1. Innledning og oppsummering
Våren 2025 har vært preget av økonomisk uro og krevende prioriteringer, men siste utvikling gir grunnlag for forsiktig optimisme. Skatteinngangen er noe svakere enn forventet, men justeres kontrollert. Det mest oppløftende er likevel situasjonen i driften: Midt i et omstillingsår leverer organisasjonen godt. Omstillinger er i stor grad gjennomført med høy kvalitet, og det jobbes målrettet for å sikre tjenester, ansvarlig økonomi og bærekraftige løsninger for framtiden.
Randaberg kommune har lagt fram en første tertialrapport som viser at økonomien i all hovedsak er i balanse, selv om enkelte justeringer er nødvendige. Netto driftsresultat er justert til 25,54 millioner kroner, noe som tilsvarer to prosent av driftsinntektene – og dermed oppfyller kommunens finansielle mål. Kommunedirektøren foreslår en nedjustering av inntektsbudsjettet med 16,4 millioner kroner, og en reduksjon i utgiftsbudsjettet på 13,2 millioner kroner. Samtidig økes budsjettet for utbytte med 2,6 millioner kroner. Nettoeffekten av justeringene er en svekkelse av driftsresultatet med 0,6 millioner kroner, men måltallet opprettholdes.
Kommunen styrker også sin økonomiske bærekraft. Det er lagt opp til en netto avsetning til disposisjonsfond på 13,3 millioner kroner, slik at fondet når målet om fem prosent av driftsinntektene. Egenfinansieringsgraden for investeringer er på 44,5 prosent per april. Investeringsbudsjettet reduseres med 19,8 millioner kroner, mens 15,3 millioner i ubrukte midler fra 2024 overføres. Netto nedgang i investeringsnivå på 4,5 millioner kroner gir rom for å redusere budsjettet for låneopptak tilsvarende.
Skatteinngangen er lavere enn opprinnelig forutsatt. Kommunens opprinnelige budsjett baserte seg på en skattevekst på 10,2 prosent. På bakgrunn av ny nasjonal utvikling og anslag i revidert nasjonalbudsjett foreslår kommunedirektøren å justere ned skatteinntektene med 12,5 millioner kroner, tilsvarende en vekst på åtte prosent. Inntektsutjevningen reduseres med tre millioner kroner. Dette gir et mer realistisk inntektsnivå basert på gjeldende utvikling.
2025 er et omstillingsår
Det blir rapportert om god måloppnåelse i omstillingsarbeidet, særlig innen helse og velferd. Her er det gjennomført tiltak tilsvarende en kostnadsreduksjon på 24,3 millioner kroner, blant annet gjennom nye bemanningsmodeller og prosjektet «Helsefagarbeidere fram». Likevel varsles enkelte merutgifter – særlig i heldøgnstjenester og barnevern – og det foreslås en økning i rammene for å sikre tjenestekvalitet. Også samarbeidet med NAV Randaberg-Kvitsøy for å redusere utenforskap viser gode resultater og reduserer sosialhjelpsutgiftene.
Sykefraværet i kommunen har vist positiv utvikling sammenlignet med 2024. Totalt fravær er redusert med 0,4 prosentpoeng i første kvartal, men det er fortsatt høyt innen helse og velferd, særlig i form av langtidsfravær. Kommunen viderefører sitt systematiske nærværsarbeid og gjennomfører tiltak i samarbeid med NAV og arbeidslivssenteret. Randaberg ligger nå lavere enn Sandnes, men høyere enn Klepp og Gjesdal.
På investeringssiden foreslås det flere budsjettjusteringer, særlig utsettelser og reduksjoner i prosjekter der behovet er vurdert på nytt, eller fremdrift er utsatt. Blant annet foreslås det kutt i midler til rehabilitering av kommunehus og skatepark. Samtidig videreføres enkelte investeringsprosjekter fra 2024, som ferdigstilles i 2025.
Oppsummert viser tertialrapporten at kommunen har god kontroll på økonomien, opprettholder de finansielle målene og gjennomfører krevende omstillinger i tråd med politiske vedtak. Samtidig følges utviklingen tett, særlig når det gjelder skatteinngang, tjenestebehov og sykefravær.
Vi gjennomfører omstilling med kvalitet og kontroll
1.1 Finansielle måltall
Kommunens mål er:
-
Netto driftsresultat utgjør minimum to prosent av driftsinntektene
-
Netto renteeksponert gjeld utgjør maksimum 75 prosent av driftsinntektene
-
Ubundne driftsfond utgjør minimum fem prosent av driftsinntektene
-
Maksimum 50 prosent av finansiering av investeringer er gjort med låneopptak (handlingsregelen)
1.1.1 Kommunaløkonomisk bærekraftsmodell (KØB)
Kommunens økonomireglement ble vedtatt høsten 2022, og kapittel 2 omhandler de finansielle måltallene som er satt. Randaberg kommune skal følge generasjonsprinsippet gjennom å sikre bærekraftig økonomisk utvikling over tid. Med bærekraftig økonomisk utvikling forstås en utvikling som ivaretar nåtidens behov uten å stå i veien for at fremtidige generasjoner klarer å
ivareta sine.
Kommunedirektøren legger til grunn at det positive netto driftsresultatet opprettholdes på to prosent av driftsinntektene, i tråd med det opprinnelig vedtatte budsjett. Prognosen innebærer en netto avsetning på 13,324 millioner kroner til disposisjonsfondet, som styrker fondet opp til fem prosent av driftsinntektene.
