top of page

1. Innledning og oppsummering

1

Kommunedirektøren beholder troen på et godt netto driftsresultat for Randaberg kommune. Men det forutsetter at virksomhetene klarer å stå løpet ut og holde budsjettrammen de ble tildelt i Handlings- og økonomiplanen 2023-2026. Der ble det vedtatt et tre prosent rammereduksjon på tvers av organisasjonen. Vi har fortsatt stillingskontroll for å sikre god økonomistyring og oversikt.

Vi får drahjelp av Lyse. Etter et svært godt resultat i 2022 utbetaler de mer i utbytte i 2023. Dette påvirker netto driftsresultat direkte, og uten denne drahjelpen ville vi nok måtte senke resultatforventningene til rundt 2 prosent i stedet for 3,2 prosent. I tillegg kommer ekstra utbytte i form av et ansvarlig lån, som gjør at midlene lånes tilbake gjennom investeringsregnskapet.

 

Kostnadene øker – og som ventet er det i Helse og velferd økningen er størst. Planen om å leie sykehjemsplasser i Sola kommune lot seg ikke gjennomføre, og vi har måttet etablere drift ved Landsbyhjemmet tidligere enn planlagt. At vi trenger flere sykehjemsplasser vises spesielt godt igjen i ekstrakostnader for utskrivningsklare pasienter. Når Landsbyhjemmet er oppe og går til høsten, forventer vi å minimere disse kostnadene. Det er også økt tjenestebehov i hjemmetjenesten.

I Oppvekstsektoren forventer kommunedirektøren at virksomhetene klarer å overholde budsjettrammen ved utgangen av året. Unntaket er PPT som har en spesielt vanskelig økonomisk situasjon for inneværende år – men kommunedirektøren tror det er forbigående og forventer balanse i 2024.

 

I tillegg foreslår kommunedirektøren å budsjettere opp for økt tjenesteproduksjon på barnehagefeltet, samt kompensere for mindreinntekt i skolefritidsordningen.

 

Sentralt er det lønnsoppgjøret for 2023 som er den store jokeren. Resultatet av mellomoppgjøret har en fastsatt ramme på 5,4 prosent, langt over det Randaberg kommune har tatt høyde for i budsjettet. Foreløpig foreslår kommunedirektøren å sette av 8,4 millioner kroner ekstra – men frykter at kostnadene kan bli ytterligere, og vil komme tilbake med bedre analyser til andre tertialrapport.

1.1 Finansielle måltall

1.1

Kommunens mål er:

  1. Netto driftsresultat utgjør minimum to prosent av driftsinntektene

  2. Netto renteeksponert gjeld utgjør maksimum 75 prosent av driftsinntektene

  3. Ubundne driftsfond utgjør minimum fem prosent av driftsinntektene

  4. Maksimum 50 prosent av finansiering av investeringer er gjort med låneopptak (handlingsregelen)

1.1.1 Kommunaløkonomisk bærekraftsmodell (KØB)

Kommunens økonomireglement ble vedtatt høsten 2022, og kapittel 2 omhandler de finansielle måltallene som er satt. Randaberg kommune skal følge generasjonsprinsippet gjennom å sikre bærekraftig økonomisk utvikling over tid. Med bærekraftig økonomisk utvikling forstås en utvikling som ivaretar nåtidens behov uten å stå i veien for at fremtidige generasjoner klarer å
ivareta sine.

Kommunaløkonomisk bærekraftsmodell, som vist nedenfor, viser de tre første målene som er satt som grønne punkter, og hvordan måelen er oppnådd ved utgangen av 2022. Der det blå feltet dekker hele det grønne feltet,  har vi nådd målene i sin helhet. Du kan se en kort video om modellen her.

Egenfinansiering av investering er det siste måltallet. Det er ikke en del av modellen, men hvor godt vi klarer å nå dette målet er en direkte konsekvens av hvor godt vi gjør det på de andre tre målene.

I modellen nedenfor kan du skifte mellom år.

1.1.2 Egenfinansiering av investeringer

Det fjerde målet i økonomireglementet er at vi skal klare å finansiere halvparten av våre investeringer på andre måter enn å ta opp lån. Kommunedirektøren forslår at kommunen bruker av disposisjonsfond for å oppnå dette målet.

2. Driftsregnskapet

2

Samlet prognose for driftsresultatet er 36,6 millioner kroner, noe som utgjør 3,2 prosent av driftsinntektene på 1,143 milliarder kroner.

Kommunedirektørens inntektsprognose viser en vekst i inntektene på 68,8 millioner kroner i forhold til årsregnskapet for 2022. Det vil i så fall utgjøre en vekst på 6,4 prosent. Det er økt integreringstilskudd som står for det meste av inntektsveksten med 40 millioner kroner sammenlignet med 2022. Veksten i skatt og rammetilskudd er beregnet til 12 millioner kroner, noe som utgjør en økning på 1,6 prosent fra 2022. Også leieinntektene forventes å øke betydelig med 15,2 millioner kroner. Bakgrunnen for dette er økte bosetting av flyktninger i leiligheter som kommunen framleier.

En annen viktig inntekskilde er økt utbytte fra Lyse med 14,5 millioner kroner, hvorav 13,1 millioner kroner mottas som utbytte, men lånes tilbake til Lyse som ansvarlig lån.

Prognosen viser at utgiftssiden øker med fem prosent, og 54,3 millioner kroner. Økningen skyldes at prognosene tilsier et betydelig høyere enn budsjettert lønnsoppgjør - lønn og sosiale kostnader øker med 38,1 millioner kroner, som er 5,6 prosent. Lønnsoppgjøret er foreløpig estimert, ettersom vi fortsatt ikke har full oversikt over konsekvensene av både sentralt og lokalt oppgjør. En videre presisering kommer i andre tertialrapport. Kjøp av varer og tjenester øker med nærmere 14 millioner kroner. Dette skyldes økte kostnader til private barnehager og økte kostnader i forbindelse med bosetting av flyktninger.

De viktigste inntekt- og kostnadsdriverne beskrives nærmere i kapittel 2.1.

2.1 Sentrale budsjettposter

2.1.1 Merinntekter og mindreutgifter

2.1.1.1 Skatteinngang, rammetilskudd og inntektsutjevning

Gjennom inntektssystemet fordeles kommunenes og fylkeskommunenes frie inntekter. Frie inntekter består av rammetilskudd og skatteinntekter, og utgjør om lag 70 prosent av kommunesektorens samlede inntekter. For at kommunene skal kunne gi et likeverdig tjenestetilbud til innbyggerne, inneholder inntektssystemet to store utjevningsmekanismer: ufrivillige kostnadsforskjeller utjevnes fullt ut (utgiftsutjevning), og skatteinntekter utjevnes delvis (inntektsutjevning).

Du kan lese en fyldig artikkel om kommunenes inntektssystem på regjeringens hjemmesider. (Lenke til ekstern side åpnes i nytt vindu.)

Anslaget for kommunesektorens lønns- og prisvekst (kommunal deflator) i 2023 er økt fra 3,7 prosent i vedtatt statsbudsjett til 5,2 prosent i revidert nasjonalbudsjett. Effekten av økt arbeidsgiveravgift for lønnsinntekter over kroner 750 000 er inkludert i det oppjusterte deflatoranslaget. De oppjusterte lønns- og prisvekstanslagene forventes å øke kommunenes utgifter som skal finansieres av frie inntekter med 5,7 milliarder kroner.


