Oppvekst - et overblikk
Først og fremst må en takke alle i førstelinjen av Oppvekst for en heroisk innsats for barn og unge i et svært krevende arbeidsår. En har svart på regjeringens bestilling om å strekke seg så langt som mulig for å holde skoler og barnehager åpne. I tillegg har skoler, barnehager, PPT og barnevernstjenesten jobbet med utviklingsarbeid på høyt nivå, og samtidig utviklet arbeidsmiljøet sitt. Midt i en pandemi. Det er all grunn til å være stolt over tjenestene som er levert.
Oppvekst har hatt en del utfordringer i 2020:
Oppfølging av lovpålagte oppgaver knyttet til ressurskrevende elever og elever med store og komplekse hjelpebehov, gir økonomiske utfordringer for skolesektoren.
Innen barnevernsfeltet har vi betydelige plasseringsutgifter til oppfølging av barn og unge i andre kommuner.
Koronasituasjonen har vært svært utfordrende også for Oppvekst i 2020.
Dersom du velger Barnehage i visualiseringen under vil du kunne se en betydelig nedgang i antall innbyggere 0-5 år de siste par årene. Med bakgrunn i dette hadde og har sektoren utfordringer innen barnehage med å bemanne riktig. Denne trenden vi sannsynligvis være gjeldende de neste årene, med ytterligere nedgang i antall barn i barnehagealder.
For befolkningsgruppene i barne- og ungdomsskolealder er tallene stigende.
Tiltak fra økonomiplanen 2020-2023
Redusert avdelinger barnehage grunnet lavt fødselstall og åpen barnehage
Rådmannen har redusert antall tilgjengelige barnehageplasser med en avdeling i Solbakken barnehage. Barnehage har hatt ansvaret for Åpen barnehage som periodevis har hatt et redusert tilbud knyttet til Koronapandemien.
Styrket tverfaglig team og alternativ opplæring - orientering i HOL
Styrket tverrfaglig team ble vurdert som innsparingstiltak gitt at skolene meldte inn stort behov for oppfølging av enkeltbarn og overforbruk i den forbindelse. Det ble vurdert som nødvendig å styrke bemanningen rundt enkeltbarn, og derfor ville det ikke være tilrådelig å øke et ikke lovpålagt tilbud i den forbindelse som en stilling i TVT ville vært.
Lærernorm og spesialundervisningsoppfølging etter Opplæringsloven § 5-1 i henhold til lovpålagte enkeltvedtak ble prioritert.
Arbeidsgiver
Begrenset økonomisk handlingsrom og strenge bemanningskrav
Det er utfordrendende for skolene å forholde seg til et begrenset økonomisk handlingsrom og strenge bemanningskrav. Lovkrav for lærernorm og oppfølging av ressurskrevende elever parallelt med vedtatte innsparinger, har vist seg vanskelig å innfri i 2020. Intensjonen med lærernormen er veldig god, de praktiske konsekvensene er mer komplekse. Det har vært en overordnet målsetning nasjonalt å få flere yrkesgrupper inn i skolen for å komplementere laget rundt spesielt de sårbare elevene gjennom mange år. Dette utfordres kraftig i 2020 og i veien videre. Det vil være en målsetning å kunne gi et best mulig tilrettelagt opplæringstilbud, parallelt med at man må i størst mulig grad dekke alle typer opplæringsbehov med flere lærere og færre av de andre yrkesgruppene.
Det er kontinuerlig fokus på å redusere sykefraværet, blant annet gjennom Bransjeprogrammet som barnehagene deltar i. Tjenesteområdet har også en målsetning om å rekruttere flere pedagoger og fagarbeidere til våre barnehager. Randaberg kommune har i en årrekke hatt et godt system for lærlinger som fortsetter og som vi prioriterer.
Innen Barnevernsfeltet har det vært utfordringer knyttet til bemanning og oppfølging av saker i plasseringssegmentet. Det har i tillegg vært jobbet mye med stabilisering av tjenesten, og fokus på arbeidsmiljø. Å skape et attraktivt og godt arbeidsmiljø er svært viktig for en tjeneste som konstant lever i et stort ytre press. Det har en lyktes med i 2020.Parallelt med dette har vi jobbet mye strategisk i forkant av den forestående Oppvekstreformen, og vi har store utredningsoppdrag ute for å se på hvilket bemanningsbehov tjenesten står ovenfor.