Med bakgrunn i kommunedirektørens budsjettforslag vil gjeldsgraden forbedre seg noe. Kommunedirektøren foreslår fortsatt å prioritere avsetninger til disposisjonsfondet frem til femprosentmålet er nådd, før midler overføres fra drifts- til investeringsregnskapet for å unngå økt låneopptak.
I denne prognosen overføres 10,45 mill. kr. fra drift til investeringer, noe som gir en egenfinansieringsgrad på 44,5 prosent ved første tertial.
2. Driftsregnskapet
Kommunedirektørens oppdaterte prognose etter første tertial er 25,54 millioner kroner, noe som utgjør to prosent av driftsinntektene på 1,275 milliarder kroner, og er i lik størrelse med opprinnelig vedtatt budsjett.
Økonomisk oversikt drift
Sortert etter kostraart i henhold til budsjett- og regnskapsforskriften §5-6
2.1 Sentrale budsjettposter
2.1.1 Merinntekter og mindreutgifter
2.1.1.1 Rammetilskudd
Rammetilskuddet til kommunene for 2025 er justert for å møte endringer i befolkningssammensetningen og utgiftsbehov.
En betydelig del av veksten i kommunenes frie inntekter er satt av til å dekke merutgifter knyttet til demografisk utvikling, særlig økningen i antall eldre innbyggere. Dette er en direkte videreføring av prinsippet om demografikompensasjon, som skal sikre at kommunene får midler til å opprettholde tjenestetilbudet når befolkningens behov endrer seg. Samtidig er det tatt høyde for økte pensjonskostnader som påvirker kommunesektoren samlet.
Kostnadsnøklene, som ligger til grunn for hvordan rammetilskuddet fordeles mellom kommunene, er oppdatert for 2025. Blant annet er vektingen av levekårskriteriet økt, noe som betyr at kommuner med større sosiale utfordringer får en noe høyere andel av tilskuddet. Samtidig er vektingen av kriteriet for psykisk utviklingshemmede noe redusert. I tillegg er ordningen med gradert basistilskudd avviklet. Det innebærer at alle kommuner igjen mottar et likt, fullt basistilskudd uavhengig av størrelse, slik det var før 2017. Disse endringene er gjort for å styrke utjevningen mellom kommunene og bedre tilpasse inntektsfordelingen til dagens behov.
Netto effekt for disse endringen er beregnet til 2,78 millioner kroner i merinntekt for Randaberg kommune.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2189
Randaberg kommune øker inntektsbudsjettet for rammetilskudd med 2,78 millioner kroner.
2.1.1.2 Integreringstilskudd
Kommunestyret har vedtatt at Randaberg kommune skal bosette 30 flyktninger i 2025. Vedtatt budsjett 2025 er lagt til grunn å bosette 110 flyktninger. Nedgangen av antall bosetninger fører til reduksjon av integreringstilskudd på ti millioner. Kommunedirektøren fordeler midlene med en tilsvarende reduksjon til integreringsutgifter.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2174
Randaberg kommune reduserer budsjettposten for andre statlige overføringer med bakgrunn i reduserte integreringstilskudd på 10 millioner kroner fra 88 til 78 millioner kroner. Samtidig en tilsvarende 10 millioner kroners reduksjon i utgifter til bosetting av flyktninger.
2.1.1.3 Ressurskrevende tjenester
I opprinnelig vedtatt budsjett har kommunen tatt høyde for refusjon av kostnader til spesielt ressurskrevende tjenester på 38,8 millioner kroner. Beregninger gjort viser at tjenesteleveransen slik den er ved utgangen av første tertial vil gi økte refusjoner ved utgangen av året tilsvarer 0,5 million kroner.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2235
Randaberg kommune øker budsjettposten for refusjoner fra staten for virksomhetsområdet Helse og velferd felles med 0,5 million kroner for å ta høyde for ekstra refusjon for ressurskrevende tjenester.
2.1.1.4 Økt utbytte fra Lyse
Generalforsamlingen i Lyse AS har fastsatt utbytte for 2025. I henhold til Randaberg kommunes eierandel utgjør utbytte da 25,576 millioner kroner. Dette er 2,576 millioner kroner mer enn budsjettert. Randaberg kommunestyret øker inntektsbudsjettet for utbytte med 2,576 millioner kroner.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2211
Med bakgrunn i ekstra utbytte for 2024-resultatet til Lyse, øker Randaberg kommune driftsbudsjettet for utbytteinntekter med 2,576 millioner kroner for 2025.
2.1.1.5 Redusert tjenestebehov for kjøp av private helse- og omsorgstjenester
Randaberg kommune har i 2025 oppnådd en reduksjon i behovet for kjøp av private helse- og omsorgstjenester. Dette skyldes at flere tjenester nå tilbys i kommunal regi, som en del av arbeidet med å styrke egen drift og sikre bærekraftig ressursbruk.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2187
Med bakgrunn i reduksjon i tjenestebehov, reduserer Randaberg kommune driftsbudsjettet for virksomhetsområdet Tjeneste- og koordineringskontoret med 2,5 millioner kroner.
2.1.1.6 Lønnsoppgjør
Årets lønnsoppgjør blir 4,4 prosent, noe som er lavere enn forutsetningene lagt til grunn i vedtatt budsjett. Dette innebærer at behovet for å bruke av kommunens lønnsreserve blir redusert.

Forslag til vedtak
-
2024 T1 2208
Med bakgrunn i lavere lønnsoppgjør enn forventet reduserer Randaberg kommune lønssreserve for lønnsoppgjøret med 4,5 millioner kroner.
