
1.1 Økonomi
Det samlede budsjettavviket for tjenesteområdene er 7,8 millioner kroner, noe som utgjør 0,9 prosent utover budsjettrammen.
1.2 Arbeidsgiver
1.2.1 Sykefravær
Sykefraværet for Randaberg kommune var på 8,7 prosent i 2024. Det totale sykefraværet i Norge var på 6,8 prosent i 2024 (SSB). Korttidsfraværet var 2,3 prosent og langtidsfraværet var 6,4 prosent. I 2023 var sykefraværet i Randaberg kommune 9,9 prosent. Dette er en nedgang på 1,2 prosentpoeng.
Trenden de siste to årene er et synkende sykefravær der langtidsfraværet synker noe mer enn korttidsfraværet.
Sykefravær har vært høyt på agendaen siden slutten av 2023 og i hele 2024. Flere tiltak og initiativer ble satt i gang for å redusere fraværet og øke nærværet blant ansatte.
-
Lederforum: Sykefravær har vært et tema på flere lederforum med ulike bidragsytere, inkludert HMS-rådgivere, kommuneoverlege, NAV-leder og eksterne eksperter. Fokus har vært på verktøy og støtteordninger for ledere, sykefraværsoppfølging, og suksessfaktorer fra andre kommuner.
-
Sykevettsrådene: Inspirert av fjellvettreglene, ble sykevettsrådene utarbeidet som et humoristisk bidrag for å øke nærværet. Disse rådene ble presentert på lederforum og delt ut til alle enheter.
-
Foredrag ute i enhetene: Kommuneoverlegen og HMS-rådgiver har holdt presentasjoner i enhetene med fokus på nærvær, arbeidsmiljø, rettigheter og plikter, samt sykefraværsoppfølgingsrutiner.
-
Legenes samarbeidsutvalg: Kommuneoverlegen har deltatt i Legenes samarbeidsutvalg og presentert tiltaket "Frisk Før Fredag" (FFF), som oppfordrer leger til å redusere sykemeldingslengden til torsdagen der det er mulig.
-
16%-tiltaket: Enheter med 16% eller mer samlet sykefravær over fire kvartaler får målrettet innsats for å redusere fraværet. Dette inkluderer møter med ledere, tillitsvalgte, verneombud, NAV Arbeidslivssenter, HMS-rådgiver og HR-rådgiver for å identifisere utfordringer og muligheter.
1.2.2 Utvikling ansattutskifting
17,3 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i Randaberg kommune ved utgangen av året. I 2023 var samme tall 16,9 prosent. Det er en økning blant kvinner og nedgang blant menn.
Som tiltak, blant annet for å redusere ansattutskiftning i kommunen, har vi i 2024 blant annet jobbet med;
-
Virksomhetsarkitektur – minske lederspennet spesielt i tjenesteområdet helse og velferd
-
Lokale tillegg fagarbeidere/helsefagarbeidere for å bli en mer attraktiv arbeidsgiver
-
Opplæring for ledere – sikre at ledere har kompetansen de skal ha for å ivareta arbeidsgiverrollen og sine ansatte.
-
HMS kurs (intern kontroll) – alle ledere har opplæringen de skal ha
-
Orden i eget hus
1.2.3 Heltid/deltid - gjennomsnittlig stillingsprosent
Heltid og redusert andel deltid gir mer kontinuitet i tjenestene, mer stabile tjenester til innbyggerne og er genererer mindre kostnader enn høy andel deltid.
Av de faste ansatte i Randaberg kommune, jobber 50,3 prosent i hel stilling. 49,7 prosent jobber deltid. Dette er en nedgang fra 53,2 prosent heltid og enn oppgang på deltid fra 46,8 prosent i 2023.
Vi ser derimot en oppgang i gjennomsnittlig stillingsstørrelse fra 76,8 prosent ved inngangen til året 2023 til 78,4 prosent i 2024. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse nasjonalt i kommunal sektor 84,1% i 2024.
I heltidskultur-arbeidet er det særlig fokus på Helse og velferd, da gjennomsnittlig stillingsstørrelse er klart lavest her. I arbeidsgruppen har man sett på erfaringer gjort i TØRN og hvilken effekt årsturnus har hatt på heltidskulturen. Når ansatte øker antall helgetimer, frigjøres vakter i ukedagene, som kan legges til deltidsstillinger. Dette legger til rette for hele eller større stillinger.
Det er laget egne avtaler for Landsbyhjemmet for å motivere ansatte å jobbe noe mer helg. Arbeidet med å motivere flere avdelinger til å ta i bruk årsturnus vil fortsette ut i 2025.
Ved opprettelsen av Landsbyhjemmet ble arbeidet og arbeidstiden organisert ut fra erfaringene som er gjort i TØRN-prosjektet. I Landsbyhjemmet er gjennomsnittlig stillingsstørrelse 75 prosent, mens gjennomsnittlig stillingsprosent i de andre avdelingene er omtrent 50 prosent.
1.2.4 Likestilling og kjønnsfordeling
Fordelingen mellom kvinner og menn er stabil i kommunen. Andelen menn har økt fra 16,8 prosent ved utgangen av 2020 til 18,9 prosent ved utgangen av 2024.
Randaberg kommune skal være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet. Vi oppfordrer derfor alle kvalifiserte til å søke ledige stillinger hos oss uansett alder, kjønn, funksjonsevne eller etnisk bakgrunn.
1.3 Kongebesøket
29. mai besøkte kong Harald og dronning Sonja Randaberg kommune for første gang.
Besøket var en del av kongeparet sine fylkesbesøk. Kongeparet kom med Kongeskipet og gikk i land i Goavika, besøkte først Randaberg Arena, deretter Torget for en festforestilling. Besøket krevde mange ressurser fra alle tjenesteområder. Et slikt besøk gir verdifull læring og satte Randaberg på kartet.
Oppsummering av kongebesøket finnes her ved å trykke på knappen under. Lenken åpner seg i ett nytt vindu.

1.4 Bosetting av flyktninger
Randaberg kommune bosatt 110 flyktninger i 2024. Kommunen har vært i stand til å bosette flyktninger raskt, noe som medfører både fordeler og utfordringer. Ved utgangen av andre tertial hadde kommunen allerede bosatt 75 prosent av de planlagte flyktningene, noe som understreker en effektiv og rask bosettingsprosess.
En av fordelene med rask bosetting er at kommunen kan få utløst statlige midler tidligere, noe som gir større forutsigbarhet i planleggingen. Samtidig kan en slik raskt bosetting føre til midlertidig økt press på kommunale tjenester, spesielt innen helse, bolig og integreringstiltak.
I løpet av 2024 ble det leid inn mellom 50 og 60 fremleieboliger, og kommunen har ikke møtt noen utfordringer med å skaffe disse boligene.
Nedenfor vises en oversikt over andelen bosatte flyktninger per innbygger.

Videreutvikling av god kvalitet i tjenestene med et nytt og mer kostnadseffektivt driftsnivå.
Etter omfattende omstillinger i 2023 har kommunedirektøren brukt 2024 til å utvikle gode tjenester tilpasset det nye driftsnivået. Samtlige tjenesteområder i Oppvekstsektoren deltar i større utviklingsarbeider, herunder kompetanseheving i barnehage, skole og PPT, i samarbeid med nabokommunene. Familieenheten har betydelige satsinger som blant annet MST Can og Tidlig innsats, som også involverer øvrige familierettede tjenester i kommunen. Kommunedirektøren merker seg positivt at omstillingene de siste årene ikke har påvirket medarbeidernes faglige ambisjoner negativt. Å sikre gode tjenester til kommunens innbyggere har fortsatt høyeste prioritet i alle virksomhetene.
2.1.1 Økonomi
Oppvekst
God oversikt og god kontroll
Tjenesteområdet leverte i hovedsak årsresultater med mindreforbruk, med unntak av Familieenheten. Driftsnivået fra de omfattende omstillingene i 2023 er videreført, og virksomhetene har god kontroll på egne budsjetter og løpende utgifter. Virksomhetslederne har hatt en viktig rolle i å opprettholde god budsjett- og regnskapskontroll. Kommunedirektøren ønsker særlig å fremheve det gode samarbeidet mellom økonomiavdelingen og virksomhetene. Barnevernsfeltet er imidlertid krevende å budsjettere presist, ettersom kostnader knyttet til plasseringer kan variere betydelig. Én eller to plasseringer kan alene påvirke resultatene betydelig.
2.1.2 Arbeidsgiver
Oppvekst
2.1.2.1 Sykefravær
Oppvekst
Sykefraværet for tjenesteområdet Oppvekst hadde en nedgang på 2,3 prosentpoeng fra 9,1 prosent i 2023. Fraværet var på 6,8 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 2,0 prosent og langtidsfraværet var 4,8 prosent.
Trenden de siste to årene er et synkende sykefravær der langtidsfraværet synker, og korttidsfraværet er relativt stabilt.
Kommunedirektøren registrerer en positiv utvikling med redusert sykefravær, spesielt innen barnehagesektoren. Nedgangen skyldes i stor grad nedgang i langtidssykemeldte.
2.1.2.2 Utvikling ansattutskifting
Oppvekst
Det var en positiv trend i ansattutskiftning i 2024 omtrent på landsgjennomsnitt. 12,3 prosent av medarbeiderne ved inngangen av året var ikke lenger ansatt i tjenesteområdet Oppvekst ved årets slutt.
Tilsvarende tall i 2023 var 16,7 prosent, noe som viser en nedgang i utskiftingen av ansatte blant både kvinner og menn i 2024.
Kommunedirektøren erkjenner at det generelt er utfordrende å konkurrere med nabokommuner som Stavanger og Sola på lønnsvilkår, og arbeider derfor på tvers av tjenesteområdene med å utvikle en helhetlig lønnspolitikk. Ansattutskiftingen skyldes hovedsakelig naturlig avgang, og det faktum at korte avstander på Nord-Jæren gjør det enkelt å finne tilsvarende jobber i nabokommunene.
2.1.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Oppvekst
Fordelingen mellom kvinner og menn i tjenesteområdet Oppvekst er stabil.
Andelen menn har økt fra 12,8 prosent ved utgangen av 2019 til 14,3 prosent ved utgangen av 2024. Kommunedirektøren følger også med på nasjonale satsinger som har til formål å øke rekrutteringen av menn til barnehagefeltet spesielt, og vurderer løpende tiltak for å styrke denne utviklingen lokalt.
2.2 Barnehage
Arbeid med ny utviklingsstrategi og gledelig utvikling i sykefravær
Det er utformet en ny utviklingsstrategi for Randabergbarnehagene, ledet av fagsjef barnehage sammen med virksomhetsledere og samarbeidspartnere. Kommunens barnehagebruksplan er også evaluert og oppdatert.
Et av tiltakene som er prøvd ut for å redusere sykefravær, er innføring av toppbemanning i en av barnehagene. Myrå barnehage har hatt en ekstra assistentstilling, og erfaringene med dette tiltaket har vært positive. Det er usikkert om ressursinnsatsen er årsaken til redusert sykefravær i 2024 ettersom tre av fem andre barnehager hatt en vesentlig reduksjon i sykefraværet uten tilsvarende tiltak. Kommunedirektøren ser derfor behov for ytterligere analyser før endelig vurdering av tiltakets totaleffekt kan gjøres.