Høyere lønns- og sysselsettingsvekst enn ventet bidrar til økte skatteinntekter for kommunene. I revidert nasjonalbudsjett er det som følge av dette anslått at kommunenes skatteinntekter i 2023, med uendret skatteopplegg, ville blitt 4,1 milliarder kroner høyere enn lagt til grunn i statsbudsjettet. Netto utgiftsvekst som følge av lønns- og prisvekst utover økningen i skatteanslaget blir da på 1,6 milliarder kroner, og dette kompenseres gjennom en økning i rammetilskuddet. Veksten i rammetilskuddet på 1,6 millarder kroner fordeles mellom kommunene etter kostnadsnøkkelen i utgiftsutjevningen.


Regjeringen foreslår i tillegg at rammetilskuddet til kommunene øker med 0,5 milliarder kroner utover kompensasjonen for økte lønninger og priser. Økningen fordeles slik at kommuner med lavere skatteinngang per innbygger får en større andel enn innbyggertallet skulle tilsi.


For 2024 signaliserer regjeringen at kommunene kan forvente en realvekst på 4,4 til 4,7 milliarder kroner, beregnet ut fra nivået for frie inntekter i 2023 inkludert endringene i revidert nasjonalbudsjett. Av realveksten i 2024 er 3 milliarder kroner relatert til økte utgifter som følge av befolkningsendringer (demografikompensasjon), mens om lag 1,1 milliarder kroner gjelder forventet vekst i pensjonskostnadene. Av veksten utover demografi og pensjon er 0,15 milliarder kroner begrunnet med satsing i kommunene innen psykisk helse og rus og 100 millioner kroner kommer som kompensasjon til de kommunene som tapte mest ved innføringen av gradert basistilskudd i utgiftsutjevningen. Kompensasjonen dekker omtrent én tredjedel av tapet i gradert basis utover kroner 300 per innbygger, og utgjør rundt 700 000 for Randaberg kommune.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 330

    1. Randaberg kommune øker budsjettposten for inntekts og formuesskatt med 6 millioner kroner, fra 460 millioner kroner til 466 milloner kroner for 2023.

    2. Randaberg kommune øker budsjettposten for rammetilskudd  med 5 millioner kroner, fra 306 millioner kroner til 311 millioner kroner for 2023.

2.1.1.2 Eiendomsskatt

Randaberg kommune har retaksert eiendommene i kommunen i 2022, og det er knyttet en del spenning til hvorvidt vi vil klare å treffe på inntektsbudsjettet for eiendomsskatt i 2023. Det er kommet inn relativt få klager. Foreløpig ser det ut til at inntekten blir noenlunde som budsjettert.

Kommunedirektøren forslår ingen endringer i denne budsjettposten.

2.1.1.3 Integreringstilskudd

Kommunestyret har vedtatt at Randaberg kommune skal bosette 160 flyktninger i 2023. Gruppens demografiske sammensetning tilsier at vi kan regne med å få 2 millioner kroner mer i integreringstilskudd enn opprinnelig budsjettert.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 357

    1. Randaberg kommune øker budsjettposten for andre statlige overføringer med bakgrunn i økt integreringstilskudd på 2,129 millioner kroner fra 73,871 til 76 millioner kroner.

2.1.1.4 Ressurskrevende tjenester

I opprinnelig vedtatt budsjett har kommunen tatt høyde for refusjon av kostnader til spesielt ressurskrevende tjenester på 31,3 millioner kroner. Beregninger gjort viser at tjenesteleveransen slik den er ved utgangen av første tertial vil gi noenlunde dette i refusjon ved utgangen av året.

Etter at årsregnskapet for 2022 var stengt ble det kjent at kommunen ville få 2 millioner kroner ekstra refusjon for tjenester levert i 2022. Beløpet er utbetalt i mai 2023, og kommunedirektøren foreslår å oppbudsjettere posten for å finansiere kommunens ekstrakostnader for utskrivningsklare pasienters overliggsdøgn ved Universitetssykehuset i Stavanger, som også er beregnet til å koste kommunen 2 millioner kroner i 2023 - se punkt 2.1.2.1.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 326

    1. Randaberg kommune øker budsjettposten for refusjoner fra Staten under virksomhetsområdet Tjeneste- og koordineringskontoret med 2 millioner kroner for å ta høyde for ekstrarefusjon for ressurskrevende tjenester fra 2022.

2.1.1.5 Økt utbytte og nytt ansvarlig lån Lyse

Generalforsamlingen i Lyse har fastsett utbytte for forretningsåret 2022 til 1,1 milliarderkroner, hvorav 400 millioner kroner tilbakeføres Lyse i form av et ansvarlig lån.

 

Det følger av kommunelovens bestemmelser og forskrifter at det tilligger kommunestyret selv å avgjøre i saker om kommunens utlån. Denne saken gjelder etablering av et nytt ansvarlig lån mellom Lyse AS og den enkelte aksjonær med en nedbetaling over 10 år. 


Utlånet etableres med grunnlag i at 400 millioner kroner av utbyttet for regnskapsåret 2022, gjøres om til ansvarlig lån. Midlene utbetales ikke til aksjonærene, men forblir i selskapet og aksjonærene plasserer regnskapsmessig i balansen en tilsvarende fordring til Lyse AS. Eventuelt utbetaling til Randaberg kan først skje i 2024, og kommunedirektøren vil derfor komme med sin anbefaling for midlene i Handlings- og økonomiplanen. For Randaberg kommune er utlånet på 13,116 millioner kroner. Midlene foreslås overført investeringsbudsjettet i eget punkt for disponering og finansiering av investeringer. Det foreligger egen sak om utlån i denne møterunden. 

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 310

    1. Med bakgrunn i ekstra utbytte for 2022-resultatet til Lyse, øker Randaberg kommune driftsbudsjettet for utbytteinntekter med 14,427 millioner kroner for 2023.

2.1.2 Merutgifter og mindreinntekter

2.1.2.1 Økte kostnader for utskrivningsklare pasienter

Kostnader for utskrivningsklare pasienters overliggsdøgn ved Universitetssykehuset i Stavanger er per første tertial 1,6 millioner kroner over budsjett. Selv om det i løpet av første tertial er etablert flere midlertidige plasser på Randaberg sykehjem, må det påberegnes kostnader for overliggsdøgn også i andre tertial. Ved å opprette flere sykehjemsplasser på Landsbyhjemmet vil kostnader ved overliggsdøgn være marginale. Antatt prognose vil være 2 millioner kroner over budsjett.

Kommunedirektøren forslår å finansiere denne merkostnaden med ekstra refusjon for ressurskrevende tjenester fra 2022 som også er på 2 millioner kroner - se punkt 2.1.1.4.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 360

    1. Randaberg kommune øker budsjettposten for kjøp fra staten under virksomhetsområdet Tjeneste- og koordineringskontoret for å dekke ekstrakostnader ved utskrivningsklare pasienter fra SUS med 2 millioner kroner til totalt 3 millioner kroner for 2023.

2.1.2.2 Mindreinntekt for skolefritidsordningen

Budsjettenigheten mellom regjeringen og SV for statsbudsjett 2022 innebar gratis kjernetid i SFO til førsteklassinger fra høsten 2022, som finansieres over rammetilskuddet. Rammene til skolene ble kompensert i tiltak 455 i Handlings- og økonomiplanen 2023-2026, men desverre med feil beløp. Kommunedirektøren foreslår derfor nå å kompensere skolerammen ytterligere med 2,1 millioner kroner for å dekke mindreinntekten.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 255

    1. Randaberg kommune reduserer budsjettposten for brukerbetalinger under virksomhetsområdet Skole med 2,1 millioner kroner for å fullfinansiere ordning med gratis kjernetid i SFO for førsteklassinger.

