top of page

RANDABERG KOMMUNE
ÅRSMELDING 2023

GODT RESULTAT MED NY KURS

Året 2023 var det året vi sammen klarte å snu kursen i Randaberg kommune gjennom kontinuerlig omstilling og betydelig kontroll. Det foreløpige regnskapet for Randaberg kommune viser et netto driftsresultat på 33,5 millioner kroner som er 2,8 prosent av brutto driftsinntekter, og godt innenfor måltallet på to prosent. Det er det beste resultatet vi har hatt siden 2016.

 

Arbeidet med å snu kursen har gitt betydelige resultater. Myndiggjorte ledere har vært en kilde til inspirasjon, dyktige tillitsvalgte har effektivt formidlet mellom ledelse og ansatte, og våre ansvarlige folkevalgte har vært en stabil støtte for at vi har klart å legge om kursen i 2023. Kommunedirektøren ønsker å understreke betydningen av våre ansattes engasjement og innsats som har vært avgjørende for å opprettholde høy kvalitet på tjenestene vi leverer sammen, gjennom et krevende år.

 

Kommunedirektøren understreker at resultatet også er en effekt av ekstraordinære inntekter. Integreringstilskudd og ekstra utbytte fra Lyse drar inntektene opp, og ideelt sett burde vi klare å sette av en større del av dette til disposisjon til senere år. Det gode resultatet er også et resultat av høye skatteinntekter fra innbyggerne. Randaberg kommune har satt «tæring etter næring» - vi kan ikke bruke mer penger enn økonomien vår tåler. Dette resultatet er derfor et samarbeid med mange involverte.

 

Takk til alle som har bidratt til at vi har en mer bærekraftig økonomi i Randaberg kommune ved utgangen av 2023 enn da vi startet. Kommunedirektøren har stor tro på at det er mulig å fortsette omstillingen som kreves gjennom godt samarbeid mellom politikere, tillitsvalgte og administrasjon, lag og organisasjoner, innbyggere og næringsliv. Vi har vist at vi har en organisasjon som er kreativ, fleksibel og klar for å være med på å finne gode løsninger på store oppgaver. Sammen skaper vi en god morgendag i den grønne landsbyen.

 

Da er det viktig å minne hverandre på helheten; De hvite ringene i kommunevåpenet til Randaberg kommune er som et kjede av kommunale oppgaver og folk – som et perlekjede. Dersom vi mangler en perle i kjedet, så mangler vi helheten. Takk for den enorme innsatsen fra hver enkelt.
 

Takk for samarbeidet – og takk for at vi sammen skaper den grønne landsbyen.

Med vennlig hilsen

Anne Berit

Kommunedirektør

2 ÅRSMELDING

Kommunens tjeneste- og støtteområder har gjennomgått et år med tøff omstilling. I tillegg til et gjennomsnittlig budsjettkutt på tre prosent, gikk de fleste virksomheter med merforbruk inn i 2023. Virksomhetene har levert svært bra på omstillingen gjennom året, og selv om vi ikke alle er i mål er resultatene generelt sett mye bedre enn i 2022. Kommunedirektøren redegjør i denne meldingen om økonomisk resultat per tjenesteområde og virksomhetsområde.

 

Totalt sykefravær i kommunen i 2023 var 9,9 prosent. Langtidsfraværet var 7,4 prosent, og stiger betraktelig, mens korttidsfraværet var 2,5 prosent og har en synkende trend.
 

2.1 OPPVEKST

TJENESTEOMRÅDE

2.1.1 OPPVEKST FELLES

Oppvekst består av tjenesteområdene skole, barnehage, PPT og Familieenheten. Samtlige tjenesteområder innen Oppvekst har gjennomgått en massiv omstilling siden pandemien ble avsluttet. Dette gjelder både i forhold til kommunes økonomiske situasjon, men også i forhold til omstillings- og utviklingskrav på gjennom blant annet sentrale reformer som oppvekstreformen.

 

Statlige føringer legger klare krav til at alt arbeid innen  barn og unge skal samhandle og også vedta en plan   i kommunestyret i løpet av 2024. Her vil arbeid og mandatene til områdene være skissert og definert. Planen vil også inneholde klare føringer for fremtidig samhandling og anbefalinger for satsninger på barn og unge basert data fra både nasjonal, regional og lokal statistikk.
Gjennom 2023 har vi sammen fått til mye. Vi ønsker å trekke frem disse eksemplene som viser at vi sammen skaper den grønne landsbyen:

 

  • God integrering
    Randaberg kommune er i Norgestoppen i forhold til hvor mange flyktninger vi har tatt imot i 2023. Dette har medført behov for tett samhandling i integreringsfeltet. Med NAV og Introbasen ved Grødem skole i spissen har vi lyktes svært god med å integrere barn og unge i alle aldre i enten barnehage eller skoletilbudet vårt. Dette hadde ikke gått uten skulder til skulder samarbeid mellom flinke ledere, stab og folk i felt som har laget et velfungerende og inkluderende system rundt integrering. Her ser mange andre kommuner i vår retning og det er det grunn til!

     

  • Ressursteam
    Vi har etablert et kommunalt ressursteam hvor vi tverrfaglig i Oppvekstfeltet drøfter og setter inn tiltak i noen av de mest krevende sakene på barn og unge feltet. Teamet består av kompetente og erfarne fagfolk på tvers av fagfeltene i Oppvekst. Teamet utvikler større forståelse for de ulike fagfeltene og bistår også virksomhetsledere og familier som har strevd med komplekse saker over ofte svært lang tid.

     

  • Universitetsskole
    Grødem skole er blitt vår første Universitetetsskole i 2023 og dette vil være svært viktig for rekruttering av nyutdannede lærere i årene fremover. Vi vil på grunn av dette også være i bedre posisjon til å gi innspill til Universitetet om hvordan vi sammen kan lage en best mulig og relevant lærerutdanning i samspill med praksisfeltet.

     

  • Kunstig intelligens (KI)
    Randabergskolen er i front når det gjelder innføring og arbeid med KI i skolehverdagen. En bevisst satsing på dette over flere år har den senere tid gitt mye god omtale av Randabergskolen i media – og statsrådbesøk.
     

  • Omstilling
    I 2022 hadde tjenesteområdet oppvekst et samlet merforbruk på 8,3 millioner kroner. I tillegg ble sektoren kuttet med 14,2 millioner ved i budsjettet for 2023. Samlet omstillingskrav på 22,5 millioner kroner har blitt gjennomført med 93 prosent – noe som er et fenomenalt resultat.

2.1.1.1 ØKONOMI

TJENESTEOMRÅDET OPPVEKST

Tjenesteområdet hadde netto kostnader på 335,1 millioner kroner av et budsjett på 333,6 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 1,6 millioner kroner utgjør 0,5 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et merforbruk på 8,3 millioner kroner og 2,7 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-0,3 %

2021
-1,9%

2022
-2,7 %

2023
-0,5 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

335,1

333,6

-1,6

(-0,5 %)

I budsjettet vedtatt av kommunestyret i desember 2022, ble området kuttet med 14,1 million kroner, hvorav reduksjon i skole og ATO var til sammen 7,8 millioner kroner. Videre ble det kuttet en stilling i oppvekst stab tilsvarende 1,3 million

kroner. I PPT ble det også redusert en stilling tilsvarende 900 000.

 

Barnehagesektoren gjennomførte kutt på 1,8 million kroner, inklusiv styrket barnehagetilbud. Virksomhetene i tjenesteområdet har levert svært godt, og kuttene er gjennomført.
 

Merforbruket på 1,6 millioner kroner skyldes merforbruk i skole og PPT. Primært i skole skyldes det oppfølging av ressurskrevende elever.

2.1.1.2 ARBEIDSGIVER

TJENESTEOMRÅDET OPPVEKST

Tjenesteområdet hadde et samlet sykefravær på 9,1 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,1 prosent i 2023, hvorav 1,2 prosent er egenmeldt og 1,0 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 7,0 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er både kort- og langtidsfravær stigende.

2.1.2 BARNEHAGE

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Virksomhetsområdet består av seks kommunale barnehager - organisert i fem virksomheter, fire private barnehager og et styrket barnehagetilbud.
 

Barnehagesektoren tilbyr en essensiell tjeneste for barn i alderen null til seks år, og fokuserer på deres omsorg, utvikling og læring i et trygt og stimulerende miljø. Barnehager legger vekt på å fremme barnas sosiale, emosjonelle, kognitive og fysiske utvikling gjennom lek, utforskning og strukturerte aktiviteter. De tilbyr også støtte til familie ved å tilrettelegge for arbeidsliv og gi et pedagogisk grunnlag for barnas fremtidige utdanning. Ved utgangen av 2023 gikk 91,3 prosent av kommunens barn fra ett til fem år i barnehage.

2.1.2.1 ØKONOMI

BARNEHAGE

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 119,8 millioner kroner av et budsjett på 119,8 millioner kroner i 2023. Det utgjør balanse mellom regnskap og budsjett. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 2,2 millioner kroner og 2,0 prosent.

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

119,8

119,8

0,0

(0,0 %)

Tall i millioner kroner

2021
-1,0%

2022
-2,0 %

2020
3,2 %

2023
0,0 %

I budsjettet vedtatt av kommunestyret i desember 2022, ble området kuttet med 1,8 millioner kroner, noe som utgjør 1,7 prosent av områdets nettobudsjett. Tiltak som vedtatt for å gjennomføre kuttet var ny fordelingsmodell for barnehagene, samt reduksjon av ett årsverk i styrket barnehagetilbud. 
 

På grunn av mindreforbruk i styrket barnehage og i barnehage felles, ble kuttene innfridd totalt sett i barnehagesektoren. I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

 

Sektoren har de siste årene arbeidet målrettet for å senke kostnadene, og foreløpige tall fra SSB viser at Randaberg-barnehagene i 2023 for første gang hadde enhetskostnader lavere enn snittet i regionen. Grafen viser korrigerte brutto driftsutgifter til barnehager per korrigerte oppholdstimer i kommunale barnehager i hele kroner og justert for kommunal deflator. Tallene er foreløpige og hentet fra SSB.