Det er i tillegg en klar ambisjon for hele Oppvekst å etablere flere møteplasser på ledernivå, både internt i Oppvekst og inn imot andre tjenesteområder. Vi har allerede etablert et slikt fora sammen med helseledelse på ukentlig basis. Dette vil styrke tjenestetilbudet til barn og unge.
Økonomi
Hele tjenesteområdet Oppvekst
Oppvekst har hatt sine økonomiske hovedutfordringer knyttet til flere hovedområder i 2020, og har et samlet merforbruk på kr 2,2 mill. Av dette er kr 1,4 mill. negativt netto driftsresultat.
Oppfølging av lovpålagte oppgaver knyttet til ressurskrevende elever og elever med store og komplekse hjelpebehov, gir store økonomiske utfordringer for skolesektoren. Lærernormen har også vært en medvirkende årsak til dette, gitt at en hel del ressurskrevende elever anbefales annen type oppfølging av andre yrkesgrupper enn lærere via PPT og annet hjelpeapparat. Dette parallelt med et krav om oppfylling av lærer norm.
Innen barnevernsfeltet er det betydelig større plasseringsutgifter enn budsjettert til oppfølging av barn og unge i andre kommuner. Dette spesielt i tilknytning til fosterhjem og institusjoner, men det forplanter seg også til skole gjennom oppfølging i forhold til de lovpålagte oppgaver barna skal ha i forhold til anbefalinger fra PPT og enkeltvedtak om hjelperessurser i plasseringskommunene.
Tjenesteområdet har hatt utfordringer innen barnehage knyttet til riktig bemanning i forhold til lavere fødselstall og færre barnehagebarn. Vi har redusert en avdeling i Solbakken barnehage. Det blir ytterligere reduseringer i feltet i 2021.
Med bakgrunn i den krevende situasjonen tjenesteområdet har hatt med bakgrunn i Covid-19, foreslår rådmannen å ikke ta ut budsjettert bruk av disposisjonsfond for å dekke merforbruk i 2020.
Covid-19
Oppvekst
Fra 12. mars 2020 har de ansatte i Oppvekstsektoren brettet opp armene og gjort en heroisk innsats i alle ledd. Det har vært levert på Regjeringens bestilling Hold åpent for en hver pris, og ha spesielt fokus på de sårbare barna. Denne bestillingen er fulgt, og det har vært svært imponerende tjenesteproduksjon under hele pandemien så langt. Skoler og barnehager har fulgt kunnskapsministernes oppfordring om å leie inn vikarer når det har vært nødvendig.
Pandemiens første fase gav store utfordringer i forhold til å organisere og fordele arbeidsoppgaver i en helt ny situasjon som oppsto. Her må en berømme både ledergrupper, ansatte og fagforeningene innen Oppvekst for en helt utrolig dugnadsånd.
Barnehageansatte oppsøkte familier hjemme i hagen, lærere leverte opplegg på døra, og det har vært høyt fokus på å gjøre hverdagen best mulig for alle barn og unge. Det digitale aspektet kan aldri fullt og helt erstatte det å være sammen i et fellesskap i skoler og barnehager. Det har likevel lært oss at det digitale har vært avgjørende for å holde hjulene i gang, spesielt i skolene. De ansatte har i perioder opplevd svært stor arbeidsbelastning knyttet til endrede retningslinjer og rutiner som er innført på kort varsel. Ledergruppene i Oppvekst har sammen med de tillitsvalgte vært imponerende samkjørte i målet om å hjelpe barn og unge mest mulig.
Vi har hatt lite press på ønske om hjemmekontor, og det har vært stor forståelse fra fagforeningene, ansatte og ledere om at vi ønsker å være i barnehagen, på skolen for barna og elevene våre.
Barnevernstjenesten har fått ytterligere arbeidspress p.g.a. pandemien, det har vært merkbart for en tjeneste med stort saksvolum fra før. De har også gjort en formidabel jobb sammen med fokus på personlig oppfølging der det er vurdert nødvendig.
PPT har vært gjennom en total utskifting av staben i 2020, og har parallelt med daglige arbeidsoppgaver lyktes med å etablere et godt arbeidsmiljø blant sine nye ansatte.
Miljø
Oppvekst
Skoler og barnehager har kontinuerlig fokus på miljø og bærekraft basert på at dette er satsningsområder både i rammeplan for barnehagene og knyttet til Læreplanverket for skolene. I den nye læreplanen for skolene gjeldende f fra høsten 2020 er bærekraftig utvikling et av de mest sentrale tverrfaglige temaene.