2.1.1.7 Utsette lederutviklingsprogram
Kommunedirektøren foreslår å utsette det planlagte lederutviklingsprogrammet som er vedtatt i gjeldende handlings- og økonomiplan. Programmet hadde som mål å styrke ledernes kompetanse innen omstillingsevne, økonomiforståelse og forebygging av sykefravær. På bakgrunn av den økonomiske situasjonen i kommunen vurderes det som nødvendig å prioritere andre tiltak. Lederutvikling er fortsatt et viktig satsingsområde, men programmet utsettes inntil videre og vil vurderes på nytt ved senere økonomiske gjennomganger.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2209
Randaberg kommune utsetter utviklingen av eget lederutviklingsprogram og reduserer budsjettet til sentraladministrasjonen med 0,5 millioner kroner.
2.1.1.8 Kommunoverlegen
Kommuneoverlegen har i 2025 lavere kostnader enn forutsatt i budsjettet, som følge av to forhold. For det første er det inntruffet en delvis permisjon i stillingen som ikke planlegges erstattet, noe som gir en midlertidig lønnsbesparelse. For det andre er det lavere kostnader knyttet til kjøp av vaksiner enn tidligere antatt.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2207
Lønnsutgifter reduseres med 0,2 millioner for kommuneoverlegen
-
2025 T1 2213
Kjøp av vaksiner reduseres med 0,2 millioner for kommuneoverlegen
2.1.1.9 Reduserte lønnskostnader grunnet vakant stilling
Innen virksomhetsområdet Miljø og samfunnsutvikling er det en vakant stilling som ikke planlegges erstattet i 2025. Stillingen holdes vakant som et resultat av en optimalisering av ressursbruken, der oppgavene fordeles og dekkes av eksisterende medarbeidere. Dette gir reduserte lønnskostnader sammenlignet med opprinnelig budsjett

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2244
Randaberg kommune reduserer lønnsbudsjettet for virksomhetsområdet Miljø og samfunnsutvikling med 0,8 millioner kroner.
2.1.1.10 Sommerbemanning i Folkehallene
I HØP 2024-2027 ble det lagt inn midler til styrket sommerbemanning i Folkehallene. Tilskudd ble søkt om og utbetalt for 2024. Randaberg kommune har ikke fått søknad om slik støtte i 2025, og kommunedirektøren foreslå med bakgrunn i det å senke budsjettposten tilsvarende.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2247
Randaberg kommune reduserer tilskuddsbudsjettet til Folkehallene med 0,25 millioner kroner.
2.1.1.11 Redusert behov for godtgjørelse til fritidskontakter
Kommunedirektøren foreslår å redusere budsjettet for fritidskontakter med
150 000 kroner som følge av et lavere behov i 2025

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2248
Randaberg kommune reduserer lønnsbudsjettet for fritidskontakter med 150 000 kroner.
2.1.2 Merutgifter og mindreinntekter
2.1.2.1 Lavere skatteinngang
Skatteinngangen i norske kommuner per april 2025 viser en vekst på om lag 6,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er noe lavere enn nivået regjeringen la til grunn i statsbudsjettet 2025, der det ble anslått en vekst i kommunesektorens skatteinntekter på rundt 7,5 til åtte prosent for året.
I revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2025 er skatteanslagene for kommunene derfor justert noe ned – med 0,4 prosent, tilsvarende omtrent 700 millioner kroner på landsbasis. Dette er et moderat avvik, men like fullt en indikasjon på at inntektsutviklingen er svakere enn først forventet.
I lys av dette foreslår kommunedirektøren at Randaberg kommune justerer sitt opprinnelige anslag. Kommunens budsjett for 2025 la til grunn en brutto skatteinngang på 532 millioner kroner, tilsvarende en vekst på 10,2 prosent fra 2024. Dette nivået reflekterer regjeringens opprinnelige skatteanslag.
Kommunedirektøren anbefaler nå å justere dette ned med 12,5 millioner kroner, slik at forventet skatteinngang baseres på en vekst på åtte prosent. Dette er bedre i tråd med den faktiske utviklingen og analyser fra KS, og opprettholder et moderat, men fortsatt optimistisk nivå. I tillegg foreslås det å redusere inntektsutjevningen med tre millioner kroner, i tråd med forventet nedgang i nasjonale skatteinntekter.
Selv om avviket fra opprinnelig anslag er begrenset, viser utviklingen at det er behov for tett oppfølging gjennom året. Kommunedirektøren vil i løpet av sommeren få et mer presist bilde, blant annet gjennom fullstendige tall for mai og juli, og oppdaterte prognoser fra Skatteetaten og KS. På bakgrunn av dette vil det vurderes om ytterligere justering er nødvendig i andre tertialrapport.
Det er viktig å merke seg at selv om skatteveksten er lavere enn opprinnelig lagt til grunn, har regjeringen samtidig justert forventet kostnadsvekst ned i RNB. Samlet innebærer dette at kommunesektorens økonomiske handlingsrom teoretisk sett ikke svekkes i like stor grad som først forventet, men det gir grunn til varsomhet og nøkternhet i vurderinger knyttet til fremtidig drift og investering.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2212
Randaberg kommune redusere inntektsbudsjett for brutto skatt med 12,5 millioner kroner. I tillegg reduserer Randaberg kommune budsjett for inntektsutjevningen med tre millioner kroner.
Netto mindreinntekt blir med det 9,5 millioner kroner.