SNITT 2023

STR
95,7

STA
94,9

GJE
88,5

SAN
88,0

RAN
86,6

SOL
102,7

TIM
81,0


85,2

KLE
80,9

SNITT 2022

2022

2023

2.1.2.2 ARBEIDSGIVER

BARNEHAGE

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 8,9 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,6 prosent i 2023, hvorav 1,6 prosent er egenmeldt og 1,0 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 6,3 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er både kort- og langtidsfravær synkende.
 

Kommunedirektøren ser en tydelig nedgang i sykefraværet fra 2022, hvor vi var på omtrent tolv prosent. Dette er en positiv utvikling som også påpekes i samarbeidet med NAV Arbeidslivssenter. 
Vi er opptatt av å redusere dette ytterligere, og samarbeider med NAV arbeidslivssenter. Et nøkkelord i den dialogen har sette fokus på emosjonell belastning i sektoren.

2.1.3 SKOLE

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Virksomhetsområdet består av tre skolevirksomheter lokalisert i fire skolebygg. Alle skolene har egen skolefritidsordning, Grødem skole har Introbasen, en egen avdeling for alle skolebarn som flytter inn til Norge og har et annet morsmål enn norsk, og Harestad skole har alternativt tilpasset opplæring (ATO) for elever med spesielle behov fra hele kommunen.
 

Randabergskolen tilbyr et omfattende utdanningssystem for barn i alderen seks til 16 år, fra første til tiende klasse. Gjennom læreplaner og undervisningsmetoder fokuserer skolene på å gi elevene kompetanse innenfor fagene norsk, matematikk, engelsk, samfunnsfag, naturfag, KRLE, kroppsøving, musikk, kunst og håndverk og mat og helse, i tillegg til andre fremmedspråk og ulike valgfag. Skolene fungerer også som viktige arenaer der barn lærer å samarbeide, kommunisere og respektere ulikheter blant sine jevnaldrende, og utvikle gode sosiale ferdigheter.

2.1.3.1 ØKONOMI

SKOLE

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 164,3 millioner kroner av et revidert budsjett på 163,8 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 0,5 millioner kroner utgjør 0,3 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 6,1 millioner kroner og 4,2 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-4,3 %

2021
-0,1 %

2022
-4,2 %

2023
-0,3 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

164,3

163,8

-0,5

(-0,3 %)

I budsjettet vedtatt av kommunestyret i desember 2022, ble området kuttet med 7,8 millioner kroner, noe som utgjør 5,8 prosent av områdets nettobudsjett. Tiltak som ble vedtatt for å gjennomføre kuttet var i hovedsak reduksjon av ikke lovpålagte oppgaver i grunnskole og reduksjon i rammen i ATO. Primært er reduksjonen realisert ved reduksjon av antall stillinger blant lærere og miljøterapeuter.
 

Virksomhetene har vist stor budsjettdisiplin, og kuttene er langt på vei gjennomført. Resultatet kan ses i visualiseringen under, der kostnadene per elev i skolen på skolefunksjonen har gått betydelig ned fra 2022. Til å ligge over snittet de siste årene, ligger vi nå under snittet i regionen.

I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

 

Grafen viser korrigerte brutto driftsutgifter per elev i hele tusen på funksjon skolefunksjonen, og justert for kommunal deflator. 

KLE
116,0

SOL
115,9

STR
114,6

GJE
109,5


109,3

STA
117,8

RAN
106,1

SAN
108,0

TIM
102,3

SNITT 2022

SNITT 2023

2022

2023

2.1.3.2 ARBEIDSGIVER

SKOLE

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 8,5 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,8 prosent i 2023, hvorav 0,9 prosent er egenmeldt og 0,9 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 6,7 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.

I skolesektoren er det utfordrende at antall miljøterapeuter er redusert  ved et par av skolene. Dette er viktig kompetanse med arbeidet å sikre godt læringsmiljø og oppfølging av sårbare elever.
 

Sektoren står også ovenfor utfordringer med implementering av kunstig intelligens (KI) i undervisningen, men vi er heldige å ha en av landets nestorer på området med oss i dette arbeidet. 

2.1.4 FAMILIEENHETEN

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Virksomhetsområdet består av helsestasjon, barnevernstjeneste og familieteam.
 

Helsestasjonen gir tjenester fra svangerskap, og gjennom barns utvikling fra null til 20 år. Tjenesten er inndelt i jordmortjeneste, helsestasjon null til 5år, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom. Helsestasjonen jobber etter Lov om helse- og omsorgtjenester, og følger retningslinjer fra helsedirektoratet knyttet til alle deler av driften.
 

Kommunens familieteam er en tjeneste for barn og ungdom fra null til 20 år som trenger mer hjelp enn det grunntjenestene kan gi. Dette kan omhandle regulerings- eller atferdsvansker, samspillsproblematikk, psykisk helseutfordringer hos barn og unge, bistand i sorgprosesser med mer. Familieteamet gir tilbud både direkte til barn og ungdom, til foreldre eller familier som helhet. Det er også egen stilling i teamet som jobber med ungdomsoppfølgning. Tjenesten jobber etter Helse og omsorgstjenesteloven.
 

Barnevernstjenesten har ansvar for å hjelpe barn i vanskelige omsorgssituasjoner, eller situasjoner knyttet til utvikling av atferdsvansker hos ungdom. Arbeidet består av mottakelse av bekymringsmeldinger, gjennomføring av undersøkelser, iverksetting og oppfølgning av tiltak i hjemmet, oppfølgning av barn som er under kommunens omsorg og tjenester til ettervern. Tjenesten jobber etter Lov om barneverntjenester.

2.1.4.1 ØKONOMI

FAMILIEENHETEN

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 42,3 millioner kroner av et revidert budsjett på 42,3 millioner kroner i 2023. Det utgjør balanse mellom regnskap og budsjett. I 2022 hadde virksomhetsområdet et mindreforbruk på 3,4 millioner kroner og 9,0 prosent.

2022
9,0 %

Tall i millioner kroner

2020
-4,8 %

2021
-18,4 %

2023
0,0 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

42,3

42,3

0,0

(0,0 %)

Det ble opprinnelig foreslått en reduksjon i Familieenhetens ramme på 2,1 millioner kroner for 2023. Dette ble imidlertid tatt bort i kommunestyrets budsjettbehandling. Samtidig ble forslag om økt budsjett for å dekke økte plasseringsutgifter etter barnevernreformen (Prop 73L) ikke vedtatt.

 

Gjennom året har plasseringsutgifter i barneverntjenesten økt, og det har derfor blitt tilført to millioner kroner etter andre tertial. Barneverntjenesten har i tillegg hatt større utgifter knyttet til kjøp av tiltak for barn som bor hjemme. Dette i hovedsak for å forhindre plassering utenfor hjemmet, og i tilfeller hvor tjenesten ikke har riktig kompetanse eller anledning til å gi det omfang av tjenester som er nødvendig. Tjenesten er tilført mer i inntekt fra tilskuddsmidler fra IMDi enn forventet i oppstarten av året. Samlet har dette ført til balanse for Familieenheten i 2023.

I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

2.1.4.2 ARBEIDSGIVER

FAMILIEENHETEN

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 14,0 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,7 prosent i 2023, hvorav 1,2 prosent er egenmeldt og 1,5 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 11,4 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende

 

Fremtidsutsiktene for tjenesteområdet er preget av økte utgifter for barnevern. Dette er både på grunn av økte plasseringsutgifter etter barnevernreformen, og innført masterkrav for saksbehandlerstillinger i barneverntjenesten fra 2031 - som påvirker lønnsutgifter. I tillegg vil tilskuddsmidler til integrering på særskilt grunnlag, tilsvarende fem millioner i 2023 ikke bestå som en del av tjenestens økonomiske grunnlag. Disse midlene får vi ikke fra og med 2025. 

2.1.5 PPT

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) for Randaberg og Kvitsøy skal hjelpe barnehagene og skolene med kompetanse- og organisasjonsutvikling, og gjøre sakkyndige vurderinger av barn og elevers særlige behov. 
 

Tjenesten skal sikre inkludering og tilpasset opplæring for elever med ulike behov. PPT arbeider tett med barnehager, skoler og foresatte for å identifisere og møte individuelle behov hos barn med fysiske, kognitive, emosjonelle eller sosiale utfordringer. Dette kan inkludere utredning, tilrettelegging av opplæringsmiljøet, veiledning for barnehagelærere, lærere og foreldre, samt koordinering av tverrfaglig samarbeid med helse- og sosialtjenester. Målet er å sikre at alle barn får en inkluderende og tilpasset opplæring som støtter deres utvikling og læring.


Tjenesten gir støtte og veiledning til de fire én til ti-skolene og de elleve barnehagene i de to kommunene. 


På individnivå skal kontoret gi tjenester til alle barn med spesialpedagogiske behov og elever med behov for tilrettelegging av opplæringen under 16 år, samt voksne med rett til spesialundervisning, i begge kommunene. Kontoret følger også opp elever med særlige behov som er bosatt i Randaberg, men går på private skoler i andre kommuner.

2.1.5.1 ØKONOMI

PPT

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 5,15 millioner kroner av et revidert budsjett på 5,07 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 80 000 kroner utgjør 1,6 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 0,7 millioner kroner og 14,3 prosent.

2020
3,7 %

2022
-14,3 %

Tall i millioner kroner

2021
0,0 %

2023
-1,6 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

5,15

5,07

-0,08

(-1,6 %)

For å effektuere vedtatt budsjettkutt på Oppvekstområdet ble ett av tiltakene å redusere bemanningen i PP-tjenestene med én stilling. Fagstillingene i PP-tjenesten ble redusert fra seks til fem. Nedjusteringen ble effektuert fra 1. august 2023.

 

Fra samme dato ble en av de resterende stillingene ledig og holdt vakant resten av året. Tjenesten har lite forbruk utenom lønnskostnader. Merforbruket skyldes økning i lønnsnivået for personell som er aktuell for PP-stillinger og som slår inn ved nyansettelser. Dette er det ikke tatt høyde for i budsjettet.