2.2.1 Økonomi
Barnehage
Det er god økonomikontroll i barnehagene. Virksomhetslederne har nær oppfølging av budsjett og økonomistyring, med god støtte fra økonomiavdelingen. Samarbeidet anses som viktig for å sikre stabil økonomisk drift.
Sektoren har de siste årene arbeidet målrettet med kostnadsreduksjoner, og i 2023 hadde Randaberg-barnehagene for første gang lavere enhetskostnader enn gjennomsnittet for nabokommunene. Foreløpige tall fra SSB for 2024 viser at denne trenden fortsetter, og Randaberg-barnehagene ligger fortsatt under gjennomsnittet.
Samtidig er sektoren blitt litt billigere i 2024 sammenlignet med 2023, noe som også gjelder for de fleste nabokommunene, som også har hatt en kostnadsreduksjon.
Grafen viser korrigerte brutto driftsutgifter til barnehager per korrigerte oppholdstime i kommunale barnehager, oppgitt i hele kroner og justert for kommunal deflator. Tallene er foreløpige og hentet fra SSB, og 2024-tallene er korrigert for kommunal deflator.
2.2.2 Arbeidsgiver
Barnehage
2.2.2.1 Sykefravær
Barnehage
Sykefraværet for virksomhetsområdet Barnehage hadde en nedgang på 1,9 prosentpoeng i 2024. Farværet var på 7,0 prosent i 2024 mot 8,9 prosent i 2023. Korttidsfraværet var 2,7 prosent, og langtidsfraværet utgjorde 4,3 prosent.
Trenden de siste to årene viser et synkende sykefravær, hovedsakelig som følge av betydelig reduksjon i langtidsfraværet, mens korttidsfraværet har hatt en svak økning.
Langtidssyke tilbake på jobb
Den viktigste årsaken til nedgangen i sykefraværet er redusert langtidsfravær. Det er behov for nærmere analyse av årsakene til at mange medarbeidere nå returnerer til arbeid. Det er fremdeles betydelige utfordringer knyttet til å skaffe vikarer ved sykdom.
2.2.2.2 Utvikling ansattutskifting
Barnehage
3,3 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet Barnehage ved slutten av året.
Dette er et gledelig lavt tall. I 2023 var samme tall 12,2 prosent. Det er nedgang i ansattutskiftning for både kvinner og menn i 2024.
2.2.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Barnehage
Fordelingen mellom kvinner og menn er stabil på virksomhetsområdet Barnehage. Rundt 94 prosent av de ansatte i kommunale barnehager i Randaberg er kvinner, og dette har vært stabilt de siste årene.
Kommunedirektøren følger fortløpende med på nasjonale satsinger for å øke andelen menn i barnehagene, som blant annet har inkludert tiltak som rekrutteringskampanjer og prosjektet «Lekeressurs». Kommunedirektøren vurderer hvilke tiltak som kan være aktuelle å implementere lokalt i Randaberg.
2.3 Skole
Ti på topp og mest kostnadseffektiv i landet.
Kommunebarometeret fastslår at Randaberg er blant Norges ti beste skolekommuner, basert på kriterier som grunnskolepoeng, utdanningsnivå på lærere, resultater fra nasjonale prøver og andelen elever med spesialundervisning. Dette har kommunen oppnådd samtidig som sektoren har gjennomført betydelige omstillinger. Likevel opplever skolene utfordringer knyttet til læringsmiljøet på enkelte trinn, grunnet færre tilgjengelige fleksible ressurser.
Tiltaket «Glidelåsen» er gjeninnført i samarbeid med kommunens ungdomsteam. Harestad og Goa skoler deltar i Utdanningsdirektoratets læringsmiljøprosjekt, og Grødem skole fortsetter sin satsing som universitetsskole. Arbeidet med å forbedre elevenes karakterer skjer på det enkelte skoles tiende trinn og tilpasses lokalt. Prosjektet med miljøterapeut ved Vistnestunet har møtt utfordringer, hovedsakelig grunnet tunets omfattende bruk av flere aktører. Randabergskolens egenutviklede KI-chatbot har fått nasjonal oppmerksomhet og er tatt i bruk i over hundre kommuner i Norge.
2.3.1 Økonomi
Skole
Skolesektoren hadde et mindreforbruk i 2024. Kommunedirektøren har videreført driftsnivået etter de omfattende omstillingene i 2023, og virksomhetene har et godt eierforhold til egne budsjetter og løpende utgifter.
Foreløpige tall fra SSB for 2024 viser at skolene i Randaberg fortsatt er kostnadseffektive. De korrigerte brutto driftsutgiftene per elev viser en nedgang sammenlignet med 2023. Denne kostnadsreduksjonen gjenspeiler en generell trend også i nabokommunene. 2024-tallene er korrigert for kommunal deflator.
2.3.2 Arbeidsgiver
Skole
2.3.2.1 Sykefravær
Skole
Sykefraværet for virksomhetsområdet hadde en nedgang på 1,8 prosentpoeng. Fraværet i Skole var på 6,6 prosent i 2024.
Korttidsfraværet var 2,7 prosent og langtidsfraværet var 4,3 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet 8,4 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et synkende sykefravær der langtidsfraværet synker kraftig, og korttidsfraværet øker litt.
2.3.2.2 Utvikling ansattutskifting
Skole
16,6 prosent av medarbeiderne ved inngangen av året var ikke lenger ansatt i virksomhetsområdet Skole ved årets slutt. Tilsvarende tall i 2023 var 19,1 prosent, noe som betyr en nedgang i ansattutskiftningen for både kvinner og menn i 2024. Kommunedirektøren erkjenner at det fortsatt er en betydelig konkurranse med nabokommunene om både nyutdannede og erfarne lærere.
2.3.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Skole
Fordelingen mellom kvinner og menn er stabil på virksomhetsområdet Skole i Randaberg. Rundt 80 prosent av de ansatte i skolene er kvinner, og andelen viser en svakt økende trend. Til sammenligning var kvinneandelen på 81,4 prosent ved utgangen av 2019.
2.4 PPT
Kontoret har fem stillinger og yter tjenester til Randaberg og Kvitsøy. På systemnivå bistår PPT barnehager, skoler og voksenopplæringen i begge kommunene. Tjenesten gir støtte gjennom kompetanseheving, kurs, veiledning, utvikling av rutiner og praksiser, samt organisasjonsutvikling. PPT deltar også i ulike tverrfaglige team og grupper på kommunalt nivå.
På individnivå har PPT ansvar for utredning av barn og elever, veiledning av barnehager og skoler i oppfølgingen av disse, samt viderehenvisning til BUP, HABU eller Statped ved behov. Brukergruppen er i alderen 0-100 år, med unntak av elever i videregående skole. PPT har også lovpålagt ansvar for å utarbeide sakkyndige vurderinger ved behov.
2024 har vært et krevende år for tjenesten. Kontoret var underbemannet de første fire månedene på grunn av sykefravær og en ubesatt stilling. Merkantilstillingen ble avviklet i april, samtidig som antall henvisninger og forespørsler om sakkyndige vurderinger tredoblet seg. Antallet skolefraværssaker har også økt.
For å møte disse utfordringene har kommunedirektøren iverksatt flere tiltak, inkludert målrettet rekruttering og opplæring av nye medarbeidere. Tjenestetilbudet er justert med hensyn til type, omfang og kvalitet, og driften effektivisert gjennom forbedrede rutiner og prosedyrer. Logopedstillingen er gjort om til en kombinert logoped/PP-rådgiverstilling.
Selv om tiltakene har gitt positive resultater, er presset på tjenestene fortsatt høyt. Dette medfører stadig lengre ventelister og økt ventetid. Det forebyggende arbeidet, som kunne redusert behovet for individuelle tjenester, har ikke kunnet prioriteres tilstrekkelig.
2.4.1 Økonomi
PPT
2.4.2 Arbeidsgiver
PPT
PPT har få utgifter utover lønn og andre ansattrelaterte kostnader, og kontoret gikk i økonomisk balanse i 2024. Kommunedirektøren registrerer imidlertid en økende etterspørsel etter tolketjenester, noe som medfører økte kostnader.
2.4.2.1 Sykefravær
PPT
Sykefraværet for PPT var på 7,6 prosent i 2024, hvorav langtidsfraværet utgjorde 6,1 prosent. Til sammenligning var sykefraværet i 2023 på 10,4 prosent. Trenden de siste to årene synes å være nedadgående, men det må tas høyde for at statistikk basert på små grupper kan være vanskelig å tolke.
I vurderingen av forskjellene mellom årene er det relevant å nevne at kontoret hadde 6,8 stillinger i 2023, mot 5 stillinger i 2024. I tillegg var én av disse stillingene ubesatt de fire første månedene av året. Langtidsfraværet i 2024 knytter seg i hovedsak til svangerskap, med tilhørende sykefravær i forkant og permisjon i etterkant.
2.4.2.2 Utvikling ansattutskifting
PPT
20 prosent av de ansatte ved inngangen av året var ikke lenger arbeidstakere i virksomhetsområdet PPT ved årets slutt. Tilsvarende andel i 2023 var 37,5 prosent.
I 2024 utgjorde de 20 prosentene én merkantil ansatt som gikk av med pensjon. I tillegg er det ett tilfelle som ikke fremkommer i statistikken: én ansatt begynte i mai og sluttet i desember samme år.
Kontoret har over de siste fem årene hatt høy utskifting av personale og har i perioder hatt ubesatte stillinger over lengre tid. Kommunedirektøren vurderer rekruttering til PP-tjenesten som krevende, ettersom tjenesten konkurrerer med både skoler og nærliggende kommuner om et begrenset antall kvalifiserte søkere.
2.4.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
PPT
Det er ingen menn ansatt i virksomhetsområdet.
2.5 Familieenheten
Satsing på kompetanseheving
Barneverntjenesten har arbeidet målrettet for å innfri kravet om masterutdanning. Per nå oppfyller ti av de 15 ansatte dette kravet. To ansatte er under utdanning og forventes å innfri kravet innen utgangen av 2025. Kravet har medført økte lønnskostnader for tjenesten.
Randaberg kommune deltar i et interkommunalt samarbeid med Stavanger, Sandnes og Sola om det regionale tiltaket MST-CAN (Multisystemisk terapi – Child Abuse and Neglect), et barneverntiltak på øverste nivå i tiltakspyramiden. Tiltaket benyttes kun i saker der vanskene tilsier vilkår for omsorgsovertakelse. Erfaringer fra andre kommuner viser at tiltaket kan bidra til å hindre plassering i fosterhjem eller institusjon, samt fremme tilbakeføring. Randabergs andel tilsvarer omtrent én sak årlig. MST-CAN er nå etablert og vil starte sin første sak i slutten av mars 2025. En av de første sakene gjelder en familie fra Randaberg.