2.1.2.3 Formannskapets udisponerte budsjettmidler

Kommunestyret vedtok i sak 52/22 - Handlings- og økonomiplan 2023-2026 og budsjett 2023 - verbalpunkt 21 - å sette av 300 000 kroner per år som formannskapet kunne disponere. Ettersom vedtaket ble gjort som verbalpunkt, forslår kommunedirektøren med dette den faktiske avsetningen.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 259

    1. Randaberg kommune øker budsjettet for overføringer og tilskudd til andre med 300 000 kroner for virksomhetsområdet Politisk med bakgrunn i kommunestyretvedtak 52/22 (verbalpunkt 21).

2.1.2.4 Fem prosent ekstra arbeidsgiveravgift for årslønninger over 750 000

Stortinget vedtok i statsbudsjettet at det skal beregnes ekstra arbeidsgiveravgift når samlede avgiftspliktige lønnsytelser til en inntektsmottaker overstiger terskelbeløpet på 750 000 kroner fra en juridisk enhet. Regelen trådte i kraft 1. januar 2023. Beregnet ekstrakostnad for Randaberg kommune er 947 000 kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 309

    1. Randaberg kommune øker budsjettet for sosiale kostander med 947 000 kroner for å dekke fem prosent ekstra arbeidsgiveravgift for ansatte med årslønn på mer enn 750 000 kroner.

2.1.2.5 Etablering av Landbyhjemmet

Det er behov for å øke kapasiteten på sykehjemsplasser ved å fremskynde oppstart av Landsbyhjemmet fra 2024 til 2023. Det innebærer både driftsutgifter og økt investering for 2023. Dette avsnittet beskriver kommunedirektørens forslag til justering av driftsbudsjettet. Se punkt 3.2.1.1 for forslag til endring av investeringsbudsjettet.

 

Driftskostnader er foreløpig beregnet til 21,8 millioner kroner på helårsbasis. Dette inkluderer ny legestilling, helsepersonell, renhold og lisenskostnader til velferdsteknologi. Driftskostnadene blir relativt sett høye på grunn av drift av liten enhet, som ikke er samlokalisert med øvrige helseavdelinger.

 

I 2023 er driftsutgifter ved Landsbyhjemmet og økt legekapasitet fra midten av august beregnet til 7,3 millioner kroner.

 

I tillegg har Randaberg sykehjem vært nødt til å øke tjenesteproduksjonen inn i 2023, blant annet for å ta unna for sykehjemsplasser som var planlagt leid i Sola kommune, men som ikke lot seg gjennomføre. Netto merkostnad for dette er beregnet til 4,7 millioner kroner.

Virksomhetsområdet fikk 6,5 millioner kroner i Handlings- og økonomiplanen for leie sykehjemsplasser i Sola kommune. Leieavtalen lot seg ikke gjennomføre, og midlene brukes til å finansiere tjenestetilbudet ellers. Utover disse midlene har virksomhetsområdet behov for 5,5 millioner kroner.

 

Gitt denne budsjettjusteringen for oppstart Landsbyhjemmet, totalt 5,5 millioner kroner, vil heldøgntjenesten oppnå balanse mellom regnskap og budsjett ved utgangen av året.

Se egen sak "​​Opprette flere sykehjemsplasser på Landsbyhjemmet​".

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 329

    1. Randaberg kommune øker driftsbudsjettet til virksomhetsområdet Heldøgnstjenester med 5,5 millioner kroner kroner for å dekke ekstrakostnader ved tidligere enn planlagt etablering av Landsbyhjemmet.

2.1.2.6 Økt tjenestebehov barnehage

Private barnehager har anledning til å ta opp barn i sine barnehager i henhold til godkjent leke- og oppholdsareal. Det siste året har aktiviteten økt i de private barnehagene gjennom at flere barn, eller at en større andel små barn, tas opp i barnehagene. I prinsippet er det ikke dyrere å ha barn i private barnehager enn i kommunale, så kommunen måtte uansett finansiert opp denne økte aktiviteten. Økningen kan relateres til at småbarnskullet fra 2021 og 2022 er større enn først antatt. Beregnet merutgift for økt ordinær tjenesteproduksjon er 2,5 millioner kroner. Etter at barnehageopptaket er ferdigstilt i andre tertial vil kommunedirektøren komme tilbake med informasjon om forventet totalkostnad for barnehagesektorens tjenesteproduksjon.

I tillegg er nettokostnadene for tilrettelagt barnehagetilbud for barn med barnehageplass i andre kommuner enn der de er bosatt høyere enn budsjettert. Anslag merkostnad for 2023 er 1,17 millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 339

    1. Randaberg kommune øker budsjettet for kjøp av private under virksomhetsområdet Barnehage med 2,5 millioner kroner for å dekke økt tjenesteproduksjon.

    2. Randaberg kommune øker budsjettet for kjøp av kommuner under virksomhetsområdet "Barnehage" med 1,17 millioner kroner.

2.1.2.7 Lønnsoppgjøret 2023

I tarifforhandlingene om regulering 2. avtaleår, mellomoppgjøret, kom KS og forhandlingssammenslutningene LO Kommune, Unio, YS Kommune og  Akademikerne kommune til enighet 29. april 2023. KS og alle arbeidstakerorganisasjonene i de fire forhandlingssammenslutningene har godkjent resultatet, som er betydelig høyere enn det som er tatt høyde for i vedtatt budsjett i Randaberg kommune.


Resultatet har en fastsatt ramme på 5,4 prosent. Det er over frontfagsrammen som ble avtalt i privat sektor, og den avtalte rammen i staten. For tariffperioden sett under ett, gir årets oppgjør en lønnsvekst for arbeidstakere i HTA kapittel 4 som er i tråd med frontfagsmodellen og sammenlignbare tariffområder.

Lønnsendringene ble umiddelbart iverksatt for alle arbeidstakere i Hovedtariffavtalen (HTA) kapittel 4, fra og med lønnsutbetalingen i mai, men Randaberg kommune mangler god nok data i det første tertialrapport skrives til å gjøre nøyaktige vurderinger av merkostnader i forhold til budsjett. Kommunedirektøren vil komme med en grundig vurdering i andre tertialrapport, men foreslår å sette av 8,37 millioner kroner som en foreløpig ekstraramme i budsjettet.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 347

    1. Randaberg kommune øker budsjettet for lønn og sosiale kostander med 8,372 millioner kroner for å dekke et høyere enn budsjettert lønnsoppgjør.

2.1.2.8 Økte kostnader ved bosetting av flyktninger

Dokumenterte ekstrakostnader med bakgrunn i bosetting av flyktninger var 9 millioner kroner i første tertial. I handlings- og økonomiplanen er det estimert at den totalt merkostnaden i 2023 er 45,76 millioner kroner for 2023 - noe som utgjør 15,25 millioner kroner per tertial. Kommunedirektøren tror mindreforbruket i all hovedsak skyldes periodiseringer, og venter at kostnaden vil vokse betydelig de neste to tertialene. Nye beregninger viser et kostnadsbilde på 51 millioner kroner. Merkt at også inntektene øker - se punkt 2.1.1.3.