I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

2.1.5.2 ARBEIDSGIVER

PPT

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 10,4 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 4,6 prosent i 2023. Langtidsfraværet i 2023 var 5,8 prosent.

Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at fraværet er økende. 
 

Tjenesten har de siste årene opplevd  rekrutteringsvansker. Det har vært behov for gjentatte utlysninger. Det er få kvalifiserte søkere i utgangspunktet og flere av de som har vært aktuelle og fått tilbud om stilling har takket nei. Utfordringene knyttes til høyere lønnsnivå hos aktørene vi konkurrerer med, som er omkringliggende kommuner og skoleverket.
 

På samme tid opplever vi en økning i henvendelser til PPT. Særlig økende er henvendelser knyttet til barn og elever med psykisk helse-utfordringer og elever med bekymringsfullt fravær. 
 

En annen kategori henvendelser som er økende er knyttet til flyktningbarn med

særlige behov. Begge disse kategoriene involverer komplekse saker som krever tett oppfølging og utstrakt samarbeid med andre instanser, det krever straks tiltak og mye kapasitet, og det krever at kontoret bygger og videreutvikler kompetanse på. 

2.2 HELSE OG VELFERD

TJENESTEOMRÅDE

Helse og velferd består av virksomhetene Heldøgn, Hjemmetjeneste, Bolig- og avlastningstjeneste og Psykisk helse og rus. Disse virksomhetene ledes av hver sin virksomhetsleder og én, to, tre eller fire avdelingsledere. Tjeneste- og koordineringskontoret er også organisert som en virksomhet, og ledes kun av virksomhetsleder.

 

Kommunalsjef har stab som består av tre årsverk. Fra september 2023 har vi også en midlertidig prosjektstilling. Fellestjenester som er organisert hos kommunalsjef er blant annet e-helse og fastlegeordningen.

 

Helse og velferd har ansvar for tjenester og tjenesteyting som er under stor omstilling som følge av demografisk utvikling og tilgjengelig kompetanse og arbeidskraft. Det ble i 2023 vedtatt ny plan for helse- og omsorgstjenestene 2040 – Fremtiden er nå! Virksomhetene viser stor evne til omstilling i samsvar med utviklingsbildet og anbefalinger for bærekraftige tjenester. 

 

Som en del av kommunedirektørens satsingsområde på organisasjonsutvikling, er fra 2024 Helse og velferd og NAV slått sammen til et felles tjenesteområde. Sammenslåingsprosessen foregikk i 2023 med god involvering og medvirkning fra begge tjenesteområder, tillitsvalgte og verneombud.

 

Gjennom 2023 har vi sammen fått til mye. Vi ønsker å trekke frem disse eksemplene som viser at vi sammen skaper den grønne landsbyen:

 

Landsbyhjemmet
Vistestølen sykehjem ble pusset opp og gjort klar for ny drift som Landsbyhjemmet. Her er det i første etasje plass til 14 sykehjemspasienter, og kapasiteten på sykehjemsplasser ble med dette økt til dekningsgrad rundt 16 prosent. Landsbyhjemmet har stor betydning for samlet kvalitet og tilbud innenfor eldreomsorgen.

 

TØRN-prosjektet
TØRN-prosjektet ble avsluttet som prosjekt i 2023, men videreføres som en strategi og implementeres etter hvert ut til flere av virksomhetene i Helse og velferd. TØRN handler om ny arbeidstidsordning og ny og mer differensiert oppgavedeling. Ved etablering av Landsbyhjemmet hadde vi muligheten til å planlegge driften fra start etter ny kunnskap og anbefalinger fra TØRN-prosjektet. Foreløpige evalueringer viser positive resultater.

Prosjekt frivillige 
Gjennom statlige tilskuddsmidler fikk vi i 2023 på plass en prosjektstilling for å arbeide med rekruttering, kvalitetssikring og oppfølging av frivillige som kan bidra inn i helsetjenesten. Dette er i tråd med helsepersonellkommisjonens rapport Tid for handling der anbefalingene er å bruke tilgjengelig arbeidskraft og kompetanse på rett plass til rett tid. Prosjektstillingen har vært engasjert blant annet i demenskor og tilrettelegging for aktiviteter på Vardheim sammen med elever fra grunnskolen.

Solbakken legesenter
Nytt kommunalt legesenter ble etablert på tampen av året. Solbakken legesenter har kommunalt ansatte helsesekretærer og tre leger som arbeider som næringsdrivende og betaler fast leie til kommunen. Legesenteret er organisert som en avdeling under hjemmetjenesten og samarbeider om flere tjenester som sykepleieklinikk, vaksinering, og annet.
 

2.2.1 HELSE OG VELFERD FELLES

2.2.1.1 ØKONOMI

Tjenesteområdet hadde netto kostnader på 274,5 millioner kroner av et budsjett på 271,7 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 2,8 millioner kroner utgjør 1,0 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et merforbruk på 7,1 millioner kroner og 2,8 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-2,7 %

2021
-4,6%

2022
-2,8 %

2023
-1,0 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

274,5

271,7

-2,8

(-1,0 %)

I resultaet for 2023 er det 4,4 millioner i merinntekter for refusjoner for ressurskrevende tjenester tatt med. Flere av virksomhetene i tjenesteområdet har betydelige budsjettavvik.

Behovet for og etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester vil alltid være større enn kapasitet og budsjett tar høyde for. Hele organisasjonen har tatt inn over seg målet om god økonomistyring og budsjettkontroll. Allikevel blir driften vedvarende utfordret av høyt sykefravær og mangel på kompetanse som sykepleiere og vernepleiere. Det siste året er også mangelen på helsefagarbeidere og assistenter merkbar.

 

Innenfor alle virksomheter pågår det prosesser for å drifte mer effektivt gjennom oppgavedeling og rett bruk av kompetanse, utprøving av nye arbeidstidsordninger, bruk av teknologi, logistikkverktøy og støttefunksjoner. I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

Grafen under viser utgifter per oppholdsdøgn i institusjon i hele tusen kroner og justert for kommunal deflator. På grunn av merforbruket i sektoren øker denne enhetskostnaden videre i 2023. Kommunedirektøren vil med bakgrunn i dette vurdere å ytterligere intensivere arbeidet med å senke kostnadene.

SNITT 2023

SNITT 2022

RAN
6,6

TIM
5,7


5,7

KLE
5,5

SOL
4,9

SAN
5,0

STA
4,3

GJE
6,7

STR
7,1

 

2022

2023

Grafen under viser netto driftsutgifter på Helse- og omsorgstjenester til hjemmeboende i tusen kroner. Beløp per innbygger og justert for kommunal deflator.

SNITT 2023

SNITT 2022

RAN
13,0

TIM
10,9


10,5

STA
10,4

SOL
9,1

KLE
9,3

SAN
8,6

GJE
13,5

STR
14,0

 

2022

2023

2.2.1.2 ARBEIDSGIVER

TJENESTEOMRÅDET HELSE OG VELFERD

Tjenesteområdet hadde et samlet sykefravær på 12,3 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 3,2 prosent i 2023, hvorav 1,5 prosent er egenmeldt og 1,6 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 9,1 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at både korttids- og langtidsfraværet er økende. 

Sykefravær er den enkeltfaktoren som påvirker tjenestetilbudet og driften aller mest. Innenfor helse- og omsorgstjenestene må alt fravær dekkes inn umiddelbart. Satsingen på heltidskultur gjør at innleie ofte medfører overtid. Innleie skjer i praksis alltid med lavere kompetanse. Innleie ved korttidsfravær medfører uforutsigbarhet for avdelingen. Alle disse forhold vurderes som risiko for ytterligere økt sykefravær.


Ansvaret for oppfølging av sykefravær ligger hos avdelingsleder. Lederspennet i Helse og velferd er veldig stort, og avdelingsledere har ansvar for langt flere ansatte enn det er mulig å følge opp etter intensjonene. Døgndrift og mange små helgestillinger gjør vanskelig å følge opp den enkelte ansatte i forbindelse med fravær.


Randaberg er en del av et felles arbeidsmarked med omkringliggende kommuner. Alle kjemper om den samme arbeidskraften. Flere faktorer har betydning for at vi skal være en attraktiv arbeidsgiver. Vi erfarer at tjenester til enkelte brukergrupper er mer krevende å rekruttere rett kompetanse til enn andre brukergrupper. Vi vet at fysisk og psykososialt arbeidsmiljø, ledelse og organisering av arbeidet har stor betydning for trivsel og vår mulighet til å beholde kompetanse. Muligheter for kompetanseheving, lønn og lønnsutvikling er også faktorer som har betydning for vårt omdømme som en attraktiv arbeidsplass.

 

Veien videre vil være omstilling og endring for å oppnå bærekraftige tjenester tilpasset endret demografi. Løsningene er organisert under overskrifter som organisering, prioritering, oppgavedeling, arbeidstid, kompetanse og teknologi.

Flere prosjekter og særskilte satsinger er iverksatt for å møte disse utfordringene.

2.2.2 HELDØGNSTJENESTEN

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Heldøgnstjenesten består av tre sykehjem og ett bofellesskap, samt kommunedekkende nattjeneste. Virksomheten gir heldøgns helse- og omsorgstjenester til personer over 18 år i form av langtidsopphold, korttidsopphold, avlastningsopphold og kommunal akutt døgnplass (KAD) i sykehjem, samt nødvendig helsehjelp og praktisk bistand i bofellesskap.
 

I løpet av 2023 åpnet vi drift av flere sykehjemsplasser ved Landsbyhjemmet. Virksomheten drifter per desember 61 plasser i sykehjem og 24 plasser i bofellesskap. Vi åpner for drift av ytterligere fem sykehjemsplasser i 2024, etter hvert som vi får rekruttert nødvendig bemanning. 