Barnevernsreformen medførte en overføring av oppgaver fra stat til kommune, spesielt knyttet til ansvar for oppfølging og rekruttering av fosterhjem. Kommunedirektøren har i strategiplanen lagt stor vekt på forebygging, med mål om å redusere plasseringsutgifter over tid. Effektene av dette forventes å bli synlige først etter noe tid.
Tidlig inn-programmet bidrar med kompetanseheving knyttet til tidlig oppdagelse av risikofaktorer hos barn og familier, med særlig vekt på helsestasjonstjenesten som har kontakt med alle småbarnsfamilier. Kommunen har mottatt tilskuddsmidler gjennom Program for folkehelse til en prosjektstilling som Tidlig inn-koordinator. Stillingen er forankret både i strategiplanen og i den forebyggende planen mot omsorgssvikt og atferdsvansker.
Det er også gjennomført en styrking av ungdomsoppfølging og forebygging av rus og kriminalitet. Med støtte fra tilskuddsmidler og overførte midler, blant annet fra skoleprosjektet Glidelås, er det etablert et ungdomsteam med fokus på å forebygge utenforskap og redusere frafall i videregående opplæring. Teamet arbeider oppsøkende og har tett kontakt med Randabergskolen og videregående skoler i regionen.
Det er ansatt en SLT-koordinator i 50 prosent stilling, kombinert med 50 prosent stilling som ungdomskontakt. I tillegg er det, med midler fra IMDi, opprettet en midlertidig 50 prosent stilling som arbeider for å forebygge frafall blant nyankomne flyktninger i videregående skole.
Fremover vil kommunedirektøren prioritere kompetanseheving i tidlig oppdagelse, styrket tverrfaglig samarbeid og videreutvikling av tiltak som bidrar til effektiv drift. Det arbeides også med å møte nye krav og forventninger fra både brukere og samfunnet.
2.5.1 Økonomi
Familieenheten
Virksomheten har hatt et merforbruk på 5,7 millioner kroner i 2024. Dette skyldes i hovedsak kostnader til fosterhjem, institusjon og beredskapshjem. Økningen er en konsekvens av høyere utgifter for kommunene etter barnevernsreformen, kombinert med økt antall plasseringer. Økte statlige satser utgjør om lag to millioner kroner av merforbruket. Virksomhetsområdet var i balanse i 2023.
Kommunedirektøren planlegger en kartlegging for å undersøke årsakene til økningen i plasseringsutgifter og vurderer bruk av ekstern bistand i arbeidet. En slik kartlegging vil kunne gi et tydeligere bilde av årsakene til plasseringene, og ekstern bistand kan bidra med forslag til tiltak for å redusere kostnadene på sikt.
Det er også diskutert ulike tiltak for økt nettverksinvolvering, som bruk av familieråd, opprettelse av stilling som nettverkskonsulent og lignende, med mål om å finne løsninger i barnets familie, slekt og nettverk. Dette ses i sammenheng med mulighetene for å etablere egen institusjon, egne fosterhjem, eller samarbeid med andre kommuner i regionen om felles løsninger, i tråd med verbalpunkt i budsjettet.
2.5.2 Arbeidsgiver
Familieenheten
Virksomhetsområdet er i 2024 preget av økte utgifter i barneverntjenesten, særlig som følge av høyere kostnader til plassering i fosterhjem og institusjon. I tillegg medfører innføringen av masterkrav for saksbehandlerstillinger fra 2031 økte lønnskostnader over tid.
Enheten skal styrke sin kompetanse i tidlig identifisering av risiko i barns oppvekst, med mål om å forebygge at utfordringer utvikler seg til mer omfattende vansker. Kommunen har et tydelig ansvar for å forebygge vansker hos barn og unge, og plan for å forebygge omsorgssvikt og atferdsvansker ble vedtatt i desember 2024.
Tidlig innsats skal prioriteres, og det vil bli utarbeidet tiltak som både reduserer risikofaktorer og styrker beskyttelsesfaktorer. Arbeidet skal gjennomføres gjennom samskaping og tidlig intervensjon, både innad i familieenheten og i samarbeid med andre fagmiljøer i kommunen. Det skal gjennomføres fellesmøter og seminardager for hele familieenheten for å arbeide videre med tiltakene i strategiplanen.
2.5.2.1 Sykefravær
Familieenheten
Nedadgående trend for langtidsfravær
Sykefraværet for virksomhetsområdet Familieenheten var på 7,9 prosent i 2024. Korttidsfraværet utgjorde 2,4 prosent og langtidsfraværet 5,5 prosent. Til sammenligning var sykefraværet i 2023 på 14,0 prosent, noe som tilsvarer en nedgang på 6,1 prosentpoeng.
Trenden de siste to årene viser et synkende sykefravær, særlig som følge av redusert langtidsfravær, mens korttidsfraværet har holdt seg stabilt. Kommunedirektøren viser til at det er arbeidet målrettet for bedre oppfølging av langtidsfravær, i samarbeid med personalavdelingen. Sammen med tillitsvalgte og verneombud er det identifisert forbedringspotensial gjennom mer fleksible tiltak og tettere oppfølging av langtidssykemeldte.
2.5.2.2 Utvikling ansattutskifting
Familieenheten
15,8 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet Skole ved slutten av året. I 2023 var samme tall 13,9 prosent. Det er økning i ansattutskiftning i 2024.
2.5.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Familieenheten
Fordelingen kvinner og menn er stabil på virksomhetsområdet. Over 95 prosent av ansatte i Familieenheten i Randaberg er kvinner, og andelen øker sakte. Ved utgangen av 2019 var 81,4 prosent kvinner. En oppfordrer menn til å søke ved utlysninger av nye stillinger. Dessverre er det generelt sett få menn som søker på ledige stillinger i enheten.

Tid for handling!
NOU 2023:4 ble presentert i februar 2023. Utredningen inneholder en sammenstilling av fakta og forhold som har avgjørende betydning for å sikre tilstrekkelig kompetanse innenfor helsetjenestene og samfunnet for øvrig. Tid for handling har gitt oss ny retorikk. Bærekraft er det sentrale begrepet omgitt av løsningsforslag innenfor organisering, prioritering, arbeidstid, kompetanse, digitalisering og oppgavedeling.
Helse og velferd har lagt disse løsningsforslagene til grunn for endringsarbeidet som pågår innenfor alle virksomhetene. Endringsarbeidet gjennom 2024 la grunnlag for handlings- og økonomiplan 2025-2028 med tiltak for redusert bemanning og utnyttelse av kompetanse i tråd med anbefalingene i Tid for handling.
3.1.1 Økonomi
Helse og velferd
Endringsarbeid tar tid
Helse og velferd må tilpasse tjenestene kontinuerlig. Endringsarbeidet må gjøres parallelt og samtidig. Dette utfordres av skifte og ledighet i lederstillinger, sykefravær, vansker med rekruttering og til dels endringsmotstand. God forankring og godt partssamarbeid er viktig for fremdrift og resultat.
For å sikre en bærekraftig utvikling av tjenestene er det nødvendig å rette innsatsen mot mer kostnadseffektive løsninger. Økende ressursbehov innen pleie og omsorg, kombinert med demografiske endringer, gjør det særlig viktig å finne nye og mer effektive måter å levere tjenestene på.
Grafen nedenfor viser lønnsutgifter fratrukket sykepengerefusjon for pleie- og omsorgstjenester i 2024, fordelt på hovedfunksjonene innen helsesektoren. Tallene er foreløpige og hentet fra SSB.
Randaberg kommune hadde i 2024 de høyeste utgiftene per innbygger innen pleie og omsorg sammenlignet med nabokommunene. Kommunens utgifter beløp seg til 23,4 tusen kroner per innbygger, noe som er om lag 3,5 tusen kroner, eller 17,5 prosent, over gjennomsnittet.
Selv om Klepp kommune har den høyeste andelen av utgifter knyttet til funksjon 258 (hjemmetjenester), har de samtidig de laveste totale utgiftene innen pleie og omsorg. Dette tyder på en bevisst prioritering av hjemmetjenester fremfor institusjonsbasert omsorg. Ifølge omsorgstrappen er institusjonsomsorg både den mest kostnadskrevende og arbeidskraftintensive tjenesteformen.
En av forklaringene på Randabergs høye utgifter er at pasientene i sykehjemmene ofte har et høyere omsorgsbehov enn i andre kommuner. Dette krever større ressursinnsats for å sikre forsvarlige og gode tjenester. Samtidig ser kommunedirektøren et potensial for effektivisering innen pleie- og omsorgstjenestene i Randaberg. Dette er en viktig del av den vedtatte handlings- og økonomiplanen.
For å sikre bærekraftige helsetjenester i møte med en økende andel eldre bør satsingen i fremtiden rettes mot å styrke hjemmetjenestene. Dette vil gjøre det mulig for flere innbyggere å bo hjemme lenger, samtidig som det bidrar til en mer kostnadseffektiv drift av kommunens helsetjenester.
3.1.2 Arbeidsgiver
Helse og velferd
3.1.2.1 Sykefravær
Helse og velferd
Sykefraværet for tjenesteområdet Helse og velferd hadde en nedgang på 0,9 prosentpoeng. Fraværet var på 11,5 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 2,9 prosent og langtidsfraværet var 8,6 prosent. I 2023 hadde tjenesteområdet 12,4 prosent sykefravær. Trenden de siste to årene er et svakt synkende sykefravær der både langtids- og korttidsfravær synker.
Sammensatte årsaker til sykefravær
Data fra det siste året viser at flertallet av tilfellene av sykefravær blant ansatte i Helse og Velferd ikke kan tilskrives forhold på arbeidsplassen. Dette indikerer at arbeidsgivers direkte innflytelse på fraværet er begrenset. Innenfor arbeidsgivers ansvarsområde har det vært en klar prioritet å styrke tiltak som omhandler emosjonell belastning, ledelse, organisering og arbeidsmiljø. Formålet med disse tiltakene er å fremme et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø.
3.1.2.2 Utvikling ansattutskifting
Helse og velferd
23,2 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i tjenesteområdet Helse og velferd ved slutten av året. I 2023 var samme tall 19,1 prosent. Det er økning i ansattutskiftning for kvinner og en nedgang for menn i 2024.
3.1.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Helse og velferd
Trenden er at andelen menn stiger sakte, men sikkert innen Helse og velferd. Ved inngangen av 2020 var 11,6 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til 15,1 prosent.
Erfaring viser at menn rekrutterer menn. Flere avdelinger har nå flere menn blant sine ansatte. Tiltaket «Menn i helse» er et godt forankret og prioritert tiltak.
3.2 Heldøgnstjenesten
Økt kapasitet på sykehjemsplasser og veien mot bærekraftige tjenester
Heldøgnstjenesten består av tre sykehjem og ett bofellesskap, samt kommunedekkende nattjeneste. Virksomheten gir helse- og omsorgstjenester hele døgnet til personer over 18 år, i form av langtidsopphold, korttidsopphold, avlastningsopphold og kommunal akutt døgnplass (KAD) i sykehjem, samt nødvendig helsehjelp og praktisk bistand i bofellesskap.