Kommunestyret gav kommunedirektøren i behandling av handlings- og økonomiplanen mandat til å fordele utgiftsbudsjettet på 45,76 millioner kroner i organisasjonen i henhold til behov gjennom året. Kommunedirektøren ber nå om å øke denne rammen med 5 millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 348

    1. Randaberg kommune øker budsjettrammen for utgifter knyttet til bosetting av flyktninger med 5 millioner kroner.

    2. Kommunestyret gir kommunedirektøren videre mandat til å fordele budsjettmidlene til organisasjon i henhold til behov og tiltak 462 i handlings- og økonomiplanen 2023-2026.

2.1.2.9 Etablering av demenskor

Det er planlagt å etablere demenskor i Randaberg kommune. Det er viktig at dette gjøres med gode ressurser, og at det settes inn i et godt system som sikrer varig drift. Det er planlagt gjennom samarbeid mellom Samfunn og kultur, ved Kulturskolen og Helse og velferd. Kommunedirektøren ber om 250 000 kroner for stillingsressurs som skal jobbe med koret.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 351

    1. Randaberg kommune øker budsjettrammen for lønn og sosiale utgifter under virksomhetsområdet Kultur med 250 000 kroner for drift av demenskor.

2.1.2.10 Økt tjenesteproduksjon Hjemmetjenesten

Prognose for hjemmetjenesten er at tjenestproduksjonen er 1,5 millioner kroner høyere enn først budsjettert. Kommunedirektøren foreslår å justere budsjettet for virksomhetsområdet tilsvarende.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 361

    1. Randaberg kommune øker budsjettrammen for lønn og sosiale utgifter under virksomhetsområdet Hjemmetjenester med 1,5 millioner kroner for å kompensere for økt tjenesteproduksjon.

2.1.2.11 Lavere kostnader til kjøp av heldøgns omsorgstilbud og transport til og fra dagaktivitetstilbud

Kostnader knyttet til kjøp av heldøgns omsorgstilbud, transport i forbindelse med dagaktivitetstilbud, og lignende har ved utgangen av første tertial et mindreforbruk på 461 000. Prognose for 2023 er 860 000 i mindreforbruk. Kommunedirektøren foreslår å budsjettjustere virksomhetsområdet tilsvarende for å finansiere økt tjenesteproduksjon i resten av tjenesteområdet.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 362

    1. Randaberg kommune reduserer budsjettrammen for kjøp fra andre under virksomhetsområdet Tjeneste- og koordineringskontoret med 860 000 kroner.

2.1.2.12 Etablering av kommunalt legesenter

Randaberg kommune etablerer et kommunalt legesenter i løpet av 2023. Det er lagt til grunn at driften skal finensiere seg selv, inkludert avskrivninger og finanskostnader på investering beskrevet i punkt 3.2.1.2, samt tapt husleie på eksisterende nåværende leieavtale i annet kommunalt lokale.

Med bakgrunn i dette foreslår ikke kommunedirektøren å justere driftsbudsjettet.

2.2 Tjenesteleveransen

2.2.1 Prognose per tjeneste- og virksomhetsområde

Tidligere rapporterte virksomhetsledere på status på regnskapet per første og andre tertial. I 2023 har vi gått over til en ordning der ledere med budsjettansvar lager prognoser gjennom året for resultatet ved årsslutt. Nedefor ser du en slik prognose. Målet er å lage oversikter som viser virksomhetområdenes prognoser og hvilke avvik kommunedirektøren foreslår kompensert med budsjettjusteringer. Per første tertial er vi ikke helt i mål for å få dette til. Prognosen under viser hovedavvikene per område.

2.3 Samlet prognose for driftsresultatet 2023

Netto foreslår kommunedirektøren å justere inntektsbudsjettet med 13 millioner kroner, samt økt utbytte fra Lyse med 14,4 millioner kroner. Utgiftsbudsjettet - før disponering - foreslås økt med med 26,7 millioner kroner. Dette gir et økt netto driftsresultat med 0,8 millioner kroner, til 36,6 millioner kroner. I prosent av driftsinntektene utgjør det 3,2 prosent.

 

For å finansiere investeringer i henhold til økonomireglementets kapittel 2.4 - handlingsregelen, foreslår kommunedirektøren å øke overføringene fra drift til investering med 22,7 millioner kroner - til totalt 49,3 millioner kroner. Det vil i så fall bety at vi må bruke netto 11,3 millioner kroner av disposisjonsfond for å få det til. Kommunedirektøren foreslår med det å nedbetale gjeld fremfor å øke disposisjonsfondet

3. Investeringer

3

Randaberg kommune har investert for 28,5 millioner kroner i første tertial 2023, noe som utgjør 30,5 prosent av den totale investeringsrammen for året. Nedenfor en enkel tabell i henhold til budsjett- og regnskapsforskritens §5-5 i hele tusen.

3.1 Videreføring av investerings-midler fra 2022 til 2023

Investeringsprosjekter vedtatt i 2022 som skal videreføres i 2023 må vedtas på nytt for 2023-budsjettet. Totalt foreslår kommunedirektøren å øke investeringsbudsjettet for 2023 for prosjekter påbegynt tidligere år med 27,2 millioner kroner. Blant prosjektene finnes det fem prosjekter som har totalt 7,1 millioner kroner i investeringsramme i 2023. Dersom midlene videreføres slik kommunedirektøren foreslår vil den totale rammen for de aktuelle prosjektene være 34,3 millioner kroner. Prosjektene foreslås finansiert i henhold til økonomireglementets kapittel to med maks 50 prosent lånefinansiering. Se eget punkt om finansiering av investeringsprosjekter.

For å lese kommentarer om hvert enkelt prosjekt velg knappen for utvidet rapport.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 328

    1. Randaberg kommune viderefører investeringsprosjekter fra 2022 til 2023 med en samlet netto investeringsramme på 27,175 millioner kroner.

3.2 Rapportering på investeringsprosjekter

Kommunedirektøren rapporterer her på investeringsprosjekter. Tabellen under viser en enkel oversikt regnskap per første tertial, vedtatt årsbudsjett og forslag til budsjettjusteringer - inkludert overføring fra 2022 i henhold til punkt 3.1.

Kommunedirektøren svarer utvidet på prosjekter hvor det forslås budsjettjusteringer i 3.2.1 eller som vurderes som prinsipielt viktig i 3.2.2.

Kommunestyret bad i verbalpunkt 7 i behandlingen av gjeldende handlings- og økonomiplan kommunedirektøren utarbeide en god mal i tertialrapportene for å vise endringer fra opprinnelig vedtatt budsjett og endringer gjort i løpet av året, hvor prosjekter eller tiltak som utgår eller forskyves må komme tydelig frem.

Kommunedirektøren forsøker å svare ut det i tabellen som finnes under lenken "Utvidet rapport" under.

3.2.1 Rapportering på enkeltprosjekter som påvirker budsjettet for inneværende år

Nedenfor finner du en enkel oversikt over budsjettjusteringer kommunedirektøren foreslår for 2023. Dersom du trykker på ett av tiltakene vil du kunne se forslag til vedtak - eller du kan bla deg nedover for å lese fyldigere rapportering.

3.2.1.1 Etablering av Landsbyhjemmet

I forbindelse med flytting av Vistestølen sykehjem til Solbakken sykehjem, ble alt av møbler og utstyr flyttet med.   

 

Investeringskostnader for oppstart av nye sykehjemsplasser er knyttet til innkjøp av sykehussenger og nattbord, møbler og gardiner til pasientrom og  fellesareal, medisinskteknisk utstyr, lisenser for pasientvarslingsanlegget for første driftsår, hvitevarer, kjøkkenutstyr og kontormøbler .