2.1.2.2 Økte tjenestebehov - sykehjem
Innenfor Heldøgntjenesten er det økt behov for tjenester knyttet til flere pasienter med omfattende pleie- og omsorgsbehov. Dette medfører kostnader som det ikke var med i opprinnelig budsjett.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2237
Randaberg kommune øker lønnsbudsjettet for virkshomhetsområdet Heldøgntjenesten med 5,45 millioner
2.1.2.3 Merkostnader knyttet til vintervedlikehold
Større snømengder enn forventet har ført til økte utgifter på vintervedlikehold i første tertial 2025, tilsvarende 0,65 millioner kroner.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2245
Randaberg kommune øker budsjettposten for brøyting under virksomhetsområdet Teknisk drift med 0,65 millioner kroner for å dekke merkostnader til vintervedlikehold.
2.1.2.4 Vedlikeholdsmidler til maling av Randaberg kirke
Randaberg kyrkjelege fellesråd søker om 175 000 kroner i støtte fra Randaberg kommune til utvendig maling av Randaberg kyrkje sommeren 2025, som totalanslås til 350 000 kroner. Arbeidet skal utføres etter riksantikvarens anbefalinger, og fellesrådet stiller med halvparten av midlene selv.
Kommunedirektøren viser til den krevende økonomiske situasjonen i kommunen og foreslår at søknaden ikke innvilges nå, men tas opp til vurdering i forbindelse med behandlingen av handlings- og økonomiplanen 2026–2029.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2203
Randaberg kommune innvilger ikke tilskudd til maling av Randaberg kirke nå. Saken tas opp til vurdering i behandlingen av handlings- og økonomiplanen 2026-2029.
2.2 Tjenesteleveransen
2.2.1 Prognose per tjeneste- og virksomhetsområde
Kommunens tjenesteområder er inne i en av de mest omfattende omstillingsprosessene på mange år – særlig innen Helse og velferd. Til tross for ambisiøse mål og krevende kutt, er det gjennomført imponerende endringer i løpet av årets første måneder. Justerte bemanningsplaner, ny organisering og målrettede utviklingsprosjekter har allerede gitt resultater. Prognosene viser likevel enkelte merutgifter, særlig innen barnevern og heldøgnstjenester, som det nå foreslås å justere rammene for. Teksten under beskriver den økonomiske utviklingen i tjenesteområdene per april 2025 og danner grunnlag for kommunedirektørens forslag til budsjettendringer.
I 2025 gjennomføres den største omstillingen innen Helse og velferd. Kommunestyret vedtok i handlings- og økonomiplanen en kostnadsreduksjon på 24,3 millioner kroner. Per april rapporterer sektoren at alle vedtatte kutt er gjennomført ved hjelp av justerte bemanningsplaner og økt tverrfaglig samarbeid. Virksomhetsområdet Heldøgntjenesten har opprettet et nytt, fleksibelt sykepleierteam som fordeler sykepleierressurser på tvers av alle heldøgnsinstitusjoner. Dette frigjør sykepleierne til kjerneoppgaver, mens helsefagarbeidere og assistenter ivaretar andre oppgaver – en modell som både styrker fagmiljøene og reduserer behovet for vikarbyråbruk ved fravær. Parallelt har prosjektet «Helsefagarbeidere fram» startet opp, med mål om å gi helsefagarbeiderne økt ansvar, trygghet og tydeligere rolle i driften. Dette skal sikre bedre utnyttelse av fagkompetansen – rett person på rett plass til rett tid.
Selv om enkelte avdelinger innen Helse og velferd melder om lavere aktivitet enn planlagt, oppveies dette av høyere tjenesteproduksjon i andre deler av tjenesteområdet. Samlet sett gir dette en prognose med et merforbruk på 2,45 millioner kroner. For å sikre realistiske rammer for resten av året foreslår kommunedirektøren å justere budsjettet tilsvarende.
Gjennom prosjektet «Randaberg inkluderer» er samarbeidet med NAV Randaberg-Kvitsøy styrket med mål om å redusere utenforskap og få flere sosialhjelpsmottakere over i arbeidstrening eller ordinært arbeid med lønnstilskudd. Tiltaket er særlig rettet mot personer med flyktningbakgrunn som står langt fra arbeidsmarkedet, og har allerede bidratt til lavere utgifter til sosialhjelp. Ved utgangen av uke 21 deltok 62 personer i arbeidstrening – 15 av dem i Randaberg kommune – mens 39 mottok lønnstilskudd, hvorav seks i kommunen. Prosjektet utgjør dermed et viktig bidrag til både sosial inkludering og ansvarlig økonomistyring.
Tjenesteområdet Oppvekst forventer samlet budsjettbalanse ved årsskiftet, med unntak av Barneverntjenesten. Barnehager og skoler leverer tjenester innenfor tildelte rammer, dekker behovene i barne- og ungdomstrinnet og opprettholder kvaliteten i både undervisning og omsorg. Barnevernet står imidlertid overfor et forventet merforbruk på fem millioner kroner, hovedsakelig på grunn av flere plasseringer enn budsjettert. Det pågår et målrettet arbeid for å redusere utgiftene til statlige tiltak, med sikte på å oppnå balanse innen årets slutt. En oppdatert prognose vil bli lagt frem i andre tertial.
I årets barnehageopptak, kan antallet barn høsten 2025 bli høyere enn forutsatt i gjeldende handlings- og økonomiplan. Usikkerhet om antall barn som søker i egen kommune versus nabokommuner tilsier at en mer presis prognose vil foreligge ved andre tertial.