2024 var preget av økt tjenesteproduksjon, både ved å øke antall sykehjemsplasser ved Landsbyhjemmet og rekruttere personell for å ivareta endret tjenestebehov i flere avdelinger. Per desember 2024 drifter virksomheten totalt 90 heldøgnsplasser, hvorav 66 plasser i sykehjem og 24 plasser i bofellesskap. Det er en økende andel personer med kognitiv svikt i flere avdelinger, og sykdomsforløpet til mange av disse har medført behov for økt bemanning
Vi deltok i TØRN-prosjektet i regi av KS i perioden 2022 til 2023. Årets satsningsområde har vært å gå fra prosjekt til strategi.Målet er å sikre bærekraftige helsetjenester med kvalitet og kontinuitet for både pasienter, pårørende og medarbeidere. For å klare det jobber vi med endring i organisering av arbeidet og arbeidstid. Vi har startet flere gode endringsprosesser som skal gjennomføres i løpet av 2025, med mål om bedre kontinuitet og kvalitet i tjenesten.
3.2.1 Økonomi
Heldøgnstjenesten
Virksomheten fikk økt sin ramme i 2024 for å kunne yte lovpålagte tjenester, og det var forventet balanse i regnskap, under forutsetning at vi klarte å rekruttere helsepersonell inn i ledige stillinger.
Vi har hatt utfordringer med å rekruttere helsepersonell til både nye stillinger, og å erstatte sykepleiere og helsefagarbeidere som har sluttet eller har permisjon i løpet av året. For å ivareta faglig forsvarlige helsetjenester har vi vært nødt til å leie inn sykepleier fra vikarbyrå i perioder i fire av fem avdelinger i løpet av 2024.Dette har medført et betydelig merforbruk.
3.2.2 Arbeidsgiver
Heldøgnstjenesten
3.2.2.1 Sykefravær
Heldøgnstjenesten
Sykefraværet for virksomhetsområdet Heldøgnstjenesten var på 11,4 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 3,5 prosent og langtidsfraværet var 7,9 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 12,2 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et synkende sykefravær der langtidsfraværet synker, og korttidsfraværet øker litt.
Et synkende langtidsfravær er positivt. Imidlertid medfører det stigende korttidsfraværet utfordringer i den daglige driften, og skaper uforutsigbarhet for både pasienter, pårørende og ansatte. Mangelfull kontinuitet gir økt press på kvaliteten av tjenesten og økonomien.
En økende andel av sykefraværet er rapportert å være direkte knyttet til arbeidsmiljø, hvor høyt arbeidspress er en viktig årsak. Virksomheten er i stor omstilling, og vi er i gang med flere tiltak for å redusere sårbarheten i ansvarsfordeling og bemanning.
3.2.2.2 Utvikling ansattutskifting
Heldøgnstjenesten
22,7 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 22,7 prosent. Det er økning i ansattutskiftning for kvinner og en nedgang for menn i 2024.
Vi har over tid opplevd høy ansattutskiftning ved sykehjemmene, spesielt i helgestillinger, men også blant sykepleiere og helsefagarbeidere. Omstillingsarbeidet som pågår skaper for noen en følelse av usikkerhet, men vi forventer at bedre oppgavedeling og arbeidstidsordninger som fremmer en større heltidskultur vil øke rekrutteringen til virksomheten.
3.2.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Heldøgnstjenesten
Trenden er at andelen menn stiger sakte, men sikkert i heldøgntjenesten. Ved inngangen av 2020 var 4,9 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til 12,1 prosent.
Stadig flere menn søker til stillinger i eldreomsorgen, og det er en gledelig utvikling. Avdelinger med mannlige ansatte rekrutterer også flere menn. Satsingen på har vært positiv og bidratt til flere menn i omsorgsyrker.
3.3 Hjemmetjenesten
Effektivisering, digitalisering og fokus på forebygging
Hjemmetjenester består av fire avdelinger som gir helsehjelp i hjemmet både dag og kveld. Virksomheten tilbyr også tjenester fra kommunalt legesenter, storkjøkken og fysio- og ergotjenester. Storkjøkkenet leverer mat til hjemmeboende, bofellesskap, institusjoner og dagsenter, samt tilbyr catering. Fra 2024 har virksomheten driftsansvar for Solbakken Legesenter, kommunens første kommunale legekontor.
I HØP2024-2027 ble hjemmetjenestens budsjett økt med 3,2 millioner kroner på grunn av forventet økt tjenesteproduksjon. I først tertial ble budsjettet imidlertid redusert ed 2,6 millioner kroner grunnet lavere tjenestebehov enn forventet.
2024 har vært preget av varierende tiltakstimer per uke i hjemmesykepleien, fra 693 til 907. Økt fokus på digitalisering, effektivisering og forebygging er viktig for å utsette innbyggernes behov for tjenester. Fysio- og ergoavdelingen har stor kunnskap på forebyggende tiltak og jobber strategisk med utvikling av denne typen tjenester. Ledelsen i hjemmetjenesten har jobbet for å implementere NOU 2023:4 , som gir en klar strategi for fremtiden med fokus på bærekraft, kompetanse Tid for handling, oppgavedeling og prioriteringer. Dette har blant annet resultert i en redusert bemanningsplan for hjemmesykepleien
3.3.1 Økonomi
Hjemmetjenesten
Hjemmetjenesten har et mindre forbruk, med et resultat på 1,1 millioner kroner i 2024. Ledelsen jobber kontinuerlig med å bygge et sterkt team og fremme tverrfaglig samarbeid, noe som øker effektiviteten. Digitale ressursstyringssystemer sikrer riktig kompetanse til rett tid, og unngår unødvendig innleie og overtid. I 2024 ble flere sykehjemsplasser opprettet på Landsbyhjemmet, noe som stabiliserte tiltakstimene for hjemmesykepleien. Vårt oppdrag og mål er at innbyggerne i Randaberg skal kunne bo hjemme lengst mulig. Dette krever en innovativ drift med teknologiske løsninger for trygghet, forutsigbarhet og effektivisering, samt en dagsenterdrift som avlaster pårørende.
3.3.2 Arbeidsgiver
Hjemmetjenesten
3.3.2.1 Sykefravær
Hjemmetjenesten
Sykefraværet for virksomhetsområdet Hjemmetjenesten var på 10,7 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 2,0 prosent og langtidsfraværet var 8,8 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 10,1 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et stabilt sykefravær, både på lang- og kort tid.
Det er et stort fokus på trivsel og arbeidsmiljø i hele virksomheten. Tydelig og tilstedeværende ledelse tar oppfølging av ansatte på alvor og jobber med å få trenden til å snu i riktig retning. I 2024 avholdt virksomheten felles teambuilding for alle avdelinger i hjemmetjenesten, noe som ga mye og medførte at avdelingene på tvers ble bedre kjent.
3.3.2.2 Utvikling ansattutskifting
Hjemmetjenesten
11,2 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 18,9 prosent. Det er nedgang i ansattutskiftning for både kvinner og menn i 2024.
Det er lav ansattutskiftning i hjemmetjenesten. Avdelingen med størst utskiftning er hjemmesykepleien, som har et høyt antall helgestillinger, ofte besatt av sykepleiestudenter. Disse stillingene skiftes jevnlig ut, da de ansatte fullfører utdanningen, flytter på seg, eller lignende. Virksomheten anser disse stillingene som svært nyttige, da de ofte rekrutterer flere av sykepleierne etter at de har fullført studiene.
3.3.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Trenden er at andelen menn stiger sakte, men sikkert innen virksomhetsområdet. Ved inngangen av 2020 var 7,8 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til 10,9 prosent.
Helse er et kvinnedominert yrke, men sektoren får flere og flere mannlige søkere. Det gir en bredere dimensjon i tjenesten og er svært positivt.
3.4 Nav
Mange nye flyktninger, satsing på utdanning og organisasjonsutvikling
2024 var et år preget av høy bosetting, spesielt fra Ukraina. Videre var satsing på utdanning og organisasjonsutvikling viktige prosesser. Nav gav fortsatt gode tjenester til innbyggere som har trengt hjelp.
Nav er en viktig del av sikkerhetsnettet i velferdsstaten. Virksomheten skal bidra til at flere kommer i arbeid og færre mottar stønad, og samtidig sørge for at de som trenger det, får rett ytelse til rett tid.
Randaberg bosatte 110 flyktninger i 2024. Bosetting av flyktninger er en tverrfaglig oppgave og kommunedirektøren ser at det er jobbet godt sammen for å finne løsninger på nye og kompleks problemstillinger.
Nav Randaberg- Kvitsøy har markert seg ved å være et at de beste i fylket til å kvalifisere folk til jobber på arbeidsmarkedet gjennom utdanning som tiltak. Nesten dobbelt så mange av arbeidsavklaringspenger (AAP)-mottakerne ved Nav Randaberg- Kvitsøy hadde et godkjent utdanningstiltak sammenlignet med fylkesgjennomsnittet. 10,3 prosent av AAP-mottakerne fikk tilbud om utdanningstiltak på videregående nivå eller høyere, mens fylkesgjennomsnittet var 5,9 prosent. Systematisk jobbing med brukerne over tid har sørget for at utdanning har blitt en integrert del av hvordan Nav Randaberg- Kvitsøy jobber med oppfølging.
I en omorganisering initierte kommunedirektøren en modell der Nav ble en virksomhet under Helse og velferd. Nav Randaberg- Kvitsøy har også jobbet med egne organisasjonsutviklingsprosesser og endret organiseringer fra fire team til to avdelinger.Hensikten med organisasjonsutviklingsprosesser har vært å levere bedre tjenester til innbyggerne.
Navs standard for trygge brukermøter sikret en systematisk og helhetlig tilnærming til det forebyggende arbeidet med vold og trusler, samtidig som Nav Randaberg- Kvitsøy hadde regelmessig trening øvelser i 2024.
3.4.1 Økonomi
Nav
Nav fikk en betydelig økning i budsjett i andre tertial og har et mindre forbruk i 2024. Det har vært en stor økning i antall personer som trengte sosialhjelp og en økning i utgifter til sosialhjelp og til introduksjonsprogram for flyktninger.
Nav hadde netto kostnader på 97,8 millioner kroner av et budsjett på 100,1 millioner kroner. Mindre forbruk på 3,1 millioner kroner utgjør 3,1 prosent av netto budsjettramme.
3.4.2 Arbeidsgiver
Nav
3.4.2.1 Sykefravær
Nav
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 4,7 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 2,6 prosent og langtidsfraværet var 2,1 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet 13,1 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er at langtidsfraværet synker, mens korttidsfraværet er stabilt.
Medarbeidere og tillitsvalgte samarbeidet godt med ledere, og Nav klarte å legge forholdsvis godt til rette for et godt arbeidsmiljø, til tross for krevende arbeidsforhold knyttet til en stor økning i arbeidsmengden på grunn av flyktningkrisen og utfordringer med kontorlokaler som ikke er tilpasset medarbeidernes og brukernes behov.
Sykefraværet i 2024 var lavere enn i 2023, og Nav har hatt fokus på tillitsbasert ledelse og tett oppfølging av medarbeidere.
