top of page

1. Innledning og oppsummering

1

Budsjettdisiplin og god kontroll på økonomien er blitt synonymt med virksomhetsledelse i Randaberg kommune. De siste års fokus på kommuneøkonomi, myndiggjorte ledere og et utgangspunkt med høy kvalitet på tjenesteleveransene gjør at vi klarer å holde stø kurs gjennom første tertial 2024. Selv de virksomhetene som har en lengre vei å gå, viser nå klar retning og har gode planer for en mer bærekraftig økonomistyring. Men omstilling tar tid – og enkeltvirksomheter vil ikke klare balanse mellom budsjett og regnskap i 2024.

På kostnadssiden er det finans som uroer mest. Rentenedgangen vi håpet på når vi vedtok handlings- og økonomiplanen uteblir og de kortvarige lånene våre fortsetter å være dyre. I tillegg har vi budsjettert for lite kostnader til barnehagesektoren.

Det er også tegn på at vi kan ha overvurdert befolkningsveksten noe i opprinnelig vedtatt budsjett, og frykter at det kan få utslag i skatteinngangen. Kommunedirektøren forslår å ikke endre budsjettet for frie inntekter i denne tertialen, men vil følge opp med en ny vurdering til neste tertialrapport.

Sykefraværet hittil i år er 10,4 prosent, som er høyt. Vi er blant de kommunene som har høyest sykefravær i regionen, men er heldigvis lavere enn samme periode i fjor, da fraværet var 10,7 prosent. Dersom vi ser de siste to årene under ett er trenden at langtidsfraværet øker, mens korttidsfraværet er stabilt. Det er Helse og velferd som har det høyeste fraværet på totalt 11,8 prosent hittil i år, heldigvis også dette synkende fra 13 prosent i samme periode i fjor. Senere i denne saken viser kommunedirektøren til hvilke tiltak som er satt i gang for å bedre sykefraværet i kommunen.

Kommunens investeringsnivå er lavere enn ellers i kommune-Norge, men fortsatt ikke lavt. I tillegg klarer kommunen å levere godt på de prosjektene som er budsjettert, noe som setter ytterligere press på økonomien. I denne saken forslår kommunedirektøren å øke investeringsbudsjettet med flere prosjekter, samt overføre prosjektmidler fra 2023. Vi må ta et steg tilbake, og sikre at vi investerer klokt og riktig, og kommunedirektøren vil komme med flere betraktninger rundt dette i Rammesak 2025.

1.1 Finansielle måltall

1.1

Kommunens mål er:

  1. Netto driftsresultat utgjør minimum to prosent av driftsinntektene

  2. Netto renteeksponert gjeld utgjør maksimum 75 prosent av driftsinntektene

  3. Ubundne driftsfond utgjør minimum fem prosent av driftsinntektene

  4. Maksimum 50 prosent av finansiering av investeringer er gjort med låneopptak (handlingsregelen)

1.1.1 Kommunaløkonomisk bærekraftsmodell (KØB)

Kommunens økonomireglement ble vedtatt høsten 2022, og kapittel 2 omhandler de finansielle måltallene som er satt. Randaberg kommune skal følge generasjonsprinsippet gjennom å sikre bærekraftig økonomisk utvikling over tid. Med bærekraftig økonomisk utvikling forstås en utvikling som ivaretar nåtidens behov uten å stå i veien for at fremtidige generasjoner klarer å
ivareta sine.

Kommunaløkonomisk bærekraftsmodell, som vist nedenfor, viser de tre første målene som er satt som grønne punkter, og hvordan måelen er oppnådd ved utgangen av 2023. Der det blå feltet dekker hele det grønne feltet,  har vi nådd målene i sin helhet. Du kan se en kort video om modellen her.

Egenfinansiering av investering er det siste måltallet. Det er ikke en del av modellen, men hvor godt vi klarer å nå dette målet er en direkte konsekvens av hvor godt vi gjør det på de andre tre målene.

I modellen nedenfor kan du skifte mellom år.

1.1.2 Egenfinansiering av investeringer

Det fjerde målet i økonomireglementet er at vi skal klare å finansiere halvparten av våre investeringer på andre måter enn å ta opp lån. Kommunedirektøren forslår at kommunen bruker av disposisjonsfond for å oppnå dette målet.

2. Driftsregnskapet

2

Kommunedirektørens oppdaterte prognose etter første tertial er 25,3 millioner kroner, noe som utgjør to prosent av driftsinntektene på 1,242 milliarder kroner, og en nedgang fra opprinnelig vedtatt budsjett på ni millioner.

De viktigste inntekt- og kostnadsdriverne beskrives nærmere i kapittel 2.1.

2.1 Sentrale budsjettposter

2.1.1 Merinntekter og mindreutgifter

2.1.1.1 Skatteinngang, rammetilskudd og inntektsutjevning

Gjennom inntektssystemet fordeles kommunenes og fylkeskommunenes frie inntekter. Frie inntekter består av rammetilskudd og skatteinntekter, og utgjør om lag 70 prosent av kommunesektorens samlede inntekter. For at kommunene skal kunne gi et likeverdig tjenestetilbud til innbyggerne, inneholder inntektssystemet to store utjevningsmekanismer: ufrivillige kostnadsforskjeller utjevnes fullt ut (utgiftsutjevning), og skatteinntekter utjevnes delvis (inntektsutjevning).