Både barnehagene og skolene har miljø og miljøvern som en del av hverdagslivet i undervisning og ulike pedagogiske opplegg. I tillegg deltar barna og ungdommene i ulike prosjekter, der en i 2020 blant annet har vært med på å lage fuglekasser i regi og med veiledning av ornitolog, i tillegg til ulike ryddeaksjoner. Barna og ungdommene får også besøke lokale leverandører som driver bærekraftig matproduksjon og lære om dette.
Randaberg byr på unik nærhet til ulike aspekter på bærekraftig utvikling, og både barnehagene og skolene er svært dyktige til å holde dette fokuset høyt hvert eneste år. 2020 ble selvsagt krevende knyttet til mindre aksjonsradius også lokalt på grunn av pandemien. Det er all grunn til å berømme både barnehagene og skolene for å ha fått til svært mye i dagliglivet i form av spennende opplegg både fysisk og digitalt i 2020.
Barnehage
Arbeidsgiver
Barnehage
Barnehagevirksomhetene har fem færre stillinger i desember 2020 i forhold til desember 2019. Denne innsparingen er tatt i Solbakken barnehage.
Det har vært en positiv og nedadgående trend i sykefraværet de siste par årene på barnehagefeltet, men sykefraværet er høyere enn lokal målsetning i kommunen. I den forbindelse er barnehagene med i Bransjeprogrammet som er en skreddersydd oppfølging i forhold til barnehagespesifikke utfordringer.
Gitt tilnærmet nulloppgjør i 2020 og reduksjon i antall stillinger er lønnsutgifter utover budsjettert primært knyttet til ekstrautgifter i tilknytning til Korona og vikarutgifter.
Dette har medført mye bruk av vikarbyrå. Det har til tider vært svært krevende gitt konkurranse om vikarer med de andre kommunene i nærområdet.
Det er utfordrende for sektoren å skaffe barnehagelærere til vikariater, men ikke til faste stillinger. Øvrig personell som fagarbeidere, miljøterapeuter og assistenter er enklere å rekruttere.
Økonomi
Barnehagevirksomhetene har et samlet netto mindreforbruk i 2020 på kr 3,2 mill.
Flere barn fra andre kommuner har hatt barnehageplass i privat barnehage i Randaberg enn budsjettert. Det har ført til en merinntekt på kr 550 000 i forhold til budsjett
Brukerbetalingen for området er lavere enn budsjettert. Dette har direkte sammenheng med nedstengningen våren 2020.Dette er kompensert i etterkant fra Statsforvalteren.
Vikarutgiftene har vært vesentlig større knyttet til Koronasituasjonen.
Dette har medført til dels store vikarutgifter for mange av barnehagene for å imøtekomme smitteverntiltak.
Barnehage
Grunnskole
Arbeidsgiver
Grunnskole
De tre skolene i Randaberg har i 2020 hatt fokus på den forestående Fagfornyelsen. Dyktige skoleledere har sammen med øvrige ansatte, tillitsvalgte og stab klart å jobbe utviklingsrettet samtidig som en har håndtert den største krisen i moderne tid.
Vi har kontinuerlig fokus på videreutdanning av lærere i tråd med nasjonale krav, og skolene har også måtte rekruttere nye og godkjente lærere for å ivareta lærernormen. Lærernormen gir ulike utslag på de tre skolene og dette kommenteres i tilstandsrapporten for Randabergskolen 2020.(Legges frem for HOL i april 2021).
Randabergskolene har og er attraktive skoler også i lokal/regional sammenheng. Dette viser igjen i antall søkere de siste årene, og en har lyktes i å rekruttere både erfarne og velkvalifiserte ansatte fra nabokommunene, i tillegg har en fått mange av de best kvalifiserte nyutdannede lærerne.
Økonomi
Skoleområdet har til dels stort overforbruk, med et samlet negativt netto driftsresultat kr 5,8 mill., primært knyttet til Harestad skole og Goa skole.
Harestad skole har overforbruk i antall stillinger på område 210, og overforbruket er knyttet til oppfølging av enkeltelever med store og komplekse hjelpebehov. Det samme gjelder overforbruket ved Goa skole.