3.4.2.2 Utvikling ansattutskifting
Nav
39,4 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. Det nasjonale tallet for kommunal sektor var 12 prosent. Kommunedirektøren vil se nærmere på årsakene til dette.
3.4.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Nav
Ved inngangen av 2020 var andelen menn 18,2 prosent. Etter flere år med nedgang var andelen menn ved utgangen av 2024 steget til 8,7 prosent.
3.5 Psykisk helse og rus
Endring og omorganisering for å styrke tjenestene
Virksomheten består av to avdelinger: et bofellesskap og avdelingen Mestring. Mestring tilbyr oppsøkende tjenester, dagsenteraktiviteter, rask psykisk helsehjelp og bemanner et delvis bemannet bofellesskap. I tillegg har virksomheten en psykologstilling som yter tjenester både internt og til Kvitsøy kommune. Psykisk helse og rus (PHR) ledes av en virksomhetsleder sammen med en felles avdelingsleder for begge avdelingene. Lederteamet ble styrket i høst med en assisterende leder, noe som gir et solid fundament for videre utvikling av tjenestene.
Året har vært preget av store omstillinger i ledelse og drift. Flere årsverk ble flytta fra boligenheten til Mestring, for å styrke faget og sikre forsvarlige tjenester. Det jobbes med å styrke hele avdelingen som et lag og få til et økt samarbeid innad. Virksomheten har delt virksomhetsleder med BOAT, og lederne har vært en del av ledergruppen der for å ha et større faglig fellesskap. Det har ble starta opp et arbeid på tvers av virksomhetene på ledelsesnivå, som det jobbes med å bre videre i virksomhetene.
Fremover fokuseres det på å videreutvikle god ledelse, faglig kompetanse og effektivitet i tjenestene. Nye bemanningsplaner og turnuser er utarbeidet for å optimalisere driften, og det er rekruttert fagpersonell til nøkkelposisjoner i begge avdelingene. Disse tiltakene skal sikre økt tilstedeværelse, bedre stabilitet og en god tjenestekvalitet for brukerne.
3.5.1 Økonomi
Psykisk helse og rus
3.5.2 Arbeidsgiver
Psykisk helse og rus
PHR gikk med et merforbruk på i underkant av 400 000, som i all hovedsak skyldes bruk av bemanningsbyrå i forbindelse med ferieavvikling, og høyt sykefravær hos nøkkelpersonell i samme tidsrom.
3.5.2.1 Sykefravær
Psykisk helse og rus
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 15,1 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 2,6 prosent og langtidsfraværet var 11,6 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 16,1 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et økende sykefravær der langtidsfraværet øker, og korttidsfraværet er stabilt.
Sykefraværet i PHR har lenge vært høyt. Det jobbes nå systematisk med både interne og eksterne aktører for å redusere dette. Noe av fraværet er arbeidsrelatert, og fokuset ligger derfor på implementering av helsefremmede tiltak og tilrettelegging for de ansatte.
3.5.2.2 Utvikling ansattutskifting
Psykisk helse og rus
25,6 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 17,9 prosent. Det er økning i ansattutskiftning for kvinner og en nedgang for menn i 2024.
Det har vært en relativt stor utskiftning av ansattgruppen i løpet av året. Kommunedirektøren vil se nærmere på årsaker og vurdere tiltak. Det har nå blitt startet et arbeid for å fylle stillinger og rekruttere og beholde fagfolk som et tiltak for å sikre mer stabil drift.
3.5.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Psykisk helse og rus
Andelen menn er relativt stabil innen virksomhetsområdet. Ved inngangen av 2020 var 28,6 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til 29 prosent.
Dette er et virksomhetsområde som virker å kunne rekruttere menn enklere enn mange andre, og det har også vært fokus på å beholde andelen menn i rekrutteringen som er foretatt.
3.6 Tjeneste- og koordineringskontoret
Virksomheten ledes av en virksomhetsleder og har totalt 7,3 årsverk, inkludert ett årsverk for ruskoordinator. Tjeneste- og koordineringskontoret (TKK) har ansvar for all saksbehandling, tildeling og koordinering av tjenester i henhold til helse- og omsorgstjenesteloven.
2024 viste en merkbar økning i kjøp av tjenester fra private leverandører, primært på grunn av mangel på tilpasset bolig. Det ble også rapportert økt behov for omsorgsstønad, pårørendestøtte ved særlig tyngende omsorgsarbeid.
Fremover vil virksomheten videreutvikle det tverrfaglige samarbeidet både internt og eksternt, sikre stabil drift, digitalisere, redusere kjøp av private tjenester og optimalisere ressursbruken.
3.6.1 Økonomi
Tjeneste- og koordineringskontoret
3.6.2 Arbeidsgiver
Tjeneste- og koordineringskontoret
Virksomhetsområdet hadde et resultat som viste et merforbruk på 700 000 kroner. Merforbruket skyldes i hovedsak kjøp av helsetjenester fra private leverandører.
3.6.2.1 Sykefravær
Tjeneste- og koordineringskontoret
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 16,2 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,2 prosent og langtidsfraværet var 14,9 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 13,9 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et svakt økende sykefravær der langtidsfraværet øker litt, og korttidsfraværet øker litt.
TKK er en avdeling med få ansatte, noe som gjør det utfordrende å finne vikarer med nødvendig kompetanse innen saksbehandling. Dette resulterer i langvarig underbemanning, som krever prioriteringer for å sikre forsvarlig forvaltning. Høyt sykefravær påvirker både utviklingsarbeid og intern og ekstern samhandling. Det er iverksatt tiltak for å redusere sykefraværet og sikre stabil drift.
3.6.2.2 Utvikling ansattutskifting
Tjeneste- og koordineringskontoret
25 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 0 prosent. Utviklingen skyldes naturlig avgang.
3.6.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Tjeneste- og koordineringskontoret
Det er ingen menn ansatt i virksomhetsområdet. For å utøve forsvarlig saksbehandling ved TKK kreves det høyere helsefaglig utdanning, et område som tradisjonelt har vært kvinnedominert. Det arbeides nasjonalt for å øke kjønnsbalansen innen helse- og omsorgsfeltet.
3.7 Bolig og avlastningstjenesten
Satset på kompetanseheving gjennom samhandling
Bolig- og avlastningstjenesten (BOAT) består av fire bofellesskap og et dagsenter for voksne psykisk utviklingshemmede og et avlastningssenter som tilbyr rullerende opphold for barn og unge. Det er også en barnebolig tilknytta avlastningssenteret. I tillegg gir BOAT timebaserte miljøtjenester til hjemmeboende brukere.
BOAT har startet en betydelig omstilling for å kunne jobbe mer effektivt og utnytte ressursene på tvers av avdelingene i virksomheten. Det ble vedtatt i HØP 24-27 at BOAT skulle redusere kostnadene med 7,5 millioner kroner som et resultat av effektivisering og mindre tjenestebehov. Imidlertid har tjenestebehovet økt i løpet av året. Likevel har BOAT klart å redusere ressursbruken gjennom effektivisering og samarbeid på tvers.
Ledelsen i BOAT består av en ledergruppe som inkluderer en virksomhetsleder og avdelingsledere med kort fartstid i sine roller. De har fokusert på samhandling, kompetanseheving og effektivisering i tjenestene. Dette inkluderer blant annet innføring av mer velferdsteknologi, omorganisering, og etablering av roller som en fagleder og GAT-ansvarlig som har ansvar for innleie av personell. Resultatet er bedre faglig samarbeid, økt effektivitet og en sterkere helhetlig drift på tvers av avdelingene. Dette betyr at BOAT nå jobber mer samlet som et lag, med fokus på både faglig kvalitet og økonomisk ansvarlighet.
I tillegg har BOAT arbeidet med å innføre en tilpasset versjon av TØRN, et prosjekt utviklet av KS, som fokuserer på smartere arbeidsprosesser og bedre ressursfordeling i helse- og omsorgssektoren. Dette sikrer mer brukertilpassede tjenester og støtter en bærekraftig utvikling av tjenestene.
3.7.1 Økonomi
Bolig- og avlastningstjenesten
BOAT hadde et merforbruk på 4,2 millioner, hovedsakelig på grunn av økt tjenestebehov. Det forventede reduserte tjenestebehovet kom ikke, tvert imot har tjenestebehovet i BOAT økt. I samme periode har det også skjedd en redusering i årsverk som et resultat av effektivisering, økt fokus på de økonomiske rammene og samarbeid på tvers av avdelingene. Det har også blitt utarbeidet nye bemanningsplaner og turnuser i alle avdelinger for å effektivisere ytterligere.
3.7.2 Arbeidsgiver
Bolig- og avlastningstjenesten
3.7.2.1 Sykefravær
Bolig- og avlastningstjenesten
Sykefraværet for virksomhetsområdet Helse var på 13,4 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 3,6 prosent og langtidsfraværet var 9,9 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 13,4 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et økende sykefravær der langtidsfraværet øker litt, og korttidsfraværet synker litt.
Det jobbes aktivt med å redusere sykefraværet med hjelp av både interne og eksterne bidragsytere. Tiltakene inkluderer økt fokus på arbeidsmiljø, tilrettelegging for ansatte, og implementering av helsefremmende aktiviteter.
3.7.2.2 Utvikling ansattutskifting
Bolig- og avlastningstjenesten
26,6 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 17,5 prosent. Det er økning i ansattutskiftning for kvinner og en nedgang for menn i 2024.
Det var en relativt stor økning i utskifting av personell i tjenesteområdet i 2024. Årsakene er sammensatte, men det er også mulig at alle endringene og omstillingene har hatt innvirkning.
3.7.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Bolig- og avlastningstjenesten
Trenden er at andelen menn stiger sakte, men sikkert innen Bolig- og avlastningstjenesten. Ved inngangen av 2020 var 13,7 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til gledelige 22,3 prosent.
Det har vært fokus på å rekruttere flere menn inn i tjenestene, da en større kjønnsbalanse har en god effekt på arbeidsmiljøet. En ser også at i avdelinger med flere mannlige ansatte rekrutteres også flere menn.

Samfunn og kultur er et bredt felt. Tjenesteområdet ble slått sammen av tre tjenesteområder i 2022, og består av omtrent 150 høyt kompetente og motiverte ansatte. Mot slutten av 2023 ble det landet en nye hovedstruktur for tjenesteområdet, som nå består av de fire virksomhetene: Bygg og eiendom, Kultur, idrett og fritid, Miljø og samfunnsutvikling og Teknisk drift, med hver sin leder. I 2024 er det jobbet med implementering av den nye strukturen.
Frivilligsentralen i Randaberg er plassert direkte under kommunalsjef. Frivilligsentralen holder til på Frivillighetens hus, som er en åpen møteplass, og fungerer som et knutepunkt for frivillighet og samskaping. Frivilligsentralen er et viktig bindeledd mellom flere ulike grupper. Det er opprettet flere faste tilbud på Frivillighetens hus, som drives av frivillige. Det er i 2024 blitt jobbet intensivt med opprettelsen av en ny frivilligsentral Ung i den gamle bassengetfløyen på Harestad Skole. Dette skal etter planen åpnes rundt sommeren 2025.