Veksten i kommunesektorens frie inntekter i 2024 blir 6,4 milliarder kroner, som varslet i kommuneproposisjonen i mai, med tillegg for høyere pensjonskostnader. Regjeringens forslag til økning i frie inntekter er som forventet. Selv om beløpet er stort, øker presset på kommunale tjenester på grunn av demografiske endringer og flere flyktninger.

Befolkningsendringer gir kommunene 3,9 milliarder kroner i økte kostnader til skole, helse og omsorg, ifølge regjeringen. Pensjonsutgiftene øker også med to milliarder kroner utover lønnsveksten.

Regjeringen foreslår ingen endring i kommunal deflator i revidert nasjonalbudsjett. Det er ventet høyere lønnsvekst, men lavere prisvekst.

 

Kommunedirektørens inntektsprognose viser en vekst i inntektene på 55 millioner kroner i forhold til årsregnskapet for 2023. Det vil i så fall utgjøre en vekst på 4,6 prosent, og noenlunde i tråd med anslagene fra KS. Det er økte skatteinntekter og rammetilskudd som står for det meste av inntektsveksten med 49 millioner kroner sammenlignet med 2023. Den relativt høye veksten ble vedtatt i opprinnelig vedtatt budsjett, og har bakgrunn i en forventning om at innbyggertallet i Randaberg øker mer enn det som ligger i prognosen fra regjeringen.

 

Tall fra første tertial viser at innbyggerveksten er betydelig mindre. Én forklaring på dette kan være en nabokommunes innføring av gratis kollektivtrafikk til sine innbyggere i fjor, hvor ett betydelig antall innbyggere folkeregistrerte seg i Stavanger kommune, på bekostning av nabokommunene. Uansett årsak er veksten i skatteinngangen lavere enn det som er budsjettert. Kommunedirektøren vil vurdere å forslå eventuell budsjettjustering på inntektene til andre tertial, dersom ikke tallene tar seg opp i løpet av sommeren.

2.1.1.2 Integreringstilskudd

Kommunestyret har vedtatt at Randaberg kommune skal bosette 110 flyktninger i 2024. Vedtatt budsjett 2024 er lagt til grunn å bosette 160 flyktninger. Nedgangen av antall bosetninger skal føre til reduksjon av integreringstilskudd og en tilsvarende reduksjon til integreringsutgifter. 

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1747
    Randaberg kommune reduserer budsjettposten for andre statlige overføringer med bakgrunn i reduserte integreringstilskudd på 6 millioner kroner fra 100 til 94 millioner kroner. Samtidig en tilsvarende 6 millioner kroners reduksjon i utgifter til bosetting av flyktninger.

2.1.1.3 Ressurskrevende tjenester

I opprinnelig vedtatt budsjett har kommunen tatt høyde for refusjon av kostnader til spesielt ressurskrevende tjenester på 38,8 millioner kroner. Beregninger gjort viser at tjenesteleveransen slik den er ved utgangen av første tertial vil gi økte refusjoner ved utgangen av året tilsvarer én million kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1851

Randaberg kommune øker budsjettposten for refusjoner fra Staten under Helse og velferd felles med én million kroner for å ta høyde for ekstra refusjon for ressurskrevende tjenester.

2.1.1.4 Økt utbytte og nytt ansvarlig lån Lyse

Generalforsamlingen i Lyse AS har fastsatt utbytte for 2023 til 745 millioner kroner. I henhold til Randaberg kommunes eierandel utgjør utbytte da 24,429 millioner kroner. Dette er 2,387 millioner kroner mer enn budsjettert. Randaberg kommunestyret øker inntektsbudsjettet for utbytte med 2,387 millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1833

Med bakgrunn i ekstra utbytte for 2023-resultatet til Lyse, øker Randaberg kommune driftsbudsjettet for utbytteinntekter med 2,387 millioner kroner for 2024.

2.1.1.5 Redusert tjenestebehov i hjemmetjenesten

Tiltakstimer i hjemmesykepleien ved første tertial viser et gjennomsnitt på antall tiltakstimer på 780 timer per uke. Dette er en reduksjon på 120 timer per uke sammenlignet med vedtatt budsjettert 2024. Dette fører til redusert tjenestebehov tilsvarende 2,6 millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1833

Med bakgrunn i reduksjon i tjenestebehov, reduserer Randaberg kommune driftsbudsjettet for virksomhetsområdet Hjemmetjenesten med 2,6 millioner kroner.

2.1.2 Merutgifter og mindreinntekter

2.1.2.1 Økte renteutgifter

Styringsrenten så langt i 2024 er høyere enn det som er lagt til grunn i gjeldende handlings- og økonomiplan. Dette fører til en økning i netto rentekostnader tilsvarende fem millioner kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1855

Randaberg kommune øker budsjettposten for renteutgifter med fem millioner 

2.1.2.2 Merkostnader knyttet til vintervedlikehold 

Større snømengder enn forventet har ført til økte utgifter på vintervedlikehold i første tertial 2024, tilsvarende 600 000 kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1854

Randaberg kommune øker budsjettposten for brøyting under virksomhetsområdet Teknisk drift med 0,6 millioner kroner for å dekke merkostnader til vintervedlikehold. 