Kommunedirektøren har gjennomført en sammenslåing av tjenesteområdene Personal og organisasjon og Kommunikasjon og demokrati. Det nye tjenesteområdet heter nå Organisasjon og innbyggerdialog, og er etablert etter en bredt forankret prosess med grundig analyse, politisk behandling og høring blant ansatte og tillitsvalgte. Sammenslåingen understøtter kommunens større utviklingsreise mot mer helhetlig styring, effektiv ressursbruk og tettere dialog med innbyggerne. Kommunedirektøren understreker at organisasjonsutvikling er en kontinuerlig prosess, og at vi må være åpne for evaluering og endring etter hvert som nye behov oppstår.
Tabellen under viser regnskapsresultatet for tjenesteområdene sammenlignet med justert budsjett per 30. april. Den inkluderer også det opprinnelige vedtatte budsjettet for hele 2025, justert budsjett for året etter tekniske endringer, og prognose for forventet årsresultat. Justert budsjett tar høyde for tekniske budsjettjusteringer som kommunedirektøren har fullmakt til å gjennomføre, som fordeling av integreringstilskudd og helårseffekt av lønnsoppgjøret for 2024. Prognosekolonnen viser hva virksomhetene forventer i resultat ved årets slutt. Et positivt fortegn i prognosen indikerer en merutgift eller mindreinntekt, mens et negativt fortegn indikerer en mindreutgift eller økt inntekt. Kolonnen for forslag til budsjettjustering viser de endringene kommunedirektøren foreslår for virksomhetene. Den siste kolonnen viser samlet budsjett etter foreslåtte justeringer.
2.3 Samlet prognose for driftsresultatet 2025
Netto foreslår kommunedirektøren å justere ned inntektsbudsjettet med 16,4 millioner kroner. Utgiftsbudsjettet - før disponering - foreslås en reduksjonned med 13,3 millioner kroner. Finansbudjsettet foreslås økt inntekter med 2,576 millioner.
Dette gir netto driftsresultat på 25,538 millioner kroner som, utgjør to prosent av driftsinntektene.
Bevilgningsoversikt drift (1A)
Oversikt 1 i henhold til budsjett- og regnskapsforskriften §5-4 første ledd
2.4 Sykefravær og vikarinnleie
Randaberg kommune har videreført den positive utviklingen i sykefraværet fra 2024 inn i 2025. Første kvartal 2025 viser det laveste sykefraværet i denne perioden siden 2021. Dette bekrefter at det systematiske arbeidet med nærværsfremmende tiltak gir effekt, selv om det fortsatt er utfordringer – særlig knyttet til langtidsfravær.
Utvikling i sykefravær – 2024 og 1. kvartal 2025
Tjenesteområde 2024 (år) 1. kv. 2024 1. kv. 2025 Endring 1. kv.
Totalt 8,7 % 10,5 % 10,1 % ↓ 0,4 %
Helse og velferd 11,5 % 12,3 % 14,1 % ↑ 1,8 %
Oppvekst 6,8 % 9,1 % 8,3 % ↓ 0,8 %
Samfunn og kultur 10,0 % 8,4 % 5,8 % ↓ 2,6%
Administrasjonen 3,4 % 5,2 % 10,1 % ↑ 4,9 %
Sykefravær rapporteres per kvartal hos både SSB og Nav, Randaberg kommune gjør derfor det samme. Det rapporteres på første kvartal 2025 i denne tertialrapporten.
Nasjonale tall for første kvartal foreligger ikke ennå, men vi sammenlikner oss med nabokommunene. Av kommunene vi har fått tall fra, ser vi at Randaberg for første kvartal 2025 ligger vi noe lavere enn Sandnes (samme periode i fjor lå vi over) og noe høyere enn Klepp og Gjesdal. (Stavanger og Sola har vi ikke fått tall av enda.)
Langtidsfravær utgjorde 6,6 prosent i første kvartal 2025. Størst andel er fravær over 40 dager. Korttidsfravær var 3,4 prosent, jevnt fordelt mellom egenmeldt - og legemeldt fravær.
Helse og velferd har høyest fravær, med 14,1 prosent i første kvartal 2025 og et gjennomsnitt på 11,9 prosent i 2023–2024. Hele 8,9 prosentpoeng av dette er langtidsfravær. Oppvekst og samfunn og kultur viser tydelig forbedring. Administrasjonen har hatt en økning i første kvartal 2025, som i hovedsak skyldes noe langtidsfravær.
Kommunen har iverksatt flere tiltak:
-
16 prosenttiltaket, støtte og veiledning til virksomheter
-
Lederopplæring og HMS-kurs
-
Tett samarbeid med NAV Arbeidslivssenter
-
Fokus på arbeidsmiljø og partssamarbeid
-
Samarbeid med legene
Rogaland revisjon gjennomfører nå en forvaltningsrevisjon av Randaberg kommune og sykefraværsarbeidet. Denne vil gi verdifull innsikt i hvordan kommunen kan styrke sitt arbeid med nærvær og HMS.
Å redusere sykefraværet er en langsiktig prosess. Vi ser nå resultater av det systematiske arbeidet, men langtidsfraværet er fortsatt for høyt. Det er særlig innen Helse og velferd at innsatsen må forsterkes. Samtidig viser utviklingen i Oppvekst og Samfunn og kultur at det er mulig å oppnå gode resultater. Vi må fortsette å bygge en organisasjon der ansatte trives, utvikles og blir værende.
