen fortetting, riving og nybygging har vært lav. Aktiviteten innen delingssaker har vært litt høyere enn i 2019.
Digitalisering
Det digitale eiendomsarkivet (braArkiv) ble åpnet for publikum i innsynsapplikasjonen doctorg.
Digital møtebestilling med byggesaksbehandler ble tatt i bruk, men ble satt inaktiv som følge av koronarestriksjonene. I samarbeid med Klepp kommune ble fagprogrammet Elements eByggesak anskaffet. Implementering og testing pågår.
Økonomi
Byggesak hadde et negativt netto driftsresulat i forhold til budsjett på kr 0,5 mill. i 2020.
Byggesak hadde lavere driftsinntekter (byggesaksgebyr) enn budsjettert. Avviket skyldes færre nye boligprosjekter og generelt mindre nybygging enn forventet. Det har vært innsparing på lønn pga. vakant stilling. Arbeidsmengden har i stor grad vært knyttet til byggeprosjekter som ble påbegynt i 2019 eller tidligere, og som i 2020 har nærmet seg avslutning eller har blitt avsluttet.
Oppfølging av byggeprosjekter og saksbehandling av midlertidige brukstillatelser og ferdigattester, medfører ikke gebyrinntekter. I 2020 har det vært en økning i antall henvendelser fra innbyggere om søknadsplikt og veiledning etter plan- og bygningsloven. Ressursene som benyttes til å besvare henvendelser, medfører ikke gebyrinntekter. Byggesøknader som ble mottatt på slutten av 2019, men som ble byggesaksbehandlet med vedtak i 2020, utgjør kr 0,6 mill. av gebyrinntektene for 2020
Byggesak
Geodata
Aktiviteten på geodata har vært jevn. Ressursene på avdelingen ble brukt på gjennomføring av matrikkelsaker, som har hatt jevn fordeling mellom deling, arealoverføring, grensejustering og klarlegging av eiendomsgrenser. I tillegg er det jobbet med matrikkelføring av alle nybygg, påbygg og tilbygg, tildeling av adresser og seksjonering.
Det har ikke vært tidsoverskridelser i forhold til 16 ukers fristen for gjennomføring av matrikkelsaker.
Økonomi
Geodata hadde noe mindre driftsinntekter enn budsjettert. Saksmengden varierer noe fra år til år og sakstyper har også betydning for størrelse på gebyrinntekter. Det var i 2020 mange matrikkelsaker for klarlegging av grenser, disse sakene er tidkrevende, men gir mindre gebyr enn delesaker.
Landbruk
Oppgavene knyttet til vannforvaltning har økt betydelig. Regionalplan for vannforvaltning i vannregion Rogaland 2022-2027 med tilhørende tiltaksanalyse og handlingsprogram, har vært under utarbeiding i 2020. Den sendes på høring på nyåret.
Som del av oppfølging av gjeldende plan, er det startet opp arbeid med innsamling av data knyttet til Hålandsvatnet. Målet er å finne faktagrunnlag så bredt og godt at det kan utarbeides ny tilførselsanalyse. Tilførselsanalysen vil igjen danne grunnlag for en tiltaksplan for Hålandsvatnet. Prosjektet er et samarbeid mellom Stavanger og Randaberg kommuner, Fylkeskommunen og Statsforvalteren, samt prosjektet Frivillige tiltak i landbruket. Flere underprosjekter er gjennomført med statlig støtte. I 2020 ble følgende rapporter ferdigstilt: «Rapport og tiltaksforslag for å redusere landbruksavrenning til Hålandsvatnet» og «Innledende laboratorieundersøkelser knyttet til mulig bruk av Phoslock for å bedre tilstanden i Hålandsvatnet».
Status for Hålandsvatnet er dessverre at det ikke er noen varig bedring. Phoslock vil ikke bli brukt før nye årlige tilførsler av fosfor er sterkt redusert.
Økonomi
Driften er stort sett i tråd med budsjettet. Hvis en ser bort fra tidligere fondsbruk på kr 0,15 mill. til skjøtsel av Ryggmyra, har landbruk et reelt merforbruk på kr. 0,135. Dette skyldes ubudsjetterte kostnader til uttesting av Phoslock knyttet til Hålandsvatnet.
Mulighetene for inntekter på saksbehandling er små, da mye av saksbehandlingen gjelder statlige tilskudd som ikke er gebyrbelagt. Gebyrsatsene for saksbehandling etter jordloven og konsesjonsloven fastsettes av departementet i sentrale forskrifter og gjelder få saker per år. Staten overfører årlig ikke-øremerkede midler til kommunene til drift av landbrukskontoret.