 

Totale investeringskostnad for oppstart av sykehjemsdrift er 4,33 millioner kroner. Det er vedtatt 2,5 mill i investeringstiltak i budsjettet for 2023, så kommunedirektøren forslår å øke investeringsrammen med 1,83 millioner kroner.

Se også punkt 2.1.2.5 for informasjon om driften av Landsbyhjemmet

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 329

2.

Kommunestyret setter av 1,83 millioner kroner ekstra i investeringsbudsjettet. For 2023 er det allerede en ramme på 2,5 millioner kroner, det totale investeringsbudsjettet vil da være 4,33 millioner kroner for Landsbyhjemmet.

3.2.1.2 Etablering av kommunalt legesenter

Kommunestyret vedtok i sak 29/23 å etablere et kommunalt legesenter. Investeringsrammen på 2,2 millioner kroner ble vedtatt i samme sak, sammen med et mandat til kommunedirektøren å ta opp ytterligere 2,2 millioner kroner i lån for å finansiere investeringen.

Kommunedirektøren legger derfor investering inn i rammen for 2023 uten ekstra vedtak i første tertial. Kommunedirektøren foreslår at finansieren blir en del av sekkepostfinansieringen, slik at kommunen totalt sett kan legge frem et budsjett som overholder økonomireglementets kapittel 2.4 om 50 prosent egenfinansiering av investering. Se eget punkt 4 for finansiering av investeringer.

3.2.1.3 Oppgradering av dagsenter

Dagsenteret i første etasje på kommunehuset foreslås oppgradert med en kostnadsramme på 1,5 millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 334

    1. Kommunestyret setter av 1,5 millioner kroner i investeringsbudsjettet for inneværende år til å dekke oppgradering av dagsenter i første etasje på kommunehuset.

3.2.1.4 Kjøp av kommunal bolig

I vedtatt budsjett ligger det midler til kjøp av én kommunal bolig i 2023, og en leilighet ble kjøpt i første tertial. I tillegg har kommunedirektøren gått til anskaffelse av ytterligere én bolig. Totalt kostnad for bolig 5,8 millioner kroner, tilskudd fra Husbanken er estimert 1,74 millioner kroner. Netto økt ramme for boligkjøp foreslås økt med 4,06 millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 337

    1. Kommunestyret setter av 4,06 millioner kroner i investeringsbudsjettet for inneværende år til kjøp av ny kommunal bolig.

3.2.1.5 Ny eltavle i Torvmyrveien 4E

Eltavlen i Tormyrveien 4E må skiftes ut. Anlegget sikrer blant annet driften av Solbakken sykehjem og nytt kommunalt legesenter, og må skiftes uavhengig av etableringen av det nye legesenteret. Kommunedirektøren foreslår å sette av 0,5 millioner kroner til prosjektet.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 352

    1. Kommunestyret setter av 500 000 i investeringsbudsjettet for å dekke ny eltavle i Torvmyrveien 4E.

3.2.1.6 Kunstgressbane Myrå 2

Det er satt av netto totalt 5,0 millioner kroner til investeringsprosjektet kunstgressbane Myrå 2 i 2023 og 2024, hvorav 3,1 millioner kroner gjelder for 2023. I tillegg kommer 1,9 millioner kroner i bidrag fra fotballen og 3,1 millioner kroner i spillemidler, totalt 10 millioner kroner. Etter anbudsrunden er anslått kostnad for kunstgressbanen 11,6 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår å se prosjektet i en helhet i handlings- og økonomiplanen 2024-2027.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 354

    1. Kommunestyret utsetter prosjektet Kunstgressbane Myrå 2, og tar ut 3,1 millioner kroner av investeringsmidlene fra investeringsbudsjettet for 2023, og komme tilbake til saken i handlings- og økonomiplanen 2024-2027.

3.2.1.7 Foreldreinitert bofellesskap i Dalveien - byggestart 2024

Med bakgrunn i finansiering fra Husbanken er prosjektets oppstart estimert til 2024. Kommunedirektøren foreslår derfor å ta investeringsmidlene ut av budsjettet for 2023, men la 100 000 være igjen i 2023 for å dekke enkelte oppstartskostnader.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 358

    1. Kommunestyret utsetter prosjektet til 2024, og tar ut netto 1,4 millioner kroner fra investeringsbudsjettet i 2023.

3.2.2 Rapportering på enkeltprosjekter som ikke påvirker budsjettet for inneværende år

3.2.2.1 Utbedringer Grødem skole

Prosjektet innebærer utbedring av kledning, skifte av vinduer, og maling både inne og ute. Det er gjennomført befaring på malingsarbeid, pristilbud er mottatt og bestilt. Anbud på tømmerarbeid er gjennomført, og kontraktsmøte ble avholdt 3. mai 2023. Prosjektet er forventet ferdigstilt i desember 2024. 

3.2.2.2 Utbedringer Goa skole

Prosjektet innebærer utbedring av kledning, skifte av vinduer, og maling både inne og ute. Det er gjennomført befaring på malingsarbeid, pristilbud er mottatt og bestilt. Anbud på tømmerarbeid er gjennomført, og kontraktsmøte ble avholdt 3. mai 2023. Prosjektet er forventet ferdigstilt i desember 2024. 

3.2.2.3 Harestad skole 22 - ventilasjon

Prosjektering og fremdriftsplanlegging for nytt ventilasjonsaggregat i klasserom og arbeidsrom til lærerne er godt i gang. Oppstart når elevene tar sommerferie. Prosjektet er forventet ferdigstilt i september 2023.  

3.2.2.4 Vistnestunet rom-i-rom (helårsrom)

Ombygging av hevdeløa på Vistnestunet til et oppvarmet flerbruksrom med kjøkkenfasiliteter, innredning av nytt lagerrom og ominnredning av nåværende kjøkken til toaletter. Anbud er gjennomført og kontrakt inngått i mars 2023, oppstart i juni. Prosjektet er forventet ferdigstilt i desember 2023. 

3.2.2.5 Tiltaksplan energi

Tiltaksplan for bærekraftig energibruk i kommunen. Utskifting av ubalanserte tekniske anlegg. Kartlegging av alle bygg er startet opp. Startet overgang til led-belysning på kommunale bygg – lovendring 1.9.2023 har fremskyndet dette arbeidet.

3.2.3 Nytt ansvarlig lån til Lyse

Forutsatt at kommunestyret i Randaberg kommune i egen sak i samme møterunde godkjenner at 400 millioner av utbytte fra Lyse AS for regnskapsåret 2022 omgjøres til ansvarlig lån, må kommunestyret her vedta å sette av 13,116 milioner kroner i utlånsmidler for budsjettåret 2023

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 310

2.

Kommunestyret setter av 13,116 millioner kroner i investeringsbudsjettet for utlån til et nytt ansvarlig lån til Lyse i 2023.

4. Disponering og finansiering av investeringer

4

4.1 Netto bruk av disposisjonsfond og disponering av økt driftsresultat

Fjorårets netto driftsresultat ble 7,9 millioner kroner. Av disse ble 3 millioner overført til investeringsregnskapet i henhold til justert budsjett for 2022. Netto bruk av bundne fond var 5,5 millioner kroner. Differansen på 10,3 millioner ble i henhold til kommunelovens budsjett og regnskapsforskrift avsatt ubundet driftsfond. Det er 28,5 millioner mer enn det som var budsjettert avsatt. Etter at årsregnskapet ble godkjent i forrige møterunde må kommunestyret ta stilling til hvorvidt de ønsker å disponere resultatet anderledes. 