Oppgavene i Samfunn og kultur spenner fra praktisk drift ute i kommunen, forvaltning og drift av kommunens bygg og boliger, til arrangementsvirksomhet, saksbehandling av søknader og koordinering og motivering av frivillige i den grønne landsbyen.Gjennom 2024 har vi sammen fått til mye.
4.1.1 Økonomi
Samfunn og kultur
4.1.2 Arbeidsgiver
Samfunn og kultur
4.1.2.1 Sykefravær
Samfunn og kultur
Sykefraværet for tjenesteområdet Samfunn og kultur var på 10,1 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,6 prosent og langtidsfraværet var 8,5 prosent. I 2023 hadde tjenesteområdet 7,2 prosent sykefravær. Det er en økning på 2,8 prosentpoeng.
Trenden de siste to årene er et økende sykefravær, der langtidsfraværet øker vesentlig og korttidsfraværet minker noe.
4.1.2.2 Utvikling ansattutskifting
Samfunn og kultur
8,7 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i tjenesteområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 9,7 prosent. Det er en stabil ansattutskiftning for kvinner og en nedgang for menn i 2024.
4.1.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Samfunn og kultur
Andelen menn og kvinner er stabil på tjenesteområdet. Ved inngangen av 2020 var 45,4 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til 46,3 prosent.
4.2 Bygg og eiendom
Bygg og eiendom har ansvar for drift og vedlikehold av alle kommunens 39 formålsbygg og 184 boliger. I tillegg har vi 172 boliger til flyktninger, som er innleid. Det er høyt tempo og mange pågående oppgaver samtidig.
Bygg og eiendom har også ansvaret for å skaffe boliger for krigsflykninger. Randaberg kommune tok imot 110 flyktninger i 2024. Det er ansatt en prosjektmedarbeider i midlertidig stilling for å gjennomføre denne jobben. Bygg og eiendom jobber også tett med NAV om dette.
Viktige prosjekter i 2024 har vært fasadeoppgraderinger på Grødem og Goa skoler, ferdigstilling av helårsrom på Vistnestunet og utvendig rehabilitering av Tungenes fyr.
4.2.1 Økonomi
Bygg og eiendom
Virksomhetsområdet hadde et budsjett på 42,1 millioner, og kostnader 42,6 millioner Merforbruket på 0,5 millioner kroner gir et årsresultat på -1,2 prosent.
4.2.2 Arbeidsgiver
Bygg og eiendom
4.2.2.1 Sykefravær
Bygg og eiendom
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 14,5 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,9 prosent og langtidsfraværet var 12,7 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 11,9 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et klart økende sykefravær. Økningen skyldes større langtidsfravær. Korttidsfraværet er nedadgående.
4.2.2.2 Utvikling ansattutskifting
Bygg og eiendom
4,4 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 10,6 prosent. Det er nedgang i ansattutskifting for både kvinner og menn i 2024.
4.2.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Bygg og eiendom
Trenden er at andelen menn stiger sakte, men sikkert innen virksomhetsområdet. Ved inngangen av 2020 var 26,7 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen steget til 32 prosent.
4.3 Kultur, idrett og fritid
Kultur, idrett og fritid består av de fem avdelingene Idrett, bibliotek, kulturskole, kulturarena drift og fritid. Det er gjort et godt stykke arbeid med organisasjonsutvikling i Kultur, idrett og fritid de siste årene. Det pågår fortsatt prosesser for å sikre kapasitet til ledelse, utviklingsarbeid og driftsoppgaver. Kultur, idrett og fritid favner bredt, og driver stor grad av utadrettet virksomhet mot innbyggerne, som arrangement, tilskuddsforvaltning, formidling, opplæring i kunstfag, fritidsaktiviteter og idrett.
Både publikumsbading i Randaberghallen og Randaberg bibliotek har hatt økt besøk i 2024. Besøket i svømmehallen økte med ni prosent til 32 934 besøkende i 2024. Biblioteket har økt besøket fra rett over 60 000 i 2023 til 62 000 i 2024, og antall arrangement har også gått opp fra 130 i 2023 til 150 i 2024. Fritid har vært en viktig bidragsyter i integreringsarbeidet i kommunen også dette året. Det ble satt fokus på inkluderingsarbeidet i fritidsaktiviteter i politisk sak til HOL på høsten 2024. For kulturarena drift vil en spesielt trekke fram det nye allrommet “Hevdaløå” som ble åpnet på Vistnestunet i april 2024, og viktig vedlikeholds- og bevaringsarbeid på Tungenes fyr.
Kulturskolen fikk styrket sin ramme fra høsten 2023 for å etablere demenskor. DeKor drives i samarbeid mellom Kultur, Helse og velferd og frivillige. Koret markerte ett års jubileum med konsert på Varen Randaberg kulturscene i slutten av september.
Satsingen Sommer i Folkehallene fikk budsjettmidler i 2024 for å styrke bemanningen i sommertilbudet. Det ble ansatt trivselsledere, som bidro til større tetthet av voksenressurser i Vår Energi Arena Randaberg. Tilbudet hadde 26 000 besøkende i løpet av de sju ukene de hadde åpent i sommerferien.
Strammere driftsrammer i 2025 vil gjøre det mer utfordrende å opprettholde samme kvalitet i tjenestetilbud. Endringer i kulturloven ble vedtatt av Stortinget 25.mars 2025. I den reviderte loven stilles sterkere krav til kommunal planlegging på kulturfeltet.
4.3.1 Økonomi
Kultur, idrett og fritid
4.3.2 Arbeidsgiver
Kultur, idrett og fritid
Kultur, idrett og fritid hadde et godt resultat i 2024, med et mindreforbruk på 2,1 millioner kroner, noe som utgjør 7,1 prosent. De generelle driftsutgiftene øker, uten at dette har blitt kompensert i budsjettet. Men med god økonomistyring i de enkelte avdelingene har en likevel klart å levere et meget godt resultat. Hovedgrunnen til mindreforbruket er vakanser, og høyere inntekter enn budsjettert. Området fikk også tilført mindreforbruk fra 2023. Det er gjort nødvendige investeringer i utstyr for en del av disse midlene.
4.3.2.1 Sykefravær
Kultur, idrett og fritid
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 6,6 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,5 prosent og langtidsfraværet var 5,0 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 3,8 prosent sykefravær. Da det er relativt små avdelinger, gir enkeltfravær store utslag.
Trenden de siste to årene er et økende sykefravær. Økningen skyldes større langtidsfravær. Korttidsfraværet er stabilt.
4.3.2.2 Utvikling ansattutskifting
Kultur, idrett og fritid
14,3 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 7,5 prosent. Det er økning i ansattutskifting for både kvinner og menn i 2024. Det har vært naturlige utskiftninger i personalet. Det er mange deltidsstillinger i kultur, idrett og fritid, og det vil være en variasjon i utskiftning fra år til år.
4.3.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Kultur, idrett og fritid
Trenden er at andelen kvinner og menn er relativt stabilt på virksomhetsområdet. Ved inngangen av 2020 var 51,2 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen sunket til 47,6 prosent. Kultur, idrett og fritid er et område med relativt lik fordeling mellom kvinner og menn.
4.4 Miljø og samfunnsutvikling
Miljø og samfunnsutvikling består av folkehelsekoordinator, og fagområdene plan, byggesak, geodata og landbruk.
Arbeidet med kommuneplan ble startet opp høsten 2024. Planen er å få vedtatt samfunnsdelen i 2025 og arealdelen i 2026. Det var i 2024 totalt 18 reguleringsplaner i prosess. Det er særlig jobbet med ulike reguleringsplaner for å bedre forholdene for gående og syklende, samt private reguleringsplanen for nye boligområder. Antallet byggesaker har vært på linje med tidligere år, men trenden er få saker som gjelder nye boliger. Dette skyldes at det for tiden er få større felt klare for utbygging.
4.4.1 Økonomi
Miljø og samfunnsutvikling
4.4.2 Arbeidsgiver
Miljø og samfunnsutvikling
Virksomhetsområdet hadde et budsjett på 8,5 millioner, og kostnader 7,4 millioner Mindreforbruket på 1,1 millioner kroner gir et årsresultat på 12,5 prosent, og skyldes hovedsakelig større gebyrinntekter for plan- og byggesaker enn budsjettert for.
4.4.2.1 Sykefravær
Miljø og samfunnsutvikling
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 6,9 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,1 prosent og langtidsfraværet var 5,8 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 1,0 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et økende sykefravær der langtidsfraværet øker, og korttidsfraværet er stabilt. Det økende langtidsfraværet er knyttet til enkelttilfeller av sykefravær som ikke er arbeidsrelatert.
4.4.2.2 Utvikling ansattutskifting
Miljø og samfunnsutvikling
Ingen ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 22,2 prosent. Det er nedgang i ansattutskifting for både kvinner og menn i 2024.
4.4.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Miljø og samfunnsutvikling
Trenden er at andelen kvinner og menn er relativt stabilt på virksomhetsområdet. Ved inngangen av 2020 var 50 prosent menn, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen sunket til 44,4 prosent.
4.5 Teknisk drift
Teknisk drift består av fagområdene vann og avløp, renovasjon, og vei og park. Teknisk drift har ansvar for vedlikehold av parker, lekeplasser og uteområder i skoler og barnehager, drift og vedlikehold kommunale veier, drift og vedlikehold vann og avløp, samt innsamling av husholdningsavfall.
Avdelingen har i løpet av året hatt noen utskiftninger på personell, i hovedsak skyldes dette at medarbeidere har gått av med pensjon. Man opplever å få inn kvalifiserte søkere, men konkurrerer om arbeidstakerne med det private, der man ofte blir taper på lønn.
Det er jobbet systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS) arbeid, og man har hatt to HMS-dager med fokus på brannvern og sikker jobb analyser i løpet av året.
Avdelingen vil fortsette arbeidet med det systematisk HMS arbeid, og det er planlagt en HMS-dag før sommeren, da vil tema være psykososialt arbeidsmiljø.
Fagområdet vei og park vil fremover fortsette å systematisere arbeidsoppgavene, samt dokumenter utførelse i drifts og forvaltningssystemet. Målet er å bli enda mer produktive innafor gjeldende rammer, blant annet ved å redusere innleie.
4.5.1 Økonomi
Teknisk drift
4.5.2 Arbeidsgiver
Teknisk drift
Virksomhetsområdet har levert et lite mindreforbruk. Vintervedlikehold, samt diverse eksisterende driftsavtaler ble justert i tertialen.
4.5.2.1 Sykefravær
Teknisk drift
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 7,7 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,4 prosent og langtidsfraværet var 6,3 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 5,0 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et økende sykefravær der langtidsfraværet øker, og korttidsfraværet er stabilt.
4.5.2.2 Utvikling ansattutskifting
Teknisk drift
11,8 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 6,3 prosent. Det er økning i ansattutskifting for kvinner og en stabil utvikling for menn i 2024.