2.1.2.3 Formannskapets udisponerte budsjettmidler

Kommunestyret vedtok i sak 52/22 - Handlings- og økonomiplan 2023-2026 og budsjett 2023 - verbalpunkt 21 - å sette av 300 000 kroner per år som formannskapet kunne disponere. Tiltaket burde vært tatt inn i handlings- og økonomiplanen, men dette ble glemt.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1746

Randaberg kommune øker budsjettet for overføringer og tilskudd til andre med 300 000 kroner for virksomhetsområdet Politisk med bakgrunn i kommunestyrevedtak 52/22 (verbalpunkt 21).
 

2.1.2.4 Gasslekkasje ved Harestad skole

I løpet av første tertial er det oppdaget en lekkasje i utvendig rørstrekk til gasskjelen ved Harestad skole. Utbedring er igangsatt og er forventet å være ferdig i løpet av sommeren og før skolestart høst 2024. Utgiftene er estimert til å være én million kroner.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1853

Randaberg kommune øker budsjettet for vedlikehold av bygg med én million kroner for virksomhetsområdet Bygg og eiendom

2.1.2.5 Prosjektbasert næringssamarbeid med Stavanger, Sandnes og Sola

I kommunestyresak 34/24 «Evaluering av prosjektbasert næringsutvikling 2020 - 2023» vises det til at Randaberg er invitert til å bli med i prosjektbasert samarbeid om næringsutvikling i storbyregionen Stavanger, Sandnes og Sola.

Randaberg kommune er en del av et felles bo- og arbeidsmarked på nord-Jæren. Med det som bakteppe anbefaler kommunedirektøren at Randaberg blir en del av prosjektbasert næringsutvikling sammen med Stavanger, Sandnes og Sola.

Finansiering på 15 kroner per innbygger tilsvarer 175 000 kroner per år.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1850

Randaberg kommune øker driftsbudsjettet til kjøp fra kommuner med 175 tusen kroner.
 

2.1.2.6 Økt tjenestebehov barnehage

I budsjettet som ble lagt for 2023 ble barnehagerammen justert i henhold til befolkningsfremskrevet antall innbyggere i barnehagealder. Den gang ble det ikke justert for at 2021-kullet var betydelig større enn befolknings-fremskrivningen la opp til. Tiltaket ble justert i både første og andre tertial 2023, men ble dessverre ikke tatt med i budsjettet for 2024. Årets barnehageopptak er i all hovedsak unnagjort, og det er behov for å øke barnehagerammen for den samme effekten i 2024. Det er fortsatt tidlig i barnehageåret, og kostnadene kan fortsatt endre seg frem mot andre tertialrapport.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1819

Randaberg kommune øker driftsbudsjettet  virksomhetsområdet Barnehage med 4,9 millioner kroner for å dekke økt tjenesteproduksjon.

2.1.2.7 Redusert foreldrebetaling i barnehege

Stortinget har vedtatt at maksimalgrensen for foreldrebetaling for et heldags ordinært barnehagetilbud blir fastsatt til 3 000 kroner per måned fra 1. januar 2024, til 2 000 kroner per måned fra 1. august 2024 og til 28 000 kroner per år fra 1. januar 2024. Maks grense på 28 000 kroner for 2024 forutsetter at den betalingsfrimåned er en måned med 3 000 kroner. Randaberg kommune har måneden august som betalingsfrimåned som er fastsatt til 2 000 kroner. Dette fører til at total foreldrebetaling per år blir 29 000 kroner.

 

Etter at Randaberg kommune har blitt oppmerksom på at foreldrebetaling planlagt strider med maks grense på 28 000 for 2024, endret kommunen foreldrebetalingsplanen slik at juli blir om til betalingsfri måned. Slik at foreldre betaler 2000 kroner istedenfor 3000 for et heldags ordinært barnehagetilbud. Dette fører til redusert foreldrebetaling enn budsjettert i vedtatt budsjettet med 620 000 kroner inkludert effekten av økt tilskudd til private barnehage for måneden juli.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1825

    1. Randaberg kommune reduserer budsjettet foreldrebetaling for virksomhetsområde Barnehage med 390 000 kroner som forventet reduksjon i foreldrebetaling i juli 

    2. Randaberg kommune øker budsjettet for virksomhetsområde Barnehage for tilskuddet til private barnehager for juli måneden med 230 000 kroner. 

2.1.2.8 Regionalt næringssamarbeid om Arendalsuka og ONS

I kommunestyresak 35/24 legges sak frem om Regionalt næringssamarbeid om Arendalsuka og ONS

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1849

Randaberg kommune øker budsjettet for kjøp fra kommuner med
24 000 for å delta på regional samarbeid på Arendalsuka 2024 samt 15 000 til deltagelse i felles stand for Storbyregionen under ONS 2024. Totalt 39 000 kroner.

2.1.2.9 Gratis svømming for barn

I tråd med Kommunestyrets vedtak i sak 64/23 Handlings- og økonomiplan 2024 – 2027 og budsjett 2024 ble det lagt frem sak i møtet til Hovedutvalg for nærmiljø og kultur (HNK), 25.4.2024, sak 19/24 om gratis publikumsbading for barn i Randaberghallen. HNK ber kommunestyret ta stilling til om det skal innføres gratis publikumsbading i Randaberghallen for barn bosatt i Randaberg kommune i alderen 0 til 9 år fra og med august 2024.