For å imøtekomme målet i økonomireglmentets punkt 2d - handlingsregelen, foreslår kommunedirektøren å omdisponere midler til å finansiere investeringer i 2023.

  1. I opprinnelig vedtatt budsjett satte kommunestyret av 13,846 millioner kroner på ubundet driftsfond. Kommunedirektøren foreslår å justere dette ned med 10,846 millioner kroner til 3 millioner kroner.
     

  2. I opprinnelig vedtatt budsjett bestemte kommunestyret å bruke 3,197 millioner kroner av ubundet driftsfond. Kommunedirektøren forslår å justere denne bruken opp til 10,512 millioner kroner.

    Netto betyr dette at kommunen bruker 7,512 millioner kroner av ubundet driftsfond, i motsetning til å sette av 10,649 slik det ble opprinnelig vedtatt - en differanse på 18,161 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår å benytte disse midlene til å finansiere investeringer.
     

  3. 18,161 millioner kroner fra driftsfond, samt 777 000 ekstra i netto driftsresultat, totalt 18,938 foreslås overført til investeringsbudsjettet. Merk at 13,1 millioner av disse er økt utbytte fra Lyse som skal lånes tilbake til selskapet i investeringsregnskapet.

 

Samlet ubundet driftsfond vil med denne omdisponeringen utgjøre 63,9 millioner kroner ved utgangen av året, noe som er 5,63 prosent av en budsjettert inntekt på 1,136 milliarder kroner - og innefor måltallet i økonomireglementets kapittel 2c.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 355

    1. Randaberg kommune justerer ned budsjettpost for avsetning til ubundet driftsfond med 10,846 millioner kroner til 3 millioner kroner for 2023

    2. Randaberg kommune justerer opp budsjettpost for bruk av disposisjonsfond med 7,315 millioner kroner til 10,512 millioner kroner for 2023.

    3. Randaberg kommune øker budsjettposten for overføring til investering med 18,938 millioner kroner til 45,491 millioner kroner for 2023. 13,1 millioner av disse er økt utbytte fra Lyse som skal lånes tilbake til selskapet i investeringsregnskapet.

      Som en følge av dette vil budsjettposten for overføring fra drift i investeringsbudsjettet øke tilsvarende med 18,938 millioner kroner.

4.2 Finansiering av investeringer

I opprinnelig vedtatt budsjett ligger det inne budsjett for egne brutto investeringer for 77,51 millioner kroner, 40,057 millioner kroner av disse er finansiert med låneopptak, 10,9 millioner kroner med salg av varige driftsmidler og tilskudd fra andre og 26,553 millioner kroner i overføring fra driftsbudsjettet.

I denne sakens kapittel 3.1 forslår kommunedirektøren å bevilge ytterligere 27,175 millioner kroner til å videreføre investeringsprosjekter som ikke ble sluttført i fjor. Videre foreslår kommunedirektøren i kapittel 3.2.1 å øke investeringsrammen med netto 5,59 millioner kroner for nye prosjekter, eller prosjekter som har endret investeringsramme. I tillegg forslår kommunedirektøren å sette av 13,116 millioner kroner til et nytt ansvarlig lån til Lyse.

Kommunedirektøren ber om mandat til å ta opp ytterligere 26,943 millioner kroner i lån for å finansiere resten av investeringene. Det vil gi kommunedirektøren mulighet til å ta opp totalt 67 millioner kroner i lån dersom det skulle være nødvendig i 2023 - lån til videreutlån er da ikke medregnet. Nivået på investeringene i andre og tredje tertial, samt kommunens likviditetssituasjon avgjør hvor stor del av rammen på 67 millioner kroner som tas opp.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2023 T1 355

4.

Randaberg kommune øker budsjettposten for bruk av lån i investeringsbudsjettet med 26,943 millioner kroner, til totalt 67 millioner kroner for å finansiere investeringer i 2023.

Kommunedirektøren gis samtidig mandat til å gjennomføre et totalt låneopptak på 67 millioner kroner til dette formålet.

5. Gjelds- og finansforvaltning

5

5.1 Gjeld

5.1.1 Gjeldsportefølje

Ved utgangen av første tertial 2023 hadde Randaberg kommune en samlet langsiktig gjeld på 1,31 milliarder kroner, hvorav 164,5 millioner kroner er lån til videreutlån, eller Startlån.

Det er betalt 11,5 millioner kroner i avdrag i første tertial 2022. Utenom to refinansierte sertifikatlån, har ikke Randaberg kommune tatt opp nye lån, hverken til finansiering eller til viderelutlån i første tertial.

Dersom vi regner med rentebytteavtaler er andelen lån sikre med fast rente 49,8 prosent.

5.1.2 Renter

Ved utgangen av første tertial hadde Randaberg kommune betalt 12 millioner kroner i renter på lån, og mottatt 5,7 millioner kroner i renter fra utlånte midler. Renteutgifter og -inntekter er ikke periodisert nøyaktig gjennom året, og kommunedirektøren holder fast ved beregningene gjort i handling- og økonomiplanen, som tilsier netto rentekostnader på 18,4 millioner kroner i løpet av året.

Ved utgangen av første tertial hadde Randaberg kommunes låneportefølje en vektet snittsrente på 2,75 prosent, inkludert rentebytteavtaler, noe som utgjør en økning fra 2,37 prosent ved inngangen av året. Uten rentebytteavtaler er vektet snittrente 3,42 prosent.

Dersom man forutsetter at rentenivået uten sikringer ville vært tilsvarende tremåneders NIBOR-rente pluss 0,6 prosent margin, ville Randaberg kommune  måtte betale 16,9 millioner kroner mer i renteutgifter i året med rentenivået ved utgangen av første tertial.

5.2 Aktiva

Forvaltning av kommunens langsiktige finansielle aktiva har som formål å sikre en langsiktig avkastning som kan bidra til å gi innbyggerne i Randaberg  kommune et godt tjenestetilbud.


Langsiktige finansielle aktiva (midler med lang tidshorisont) er den delen av kommunens finansielle eiendeler som i henhold til foreliggende prognoser, budsjettet og planer, ikke skal benyttes til drift, investeringer eller nedbetaling av gjeld de neste 48 månedene. For forvaltningen av langsiktige finansielle aktiva har kommunen til enhver tid en rullerende fire års investeringshorisont. 

Randaberg kommune har to aktivaporteføljer. Den ene er det som er investert av kommunens ledige kapital i henhold til gjelds- og finansreglementet. Den andre er forvaltningen av en arv Randaberg sykehjem mottok i 2020/21.

6. Rapportering på verbalpunkter

6

6.1 Verbalpunkt i sak 22/02368 (HØP og budsjett) 

6.1.1 Felles storkjøkken i Randaberg kommune 

Randaberg kommune leverer i dag mat til flere sektorer i kommunen. Vi leverer mat i barnehage, skole, sykehjem, hjemmetjeneste, bofellesskap og kommunehuset. Ved en samlokalisering av disse tjenestene til et storkjøkken vil man kunne slå sammen ressursene innenfor kommunen for en mer effektiv drift. Alle vil få levert god og hjemmelaget mat hver dag. Ressursene ligger inne i organisasjonen allerede. Dette vil gi oss en mulig besparelse i personalkostnader, varekostnader, matsvinn og en økning på kvalitet. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak innen første halvår på løsning og kostnad ved å implementere et felles storkjøkken og mulighet for å delta i «Too Good to Go» for å hindre matsvinn. 