2.2.2.1 ØKONOMI

HELDØGNSTJENESTEN

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 100,7 millioner kroner av et revidert budsjett på 99,2 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 1,5 millioner kroner utgjør 1,5 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 0,68 millioner kroner og 0,7 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-0,9 %

2022
-0,7 %

2021
-5,7 %

2023
-1,5 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

100,7

99,2

-1,5

(-1,5 %)

I budsjettet vedtatt av kommunestyret i desember 2022, ble virksomhetsområdet kuttet med 5,7 millioner kroner, noe som utgjør 5,8 prosent av områdets bruttobudsjett. Tiltak som ble vedtatt for å gjennomføre kuttet var bemanningsreduksjon og reduksjon av vikarinnleie og overtid. 
 

Avdelingene i virksomhetsområdet har levert godt, og kuttene er i stor grad gjennomført. Det er redusert grunnbemanning i to avdelinger. Det har vært vanskelig å redusere utgifter til vikarinnleie og overtid. Det skyldes at vi ikke har klart å rekruttere sykepleiere og helsefagarbeidere til ledige stillinger, samt høyt sykefravær i alle avdelinger. Vi har dermed vært nødt til å leie inn fast ansatte sykepleiere på overtid, og leid inn bemanning fra vikarbyrå.
 

Virksomhetsområdet fikk også tilført midler i budsjettåret 2023 grunnet økt tjenesteproduksjon og opprettelse av flere sykehjemsplasser. To avdelinger har hatt økning i bemanning for å ivareta økt tjenesteproduksjon. Virksomheten fikk tilført midler i første tertial for å fremskynde oppstart av drift av flere sykehjemsplasser i ny avdeling ved Landsbyhjemmet.
 

Virksomheten har fått økt sin ramme i 2024 for å kunne yte lovpålagte tjenester, og det forventes balanse i regnskap for 2024. 

Resultatene varierer fra virksomhet til virksomhet. I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

2.2.2.2 ARBEIDSGIVER

HELDØGNSTJENESTEN

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 12,1 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 3,6 prosent i 2023, hvorav 1,6 prosent er egenmeldt og 2,0 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 8,6 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt sykefravær er stabilt, korttidsfraværet er synkende, og langtidsfraværet økende.
 

Sykefraværet i heldøgnstjenesten er stabilt høyt, og det er særlig utfordrende i perioder med høyt korttidsfravær. En liten andel av sykefraværet er rapportert direkte knyttet til arbeidsmiljø, men vi har grunn til å tro at en større andel av sykefraværet er direkte eller indirekte påvirket av arbeidsbelastning knyttet til emosjonell belastning og perioder med  høyt arbeidspress. Forskning viser at sykefravær er en kjent utfordring i virksomheter der ansatte opplever høye emosjonelle krav, og at opp mot 40 prosent av sykefraværet i sykehjem skyldes stor emosjonell belastning. Høyt fokus på kvalitet og effektivisering stiller store krav til medarbeiderne. 
 

Vi deltok i prosjektet IA bransjeprogram for sykehjem 2021-2023. Målsetningen med prosjektet har vært å få økt kunnskap om faktorer som påvirker sykefravær i bransjen, og å sette inn virksomme tiltak for å øke nærværet. En presset kommuneøkonomi har gjort det vanskelig å sette inn endel tiltak som vi vet vil ha positiv effekt. I perioden 2021-2022 ser vi en trend med reduksjon i sykefravær, men den er dessverre stigende i 2023.

Det er et stadig økende behov for sykehjemsplasser.  De fleste med behov for heldøgnsplass i sykehjem og bofellesskap har en kognitiv svikt. Det krever riktig kompetanse, og tett oppfølging. Heldøgnstjenesten har fått økt sin ramme fra 2024 for å møte økt behov for sykehjemsplasser i henhold til befolkningsframskrivingen.

Det er en utfordring å rekruttere nok helsepersonell, særlig sykepleiere. Økningen i tjenestebehov medfører økt behov også for helsefagarbeidere, og vi ser at det er lavere tilgang på kvalifisert personell også fra denne yrkesgruppen.  Økningen i antall eldre, samt omfanget og kompleksiteten i hjelpebehov er langt høyere enn tilgjengelig helsepersonell Nord-Jæren er ett stort felles arbeidsmarked, og vi konkurrerer med sykehus og omliggende kommuner om tilgjengelige personellressurser. Utfordringene knyttet til rekruttering viser at vi bør tenke på andre tiltak enn det vi har gjort til nå, med tanke på markedsføring og det å gjøre oss attraktive for nye medarbeidere. Lederspennet i tjenesten er stor, og det er behov for støttefunksjoner med riktig kompetanse for rekruttering og markedsføring.

 

Vi deltok i TØRN-prosjektet i regi av KS i perioden 2022-2023. Målet er å sikre bærekraftige helsetjenester med kvalitet og kontinuitet for både pasienter, pårørende og medarbeidere. For å klare det jobber vi med endring i organisering av arbeidet og arbeidstid. Det er en stor utfordring at tradisjonell turnusordning med lik vaktlengde og arbeid hver tredje helg medfører utstrakt bruk av deltidsstillinger -helgestillinger på 12-15 prosent. Det fører videre til at helgene er preget av lav andel kvalifisert helsepersonell, høyt korttidsfravær, lavere kvalitet på tjenestene, samt stor arbeidsbelastning på de som er på jobb i helgene.

TØRN er gått fra prosjekt til strategi. Vi viderefører arbeidet som er startet i prosjektperioden. Det er gjennomført oppgavekartlegging og kompetansekartlegging i alle avdelinger. Det vi særlig har fokus på er organisering av arbeidet, slik at vi bruker tilgjengelig kompetanse på en mer hensiktsmessig måte. Vi prøver videre ut andre måter å organisere arbeidstiden, slik at vi øker andel heltidsstillinger, og antall helgetimer for å få bedre kvalitet og kontinuitet for brukere og ansatt i helgene. Ved opprettelsen av Landsbyhjemmet har vi organisert arbeidet og arbeidstiden ut fra erfaringene vi har gjort i TØRN-prosjektet, og avdelingen er vår «pilot» i TØRN-arbeidet. Så langt ser vi gode resultater med bemanningsplan som tar større høyde for fordeling av oppgaver til riktig kompetanse, oppgavekort, og arbeidstidsordninger som øker andel helgetimer. Ved Landsbyhjemmet er gjennomsnittlig stillingsstørrelse 75 prosent, mens gjennomsnittlig stillingsprosent i de andre avdelingene er omtrent 50 prosent.  

 

Tiltak i TØRN og tiltak for å redusere sykefravær henger tett sammen, og vi vil fortsette følge opp sykefraværsarbeidet, og å ha fokus på tiltak som øker kontinuitet i tjenesten.

2.2.3 HJEMMETJENESTEN

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Virksomhet Hjemmetjenester består av tre avdelinger hvor vi gir tjenester i form av nødvendig helsehjelp i hjemmet dag og kveld, sykepleieklinikk, frisklivsentral, dagsenteropphold på to ulike dagsenter, praktisk bistand og hjemmehjelp, fysioterapi, ergoterapi, hjelpemiddelkoordinering, kommunal BPA, kreftkoordinering og palliativ sykepleie, demenskoordinering, demensutredning, hørsel og syn kartlegginger samt håndtering av ulik digital oppfølging av hjelpemidler og trygghetsalarmer.

 

Virksomhetsområdet har også nå ansvar for drift av Solbakken legesenter. I tillegg har hjemmetjenester ansvar for storkjøkken på Vardheim som gir matombringing til hjemmeboende, de ulike bofellesskapene, institusjonene, to dagsenter og har i tillegg noe catering.

2.2.3.1 ØKONOMI

HJEMMETJENESTEN

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 56,5 millioner kroner av et revidert budsjett på 57,4 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 0,9 millioner kroner utgjør 1,6 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 1,8 millioner kroner og 3,1 prosent.

2023
1,6 %

(1,6 %)

Tall i millioner kroner

2020
-6,5 %

2022
-3,1 %

2021
-7,1 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

56,5

57,4

0,9

I budsjettet vedtatt av kommunestyret i desember 2022, ble området kuttet med 1,028 millioner kroner, noe som utgjør 1,7 prosent av områdets bruttobudsjett. Virksomhetsområdet fikk også tilført midler i budsjettåret 2023 grunnet økt tjenesteproduksjon. Tiltak som ble iverksatt for å gjennomføre kuttet var strengere kostnadskontroll ved vikarinnleie og unngå innleie hvor dette var mulig, unngå bruk av overtid, søke om sykelønnsrefusjon fra første fraværsdag der det er relevant, og bruk av vaktlisteoptimaliseringsprogrammet Spider.

 

Vaktlisteoptimalisering for hjemmetjenesten er et automatisert daglig oppsett av vaktlister. Ved å ta i bruk Spider ser vi at vi får best mulig utnyttelser av ressursene vi har i hjemmesykepleien, vi sparer tid på logistikk av kjøreruter og ikke minst oppleves det kvalitetsforbedring av tjenesten ved at vi får prioritert riktig personell og kompetanse til rett tid og til rett pasient.
 

Ved første tertial ble det meldt et overforbruk grunnet økt tjenestebehov og det ble vedtatt økt budsjettramme med 1,5 millioner kroner. Ved andre tertial ble det meldt overforbruk også relatert til økt tjenestebehov. Virksomheten fikk økt budsjettrammen i andre tertial med én million kroner 
 

Virksomhetene i virksomhetsområdet har levert svært godt, og kuttene er gjennomført. Virksomheten leverer et underforbruk i 2023. 

I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

2.2.3.2 ARBEIDSGIVER

HJEMMETJENESTEN

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 10,1 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,8 prosent i 2023, hvorav 1,5 prosent er egenmeldt og 1,3 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 7,3 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og korttidsfraværet er synkende, mens langtidsfraværet er økende. Det er ikke meldt arbeidsrelatert fravær. 

Utfordringer for hjemmetjenesten er fortsatt økt, og ukentlig endring i etterspørsel av tjenester. Dette grunnet rask utskrivning fra spesialisthelsetjenesten og store behov for helsetjenester hos hjemmeboende. Det er fortsatt lav sykehjemsdekning i Randaberg kommune, som igjen gjenspeiles i store hjelpebehov hos hjemmeboende.