Saken skal videre til kommunestyret for behandling i møtet 20.6.2024. Med HNK sine føringer til grunn, estimerer kommunedirektøren en kostnad på 150 000 kroner for å realisere vedtaket for høsten 2024. Kommunedirektøren presiserer at beløpet ikke kan ganges med to for helårseffekt 2025. Kommunedirektøren vil foreslå nytt, begrunnet estimat i forbindelse med behandling av Handlings- og økonomiplan 2025-2028, når vi har gjort oss noen erfaringer høsten 2024.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1844

Randaberg kommuner reduserer inntektsbudsjettet for salg av billetter til virksomhetsområdet Kultur, idrett og fritid med 150 000 kroner.

2.1.2.10 Gjeninnføre "Glidelåsen"

Glidelåsen er en oppfølgingsordning for elever i overgang grunnskole til videregående skole, der man hovedsakelig ut fra levekårsutfordringer har en bekymring for gjennomføring. Dette er elever som søkes inn i ordinære utdanningsløp, studiespesialisering eller yrkesfag, men der det kreves litt ekstra oppmerksomhet eller tilpassing.

Personer uten videregående opplæring har økt risiko for levekårs- og helseproblemer og svekket utdannings- og arbeidsmarkedstilknytning. Gjennomføring av videregående opplæring kvalifiserer for jobber og videre utdanning, og gir dermed bedre muligheter for at unge skal lykkes på arbeidsmarkedet og for aktiv deltakelse i samfunnet.

Glidelåsen har, ut fra pilotprosjekt i Randaberg, blitt en driftsmodell i fylkeskommunen, der man samarbeider med flere kommuner.  Randaberg kommune har siden 2015 hatt en oppfølgingsordning, finansiert på tilskudd fra Bufdir, som en Los-funksjon ute i felt. Her har man både bidratt til å identifisere utfordringer i grunnskolen og ut fra individuelle behov fulgt opp elever videre. Gjennomføringsgraden for elever fra Randaberg har gått opp i denne perioden, og har vært viktig både for skolene og ungdommene som har vært inne i ordningen. Rundt 100 elever fra kommunen har vært med i ordningen så langt.  Etter at mulighet for ytterligere tilskudd fra Bufdir forsvant ble ordningen nedskalert, og skolesektoren har ikke hatt kapasitet til den individuelle oppfølgingen fra kommunens side.

Det ble i juni 2023, i kommunestyremøte, lagt inn penger til forebygging av blant annet levekårsutfordringer, men disse midlene ble ikke videreført til vedtattbudsjett for 2024.

Det er meldt inn et betydelig antall elever med behov for oppfølging neste skoleår. 

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1784

Randaberg kommune øker budsjettrammen for lønn og sosiale utgifter under virksomhetsområdet Skole med 0,55 millioner.

2.1.2.11 Beredskap

Tiltaket er en oppfølging av sak 23/06447-2: Beredskapssamarbeid mellom Sola kommune og Randaberg kommune

 

Randaberg kommune hadde tilsyn fra Statsforvalteren i Rogaland våren 2023. Det ble fem avvik, noe som med all tydelighet viser at kommunen har en jobb å gjøre på dette området. Kommunen har i dag ingen personalressurser som har beredskap i sin funksjonsbeskrivelse. Siden det er vanskelig å rekruttere personell med nødvendig kompetanse i deltidsstillinger inviterte derfor kommunedirektøren  Sola kommune til å inngå et beredskapssamarbeid. Samarbeidet ble inngått med et trinn 1, der kommunedirektøren ba i første omgang Sola kommune om faglig støtte for å starte å bygge en systematisk og helhetlig tilnærming til fagfeltet. Trinn 2 handler om å å lage en plan for de neste årene. Målet er et permanent samarbeid mellom de to kommunene, trinn 3. For å klare å komme opp på ønsket beredskapsnivå, foreslår kommunedirektøren å sette av en 50 prosent stillingsressurs i budsjettet.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1783

Randaberg kommune øker budsjettrammen for beredskap med 0,855 millioner. 

2.1.2.12 Søknad om tilleggsbevilging Randaberg kirkelige fellesråd

Randaberg kirkelige fellesråd ber om økte overføringer med bakgrunn i økte lønnsutgifter for 2023. I henvendelsen fra fellesrådets leder heter det at:

I ramma Randaberg kyrkjelege fellesråd fekk for 2023, var det pårekna 3% lønsauke.  Det viste seg at auken på løna blei mykje høgare. Dei tilsette fekk 5,4%i tillegg, som var resultat av tariff-forhandlingane. Dette utgjer ein god sum på rekneskapen vår og totalt i år vil me gå på eit stort underskot. Me ber derfor Randaberg kommune om å gi oss ei ekstra bevilging for lønsauken i 2023.


Randaberg kyrkjelege fellesråd ber om 199 000 kr i ekstra bevilging pga auka løn for 2023.

Kommunedirektøren foreslår å ikke imøtekomme forespørsel fra Randaberg kirkelige fellesråd. Bakgrunnen er at kommunen bør legge til grunn de samme rammene for overføring til kirkene som en bruker til virksomheter ellers i kommunen, og ber fellesrådet om å finne rom i sine eksisterende rammer til å dekke merutgiften.
 

2.2 Tjenesteleveransen

2.2.1 Prognose per tjeneste- og virksomhetsområde

Ledere med budsjettansvar lager prognoser gjennom året for resultatet ved årsslutt. Nedenfor ser du samlet prognose per virksomhetsområde laget ut fra tilgjengelig data per 30. april.