Utskiftning av arbeidstakere skyldes i hovedsak at medarbeidere har gått av med pensjon.
4.5.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Teknisk drift
Andelen kvinner i avdelingen synker. Ved inngangen av 2020 var 28,6 prosent kvinner, og ved utgangen av 2024 hadde denne andelen sunket til 17,7 prosent.

5.1.1 Økonomi
Kommunedirektør og sentraladministrasjonen
5.1.2 Arbeidsgiver
Kommunedirektør og sentraladministrasjonen
5.1.2.1 Sykefravær
Kommunedirektør og sentraladministrasjonen
Sykefraværet samlet for kommunedirektør og sentraladministrasjon var 3,4 prosent i 2024, mot 5,4 prosent i 2023. Langtidsfraværet var 1 prosent og korttidsfraværet 2,4 prosent.
Trenden de siste to årene er et synkende langtidsfravær og et stabilt korttidsfravær.
5.1.2.2 Utvikling ansattutskifting
Kommunedirektør og sentraladministrasjonen
Ved utgangen av 2024 hadde 22 prosent av ansatte som hadde et arbeidsforhold ved inngangen av året avsluttet dette. Det er opp med seks prosent fra året før.
5.2 Kommunikasjon
og demokrati
Tjenesteområdet består av fagområdene It-drift, dokumentsenter, servicetorg/kommunikasjon, politisk sekretariat og beredskap. Sentrale ansvarsområder er blant annet sentralbord for innbyggere og ansatte, møteadministrasjon for politiske møter, dokumentkontroll, innsynsbehandling og IT drift for hele organisasjonen samt Kvitsøy kommune, informasjonssikkerhet og personvern.
Området har til sammen omtrent 13 årsverk fordelt på de ulike fagområdene. De ansatte har lang og brei erfaring og utgjør en sentral ressurs for organisasjonens drift.
Kommunalsjef for området ble 1. september konstituert som kommunedirektør.
Beredskap
Beredskap er en grunnleggende og stadig viktigere del av kommunens ansvar for å sikre innbyggerne trygghet og stabilitet ved kriser og uforutsette hendelser. Uro i verden rundt oss vil i stor grad forsterke behovet for et godt og systematisk beredskapsarbeid. Gjennom året har Randaberg arbeidet for å styrke kapasiteten til å håndtere både lokale og nasjonale krisesituasjoner. Arbeidet med å oppdatere viktige beredskapsplaner ble påbegynt.
I 2024 ble det satt av mer ressurser til å jobbe med beredskap i henhold til samarbeidsavtalen med Sola kommune. Målet med å styrke beredskapsressursene er å heve kommunens beredskapskompetanse systematisk på et nivå som fyller kravene i lovgivningen. Derfor er revidering av ulike beredskapsplaner, samt helhetlig ros prioritert. Konsulentfirmaet ProActima ble leid inn for å fasilitereH-ros-arbeidet. Kommunen har gjennomført flere beredskapsøvelser, både i beredskapsledelsen og ute i virksomhetsområdene.
Det ble utarbeidet en egen ros-analyse for kongeparbesøket.
14.10.24 hadde IVAR et vannledningsbrudd som førte til kort brudd i vanntilførsel i kommunen, samt påfølgende anbefaling om koking av drikkevann. Hendelsen ble håndtert sammen med IVAR og nabokommune.
Orden i eget hus
Prosjektet Orden i eget hus er et sektorovergripende internkontrollprosjekt som går over to år. Prosjektet skal sørge for at vi får bedre kontroll på prosesser, verktøy, personer, data og eiendeler. I 2024 har vi spesielt fokusert på anskaffelse av nytt organisasjonssystem. Et slikt system gir oss bedre oversikt over organisasjonsstruktur og ansatte. Prosjektlederansvaret for anskaffelsen er lagt til Orden i eget hus. Andre oppgaver i prosjektet har vært drøftinger om ny organisering av sentraladministrasjonen og nye fagmiljøer, prosessforbedring samt bedre tilgangskontroll og -styring.
IT–drift og digitalisering
God og sikker IT drift vil være helt avgjørende for å sikre at kommunal sektor kan møte fremtidens behov for tjenester. Kommunedirektøren er bekymret for den økte kompleksiteten og kostnadene knyttet til å opprettholde en egen IT-drift i kommunen. Dette handler om å håndtere den teknologiske utviklingen, samtidig som vi skal sikre robust drift og høy sikkerhet på tvers av alle systemer. Økt digitalisering og teknologi være en nøkkel for samhandling med innbyggerne.
Kommunens digitaliseringsstrategi utløp i 2024, og det ble satt i gang arbeid med ny strategi på høsten.Et viktig mål for strategien var å bygge videre på det grunnlaget vi har, men samtidig ta oss enda lenger inn i fremtiden, sikre bedre informasjonssikkerhet og gi føringer for organisering av digitaliseringsarbeidet og IT-driften i årene som kommer. Strategien er tydelig på hvilken kompetanse vi trenger innomhus og hva som kan settes ut til eksterne, og tar med bruk av KI som et prioritert område for kommunen videre. Strategien vil komme til politisk behandling før sommeren 2025.
Personvern
KOD overtok ansvaret for personvernombudsrollen våren 2024. Kommunens ansatte har en større bevissthet rundt personvern, og personvernombudet blir tatt med i ulike prosesser, for eksempel i ros-analyser. Det blei løpet av 2024 avdekket to avvik som ble meldt inn til Datatilsynet. Begge sakene ble lukket av Datatilsynet uten sanksjoner mot kommunen.
5.2.1 Økonomi
Kommunikasjon og demokrati
5.2.2 Arbeidsgiver
Kommunikasjon og demokrati
5.2.2.1 Sykefravær
Kommunikasjon og demokrati
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 4,6 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 1,9 prosent og langtidsfraværet var 2,7 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 9,4 prosent sykefravær.
Trenden de siste to årene er et synkende sykefravær, der langtidsfraværet synker, og korttidsfraværet er stabilt.
5.2.2.2 Utvikling ansattutskifting
Kommunikasjon og demokrati
16,7 prosent av ansatte ved inngangen av året var ikke lengre arbeidstakere i virksomhetsområdet ved slutten av året. I 2023 var samme tall 21,4 prosent.
5.2.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Kommunikasjon og demokrati
Trenden er at andelen kvinner og menn er relativt stabilt på virksomhetsområdet. Fagområdet IT er tradisjonelt mannsdominert, mens de andre områdene som servicetorg og politisk sekretariat er kvinnedominerte. Slik er det også i Randaberg kommune.
5.3 Personal og organisasjon
Personal- og organisasjonsavdelingen har et bemanningsomfang på 7,5 årsverk. Hovedansvaret ligger i å utvikle og følge opp arbeidsgiverpolitikken. Arbeidsoppgavene omfatter rådgivning, støtte og utvikling, samt utarbeidelse av planer, strategier, rutiner og retningslinjer, i tillegg til håndtering av ulike avtaler.
Eksempler på sentrale arbeidsoppgaver inkluderer: HR- og personaladministrasjon, lederstøtte og lederopplæring, HMS- og internkontrollarbeid, nærværsarbeid, lærlingeordningen, lønn og sykefraværsrefusjoner, rekruttering og onboarding, kompetanseutvikling, heltidsarbeid, lokale lønnsforhandlinger, helhetlig lønnspolitikk, revidering og utarbeidelse av rutiner, retningslinjer og strategier.
I 2024 har avdelingen hatt noe begrenset kapasitet som følge av utlån av kommunalsjef og intern turnover. Dette har ført til at enkelte strategiske arbeidsoppgaver har blitt prioritert ned. Blant annet har oppfølgingen av partssammensatte satsningsområder i den lokale lønnspolitikken, arbeid med arbeidsgiver- og organisasjonsstrategi, samt ferdigstillelse av likestillingsrapporten til offentlige myndigheter fått redusert oppmerksomhet. Derimot har arbeidet med ny lederopplæring for nyansatte ledere fått høy prioritet. En strukturert lederopplæring er et viktig tiltak for å bedre arbeidsflyt, sikre likebehandling, overholde lovkrav og gi lederne i organisasjonen bedre forutsetninger for å håndtere prosesser på en effektiv måte.
Avdelingen har fortsatt arbeidet med å gjennomgå og revidere utvalgte rutiner og reglementer, blant annet knyttet til ansettelser og arbeidsvilkår. Arbeidsreglementet ble revidert og oppdatert etter grundige drøftinger med tillitsvalgte og verneombud, før det ble vedtatt i Administrasjonsutvalget. Ansettelsesreglementet ble også gjennomgått og revidert i løpet av året.
En av de viktigste prioriteringene i 2024 har vært anskaffelsen av et nytt fagprogram for HR og lønn. Målet er å bygge videre på de gode løsningene i dagens system, samtidig som vi utvikler nye løsninger som gjør arbeidsprosessene mer smidige og effektive.
Rekrutteringen av lærlinger har vært utfordrende i 2024. Det har vært nedgang i antall søkere til lærlingeplasser. Dette vil kommunedirektøren ta tak i. Randaberg kommune har et politisk mål om å ha to lærlinger per 1000 innbyggere. Dette er i tråd med anbefalingen fra Landstinget i KS. Nasjonalt er tallet nå 1,43 lærlinger per 1000 innbyggere. I Randaberg har vi nå 17 lærlinger. Dette tilsvarer 1,44 lærlinger per 1000 innbygger og er rett over det nasjonale tallet. For å gjøre kommunen mer attraktiv som læringsarena, er det jobbet med flere tiltak, som blant annet å synliggjøre fordelene ved å være lærling i en liten kommune. Dette inkluderer muligheten for individuell tilpasning og variert erfaring gjennom et bredt spekter av arbeidsoppgaver. En rekrutteringsfilm er laget og vil bli brukt aktivt i 2025 og skolebesøk vil prioriteres som nytt tiltak. Det er også økt fokus på lærlingens forløp, da god kvalitet på lærling utdanningen og et godt omdømme er essensielt for fremtidig rekruttering. I august ble det arrangert en kickoff-samling for alle lærlinger i Randaberg kommune, for å styrke fellesskapet og tilhørigheten blant lærlingene. I 2024 ble det innført en avslutning for lærlinger etter to års læretid.
5.3.1 Økonomi
Personal og organisasjon
Personal og organisasjon hadde ved utgangen av 2024 samlet et mindre forbruk 444 000, noe som tilsvarer 2,9 prosent av budsjett. Flere pensjonister og jubilanter har gitt en del høyere utgifter knyttet til erkjentlighet enn tidligere år. Videre er det økte utgifter som skyldes vikarutgifter på lønn knyttet til utlån av kommunalsjef. Samtidigvar det reduserte utgifter knyttet til færre lærlinger enn budsjettert.
5.3.2 Arbeidsgiver
Personal og organisasjon
5.3.2.1 Sykefravær
Personal og organisasjon
Personal og organisasjon hadde et samlet sykefravær på 2,7 prosent i 2024. Korttidsfraværet er 0,7 prosent i 2024, hvorav 0,6 prosent er egenmeldt og 0,1 prosent er legemeldt korttidsfravær.