3. Investeringer
Randaberg kommune har investert for 24,5millioner kroner i første tertial 2025, noe som utgjør 18,6 prosent av den totale investeringsrammen for året. Nedenfor en enkel tabell i henhold til budsjett- og regnskapsforskritens §5-5 i hele 1000.
Kommunedirektøren legger i første tertialrapport fram forslag om å redusere investeringsbudsjettet med 19,8 millioner kroner. Samtidig foreslås det å overføre 15,286 millioner kroner til 2025 for å finansiere prosjekter som ikke ble ferdigstilt i 2024, men som planlegges fullført i 2025. Dette gir en netto reduksjon i investeringsbudsjettet på 4,5 millioner kroner. Som følge av dette foreslår kommunedirektøren å justere også budsjettet for bruk av lån ned med tilsvarende beløp.
3.1 Videreføring av investerings-midler fra 2024 til 2025
Økonomi Bevilgningsoversikt investering 1 (2A)
Oversikt 1 i henhold til budsjett- og regnskapsforskriften §5-5 første ledd
Investeringsprosjekter vedtatt i 2024 som skal videreføres i 2025 må vedtas på nytt for 2025-budsjettet. Totalt foreslår kommunedirektøren å øke investeringsbudsjettet for 2025 for prosjekter påbegynt tidligere år med 15,286 millioner kroner.
Blant prosjektene finnes det ni prosjekter som har totalt 9,3 millioner kroner i investeringsramme i 2025. Dersom midlene videreføres slik kommunedirektøren foreslår vil den totale rammen for de aktuelle prosjektene være 24,586 millioner kroner.
For å lese kommentarer om hvert enkelt prosjekt velg knappen for utvidet rapport.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2232
Randaberg kommune viderefører investeringsprosjekter fra 2024 til 2025 med en samlet netto investeringsramme på 15,286 millioner kroner.
3.2 Rapportering på investeringsprosjekter
Kommunedirektøren rapporterer her på investeringsprosjekter. Tabellen under viser en enkel oversikt regnskap per første tertial, vedtatt årsbudsjett og forslag til budsjettjusteringer - inkludert overføring fra 2024 i henhold til punkt 3.1.
3.2.1 Rapportering på enkeltprosjekter som påvirker budsjettet for inneværende år
Økonomi Bevilgningsoversikt investering 1 (2B)
Oversikt 1 i henhold til budsjett- og regnskapsforskriften §5-5 andre ledd
Nedenfor finner du en enkel oversikt over budsjettjusteringer kommunedirektøren foreslår for 2025. Dersom du trykker på ett av prosjektene vil du kunne se rapportetringen per prosjekt - eller du kan bla deg nedover for å lese fyldigere rapportering på noen utvalgte hoved prosjekter.
3.2.1.1 Utvikling stadion
Kommunestyret har satt av syv millioner kroner i budsjettet til regulering, prosjektering og valg av utbyggingsmodell for nytt stadion. Kommunedirektøren anslår at fem av de syv millionene kan overføres til neste budsjettår.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2205
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for Ny stadion med fem millioner kroner i 2025
3.2.1.2 Rehabilitering kommunehuset

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2217
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for rehabilitering av kommunehuset med 4,7 millioner kroner i 2025
Rehabilitering av fasade gjenstår og er ikke igangsatt. Avventer videre tiltak til tekniske tilstandsvurderinger foreligger. Kommunedirektøren foreslår å redusere budsjettet med 4,7 millioner kroner i 2025
3.2.1.3 Andre etasje Landsbyhjemmet
Kommunen har per i dag tilstrekkelig fleksibilitet i sykehjemsdekningen. Det vurderes derfor som forsvarlig å utsette større investeringer til behovet blir mer presserende.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2218
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for andre etasje Landsbyhjemmet med 2,9 millioner kroner i 2025
3.2.1.4 Endelig finansieringsløsning foreldreinitierte bofellesskap i Dalveien
Det foreldreinitierte bofellesskapet i Dalveien begynner nå å ta form. Kommunedirektøren har inngått en avtale om finansieringsløsning som gjør det mulig for beboerne å kjøpe sine leiligheter gjennom en kombinasjon av egenkapital, et rente- og avdragsfritt lån fra kommunen på én million kroner per leilighet, samt startlån for resterende beløp.
Hver leilighet har en salgspris på 3,5 millioner kroner. Totalt bygges seks leiligheter samt en personalbase. Den estimerte brutto prosjektkostnaden er 35 millioner kroner, inkludert merverdiavgift.
Samlet salgsinntekt for de seks leilighetene utgjør 21 millioner kroner, hvorav fem millioner dekkes av beboernes egenkapital. De resterende 16 millioner kroner finansieres med seks millioner kroner i rente- og avdragsfritt lån fra kommunen, og ti millioner kroner i startlån.
Prosjektet får også totalt ti millioner kroner i tilskudd fra Husbanken og estimert syv millioner kroner i momsrefusjon.
Prosjektets regnskapsførte netto kostnad på 768 000 kroner i 2024. Det er 800 000 kroner under budsjett, som foreslås overført til 2025 i tiltak 25-T1-2235. I tillegg foreslår kommunedirektøren å øke netto ramme til prosjektet med 1,428 millioner kroner.
Netto prosjektramme for prosjektet totalt blir med det tre millioner kroner.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2219
Randaberg kommune øker prosjektbudsjettet for foreldreinitiert bofellesskap i Dalveien med 1,428 millioner kroner i 2025.