For å lese mer om virksomhetens prognoser kan du følge denne lenken 

2.3 Samlet prognose for driftsresultatet 2024

Netto foreslår kommunedirektøren å justere ned inntektsbudsjettet med 2,9 millioner kroner. Utgiftsbudsjettet - før disponering - foreslås økt med med 2,6 millioner kroner. Finansbudjsettet foreslås økt utgifter med 2,6 millioner. 

Dette gir et redusert netto driftsresultat med 8,2 millioner kroner, til 25,3 millioner kroner. I prosent av driftsinntektene utgjør det 2,0 prosent.

 

For å finansiere investeringer i henhold til økonomireglementets kapittel 2.4 - handlingsregelen, foreslår kommunedirektøren å øke overføringene fra drift til investering med 10 millioner kroner - til totalt 32,7 millioner kroner. 

2,4

2.4 Sykefravær og vikarinnleie

Sykefraværet hittil i år er 10,4 prosent, som er høyt. Vi er blant de kommunene som har høyest sykefravær i regionen, men er heldigvis lavere enn samme periode i fjor, da fraværet var 10,7 prosent. Dersom vi ser de siste to årene under ett er trenden at langtidsfraværet øker, mens korttidsfraværet er stabilt. Det er Helse og velferd som har det høyeste fraværet på totalt 11,8 prosent hittil i år, heldigvis også dette synkende fra 13 prosent i samme periode i fjor.

I sak 5/24 i administrasjonsutvalget viser kommunedirektøren til hvilke tiltak som er satt i gang for å bedre sykefraværet i kommunen:

Samarbeidsutvalg

For å sikre systematisk tilnærming til sykefraværsproblematikken i kommunen, har Kommuneoverlegen og Samarbeidsutvalget (SU) blitt enige om hyppigere møter. Ulf Andersen, statistikksjef i Nav, har også vært i SU for å snakke om utfordringene samfunnet og Randaberg kommune står ovenfor. Kommuneoverlegen har hatt en ny gjennomgang hvor det ble informert om mulighetene ansatte i Randaberg kommune har knyttet til bruk av egenmelding, og oppfordret til å benytte egenmelding foran sykemelding der det er mulig. Det ble drøftet fastlegenes mulighet for avventende sykmelding, kortere sykmelding med mulighet for forlengelse og viktigheten av tidlig dialogmøte. Det ble i dette møtet enighet om å jobbe for FFF - Frisk Før Fredag. Det handler om at fastlegene skal, der det er mulig, ikke ha lengre sykemeldinger enn nødvendig.

 

Lederforum

På lederforum i mai hadde vi nok en gang fokus på arbeidet med sykefravær. Her ble det en gjennomgang av retningslinjer knyttet til sykepengerefusjon, arbeidsmiljø som en del av nærværsarbeidet, samt en gjennomgang av hva som er gjort og veien videre.

 

16 % - tiltaket

Dette tiltaket skal starte høsten 2024 og ble presentert på lederforum i mai. Ved hvert kvartal hentes det ut tall, og da for fire kvartal tilbake. Enheter som har 16% eller mer samlet sykefravær (egenmeldt og legemeldt) vil falle inn under det nye tiltaket. Leder for enheten vil kontaktes og innkalles til et møte med tillitsvalgt, verneombud, NAV Arbeidslivssenter, HMS-rådgiver og HR-rådgiver. Sammen skal de se på utfordringer og muligheter i enheten og hvordan en kan bistå. Hensikten er målrettet innsats, som en «tiltakspakke», for at vi sammen kan se på mulige tiltak for veien videre.

 

Tilbud til virksomhetene

Det vil tilbys et lunsjinnlegg for ansatte i virksomhetene. For å få til en langsiktig endring i sykefraværet må vi også ha med oss de ansatte. HMS-rådgiver og kommuneoverlege vil da ut i enhetene og snakke om sykefravær, egenmelding, rettigheter, plikter og muligheter, arbeidsmiljø, medarbeiderskap og medvirkning.

Partsamarbeid

28. mai skal HMS-rådgiver og Kommuneoverlege i samling for alle verneombud i Randaberg kommune og snakke om sykefravær. Fokus vil være egenmelding, rettigheter, plikter og muligheter, arbeidsmiljø, medarbeiderskap og medvirkning. Det vil også være fokus på hvilken rolle verneombud har i arbeidsmiljøarbeidet, samt alle verktøyene som finnes i Randaberg kommune knyttet til sykefraværsoppfølging.

 

Sykevettrådene

Det har i lang tid vært mye fokus på å holde avstand og holde seg hjemme ved forkjølelse, snue eller andre tegn på sykdom i forbindelse med Covid-19-pandemien. Fokuset har nå snudd, og det er i den forbindelse utarbeidet en plakat med sykevettråd. Hensikten er å sette fokus på å være på jobb selv om man ikke er 100% en dag - det er lov å komme på jobb med det friske.

sykevettrådene.png

Ved utgangen av første tertial er det brukt rundt 14 millioner kroner på vikarer i Randaberg kommune. 10 millioner kroner av disse er lønn til ansatte vikarer, og fire millioner kroner er innleie av vikarer.

Det er en økning i ansatte vikarer i forhold til 2023 - selv om fraværet går noe ned. I 2021 og 2022 var vikarkostnadene betydelig høyere.