Langtidsfraværet i 2024 var 2,0 prosent mot 2,3 prosent i 2023. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at det totale fraværet er stabilt, men nedadgående. Avdelingen har høyt arbeidsnærvær og er preget av godt arbeidsmiljø.
Tallene i illustrasjonen over inkluderer lærlinger og frikjøpte tillitsvalgte. Avdelingen for lærlinger, hovedverneombud og hovedtillitsvalgte hadde et samlet sykefravær på 4,2 prosent i 2024. Totalt korttidsfravær 4 %, av dette er 2, 1 % egenmeldt, 1,8 % legemeldt. Langtidsfraværet var 0,2 %. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at det totale sykefraværet er stabilt.
5.3.2.2 Utvikling ansattutskifting
Personal og organisasjon
I 2024 har personal og organisasjon hatt høy prosentvis turnover. Den var på 28,6 prosent i 2024 mot 0 i 2023. De ledige stillingen er nå besatt. Som tiltak for å redusere turnover arbeides det med fordeling oppgaver, ansvar og arbeidsflyt. Dette er et arbeid i sentraladministrasjonen som helhet, for å sikre robuste og bærekraftige team som leverer gode tjenester.
5.3.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Personal og organisasjon
Avdelingen har hatt en kvinneandel på 100 prosent i flere år. En kort periode i 2024 økte andel menn til 13,33 prosent, dette kom av et kortvarig vikariat.
Tallene i illustrasjonen over inkluderer lærlinger og frikjøpte tillitsvalgte, men dette er ikke beskrevet nærmere i teksten her, disse har sin arbeidsplass ute i enhetene i kommunen.
Randaberg kommune ønsker å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet. Vi oppfordrer derfor alle kvalifiserte til å søke ledige stillinger hos oss uansett alder, kjønn, funksjonsevne eller etnisk bakgrunn.
5.4 Økonomiavdelingen
Økonomiavdelingen i Randaberg kommune er en sentral støttefunksjon som leverer tjenester innen budsjett og økonomistyring, regnskap, innkjøp, kommunal eierskapsforvaltning, kommunale avgifter og eiendomsskatt, samt innfordring, behandling av startlån og bostøtte.
Avdelingen har også ansvar for enkelte digitaliseringsprosjekter med mål om å effektivisere økonomiske og administrative prosesser i kommunen.
Avdelingen består av tolv ansatte med høy faglig kompetanse og lang erfaring innen sine respektive fagområder. Sammen arbeider de for å sikre en bærekraftig økonomiforvaltning og etterlevelse av lover og regelverk, i tillegg til å være en rådgivende og operativ ressurs for kommunens øvrige virksomheter.
Økonomiavdelingen har i 2024 et merforbruk på 481 000 kroner, 4,5 prosent over budsjett. Selv om økonomisk merforbruk kan oppfattes som ekstra uheldig for en økonomiavdeling, finnes det konkrete forklaringer på situasjonen.
Ved inngangen til 2024 mistet avdelingen inntekter knyttet til regnskapsføring for Randaberg kirkelige fellesråd. I tillegg har kommunen fått redusert overføringer fra integreringsmidlene, noe som tidligere bidro til å finansiere deler av avdelingens aktiviteter.
Avdelingen har også hatt ansatte med dedikerte oppgaver rettet mot investeringsprosjekter, som var planlagt finansiert over investeringsbudsjettet. På grunn av lavere aktivitet i slike prosjekter enn forutsatt, har det ikke vært grunnlag for å belaste prosjektene med tilhørende lønnskostnader, og disse har i stedet falt på driftsbudsjettet.
Disse utfordringene var i stor grad kjent på forhånd, og det ble derfor planlagt å dekke inn deler av underskuddet gjennom naturlig avgang og midlertidige ubesatte stillinger. Imidlertid har det i løpet av året verken vært utskiftninger eller langtidssykefravær blant ansatte, og det har derfor ikke vært mulig å oppnå budsjettert innsparing.
For 2025 forventes økt aktivitet innen investeringsporteføljen og naturlig avgang i bemanningen, noe som gir grunnlag for bedre økonomisk balanse i kommende budsjettår.
5.4.1 Økonomi
Økonomiavdelingen
5.4.2 Arbeidsgiver
Økonomiavdelingen
Sykefraværet for virksomhetsområdet var på 2,9 prosent i 2024. Korttidsfraværet var 2,4 prosent og langtidsfraværet var 0,5 prosent. I 2023 hadde virksomhetsområdet også 5,75 prosent sykefravær. Trenden de siste to årene er at langtidsfraværet synker og korttidsfraværet er stabilt.
5.4.2.1 Sykefravær
Økonomiavdelingen
5.4.2.2 Utvikling ansattutskifting
Økonomiavdelingen
Økonomiavdelingen hadde null prosent ansattutskiftning i 2024. En reduksjon fra 8,3 prosent i 2023.
5.4.2.3 Likestilling og kjønnsfordeling
Økonomiavdelingen
Andelen menn ved avdelingen har steget de siste par årene, fra 20 prosent inngangen av 2022 til over 30 prosent ved utgangen av 2024.
HØY ETISK STANDARD
Forvaltning av fellesskapets ressurser og etisk ansvar
Folkevalgte og ansatte har et stort ansvar for å forvalte samfunnets fellesgoder på en ansvarlig og bærekraftig måte. Dette innebærer at vi må ha rutiner og praksis som er tilpasset samfunnets utvikling, og som samtidig tar høyde for de etiske dilemmaene både ansatte og folkevalgte kan stå overfor i sitt virke. Målet med rutinene er å sikre god praksis og å definere felles standarder for folkevalgte og ansatte i Randaberg kommune.
Etiske retningslinjer
I 2023 ble nye etiske retningslinjer vedtatt for Randaberg kommune. Disse retningslinjene beskriver de verdier og prinsipper som skal ligge til grunn for en høy etisk praksis. Både folkevalgte og ansatte har et selvstendig ansvar for at deres handlinger er i samsvar med disse retningslinjene. Det ansvaret som folkevalgte er tildelt, og som de ansatte forvalter, er avgjørende for den oppfatning befolkningen danner seg av kommunen. Gjennom holdninger og opptreden kan både folkevalgte og ansatte påvirke innbyggernes tillit til kommunen.
Vi vil alle stå overfor situasjoner hvor det kan være vanskelig å avgjøre hva som er rett eller galt, spesielt i en tid preget av lavere økonomisk handlingsrom, behov for omstilling og et utfordrende forventningsgap. Det er vårt ansvar å forvalte fellesskapets ressurser på en måte som ivaretar både dagens og framtidens behov. Dette kan innebære at ikke alle ønsker og forventninger kan oppfylles samtidig.
Kommunikasjon og forståelse
For å skape forståelse for nødvendige prioriteringer er god kommunikasjon essensielt. Dette kan gjøres gjennom kommunens nettsider, sosiale medier, informasjonsmøter og nyhetsbrev, der vi tydelig forklarer både de økonomiske realitetene og de prioriteringene som må gjøres. Å fremme en kultur for samarbeid mellom kommunen og innbyggerne er også en viktig strategi. Ved å oppfordre innbyggerne til å bidra gjennom frivillig arbeid eller støtte opp om tiltak som kan avlaste kommunens tjenester, kan vi bygge et sterkere fellesskap og lettere oppnå aksept for nødvendige prioriteringer. Når innbyggerne ser at de selv kan spille en rolle i å støtte opp om samfunnets viktigste funksjoner, er de mer villige til å akseptere de prioriteringene som er nødvendige.
Etiske retningslinjer for kunstig intelligens
I forbindelse med utarbeidelsen av en ny IT- og digitaliseringsstrategi, samt med bakgrunn i samfunnsutviklingen både nasjonalt og lokalt, har det blitt tydelig at det er behov for å utarbeide etiske retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) i Randaberg kommune.
Kunstig intelligens, og spesielt språkroboter, har gjort sitt inntog i samfunnet og i Randaberg kommune. Gjennom Randabergskolen var vi tidlig ute med å implementere språkroboter for undervisning, og kommuneadministrasjonen har også tilgang til ulike KI-verktøy som benyttes på forskjellige områder. Fremtidens arbeidsmarked vil være preget av mangel på arbeidskraft, og vi må derfor vurdere alternative arbeidsmetoder, inkludert bruken av kunstig intelligens.
Det er derfor viktig at det etableres klare rammer og retningslinjer for hvordan KI kan benyttes på en etisk forsvarlig måte, samt hvordan vi ikke skal bruke det. Dette vil sikre at vi tar et ansvar for både teknologiske fremskritt og de etiske utfordringene som følger med bruken av kunstig intelligens.
I juni 2024 ble den såkalte AI-Act (KI-forordningen) vedtatt i EU. Dette er en EU-forordning om bruk og utvikling av kunstig intelligens. Den er ennå ikke er vedtatt i Norge, men er ventet å få rask behandling og tre i kraft snarlig. I tillegg har personopplysningsloven med GDPR, artikkel 22, bestemmelser om bruk av automatiserte avgjørelser. De etiske retningslinjene for bruk av kunstig intelligens i Randaberg kommune er utviklet på bakgrunn av, og i forlengelse av disse lovene. Saken ble sluttbehandlet av Kommunestyret 06.02.2025 sak 6/25
LIKESTILLING OG MANGFOLD
Randaberg kommune er opptatt av å fremme mangfold og likestilling, og hindre diskriminering. Vår målsetting er at vi skal være en attraktiv og profesjonell arbeidsgiver for alle. For å få til dette har vi fokus på likestilling og mangfold spesielt i rekrutteringsarbeidet. Vi oppfordrer alle kvalifiserte til å søke ledige stillinger hos oss uansett alder, kjønn, funksjonsevne eller etnisk bakgrunn.
Arbeidet med å ferdigstille en plan for likestillingsredegjørelse til offentlige myndigheter har blitt nedprioritert i 2024 med bakgrunn i kapasitetsutfordringer i organisasjonen. Arbeidet skal gjenopptas og videreutvikles i 2025. Arbeidet omfatter områdene rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse og utviklingsmuligheter, tilrettelegging, mulighet for å kombinere arbeid og familieliv, hindre trakassering og kjønnsbasert vold. I prosessen vil vi undersøke og kartlegge, analysere funn/ årsaker, for deretter å iverksette tiltak og vurdere resultatene av disse. Videre har vi som mål å være en arbeidsgiver med likestilling mellom kvinner og menn. Det betyr at det ikke skal forekomme forskjellsbehandling grunnet kjønn i saker som for eksempel omhandler lønn, forfremmelse, rekruttering.
Per desember 2024 hadde kommunen 1086 ansatte. 976 av disse var fast ansatt, noe som utgjør 741,8 årsverk. Av disse var 81 prosent kvinner og 19 prosent menn. Dette er en liten økning av andel menn fra 2023. Gjennomsnittlig årslønn i hel stilling var på 577 734 kroner for kvinner og 584 461 kroner for menn. Forskjellen på 6 727 kroner er 7 644 kroner mindre enn for ett år siden, en nedgang på 53,2 prosent.