Det jobbes stadig med digitalisering, men det er utfordrende å implementere dette da dette krever samhandling og kompetanse på tvers av avdelinger. Det er også utfordrende med høyt sykefravær hvor da etterspørsel etter kompetanse er krevende. En annen utfordring er et stort lederspenn, spesielt hos hjemmesykepleien som gjør at vi må ha økte støttefunksjoner i tjenesten og vi ser en større forventning til håndtering av oppgaver for leder nå enn tidligere.

Fokus for hjemmetjenesten er fortsatt å ivareta ansatte på en slik måte at vi har et ønske om å komme på jobb. Det er et godt arbeidsmiljø som må ivaretas for å beholde og ikke minst rekruttere ny kompetanse. Vi jobber målrettet med å “bygge laget innomhus” som for hjemmetjenesten også betyr å bygge opp en solid, stødig og trygg ledergruppe.
Vi må jobbe med digitalisering og inkludere dette som en helsetjeneste, slik at det skal bli et førstevalg av helsetjenesten.


Vi har et sterkt ønske om å bidra med forebygging av sykefravær i form av et tilbud til ansatte som står i fare for eller er sykemeldte i regi av Friskliv, men dette vil forutsetter noe mer ressurser til Friskliv. Vi ønsker også å jobbe med å ivareta et godt samarbeid med NAV og fastleger for å få en felles forståelse for sykefraværsproblematikken og mulighetene som finnes for tilrettelegging og alternativer til langtidsfravær.
 

2.2.4 BOLIG OG AVLASTNINGSTJENESTEN

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Bolig- og avlastningstjenesten yter tjenester til personer med en utviklingshemming. Boligtjenesten yter tjenester inn mot fire bofellesskap, gir timebaserte tjenester til personer som bor i egne leiligheter utenfor bofellesskap samt følger opp i tilbudet i det kommunale dagaktivitetssenter.

 

Avlastningssenteret yter tjenester inn mot barnebolig, gir avlastning til barn og unge samt unge voksne som fortsatt bor hjemme, og ett etter skole tilbud. Bolig- og avlastningstjenesten hadde 89 årsverk i 2023.  

2.2.4.1 ØKONOMI

BOLIG OG AVLASTNINGSTJENESTEN

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 78,8 millioner kroner av et revidert budsjett på 75,4 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 3,4 millioner kroner utgjør 4,5 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 2,9 millioner kroner og 3,9 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-10,3%

2022
-3,9 %

2021
-4,4 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

78,8

75,4

-3,4

(-4,5 %)

2023
-4,5 %

I vedtatt budsjett av kommunestyret i desember 2022, ble området kuttet med tre millioner kroner, noe som utgjør tre prosent av virksomhetsområdets bruttobudsjett. Reduksjonen tilsvarer omtrent fire årsverk. Tiltak som ble iverksatt for å innfri det vedtatte kuttet, var i første omgang fast reduksjon på 1,7 årsverk med helårsvirkning, og resten skulle det jobbes målrettet med gjennom året, først ved redusert vikarinnleie ved fravær og så videre kartlegge muligheter for ytterligere fast reduksjon i bemanningen.

 
Det forventes dessverre at bruk av overtid og forskjøvne vakter vil vedvare spesielt de første månedene inn i 2024. Det tar tid å rekruttere til ledige stillinger og det er fortsatt et høyt sykefravær. Ved slutten av 2023 var det 21 ledige stillinger, primært helg og natt. I tillegg er det fortsatt 4,2 årsverk som det er behov for å leie inn i, hvilket det av ulike usikkerhets momenter ikke er tatt høyde for i budsjettrammen til 2024. 

I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

2.2.4.2 ARBEIDSGIVER

BOLIG OG AVLASTNINGSTJENESTEN

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 13,4 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 3,7 prosent i 2023, hvorav 1,8 prosent er egenmeldt og 1,9 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 9,7 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.

 

Et høyt sykefravær betyr at det er redusert tilgang på ansatte over tid og medfører en ekstra belastning på de som er på jobb. Dette i tillegg til turnover, økt tjenestebehov, vanskelig å rekruttere og vakante stillinger som økte i omfang grunnet beslutningen om stillingskontroll. Det ble også formidlet til avdelingene at det så langt som mulig ikke skulle leies inn ved første fravær på et vaktskifte, dette for å innfri kuttet til budsjettrammen 2023. Alt i alt har det vært et stort press ute i driften, hvilket kan vise igjen i prosentgraden av fravær samlet sett. Et høyt fravær har også en negativ innvirkning på kontinuitet, kvalitet og utvikling av tjenestetilbudet.


Bolig og avlastningstjenesten har det siste året blitt kraftig utfordret ved at det har vært vesentlige endringer i tjenestebehovet i flere avdelinger. Det er en klar forventning om å se driften i virksomheten under ett. Ut fra et økonomisk perspektiv er det en klar forventning om å redusere dette raskest mulig, men for å gå gjennom en prosess som ivaretar alle ansatte ihht i henhold til lovkravet, vil det ta tid og gjerne lengre tid enn ønsket med tanke på de økonomiske utfordringene. Dette bildet forventes også å bli en utfordring i 2024. 
 

Det er grunnet kommunens økonomiske utfordringer et stort fokus og press på kutt og effektivisering. Som tidligere nevnt har virksomheten i slutten av 2023 til budsjettramme 2024 lagt inn et stort kutt på til sammen 10,4 årsverk, dette samtidig med at det kan vises til økt tjenestenivå, dette er i hovedsak økt tjeneste behov hos eksisterende brukere. Dette utfordrer at det ved fravær ikke er slingringsrom for å ikke leie inn ved fravær og ledige vakter. Akutt fravær kan dermed fort medføre ekstra kostnader i form av overtidsbetaling eller forskjøvet vakt, siden dette er fravær på kort varsel.


Det er dessverre forventet at bruk av overtid og forskjøvne vakter vil vedvare spesielt de første månedene i 2024. Det tar tid å rekruttere til ledige vakante stillinger, det er fortsatt et høyt sykefravær og det pågår en prosess med overtallighet. Ved slutten av 2023 var det 21 ledige stillinger, primært helg og natt, dette til dels som resultat av ansettelsesstopp. I tillegg er det fortsatt 4.2 årsverk som det er et behov for å leie inn i. Dette er grunnet ulike usikkerhetsmomenter ikke tatt høyde for i budsjettrammen til 2024 og det er dermed forventet et merforbruk. Virksomhetsområdet må i 2024 jobbe målrettet med strukturelle løsninger for å klare å komme i budsjettbalanse.

2.2.5 PSYKISK HELSE OG RUS

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Virksomheten består av to avdelinger - Mestringsenheten og Boligenheten. Mestringsenheten inneholder tilbud som Rask psykisk helsehjelp, dag- og aktivitetstilbudet Bruket og hjemmebaserte tjenester. Boligenheten består av døgnbemannet bofellesskap på Vestre Goa, delvis bemannet botilbud i Nyvollveien og LAR-tjenester, som er legemiddelassistert rehabilitering, på oppdrag fra Helse Stavanger. 


Virksomheten ledes av virksomhetsleder og felles avdelingsleder for begge avdelingene. Virksomheten har i tillegg full psykologstilling som også yter tjenester til Kvitsøy kommune.

2.2.5.1 ØKONOMI

PSYKISK HELSE OG RUS

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 23,4 millioner kroner av et revidert budsjett på 21,1 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 2,3 millioner kroner utgjør 10,7 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et merforbruk på 1,2 millioner kroner og 5,2 prosent.

Tall i millioner kroner

2022
-5,2 %

2021
-16,0 %

2020
6,9 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

23,4

21,1

-2,3

(-10,7 %)

2023
-10,7 %

Vedtatt budsjettreduksjon for 2023 ble planlagt gjennomført ved optimalisering av driften parallelt med at vikariater og ledige stillinger ble holdt ledige så langt som dette var mulig.  Konstituering av leder og midlertidige oppgaveforskyvninger viste seg å ikke være tilstrekkelig for å oppnå ønsket optimalisering av driften tilpasset redusert budsjett. Ved andre tertial ble ytterligere tiltak iverksatt for å redusere merforbruk.


Optimalisering av driften skjer ved konstituering av ny virksomhetsleder, gjennomgang av alle vedtak, ny bemanningsplan og tydeligere oppgavedeling. Det har vært et mål under hele prosessen at de ikke-lovpålagte tilbudene som Rask psykisk helsehjelp og dag-og aktivitetstilbudet Bruket skal bestå. Dette er kvalitativt verdsatte tilbud for den enkelte og strategisk viktige tilbud for å redusere behovet for vedtaksbaserte tjenester.


Budsjettet for 2024 er uten vesentlige endringer fra 2023. Pågående prosess med reorganisering og optimalisering av driften vil fortsette videre gjennom året i tett samarbeid med tillitsvalgte og verneombud. Overtallighet vil i hovedsak løses gjennom naturlig fravær og turn-over. Overtallighet ut over dette løses i hht gjeldende regelverk for slike prosesser. 

I henhold til kommunens økonomireglement kapittel fem, vil kommunedirektøren legge frem et forslag til videreføring av virksomhetenes mer- eller mindreforbruk i disponeringssaken som behandles etter at årsrapporten er godkjent av kommunestyret.

2.2.5.2 ARBEIDSGIVER

PSYKISK HELSE OG RUS

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 16,1 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,6 prosent i 2023, hvorav 1,6 prosent er egenmeldt og 1,0 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 13,5 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.

De to store utfordringene innenfor Psykisk helse og rus er sykefravær og å rekruttere og beholde nødvendig kompetanse. Utfordringene knyttet til høyt sykefravær må ses i sammenheng med belastninger i arbeidets art, fysisk og psykososialt arbeidsmiljø, tilgjengelig kompetanse og ledelse. Arbeidet som pågår for å optimalisere driften innenfor budsjettrammen har fokus på alle disse faktorene. Videre er godt partssamarbeid avgjørende for å lykkes med utfordringene knyttet til høyt sykefravær.