.png)
3.2.1.5 Rehabilitering av lokalene i Torvmyrveien 4A-E
Rehabilitering av tekniske anlegg i lokalene i Torvmyrvn 4A-E grunnet sviktende ventilasjon. Budsjetterte midler holder ikke til prosjektet. Foreslås utsatt til neste år.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2242
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for rehabilitering av lokalene i Torvmyrveien 4A-E med to millioner kroner i 2025.
3.2.1.6 Randaberghallen publikumstoaletter utsettes
Publiklumstoaletter ved hovedinngang Randaberghallen. Behov for rehabilitering grunnet fremskredet forfall.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2223
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for publikumstoaletter i Randaberghallen med 1,5 millioner kroner for 2025.
3.2.1.7 Boliger for vanskeligsstilte
Kommunedirektøren har utført året kjøp av kommunale boliger og har ikke behov for gjenværende 1,2 millioner kroner.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2214
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for kjøp av kommunale boliger med 1,2 millioner kroner for 2025
3.2.1.8 Nyanlegg gatelys - endring finansiering
Det monteres ny LED gatebelysning som en del av vann- og avløpsprosjektet i Viste Hageby. Annen utskifting av gatelys kan utsettes.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2225
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for nyanlegg gatelys med én million kroner for 2025
3.2.1.9 Skatepark
Prosjektet er ikke påbegynt, og er ikke fullfinansiert. Kommunedirektøren foreslår å utsette prosjektet.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2224
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for skatepark med 0,925 millioner kroner for 2025
3.2.1.10 Sjøbruksmuseet
På grunn av lekkasje er det behov for utskiftning av tak som består av asbestholdige plater. Midlene som er avsatt er ikke tilstrekkelig. Bygget skal rives når Maritimt Vitensenter kommer.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2241
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for nytt tak ved Sjøbruksmuseet med 0,71 millioner kroner i 2025
3.2.1.11 Utbedring bygg - administrasjonslokaler
Teknisk lager Vistestølen 3. Setningsskader på bygg, der det er utglidning av fasadeelementer, som må overvåkes. Ubedring foreslås utsatt.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2240
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for utbedring bygg - administrasjonslokaler med 0,4 millioner kroner i 2025
3.2.1.12 Utbedringer bad Torvmyrveien 4E
Baderommene er over 40 år, og det er stort behov for rehabilitering. Utsettes til neste år. Må gjennomføres når det er ledige rom.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2243
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for utbedring av bad i Torvmyrveien 4E med 0,4 millioner kroner i 2025
3.2.1.13 Bysykkelen
Det er ikke etablert nye stasjoner så langt i 2025, dette fordi det er mangel på sykler. Foreslås utsatt.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2239
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for bysykkelen med 0,3 millioner kroner i 2025
3.2.1.14 Oppgradering større busskur
Oppgradering av noen større busskur er ikke påbegynt i år, og foreslås utsatt.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2249
Randaberg kommune redusere prosjektbudsjettet for oppgradering til større busskur med 0,2 millioner kroner i 2025
3.2.2 Rapportering på enkeltprosjekter som ikke påvirker budsjettet for inneværende år
3.2.2.1 Utbedring Goa skole
Uværskur er satt opp og takoverbygg ved elevinnganger montert i 2025.
Ferdigstilling av gjenstående fasaderehabilitering og asbestsanering av klasseromsbygg planlegges sommer 2025.
Oppgradering av fasade til administrasjon er ikke utført og må gjennomføres snarlig.
3.2.2.2 Renovering utleieboliger
Det er pågående vedlikehold på kommunale boliger i forbindelse med inn- og utflytting. Kommunale boliger har en viss slitasje, og det er mange boenheter som krever større oppgraderinger ved skifte av leietakere.
Dette er boliger som kommunen eier.
3.2.2.3 Energitiltaksplan hovedprosjekt
Det pågår energikartlegging av kommunens bygg, og dette vil være grunnlag for videre tiltak for energieffektive utbedringer. Oppgradering til LED-belysning er iverksatt og vil fortsette når friske midler tilføres.
3.2.2.4 Håndhevingsmyndighet
Vegdirektoratet gir Randaberg kommune håndhevingsmyndighet. Vi er i dialog med Stavanger parkering for å inngå avtale om utførsel av kontroller. Forventer oppstart høst 2025
4. Disponering og finansiering av investeringer
4.1 Disponering etter endret driftsresultat og finansiering av investering
Driftsinntektene nedjusteres med 16,4 millioner kroner, og driftsutgiftene reduseres med 13,2 millioner kroner. Dette gir en svekkelse av brutto driftsresultat på 3,2 millioner kroner. Samtidig foreslås det å øke budsjettet for utbytte med 2,6 millioner kroner.
Netto driftsresultat reduseres dermed med 0,6 millioner kroner, til totalt 25,5 millioner kroner. Dette tilsvarer 2,0 % av driftsinntektene, som er på 1,275 milliarder kroner, og ligger fortsatt innenfor kommunens måltall.
Når det gjelder omdisponeringer, utgjør overføringen av virksomheters mer- og mindreforbruk en netto bruk av disposisjonsfond på 709 000 kroner. I tillegg foreslås det å avsette 65 000 kroner for å balansere budsjettet.
I investeringsbudsjettet foreslår kommunedirektøren følgende justeringer:
Investeringene for inneværende år reduseres med 19,8 millioner kroner. Samtidig overføres 15,286 millioner kroner i ubrukte investeringsmidler fra 2024. Netto nedgang i investeringsnivået blir dermed 4,521 millioner kroner, og det foreslås å redusere budsjettposten for bruk av lån tilsvarende.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2250
-
Randaberg kommune reduserer budsjettposten for bruk av lån i investeringsbudsjettet med 4,521 millioner kroner.