3. Investeringer

3

Randaberg kommune har investert for 30 millioner kroner i første tertial 2023, noe som utgjør 25,9 prosent av den totale investeringsrammen for året. Nedenfor en enkel tabell i henhold til budsjett- og regnskapsforskritens §5-5 i millioner.

3.1 Videreføring av investerings-midler fra 2023 til 2024

Investeringsprosjekter vedtatt i 2023 som skal videreføres i 2024 må vedtas på nytt for 2024-budsjettet. Totalt foreslår kommunedirektøren å øke investeringsbudsjettet for 2024 for prosjekter påbegynt tidligere år med 23 millioner kroner. Blant prosjektene finnes det fem prosjekter som har totalt 21,2 millioner kroner i investeringsramme i 2024. Dersom midlene videreføres slik kommunedirektøren foreslår vil den totale rammen for de aktuelle prosjektene være 42,6 millioner kroner. Prosjektene foreslås finansiert i henhold til økonomireglementets kapittel to med maks 50 prosent lånefinansiering. Se eget punkt om finansiering av investeringsprosjekter.

For å lese kommentarer om hvert enkelt prosjekt velg knappen for utvidet rapport.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1838

Randaberg kommune viderefører investeringsprosjekter fra 2023 til 2024 med en samlet netto investeringsramme på 23,097 millioner kroner.

3.2 Rapportering på investeringsprosjekter

Kommunedirektøren rapporterer her på investeringsprosjekter. Tabellen under viser en enkel oversikt regnskap per første tertial, vedtatt årsbudsjett og forslag til budsjettjusteringer - inkludert overføring fra 2023 i henhold til punkt 3.1.

Kommunedirektøren svarer utvidet på prosjekter hvor det forslås budsjettjusteringer i 3.2.1 eller som vurderes som prinsipielt viktig i 3.2.2.

 

3.2.1 Rapportering på enkeltprosjekter som påvirker budsjettet for inneværende år

Nedenfor finner du en enkel oversikt over budsjettjusteringer kommunedirektøren foreslår for 2024. Dersom du trykker på ett av prosjektene vil du kunne se rapportetringen per prosjekt - eller du kan bla deg nedover for å lese fyldigere rapportering på noen utvalgte hoved prosjekter.

3.2.1.1 Transporteringsavtale Torvmyrveien 26

Randaberg kommune overtar eierskapet til tomt i Torvmyrveien 26, hvor Randaberg idrettslag tidligere har lån 800 000 av kommunen for å betale forskudd. Kommunen overtar eierskap, stryker lånet på 800 000 og betaler selger ytterligere 2,3 millioner kroner for endelig overtakelse av tomten.

I KST-sak 61/20 vedtok kommunestyret å overta forhandlingene og gjennomføring av grunnerverv til nye Randaberg fotballstadion. Total kostnad for grunnervervet er beregnet til 4,3 millioner kroner, inkludert omkostninger.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1814

Kommunestyret setter av 2,5 millioner kroner ekstra i investeringsbudsjettet for ervervelse av tomt i Tormyrveien 26 gjennom transporteringsavtale.

3.2.1.2 BN2 Sigden Mekjarvik

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1796

Kommunedirektøren foreslår at det settes av midler på 0,1 millioner for bistand i forbindelse med avtale om avhending av Rogaland fylkeskommunes areal i Mekjarvik, BN2 i kommuneplanen. Dette for å kunne realisere kommuneplanen.

3.2.1.3 Avtale med Lnett utredningsavtale for jordkabel

Formannskapet har behandlet saken i møte 22.02.2024 sak 8/24

Formannskapets vedtak/innstilling

  1. Formannskapet går videre med utredning av jordkabel. Formannskapet ber kommunedirektøren innarbeide kostnad i 1. tertial 2024.

  2. Formannskapet ber kommunedirektøren invitere til en arbeidsgruppe som jobber videre med finansieringsløsning. Arbeidsgruppen består av administrative representanter utpekt av kommunedirektøren, 1 politisk representant for hvert parti representert i formannskapet. Utvalget kan innhente eksterne representanter fra næringsliv, grunneiere etc. ved behov.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1776

    Kommunestyret setter av 2,25 millioner kroner i investeringsbudsjettet for inneværende år til utredning for høyspentkabel Lnett

3.2.1.4 Dagsturhytte Randabergfjellet

Speideren har 150 aktive medlemmer i Randaberg, og har mange aktiviteter, fortrinnsvis ute. Det er planlagt en dagsturhytte som skal være åpent for publikum, og som også vil benyttes som møtelokale for speideren. Tiltaket var inne i budsjettet i 2021, men ble justert ut i 2022, da det ikke ble gjennomført. Tiltaket ville innebære en overføring til andres investeringer på 1,1 millioner kroner.

Kommunedirektøren foreslår at det ikke settes av midler for tilskudd til Randabergspeiderne for bygging av dagsturhytte på Randabergfjellet.

3.2.2 Rapportering på enkeltprosjekter som ikke påvirker budsjettet for inneværende år

3.2.2.1 Utbedringer tekniske anlegg på bygg

Det er stort behov for utbedringer av flere tekniske anlegg på mange av våre bygg, dette særs med hovedfokus på sikker drift. Prosjektet innebærer adgangssystem, utvidelse med flere bygg og overgang til et felles system, tekniske utbedringer på eksisterende anlegg. 