Harestad skole ATO har også et kraftig overforbruk knyttet til fast lønn i forhold til budsjett. En har redusert en stilling i forhold til 2019,men har ikke lyktes i å følge progresjon i vedtatt innsparing og økonomiplan. Hovedutfordringen er elevtallsutviklingen i denne avdelingen de senere årene, og med det oppbemanning som ikke er harmonert med vedtatt budsjett. Dette er en massiv utfordring vi står ovenfor sammen med skoleledelse Harestad skole i 2022.
SFO ved spesielt Harestad og Goa har kraftig svikt i foreldrebetaling i forhold til budsjett. Her er Koronasituasjonen medvirkende men ikke hele forklaringen. Statsforvalteren har kompensert manglende brukerbetaling under nedstengningen våren 2020.En har i tillegg bommet på prognosene for hvor mange barn som ville benytte SFO i 2020 ved skolene, og dette har medført kraftig reduserte inntekter i forhold til budsjett på spesielt Harestad og Goa skole.
Vikarutgiftene har vært vesentlig større knyttet til Koronasituasjonen. Dette har medført til dels store vikarutgifter for mange av skolene for å imøtekomme smitteverntiltak.
Grunnskole
Barne- og ungdomsvern
Arbeidsgiver
Barne- og ungdsomvern
Bemanningsmessig har en jobbet med stabilisering av tjenesten, og turn over har vært liten i etterkant av at tjenesten ble slanket i forbindelse med overgangen Rennesøy/Finnøy/Stavanger.
I 2020 har en rekruttert viktig og kompletterende kompetanse fra blant annet Stavanger kommune, alt i tråd med strategi med å være best mulig forberedt til den forestående reformen som inntrer i januar 2022.
Tjenesten står foran store og spennende rekrutteringsutfordringer som må gjennomføres i løpet av høsten 2021.Det vil være hard konkurranse om å rekruttere folk med rett kompetanse, og 2020 har blitt brukt til en rekke arbeidsmiljøtiltak. De ansatte rapporterer om godt arbeidsmiljø, og det i seg selv er en viktig rekrutteringsstrategi. Koronasituasjonen har utfordret tjenesten kraftig gitt at antall saker er høyt i både et regionalt og nasjonalt perspektiv også før pandemien.
Sykefraværet i tjenesten ligger på rundt 10 %,dette er primært tilknyttet langtidsfravær.
Det er to ansatte som er sluttet i 2020.Den ene gikk av med pensjon, den andre til annet arbeid i en annen kommune.
I den forbindelse var rekrutteringen av ny medarbeider en gledelig bekreftelse på at BVT Randaberg er en attraktiv arbeidsplass. Det var svært mange gode søkere også fra nabokommunene.
Økonomi
Barne- og ungdomsvern
De største økonomiske utfordringene i Barnevernet er knyttet til høye plasseringsutgifter til andre kommuner. Vi har i forhold til folketall et stort antall barn og unge som mottar ulike hjelpetiltak midlertidig eller permanent i andre kommuner. Oppfølging av disse er i tillegg en intern driver i forhold til bemanning som kreves for denne type tjenester.
Det er et kraftig overforbruk knyttet til overføringer til andre kommuner i plasseringsaker. Kommunen har fått enkeltsaker hvor plasseringer og volumet av sakene blir krevende å budsjettere for.
Ulike statlige tilskudd er søkt i den forbindelse.
Det har vært en økning i lønnsutgifter knyttet til mer bruk av vikarer for å stabilisere tjenesten.
Arbeidsgiver
PPT
PPT er den enheten innen Oppvekst som har gjennomgått størst endringer i 2020. Enheten har fått ny leder, og i tillegg er de fleste andre ansatte gått av med pensjon eller har gått over til samme type stilling i andre kommuner.
Tjenesten har hatt et utfordrende år, hvor mange nye medarbeidere startet høsten 2020 parallelt med lederskifte høsten 2020. Tjenesten ledes av Simona Jonassen som har jobbet i PPT i svært mange år.
Dette har vært en klar fordel i en fase med mange nye ansatte, og sees også som en klar styrke for hele Oppvekstfeltet.
Hun kjenner spesielt skolene svært godt, og har også god oversikt over utfordringer knyttet til barnehagene.
En stor utfordring for PPT i forhold til de andre avdelingene innen Oppvekst handler om lønnsutvikling. Vi har mistet flere dyktige medarbeidere til nabokommunene de siste par årene på grunn av at de får tilbud om vesentlig høyere lønn.
Dette er en utfordring for oss i forhold til nyrekruttering.
Vi har ikke den samme utfordringen knyttet til skoler, barnehager eller barnevernet.