-
Randaberg kommune øker budsjettposten for avsetning til disposisjonsfond med 65 000 kroner.
-
4.2 Netto bruk av disposisjonsfond etter overføring av virksomheters mer- eller mindreforbruk med overgangsordning
Overføring av mer- og mindreforbruk mellom år er et sentralt styringsverktøy i Randaberg kommune. Det gir forutsigbarhet, både for virksomhetsledere og for kommunedirektøren, og fungerer som et konkret lederverktøy i dialogen mellom virksomhetene, kommunalsjefene og kommunedirektøren. Det gir oss mulighet til å følge opp økonomistyring på en målrettet og rettferdig måte.
Ordningen er et viktig virkemiddel for å måle og utvikle lederes evne til å holde budsjettrammene sine. Den tydeliggjør ansvar, premierer god styring og gir tidlig varsel der det er behov for oppfølging. Å fjerne eller svekke ordningen vil redusere det strategiske rommet for å jobbe med økonomiledelse som en del av helhetlig styring.
Det er reist forslag om at overføringene bør vurderes mer individuelt. Det er viktig å understreke at vi allerede har andre mekanismer som fanger opp behov for budsjettendringer – knyttet til for eksempel aktivitetsendringer, demografi og spesielle utfordringer. Et konkret eksempel på et slikt tiltak er tiltak «25-T1-2237 Økt tjenestebehov – Sykehjem». Overføringsordningen er ikke ment å dekke slike tiltak, men å sikre kontinuitet og ansvarlighet over tid.
Det har også blitt uttrykt bekymring for at det i år innebærer en netto bruk av disposisjonsfond på 709 000 kroner, i et stramt budsjettår. Det er et forståelig spørsmål, men det er viktig å huske at dersom mer- og mindreforbrukene hadde slått ut motsatt vei, ville kommunen hatt en tilsvarende netto avsetning til fond. Å la tilfeldige utfall styre om vi følger et etablert prinsipp, vil svekke forutsigbarheten for lederne og undergrave den disiplinen vi ønsker å oppnå.
Derfor anbefales det å gjennomføre overføringen i tråd med reglementet. Det handler ikke først og fremst om 709 000 kroner, men om å stå fast ved en modell som skaper forutsigbarhet, tydelig ansvar, og bedre økonomistyring over tid.

Forslag til vedtak
-
2025 T1 2238
-
Randaberg kommune øker budsjettposten for avsetning til disposisjonsfond med 8,61 millioner kroner som overføres i regnskapet til virksomheter som har merforbruk med seg fra 2024.
-
Randaberg kommune øker budsjettposten for bruk av disposisjonsfond med 9,319 millioner kroner som overføres i regnskapet til virksomheter som har mindreforbruk med seg fra 2024.
-
5. Gjelds- og finansforvaltning
5.1 Gjeld
5.1.1 Gjeldsportefølje
Ved utgangen av første tertial 2025 hadde Randaberg kommune en samlet langsiktig gjeld på 1,348 milliarder kroner. Hvorav 152,83 millioner kroner utlånsmidler, såkalte startlån, som kommunen videreformidler til innbyggere etter Husbankens ordning.
I løpet av første tertial 2025 ble det betalt 12,5 millioner kroner i avdrag, hvorav 1,8 millioner kroner er avdrag på lån til videreutlån som føres i investeringsregnskapet.
Tross kommunens stramme likviditetsprofil, har ikke kommunedirektøren sett det som nødvendig å ta opp lån for investeringer i løpet av første tertial. To sertifikatlån har blitt refinansiert med marginalt lavere rente enn sertifikatene de erstattet, men ikke fult så lavt som budsjettert.
5.1.2 Renter
Ved utgangen av første tertial hadde Randaberg kommune betalt 17,5 millioner kroner i renter på lån, og mottatt 6,5 millioner kroner i renter fra utlånte midler.
Tallene inneholder tap og gevinst på rentebytteavtaler.
Netto renteutgifter er budsjettert med 31,1 millioner kroner for hele 2025, og utviklingen i første tertial ligger i tråd med budsjettforutsetningene. Både styringsrenten og tremåneders NIBOR-rente har holdt seg på et stabilt høyt nivå gjennom hele første tertial. Ved utgangen av første tertial hadde Randaberg kommunens låneportefølje en vektet snittrente på 3,45 prosent, inkludert rentebytteavtaler. Uten rentebytteavtaler er vektet snittrente 4,58 prosent.
5.2 Aktiva
Forvaltning av kommunens langsiktige finansielle aktiva har som formål å sikre en langsiktig avkastning som kan bidra til å gi innbyggerne i Randaberg kommune et godt tjenestetilbud.
Langsiktige finansielle aktiva (midler med lang tidshorisont) er den delen av kommunens finansielle eiendeler som i henhold til foreliggende prognoser, budsjettet og planer, ikke skal benyttes til drift, investeringer eller nedbetaling av gjeld de neste 48 månedene. For forvaltningen av langsiktige finansielle aktiva har kommunen til enhver tid en rullende fire års investeringshorisont.
Randaberg kommune har to aktiva porteføljer. Den ene er det som er investert av kommunens ledige kapital i henhold til gjelds- og finansreglementet. Den andre er forvaltningen av en arv Randaberg sykehjem mottok i 2020/21.