3.2.2.2 Utbedringer barnehager

Prosjektet innebærer utbedringer på tak etter flere lekkasjer i Vistestølen barnehage. Utbedring på tak, vegg og utskifting av noen vinduer i Viste barnehage. Det viser seg etter noen år at prosjektert fasadeløsning på Sande, Vistestølen og Viste barnehager gir oss store problemer med råte i kledning og vannlekkasjer. Kontinuerlig utbedringer og fasadeskift må påberegnes i årene fremover. Solbakken barnehage må oppgraderes med en garderobe.

3.2.2.3 Ombygging kontor på Bibliotek

Arbeidet er under planlegging.

3.2.2.4 Tiltaksplan energi

Tiltaksplan for bærekraftig energibruk i kommunen. Utskifting av led-belysning på diverse bygg og rom. Installasjon av varmepumper på bygg. Utarbeidelse av energitiltaksplan venter på rådgiver.

4. Disponering og finansiering av investeringer

4

4.1 Disponering etter endret driftsresultat og finansiering av investering

T1_2024_5-9 1og2.png

I driftsregnskapet foreslår kommunedirektøren å gjøre budsjettjusteringer som forverrer netto driftsresultat med 8,2 millioner kroner. Overføring til investering foreslås økt med ti millioner kroner til 32,7 millioner kroner. Avsetning til disposisjonsfond foreslås redusert med 8,3 millioner kroner, og bruk av disposisjonsfond økt med 9,9 millioner kroner. Det er verd å merke seg at kommunedirektøren foreslår budsjettjuseringer som er nødvendige dersom kommunen gjennomfører 100 prosent av investeringene. Erfaringsmessig ligger vi mellom 50 og 70 prosent, og låneopptak og/eller overføring fra drift til investering kan strykes.


I opprinnelig vedtatt budsjett for 2024 er det budsjettert med 22,7 millioner kroner i overføring fra drift til investering for å imøtekomme målet i økonomireglmentets punkt 2d - handlingsregelen om femti prosent egenfinansiering av investering. Med foreslått økning av investeringsbudsjettet er det behov for ytterligere finansiering, hvorav 18,3 millioner kroner foreslås som økt låneramme, og 10 millioner kroner i økt overføring fra driftsregnskapet.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1857

    1. Randaberg kommune øker budsjettposten for bruk av lån i investeringsbudsjettet med 18,284 millioner kroner.

    2. Randaberg kommune øker budsjettposten for overføring fra drift til investering med 9,663 millioner kroner.

    3. Randaberg kommune senker budsjettposten for avsetning til disposisjonsfond med 15,747 millioner kroner.

4.2 Netto bruk av disposisjonsfond etter overføring av virksomheters mer- eller mindreforbruk med overgangsordning

Kommunedirektøren redegjør i egen sak i denne møterunden om overføring av virksomheters mer- eller mindreforbruk i henhold til økonomireglementets kapittel fem - og overgangsordningen som er foreslått i 2024.

Dette tiltaket gjør de nødvendige budsjettjusteringene som skal til for dette formålet. For ytterligere informasjon om denne saken - se eget saksfremlegg.

vedtak_ikon.png

Forslag til vedtak

  • 2024 T1 1856

    1. Randaberg kommune øker budsjettposten for avsetning til disposisjonsfond med 7,48 millioner kroner som overføres i regnskapet til virksomheter som har merforbruk med seg fra 2023.

    2. Randaberg kommune øker budsjettposten for bruk av disposisjonsfond med 9,904 millioner kroner som overføres i regnskapet til virksomheter som har mindreforbruk med seg fra 2023. Tiltaket dekker også virksomheter med merforbruk som får overgangsordning i 2024.

    3. Randaberg kommune overfører i tillegg 306 000 av midlene i punkt 2 fra drift til investering med bakgrunn i at en barnehage får investeringsmidler finansiert med disposisjonsfond i overgangsordningen.

5. Gjelds- og finansforvaltning

5

5.1 Gjeld

5.1.1 Gjeldsportefølje

Ved utgangen av første tertial 2024 hadde Randaberg kommune en samlet langsiktig gjeld på 1,36 milliarder kroner, hvorav 158,2 millioner kroner er lån til videreutlån, eller Startlån.​ Det er betalt 10,5 millioner kroner i avdrag i første tertial 2024, hvorav 2,2 millioner kroner er avdrag på lån til videreutlån som føres i investeringsregnskapet.

 

Det er ønskelig å gjøre årets låneopptak så seint som mulig på året. For å sikre nok likviditet måtte imidlertid kommunedirektøren gjøre årets låneopptak allerede i løpet av første tertial. Det ble da tatt opp et serielån på 57,995 millioner kroner i henhold til budsjettvedtaket i desember, fra Kommunalbanken med 30 års nedbetalingstid. Det tidlige låneopptaket bidrar til høyere renteutgifter enn budsjettert i 2024.

I tillegg til dette låner har kommunedirektøren refinansiert to sertifikatlån i første tertial.

5.1.2 Renter

Ved utgangen av første tertial hadde Randaberg kommune betalt 15,8 millioner kroner i renter på lån, og mottatt 9,1 millioner kroner i renter fra utlånte midler. Tallene inneholder tap og gevinster på rentebytteavtaler.