  • Egen sak kommer - frist innen juni 2023 - saken er forsinket, kommer til behandling høsten 2023

6.1.2 Reiseliv

Reiseliv er blitt et viktig satsningsområde og Randaberg kommune bør være primus motor for å fremme det lokale næringslivet i Randaberg. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak vedrørende arbeid med reiseliv og hvordan kommunen sammen med næringslivet og regionen kan jobbe mer systematisk for å fremme reiseliv og verdiskapning 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 2 i sak 22/02368 – Reiseliv»

  • Landsbyforeningen, sammen med flere næringsaktører i kommunen, jobber med en reiselivssatsing som vil bli lansert i løpet av høsten 2023. 

6.1.3 Arbeidskriminalitet

Vi vil bidra til å bekjempe arbeidskriminalitet og jobbe for en seriøs byggenæring med like konkurransevilkår. Kommunestyret ber om en sak for å vurdere støttemedlemskap i Fairplay Bygg Rogaland. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 3 i sak 22/02368 – Arbeidskriminalitet» 

  • Fulgt opp ved sak 13/23 i KST. 

6.1.4 Spesialiserte sykehjemsplasser

Vi ønsker spesialiserte sykehjemsplasser og omsorgsboliger for døve, hørselshemmede og døvblinde i vår region. Tilbudet skal være for de som har behov for sykehjemsplass eller omsorgsbolig og som samtidig ønsker å bo i et miljø der de lettere kan kommunisere med andre beboere og de som jobber der. Kommunedirektøren bes se på mulighetene for at Randaberg kommune, i samarbeid med andre kommuner, kan etablere et slikt spesialisert helse- og omsorgstilbud i regionen og komme tilbake til kommunestyret med en sak om dette. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 4 i sak 22/02368 – Spesialiserte sykehjemsplasser» 

  • sak 23/00149 kommer høsten 2023. 

6.1.5 Boligsosial handlingsplan – leie til eie  

Kommunen er forsinket i forhold til vår planstrategi med å revidere boligsosial handlingsplan. Det er derfor viktig at dette planarbeidet prioriteres i 2023. Vi trenger en oppdatert boligsosial handlingsplan som viser hvilke behov kommunen har for ulike type boliger inn i framtiden. Vi har god erfaring med leie-eie modellen på Vestre Goa. Er dette en type boliger vi trenger flere av? Vi skal utvikle en stor sentrumstomt på Harestad og trenger denne planen som et grunnlag i arbeidet. Kommunedirektøren prioriterer å revidere boligsosial handlingsplan for Randaberg i 2023. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 5 i sak 22/02368 – Boligsosial handlingsplan – leie til eie» 

  • Kommer opp i første runde etter sommeren

6.1.6 Svømmeopplæring – trygg i sjø 

Norge ligger på bunnen av en dyster statistikk om drukning. I Norge drukner folk dobbelt så ofte som i Sverige og fem ganger så ofte som i England. I kroppsøvingsfaget skal elevene etter 4. trinn blant annet kunne "Ferdast trygt i, ved og på vatn og gjere greie for farane, og tilkalle hjelp". Etter 7. trinn skal elevene kunne "Praktisere trygg ferdsel og gjere risiko- og sikkerhetsvurderingar i, ved og på vatn under varierte verforhold". Dette er ikke kunnskap som elevene kan lære seg i et basseng. Dette må læres i naturen og i og ved sjøen. Redningsselskapet har et opplegg de kaller for "RS Trygg i vann". Andre aktører tilbyr det som kalles for Coasteering. I Randaberg har vi kystlinje på tre kanter i tillegg til Hålandsvannet. Kommunedirektøren legger fram en sak med forslag til å gjennomføre aktiviteter for vanntrygghet og svømmetrening i sjø for innbyggere i Randaberg. Aktivitetene skal være spesielt rettet mot innvandrere og barn og unge. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 6 i sak 22/02368 – Svømmeopplæring – trygg i sjø» 

  • Kommer som sak til høsten

6.1.7 Tertial

Kommunestyret ber kommunedirektøren utarbeide en god mal i tertialrapportene for å vise endringer fra opprinnelig vedtatt budsjett og endringer gjort i løpet av året. Prosjekter eller tiltak som utgår eller forskyves må komme tydelig frem.

  • Svart ut i kapittel 3 i denne rapporten

6.1.8 Grusbane ved Randaberghallen 

Grusbanen ved Randaberghallen ligger brakk og kommunestyret ønsker at banen kan bli benyttet til glede for innbyggere. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak som belyser eventuelle muligheter. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 8 i sak 22/02368 – Grusbane ved Randaberghallen»

  • Kommer som sak til høsten

6.1.9 Ryggstranden båtforening

Ryggstranden båtforenings inngåtte leieavtale med Randaberg kommune skal ikke videre indeksreguleres før de øvrige kommunale båthavner har blitt regulert og leieavtaler er signert med kommunen.

  • Ikke indeksregulere leieavtale 

6.1.10 Interkommunale selskaper   

Kommunestyret ber kommunedirektøren sammen med de andre eierkommunene ta en grundig gjennomgang av spesielt IVAR’s økte kostnader og Rogaland Brann og Rednings betydelig økte leiekostnader til nye brannstasjoner. Kommunestyret ber i tillegg kommunens representant i representantskapene følge dette opp. 

  • RBR: «Representantskapet i RBR ber kommunedirktørane i eigarkommunane om å sette i gang eit arbeid for å greia ut alternative modellar for husleigeberekning og fordeling av totalkostnadene til selskapet. I arbeidet bør det innhentast ei ekstern utgreiing av minimum to alternative modellar til dagens. Utgreiinga bør vurdera om kostanden for dei ulike tenestene RBR leverer for kommunane, som feiing-, brannvern og husleige, miljøretta helsevern, 110- sentralen, samt skjenke- og tobakkskontroll, skal fordelast etter same modell eller ulike modellar»  

    • Fremdrift:  

      • · Utredningsarbeidet fra arbeidsgruppen skal ferdigstilles innen 1.9.2023  

      • · Deretter arbeider kommunedirektør-gruppen med forslagene og anbefalinger, som drøftes i eiermøte i RBR høsten 2023
         

  • IVAR: Når endelige KOSTRA-tall foreligger i juni vil vi ta et eget møte med IVAR for å diskutere kostnadsnivå. 

6.1.11 Hundeluftegård  

Kommunedirektøren legger frem sak om mulig plassering av et hundelufteområde. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 11 i sak 22/02368 – Hundeluftegård» 

  • Kommer som sak til høsten

6.1.12 Startlån

Når restbeløp av innlånte penger til viderelån blir mindre enn kr 10 millioner bes kommunedirektøren om å søke husbanken om nye kr 10 millioner, oppad avgrenset til ytterligere totalt kr 30 millioner. Kommunestyret orienteres i tertialrapporten om eventuelle opptak av nye lån.

  • Startlånssøknader godkjennes fortløpende. I tillegg til godkjent låneopptak har kommunen en stor reserve av innbetalte avdrag som kan gjenutlånes. Det er usannsynlig at kommunen vil gå tom for startlånsmidler i 2023. Grunnen er at det er vært få boliger til salgs.

  • Dersom kommunen mot formodning skulle gå tom for ubrukte startlånsmidler, vil kommunedirektøren benyttet mandatet gitt av kommunestyret til å ta opp ytterligere lån.