2.2.6 TJENESTE OG KOORDINGERINGSKONTORET

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Virksomheten ledes av en virksomhetsleder og har til sammen 7,3 årsverk. Inkludert er ett årsverk ruskoordinator og ett årsverk rådgiver/fagutvikler (avviklet i 2024).
 

Tjeneste- og koordineringskontoret er kommunens koordinerende enhet. Kontoret har ansvar for mottak av søknader/henvendelser, saksbehandling og vedtak etter helselovgivningen.

2.2.6.1 ØKONOMI

TJENESTE OG KOORDINGERINGSKONTORET

Virksomhetsområdet hadde brutto budsjett på 26,2 millioner kroner av et revidert budsjett på 25,5 millioner kroner i 2023 (ekskludert refusjoner for ressurskrevende tjenester). Merforbruk på 0,7 million kroner utgjør 2,71 prosent av brutto budsjettramme. I 2022 hadde virksomhetsområdet et mindreforbruk på 0,2 millioner kroner og 1,5 prosent.

 

Det er brukt 750 000 kroner over budsjett på overliggsdøgn på SUS. Årsaken til dette er oftest mangel på ledig sykehjemsplass. Ved åpning av Landsbyhjemmet i september endret situasjonen betraktelig. Det som vi nå har av overligg handler om helt akutte situasjoner og må påregnes også i tiden fremover. Det er brukt omtrent 200 000 kroner over budsjett på kjøp av private tjenester. Årsaken til dette er nye vedtak.


Refusjon for ressurskrevende tjenester var på 4,4 millioner kroner mer enn budsjettert.

Driftsbudsjett, som virksomhetsleder har økonomiansvar for, endte med 270 000 kroner i mindreforbruk.

Tall i millioner kroner

Brutto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

26,2

25,2

-0,7

(-2,7 %)

2023
-2,7%

2020
7,5 %

2021
17,8 %

2022
1,5 %

2.2.6.2 ARBEIDSGIVER

TJENESTE OG KOORDINGERINGSKONTORET

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 13,9 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,4 prosent i 2023, hvorav 0,5 prosent er egenmeldt og 1,0 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 12,4 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.

Det er utfordrende med økende saksmengde i form av søknader og henvendelser, samt økende antall komplekse saker. Videre skal virksomheten drive fortsatt hard prioritering på hvor innsatsen skal legges. Ikke alle saker kan utredes like godt.

2.3 SAMFUNN OG KULTUR

TJENESTEOMRÅDE

Samfunn og kultur er et bredt felt, med et bredt spekter av oppgaver. Tjenesteområdet ble slått sammen av tre tjenesteområder i 2022, og består av omtrent 150 høyt kompetente og motiverte ansatte. Også 2023 er det jobbet mye, strukturert og involverende med organisasjonsutvikling. Hovedstrukturen ble landet mot slutten av året, etter en god og inkluderende prosess. Tjenesteområdet består nå av fire avdelinger: Bygg og eiendom, Kultur, idrett og fritid, Miljø og samfunnsutvikling og Teknisk drift, med hver sin leder.  

 

Frivilligsentralen i Randaberg, med daglig leder, ble gjennom organisasjonsutvikling fra og med 1.november plassert direkte under kommunalsjef. Frivilligsentralen holder til på Frivillighetens hus, som er en åpen møteplass, og fungerer som et knutepunkt for frivillighet og samskaping. Frivilligsentralen er et viktig bindeledd mellom flere ulike grupper. Det er opprettet flere faste tilbud på Frivillighetens hus, som drives av frivillige. I 2023 arrangerte Frivilligsentralen også, blant annet, Frivilligbørs og Gi en jul, samt ledet arbeidet med å få på plass ungdomstilbud i Bassenget.  

 

Oppgavene i Samfunn og kultur spenner fra praktisk drift ute i kommunen, forvaltning og drift av kommunens bygg og boliger, til arrangementsvirksomhet, saksbehandling av søknader og koordinering og motivering av frivillige i den grønne landsbyen.  

 

Gjennom 2023 har vi sammen fått til mye. Vi ønsker å trekke frem disse eksemplene som viser at vi sammen skaper den grønne landsbyen:

  • Demenskortet DeKor ble startet opp på høsten, etter en lang og god planleggings- og tilretteleggingsprosess i løpet av året. Koret er et godt samskapingsprosjekt, som drives av kulturskolen, sammen med helse- og velferd og frivillige. Øvelsene avholdes i Frivillighetens hus, hvor koret øver i første etasje, og pårørende har sosialt samvær i andre etasje. 23. april 2024 er Dekor klar for sin første offisielle opptreden sammen med Liv Holmen, på Varen kulturscene.
     

  • Meråpent bibliotek kom på plass i løpet av året. Prosjektet hadde en lang prosess, med flere involverte parter som blant annet beredskapskoordinator, IT, personvernombud, Bygg og eiendom og biblioteket. Det har blitt svært godt mottatt av publikum.
     

  • Frivilligbørs ble avholdt i Randaberg for første gang! Det var et svært vellykket prosjekt hvor flere av kommunens tjenesteområder var involvert. Selve frivilligbørsen gikk av stabelen i november, med kommunen i spissen, i samspill med frivillige lag og organisasjoner og næringer i den Grønne landsbyen. 
     

  • Samarbeidet mellom Servicetorget og Teknisk drift er styrket. Dette har resultert i god informasjonsflyt til innbyggerne. Innbyggerne blir fortløpende møtt med gode svar og får tilbakemeldinger så tidlig som mulig. 
     

  • Bosetting og integrering av flyktninger er et arbeid som svært mange er del av. Bygg og eiendom fremskaffer boligene, Helse og velferd ved NAV bosetter flyktningene, samt ulike tjenester innenfor Helse og velferd og Oppvekst. Innenfor Samfunn og kultur har en i 2023 tilbudt blant annet ulike arrangementer og litteratur på biblioteket, kulturscenen og Tungenes fyr. Kulturskolen har hatt friplasser, fritid har jobbet mye med inkludering av barn og unge i fritidsaktiviteter, og har delt ut brukte sykler. Frivilligsentralen legger til rette for språkkafe. 
     

  • Hålandsvatnet er et annet stort prosjekt som det er godt samarbeid om. Her jobber Randaberg kommune ved Miljø og samfunnsutvikling og Teknisk drift, sammen med Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune, Statsforvalteren i Rogaland, grunneiere og Bondelag, for å finne gode og varige løsninger for å sikre god vannkvalitet. 
     

  • Det er vedtatt å etablere ungdomstilbud i «Bassenget» på Harestad skole nr. 7. Samfunn og kultur ved Frivilligsentralen, fritid, Miljø og samfunnsutvikling og Bygg og eiendom jobber med dette prosjektet, sammen med politisk ledelse og frivillige organisasjoner i kommunen.
     

2.3.1 SAMFUNN OG KULTUR FELLES

2.3.1.1 ØKONOMI

TJENESTEOMRÅDET SAMFUNN OG KULTUR

Justert for funksjonene for vann, avløp og renovasjon, samt tomleie av boliger for bosetting av flyktninger, hadde tjenesteområdet netto kostnader på 91,1 millioner kroner av et budsjett på 91,3 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 0,2 millioner kroner utgjør 0,2 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et mindreforbruk på 4 millioner kroner og 3,7 prosent. 

Tall i millioner kroner

2020
-5,2%

2021
-11,2%

2022
3,7 %

2023
0,2 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

91,1

91,3

0,2

(0,2 %)

Størstepartene av utgiftene på tjenesteområdet er lønn. For å sikre nødvendig innsparing hadde vi derfor i 2023 flere vakante stillinger, samt holdt stillinger ledige så lenge som mulig ved sykdom. Tjenesteområdet var også i en organisasjonsutviklingsprosess, som fordret å se på oppgaver og stillinger på nytt. I den sammenheng holdt vi også tilbake stillinger.


Dette har gitt innsparing, samtidig som det også innebærer at vi er svært sårbare ved fravær og har lite kapasitet for ekstra oppgaver. 
 

Avdelingene i tjenesteområdet har levert svært godt, innenfor rammen. De viktigste oppgavene for Samfunn og kultur fremover er å gi tjenester til innbyggerne, ta vare på det vi har, og fullføre det vi har startet på, videreutvikle samarbeidet på tvers innenfor organisasjonen, med folkevalgte, næringsliv, innbyggere, frivillige lag og foreninger og utbyggere. 

2.3.1.2 ARBEIDSGIVER

TJENESTEOMRÅDET SAMFUNN OG KULTUR

Tjenesteområdet hadde et samlet sykefravær på 7,2 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,3 prosent i 2023, hvorav 1,2 prosent er egenmeldt og 1,1 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 4,9 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er stabilt
 

Tjenesteområdet har flere ulike yrkesgrupper, hvorav en stor del har fysisk arbeid som opplever høyt sykefravær. Vi har, og vil fortsette med å ha, fokus på systematisk arbeid for å få ned sykefraværet. Da det er relativt få ansatte innenfor tjenesteområdet ser vi at enkeltfravær gir store utslag i statistikken.

Samfunn og kultur er et tjenesteområde med et bredt spekter av ansvarsområder og oppgaver. Vi har vært igjennom en omfattende organisasjonsutviklings-prosess, hvor alle omrokeringer har skjedd innenfor gjeldende budsjett.
 

Plikt til tjenesteyting fordrer at kommunen til enhver tid har tilstrekkelig kompetanse innenfor alle deler av tjenesteområdet. Flere av avdelingene i Samfunn og kultur er små, med små fagmiljø. Dette gjør det utfordrende å sikre tilfredsstillende kompetanse innenfor alle spesialiteter. Sammen med stramme rammer, mange oppgaver og økende forventinger gir dette en utfordrende situasjon. Dette gjør det helt nødvendig å balansere og prioritere hva vi skal jobbe med.

2.3.2 BYGG OG EIENDOM

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Bygg og eiendom har ansvar for drift og vedlikehold av alle kommunens 39 formålsbygg og 176 boliger. I tillegg har vi 140 boliger til flyktninger, som er innleid. Det er høyt tempo og mange pågående oppgaver samtidig. 
 