Netto renteutgifter er budsjettert med 23,5 millioner kroner i 2024. I handlings- og økonomiplanen ligger var det forventet at gjennomsnittlig NIBOR-rente i 2024 vill være rett i overkant av 4,2 prosent. Per utgangen av første tertial ser den ut til å bli i snitt 4,7 prosent. Økningen betyr en del for kommunens netto rentekostnader, og i tillegg til at årets låneopptak måtte gjøres allerede i første tertial forventer kommunedirektøren at netto rentekostnad vil være fem millioner kroner høyere enn budsjettert i år. Kommunedirektøren følger situasjonen nøye og vil komme med ytterligere prognoser ved andre tertial.

5.2 Aktiva

Forvaltning av kommunens langsiktige finansielle aktiva har som formål å sikre en langsiktig avkastning som kan bidra til å gi innbyggerne i Randaberg  kommune et godt tjenestetilbud.


Langsiktige finansielle aktiva (midler med lang tidshorisont) er den delen av kommunens finansielle eiendeler som i henhold til foreliggende prognoser, budsjettet og planer, ikke skal benyttes til drift, investeringer eller nedbetaling av gjeld de neste 48 månedene. For forvaltningen av langsiktige finansielle aktiva har kommunen til enhver tid en rullerende fire års investeringshorisont. 

Randaberg kommune har to aktivaporteføljer. Den ene er det som er investert av kommunens ledige kapital i henhold til gjelds- og finansreglementet. Den andre er forvaltningen av en arv Randaberg sykehjem mottok i 2020/21.

6. Rapportering på verbalpunkter

6

6.1 Verbalpunkt i sak 64/23 (HØP og budsjett) 

6.1.1 Arbeidet med transformering av området på Ryggjatun 

Kommunestyret ber kommunedirektøren, i tråd med budsjettpresentasjonen

for 2023, intensivere arbeidet med transformering av området på Ryggjatun.

Randaberg kommune har i tiden fremover behov for flere tilrettelagte boliger

for eldre. Kommunedirektøren bes i denne sak også se på egnede eierform og

driftsform for slike boliger

  • Dette vil bli omtalt i kommunedirektørens forslag til HØP 2025 - 2028

6.1.2 Kultur og idrettsaktiviteter i Randaberg kommune

Alle barn og unge skal ha mulighet for å være med på kultur- og

idrettsaktiviteter i Randaberg. Kommunestyret ber om at det i egen sak til Hol

synliggjøres hvordan kommunen tilrettelegger for dette.

  • Dette vil bli omtalt i kommunedirektørens forslag til HØP 2025 – 2028

6.1.3 Gratis publikumsbading

Kommunestyret ber om en sak om muligheter og kostnader for å etablere

gratis publikumsbading for barn fra 0-10 år med følge av voksne.

Kommunestyre vil se på finansiering av dette i 1. tertial.

  • Se sak i HOL sak 18/24 «Vurdering av muligheter og kostnader for å etablere gratis publikumsbading for barn»

6.1.4 Tilrettelagt undervisning i Randaberg

Det er vedtatt at ny stilling ved Vistnestunet skal legge til rette for barn og

opplæring når nytt helsårsrom/«rom i rom» er på plass. Kommunestyret ber

om en sak om hvilke alternativt/tilrettelagt opplæringstilbud i supplement til

ordinær undervisning som eksisterer i Randabergskolen i dag. Saken bes

belyse hvilke tilbud det er for elever i Randabergskolen som har behov for

tilrettelagt undervisning i Randaberg. Vi vil også ha belyst hvilke tilbud som kan

legges til rette både i kommunal, men også i samarbeid med private.

  • Se sak i HOL kommende politiske møterunde sak 22/24. «Utredning om bruk av alternativ skolearena i Randabergskolen.»

6.1.5 Videreutvikling av Torget  

Det er avsatt midler til videreutvikling av Torget. Kommunestyret ber om et

Formannskapet eller HNK blir involvert i behov og muligheter for Torget og

området rundt.

  • Omtales i andre tertial 2024

6.1.6 Styrket bemanning

Vi innfører styrket bemanning som prøveprosjekt i en stilling både innen helse

og barnehage. Med mål om at dette kan bidra til redusert arbeidspress som

igjen kan bidra til redusert sykefravær og innleie. Kommunedirektøren

utformer prøveprosjektene og kommer tilbake til Formannskapet om hvordan

prosjektene gjennomføres og hvilke målekriterier som legges til grunn

Helse og velferd

Styrket bemanning er lagt til Bo- og avlastningstjenesten BOAT og konkret til GAT-stillingen (et system for variabel lønn) på Torset/Sentrum/Dalen:

Stillingen bidrar til avlastning for lederne ved at det frigjør tid for lederoppgaver. Det muliggjør faktisk tilstedeværelse i møter, uten at de til stadighet må gå til og fra.

Vi ser en økonomisk og driftsmessig effekt; med færre brudd etter arbeidsmiljøloven og mindre bruk av overtid. Det gir en større oversikt over felles drift, og synliggjør muligheter for bruk av kritisk kompetanse og vikarer på tvers. Ved å være ute av direkte drift kan vi også lettere ta upopulære avgjørelser som er mer hensiktsmessig for driften. Lettere å sikre lik bruk av GAT, ved at ansvarlig kun forholder seg til ett system og ikke gammel privat praksis.

 

Oppvekst

Styrket bemanning er lagt til Myrå barnehage. Hele prosjektets intensjon er lavere sykefravær grunnet større grunnbemanning. Vi må se 2024 i sin helhet opp mot 2023 i før vi kan si noe om effekten av dette tiltaket.

bottom of page