6.1.13 Differensiert renovasjonsgebyr  

Kommunestyret ber om en sak i løpet første halvår 2023, med mål om innføring av ny modell for renovasjonsgebyr. En modell som innebærer en differensiering av renovasjonsgebyret gjennom for eksempel en grunnpakke og en variabel del utfra antall tømminger og mengde avfall.

  • «Oppfølging av verbalpunkt 13 i sak 22/02368 – Differensiert renovasjonsgebyr» - frist innen juni 2023

  • 23/00155 (IKG) Saksfremlegg opprettet og satt opp til behandling i HNK 8.6.2023 

6.1.14 Skolemøte Rogaland 

Randaberg kommune prioriterer å delta på Skolemøte Rogaland for kompetanseheving for alle faggrupper. 

  • Randaberg deltar på Skolemøtet

6.1.15 Ungdomstilbud

Kommunestyret i Randaberg har i tidligere vedtak satt fokus på tilbud for ungdom i landsbyen. Kommunestyret setter av 200 000 i 2023 til ungdomstilbud. I denne sammenheng ber kommunestyret kommunedirektøren legge frem en sak som belyser ungdomstilbud sett i sammenheng med U59 for en samkjøring. Saken fremlegges for Ungdomsrådet, HNK og kommunestyret. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 15 i sak 22/02368 – Ungdomstilbud» 

  • 23/00156 (MKR) Legges frem til politisk behandling juni  (UNG/HNK/KST). 

6.1.16 Leirskole 

Kommunestyre avsetter ekstra midler i tillegg til skolens egne midler for å sikre å opprettholde leirskoletilbudet i Randaberg.

  • Opprettholde leirskoletilbudet. Budsjettendring. 

6.1.17 Helårsrom Vistnestunet og dagsenter i 1. etasje på kommunehuset

Helårsrommet på Vistnestunet ble tatt ut i 2. tertialrapport 2022. Kommunestyret finansierer helårsrommet og ber kommunedirektøren med en helhetlig sak om hvordan Vistnestunet kan benyttes til potensielt dagsenter tidligdemens, alternativ opplæring, reiseliv etc.  

 

Dagsenteret i 1. etasje på kommunehuset ble også tatt ut i 2. tertialrapport 2022 og kommunedirektøren bes om å følge denne saken opp i 1. tertialrapport 2023. 

  • «Oppfølging av verbalpunkt 17 i sak 22/02368 – Vistnestunet og dagsenter» 

    • Er allerede egen sak. 

    • Frist: neste møterunde ​

  • Del 2: lage egen sak

    • «Oppfølging av verbalpunkt 17 i sak 22/02368 –  dagsenter» Frist: neste møterunde

    • Siste del skal følgens opp i 1. tertial 

6.1.18 Randaberg 2030

Med bakgrunn i gjennomførte, pågående og fremtidige digitaliseringsprosjekt, forventer kommunestyret at vi ikke bare skal ha bedre tjenester, men også drive mer effektivt. Dette ses i sammenheng med «Randaberg 2030» der kommunedirektøren belyser hvilke kvantitative gevinster dette har ført til i organisasjonen 

Rogaland Revisjon har gjennomført et rådgivningsoppdrag i forhold til; «Organisatorisk plassering av NAV». Rapporten ble ferdigstilt i april 2023, og ble presentert for de ansatte på NAV i mai. Denne legges frem for AMU 29.08.23. ​

Rogaland Revisjon har satt i gang et rådgivningsoppdrag i forhold til «Orden i eget hus – Sentraladministrasjon». Rapporten skal ferdigstilles i oktober/november 2023. 

I tillegg jobbes det kontinuerlig med forenkling, fornying og forbedring – der lederforum er en viktig møteplass for ledere og tillitsvalgte. Våren 2023 har vi hatt tre lederforum;  

  • 14. februar; medarbeiderundersøkelse 

  • 18. april; ledelse ved Bjørnson organisasjonspsykologene 

  • 9. juni; informasjon om ulike pågående planer, erfaringer fra krevende økonomi i Haugesund v/ kommunedirektør i Haugesund – og oppstart arbeid med budsjettarbeid 2024 - 2027. 

6.1.19 Randaberg tennisklubb 

Kommunestyre ber Ordfører og kommunedirektør starte dialog med Randaberg tennisklubb om makebytte knyttet til areal til ny kunstgressbane. Formannskapet holdes orientert om resultat og fremdrift.

  • Dette vil vi komme tilbake til i 2. tertial.

6.1.20 RIL Allianse Idrettslag 

I trå med kommunestyre sak 38/21, 55/21 og 61/20 samt søknad fra Ril Allianse Idrettslag bekoster Randaberg kommune hele prosessen og erverv for arealer knyttet til nye Randaberg stadion før eventuell salg til RIL Allianse idrettslag. 

  • Dette vil vi komme tilbake til i 2. tertial.

6.1.21 Formannskapets udisponerte budsjettpost

Det avsettes kr 300 000 som udisponert budsjett som formannskapet kan disponere til behandling av søknader etc som ikke er budsjettert

  • Budsjettjustering forseslått i denne saken punkt 2.1.2.3

6.2 Verbalpunkt restanser fra budsjettbehandling 2022:

6.2.1 Vedlikeholdsplan – bevaring av formuen

Vi jobbet systematisk og målrettet for å få underlag til å oppdatere kommunens vedlikeholdsplan 2018-2026. Vedlikeholdsplaner for omtrent halvparten av kommunens formålsbygg, i tillegg til svømmebasseng, er på plass. Vi jobber videre for å utarbeide resterende. Samtidig arbeider vi med å oppdatere og utarbeide vedlikeholdsplaner for kommunens boliger, bofellesskap og andre bygg. Vi forventer å ha en helhetlig og langsiktig vedlikeholdsplan på plass i løpet av 2023. Kartleggingen som er gjennomført så langt, er grunnlaget for Handlings- og økonomiplan 2023-2026.

6.2.2 Harestad skole oppdatert vedlikeholdsplan opp mot nybygg etc.

Det er utarbeidet enkel vedlikeholdsplan for Harestad skole nr. 7. 
Videre arbeid og vurderinger ble satt på vent i påvente av avgjørelse i skolestruktursaken (kommunestyremøte sak 10/23, 9.3.2023).

6.2.3 Svømmebassengene

Midlene som var avsatt i budsjett for 2022 var vesentlig lavere enn kostnadsestimatet for å oppgradere bassengene til tilfredsstillende standard. Kommunedirektøren vurderer at skolebassengene på Goa og Grødem skoler kan brukes som de er i noen år fremover, gjennom vanlig drift og vedlikehold. Kommunedirektøren foreslår derfor at bassengene brukes, som i dag. Ved utvidelse av Randaberghallen i fremtiden, vurderes om bassengene skal erstattes av nytt opplæringsbasseng, i en helhetlig sak. 

6.2.4 Oppdatert kostnadsanalyse kommunehuset

Det er utarbeidet en enkel vedlikeholdsplan for kommunehuset. Denne viser behov for omfattende utbedringer. I Handlings- og økonomiplan 2023-2026 er det vedtatt at rehabilitering av kommunehuset gjøres i slutten av økonomiperioden, i 2026. Det vil nærmere dette tidspunktet utarbeides oppdaterte kostnadsanalyser og kalkyler.

6.2.5 Hent meg-buss

Det er avholdt møte, og opprettet dialog med Kolumbus. På grunn av kapasitetsutfordringer, ble vi ikke ferdige med dette arbeidet i løpet av året. Kommunedirektøren vil jobbe videre med dette, og legge frem politisk sak i løpet av 2023. 

bottom of page