Bygg og eiendom har også ansvaret for å skaffe boliger for krigsflykninger. Randaberg kommune vedtok å ta imot 160 flyktninger i 2023. Det er ansatt en prosjektmedarbeider i midlertidig stilling for å gjennomføre denne jobben. Bygg og eiendom jobber også tett med NAV.

2.3.2.1 ØKONOMI

BYGG OG EIENDOM

Justert for tomleie av utleieboliger til flyktninger hadde virksomhetsområdet netto kostnader på 34,5 millioner kroner av et budsjett på 36,1 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 4,3 millioner kroner utgjør 4,3 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et mindreforbruk på 5,9 millioner kroner og 11,1 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-6,8%

2021
-11,7%

2022
11,1 %

2023
4,3 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

34,5

36,1

4,3

(4,3 %)

Mindreforbruket på Bygg og eiendom skyldes i hovedsak underbemanning og en avdeling i endring. Vi har jobbet med å få full oversikt over alle bygg. Dette har gjort at vi har vært måteholdne og holdt igjen en del arbeid.

 

Kommunedirektøren planlegger for en økt aktivitet i 2024. 

2.3.2.2 ARBEIDSGIVER

BYGG OG EIENDOM

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 11,9 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 3,2 prosent i 2023, hvorav 1,4 prosent er egenmeldt og 1,8 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 8,7 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.
 

De fleste innenfor tjenesteområdet jobber fysisk. Det jobbes systematisk med å tilrettelegge for god arbeidshverdag, med særskilt fokus på ergonomi. 
Vi ser også at relativt få ansatte gjør at enkeltfravær får store utslag i statistikken.

 

For Bygg og eiendom er det stort press fra andre tjenesteområder i kommunen, som har mange ønsker. En viktig del av jobben er å avklare forventinger, og prioritere hvor midlene. Det har, gjennom flere år, blitt brukt lite ressurser på vedlikehold av kommunens bygningsmasse. Vi jobber for tiden med å oppdatere Vedlikeholdsplan for kommunale bygg Randaberg kommune 2016-2026.
 

Det blir jobbet godt med å få på plass rutiner, systemer og oversikter. Dette forventer vi at vi vil se gode resultater av.
 

Kommunedirektøren er godt fornøyd med at vi klarte å bosette antallet flyktninger som var vedtatt. I forbindelse med bosetting blir det leid inn private boliger. Da vi ikke vet nøyaktig når de kommer, eller hvilket behov den enkelte familie har, opplevede vi i 2023 en del «tomleie». Det er vanskelig å estimere, men vi forventer også tomleie i 2024, muligens noe redusert fra året som gikk. 

2.3.3 KULTUR, IDRETT
OG FRITID

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Organisasjonsutvikling av området Kultur resulterte i ny struktur, ny leder og nytt navn fra 1. november 2023. Det vil jobbes videre i 2024 med gjennomgang av oppgaver for å muliggjøre lederrollen, innenfor gjeldende ramme.


Kultur, idrett og fritid er bredt og favner blant annet arrangement, undervisning og formidling, fritidsorganisering, tildeling av tilskudd og idrett. Kultur, idrett og fritid består av fem, i stor grad, autonome avdelinger: kulturskole, bibliotek, fritid, idrett (Randaberghallen), og kulturarena drift.


Det jobbes svært bra, og 2023 har vært et innholdsrikt år, med høy aktivitet. Antall besøkende og utlån har økt ved biblioteket, og selvbetjent bibliotek kom på plass i slutten av oktober. Biblioteket har også et veldig godt samarbeid med lokale aktører. Et resultat av dette er Frøbiblioteket som åpnet i starten av året, og som er et samarbeid med Randaberg Hagelag. Randaberghallen har hatt godt besøk i svømmehallen, og høy aktivitet på idrettsflatene. Kulturarena drift har gjennomført mange arrangementer, som også har hatt godt besøk.

 

Spesielt Varen Randaberg Kulturscene har hatt et godt år. Randaberg Kulturskole markerte 45 års jubileum i 2023, med forestillingen «Hjertespråk». Demenskoret DeKor ble startet opp. Koret er et samarbeid mellom kulturskolen, Helse og velferd og frivillige, og har øvingslokale på Frivillighetens hus. Avdeling fritid har hatt en spesielt viktig rolle i å inkludere alle de nyankomne flyktningene gjennom å tilby gode kultur- og fritidsopplevelser.  

2.3.3.1 ØKONOMI

KULTUR, IDRETT OG FRITID

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 28,7 millioner kroner av et budsjett på 30,6 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 1,9 millioner kroner utgjør 6,1 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et merforbruk på 0,5 millioner kroner og 1,6 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-0,6%

2021
0,9%

2022
-1,6 %

2023
6,1 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

28,7

30,6

1,9

(6,1 %)

Resultatet for Kultur, idrett og fritid er svært bra og skyldes god økonomistyring i avdelingene, høyere inntekter enn budsjettert, og en del vakanser.


Organisasjonsutviklingen i 2023 er gjort innenfor eksisterende rammer. Eksisterende leder Fritid fikk ny lederrolle for Kultur, idrett og fritid. Det vil jobbes videre i 2024 med omfordeling av oppgaver for å sikre kapasitet til lederrollen. De vakante ressursene vil bli benyttet i arbeidet med å lande den nye organisasjonen.


Statistikken viser merforbruk i 2022. Dette skyldes en teknisk feil i budsjettet. Dersom man ser bort fra denne tekniske feilen var Kultur, idrett og fritid (da Kultur) i balanse, også i 2022.

2.3.3.2 ARBEIDSGIVER

KULTUR, IDRETT OG FRITID

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 3,8 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,4 prosent i 2023, hvorav 0,8 prosent er egenmeldt og 0,6 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 2,4 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær er stabilt.


Sykefraværet er generelt lavt, og har vært det over tid. Da det er relativt små avdelinger, gjør enkeltfravær store utslag.

Det må gjøres strenge prioriteringer for hvilke oppgaver vi skal jobbe med for å holde driften innenfor tildelte rammer.

Vakanser og høyere billettinntekter enn budsjettert har gitt et veldig godt resultat for Kultur, idrett og fritid samlet sett i 2023. Budsjettering for billettinntekter er utfordrende. I forhold til Randaberghallen ser vi at besøket varierer betydelig gjennom året, og at været spiller en stor rolle i forhold til besøk i svømmehallen. Kulturarena drift gjennomfører ulike arrangementer, og det er alltid en viss usikkerhet i hvilke arrangementer publikum velger å komme på.

Stillingskontroll har ført til at stillinger har blitt holdt vakant i perioder av året. Dette har bidratt til et positivt resultat, men gjør også at belastningen blir større på ansatte og ledere. Noen av avdelingene har hatt bemanningsutfordringer deler av 2023 på grunn av sykemeldinger. Kultur, idrett og fritid har flere små avdelinger, og mange ansatte i deltidsstillinger. Dette gjør avdelingene sårbare ved fravær.

2.3.4 MILJØ OG SAMFUNNSUTVIKLING

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Miljø og samfunnsutvikling består av folkehelsekoordinator, og fagområdene plan, byggesak, geodata og landbruk. Avdelingen har mange oppgaver og høyt tempo. Arbeidet med ny kommunal planstrategi ble startet opp på høsten, og strategien vil bli vedtatt før sommeren 2024. Det var i 2023 totalt17 reguleringsplaner i prosess, Det er særlig jobbet med ulike reguleringsplaner for å bedre forholdene for gående og syklende. Antallet byggesaker har vært på linje med tidligere år, men trenden er få saker som gjelder nye boliger. Dette skyldes at det for tiden er få større felt klare for utbygging.

 

Organisasjonsutviklingen førte til at det ble ansatt ny leder for avdelingen, som startet i 2023. Dette ble gjort innenfor budsjettrammen.

2.3.4.1 ØKONOMI

MILJØ OG SAMFUNNSUTVIKLING

Virksomhetsområdet hadde netto kostnader på 8,5 millioner kroner av et budsjett på 9,1 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 0,5 millioner kroner utgjør 5,8 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et merforbruk på 0,1 millioner kroner og 1,5 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-4,6%

2021
6,1%

2022
-1,5 %

2023
5,8 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

8,5

9,1

0,5

(5,8 %)

2.3.4.2 ARBEIDSGIVER

MILJØ OG SAMFUNNSUTVIKLING

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 1,0 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,0 prosent i 2023, hvorav 1,0 prosent er egenmeldt og 0,0 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 0,0 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær er synkende. 
 

Det er gledelig at det er lavt sykefravær innenfor Miljø og samfunnsutvikling, og Kommunedirektøren håper den gode trenden fortsetter.

Avdelingen står i årene som kommer framfor store planoppgaver, herunder omregulering av områdeplan for sentrum Øst, regulering av Viste Hageby og rullering av kommuneplanen. Dette vil kreve mye av avdelingen, innenfor begrensede ressurser. Avdelingen har ikke en egen kommuneplanlegger.

2.3.5 TEKNISK DRIFT

VIRKSOMHETSOMRÅDE

Teknisk drift består av fagområdene vann og avløp, renovasjon, og vei og park. Teknisk drift har ansvar for vedlikehold av parker, lekeplasser og uteområder i skoler og barnehager, drift og vedlikehold kommunale veier, drift og vedlikehold vann og avløp.


Gjennom året har det vært spesielt fokus på arbeid med helse, miljø og sikkerhet (HMS), samt å systematisere og strukturere oppgavene. Dette arbeidet vil fortsette videre.  

2.3.5.1 ØKONOMI

TEKNISK DRIFT

Justert for selvkostfunksjonene hadde virksomhets-området netto kostnader på 6,6 millioner kroner av et budsjett på 5,1 millioner kroner i 2023. Merforbruket på 1,5 millioner kroner utgjør 29,1 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et mindreforbruk på 0,1 millioner kroner og 0,7 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-10,6%

2021
-92,6%

2022
0,7 %

2023
-29,1 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

6,6

5,1

-1,5

(-29,1%)

Virksomhetene i virksomhetsområdet har levert godt. Overforbruket skyldes i hovedsak vintervedlikehold, samt diverse eksisterende driftsavtaler. Avtalene er blant annet for vintervedlikehold ved kommunale bygg, vedlikehold av kunstgressbaner og driftsavtaler for programvarer. Dette er avtaler som blir indeksregulert av avtalepartner, som gjennom flere år ikke har blitt justert i budsjett.


Vintervedlikehold er, planlagt, ikke budsjettert i 2024. På grunn av store snømengder over lengre tid i vinter 2023/2024 vil kommunedirektøren derfor vurdere å foreslå å justere budsjettet til virksomhetsområdet ved første tertial. 
 

Merkostnader for lekeplassutstyr er tatt høyde for i 2024-budsjettet, og kommunedirektøren forventer at dette vil hjelpe med å oppnå budsjettbalanse i inneværende år.

2.3.5.2 ARBEIDSGIVER

TEKNISK DRIFT

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 5,0 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,2 prosent i 2023, hvorav 1,3 prosent er egenmeldt og 0,9 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 2,8 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.
 

Sykefraværet er relativt lavt, og har vært det over tid. Da det er relativt få ansatte, får enkeltfravær store utslag. 
 

Avdelingen har jobbet fokusert med arbeidsmiljø, og har sammen identifisert enkle grep for å øke den ytterligere. Dette arbeidet har fått gode tilbakemeldinger, og vil fortsette videre. Kommunedirektøren håper det vil vise igjen i sykefraværsstatistikken. 
 

Det jobbes systematisk med å gjennomgå avtaler, og prioritere hvilke vi kan beholde. Noen avtaler er signert for flere år, slik at effekten ikke er umiddelbar. 
 

Det jobbes også med å systematisere og strukturere organisasjonen. I dette arbeidet gjennomgår vi også, og prioriterer hvilke oppgaver vi ikke skal gjøre. 

2.4 NAV RANDABERG OG KVITSØY

TJENESTEOMRÅDE

NAVs samfunnsoppdrag er å bidra til sosial og økonomisk trygghet, og fremme overgang til arbeid og aktivitet. I 2023 jobbet NAV Randaberg systematisk med bosetting og bosatt 164 flyktninger.  NAV Randaberg- Kvitsøy har fortsatt med satsning på utdanningstiltak.

2.4.1 ØKONOMI

NAV RANDABERG OG KVITSØY

Tjenesteområdet hadde netto kostnader på 88,6 millioner kroner av et budsjett på 89,8 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 1,2 millioner kroner utgjør 1,4 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde NAV et mindreforbruk på 10,4 millioner kroner og 18,4 prosent.

2020
-1,0%

Tall i millioner kroner

88,6

89,8

1,2

(1,4 %)

2021
12,0%

2022
18,4 %

2023
1,4 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

2.4.2 ARBEIDSGIVER

NAV RANDABERG OG KVITSØY

Virksomhetsområdet hadde et samlet sykefravær på 13 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 2,3 prosent i 2023, hvorav 1,3 prosent er egenmeldt og 1 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 10,8 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er synkende.

 

Medarbeidere og tillitsvalgte samarbeidet godt med ledere og NAV klarte å legge forholdvis godt til rette for et akseptabelt arbeidsmiljø til tross for krevende arbeidsforhold knyttet til en stor økning i arbeidsmengde på grunn av flyktningkrisen og utfordringer med kontorlokaler som ikke er tilpasset medarbeidernes og brukernes behov.

Dyrtid førte til strammere økonomi for mange i 2023.Men for noen blir det stadig vanskeligere og kanskje umulig å få endene til å møtes. Matkøer og historier om fattigdom preget mediebildet i 2023. I Randaberg var det en økning på 25 prosent i antall personer som hadde behov for sosialhjelp i 2023. På landbasis var det store variasjoner fra kommune til kommune- fra 8 til 35 prosent.

 

Av de nye sosialhjelpsmottakerne utgjorde ukrainske flyktninger den største gruppen. De fleste av dem deltar i introduksjonsprogram og norskopplæring. Fram til de starter i programmet og får utbetalt introduksjonsstønad, kan de motta sosialhjelp. Etter endt introduksjonsprogram er målet jobb. Men for de som ikke har kommet seg ut i jobb, så vil ofte økonomisk sosialhjelp være eneste mulighet til pengestøtte fra Nav fordi de ikke har rett til andre ytelser.

Arbeidsledigheten i Randaberg og Rogaland stabilisert seg på et lavt nivå i 2023.  Behovet for arbeidskraft er stort i mange bransjer, deriblant helse, pleie og omsorg.

 

10,3 prosent av arbeidsavklaringspenger mottakere i Randaberg var i et utdanningstiltak. Snittet for Rogaland i denne gruppen var 5,9 prosent. Utdanning øker muligheten for varig tilknytning til arbeid, det er bra for NAV sine brukere, det er fornuftig utnyttelse av offentlig ressurser, og det er helt nødvendig for lokaler bedrifter som trenger arbeidskraft med kompetanse.

Randaberg bosatte 164 flyktninger i 2022. Bosetting av flyktninger er en tverrfaglig oppgave og kommunen og dyktige ledere og fagfolk jobber godt sammen og fant løsninger til mange nye og kompleks problemstillinger.

2.5 SENTRALADMINISTRASJONEN

Sentraladministrasjonen består av kommunikasjon og demokrati (KOD), økonomiavdelingen, personal og organisasjon, kommuneadvokat, kommuneoverlege og næringsutvikling.

 

Gjennom 2023 har vi sammen fått til mye. Vi ønsker å trekke frem disse eksemplene som viser at vi sammen skaper den grønne landsbyen:

 

  • Kommuneadvokat
    I 2023 inngikk Randaberg kommune et samarbeid med Sola og Kvitsøy kommune om en felles kommuneadvokat der Randaberg kommune har arbeidsgiveransvaret. Det har vært til stor og uvurderlig hjelp der formålet har vært å sikre kommunen tilstrekkelig juridisk kompetanse og kapasitet.  

 

  • Beredskap
    I 2023 inngikk Randaberg kommune et beredskapssamarbeid med Sola kommune. Kommunedirektøren har i første omgang bedt Sola kommune om faglig støtte for å starte å bygge et systematisk og helhetlig arbeid (trinn 1) og å lage en plan for de neste årene (trinn 2). Målet er et permanent samarbeid mellom de to kommunene. Kommunedirektørene i Sola og Randaberg vil forankre en samarbeidsavtale og den langsiktige planen politisk, før iverksettelse av trinn 2 (jfr KST-sak 67/23)

  • Orden i eget hus
    Et prosjekt som skal gå over to år. Tittelen er hentet fra KS, som ga ut en praktisk veileder for et par år siden om kommunens internkontroll. Kommunene blir mer og mer målt på internkontroll. I vårt prosjekt vektlegger vi kontroll på fem områder, prosessene våre (det vi skal gjøre i en kommune), menneskene våre (som ansatte, innbyggere, samarbeidspartnere), verktøyene våre, dataene våre og eiendelene våre. Har vi kontroll på disse fem områdene vil vi ha et godt utgangspunkt for at fremtidens organisasjon Randaberg 2030 skal være en effektiv og sikker kommune.

 

  • Sykefraværsoppfølging
    Kommunen har over flere år hatt høyt sykefravær, derfor er dette et prioritert område (jfr. ADM-sak 1/24). Arbeidet er preget av en systematisk tilnærming og et sterkt partssamarbeid. Gjennom tett samarbeid på tvers av ulike tjeneste- og virksomhetsområder sikrer vi en helhetlig tilnærming til problematikken. Vi har utviklet et eget verktøy i PowerBI for å følge trend og utvikling. I tillegg har vi forenklet, forbedret og fornyet oppfølgingsrutinene både for ansatte og ledere. Videre har sykefravær vært tema på flere lederforum. Her samarbeider blant annet NAV, kommuneoverlegen og HMS-rådgiver. Kommuneoverlegen har i tillegg satt dette på agendaen i samarbeidsutvalg med fastlegene for å sikre et nært samarbeid og en effektiv oppfølging av sykmeldte. 

 

  • Næringsutvikling
    I 2023 har vi reetablert et næringssamarbeid med bedrifter i Mekjarvik - Dusavikområdet. Næringsforum møtes to ganger i året. I tillegg har vi etablert reiselivssatsing med støtte fra Rogaland Fylkeskommune til prosjektet “Grønn Landsby – Unn deg en omvei”. Prosjektet har som mål å utvikle Randaberg som attraktivt tur- og kultur- og landbruksbasert reisemål. Vi skal tilby opplevelser og aktiviteter innen mat, kultur og friluftsliv som motiverer regionens innbyggere og tilreisende turister fra fjern og nær til å komme seg ut i frisk luft og oppleve landsbyroen. Naturopplevelser bidrar til rekreasjon og stimulerer. Aktiviteter i naturen og i nærmiljøet skårer høyest av det folk ønsker å gjøre mer av i hverdagen. Vi skal være et forfriskende supplement til en pulserende region. Overordna mål for dette, vil være flere besøkende, som øker konverteringsgraden til lokal handel, slik at næringslivet i Randaberg kan blomstre som en konsekvens av folk ønsker landsby-ro i livet sitt. 

2.5.1.1 ØKONOMI

SENTRALADMINISTRASJONEN

Kommunedirektør og sentraladministrasjonen samlet hadde netto kostnader på 55,2 millioner kroner av et budsjett på 57 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 1,8 millioner kroner utgjør 3,2 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde sentraladministrasjonen et mindreforbruk på 4,3 millioner kroner og 6,5 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
4,6%

2021
-5,3%

2022
6,5 %

2023
3,2 %

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

55,2

57,0

1,8

(3,2 %)

2.5.1.2 ARBEIDSGIVER

SENTRALADMINISTRASJONEN

Sentraladministrasjon hadde et samlet sykefravær på 5,4 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,9 prosent i 2023, hvorav 1,2 prosent er egenmeldt og 0,7 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 3,5 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at samlet fravær og langtidsfravær er økende, mens korttidsfraværet er synkende.

2.5.2 KOMMUNIKASJON OG DEMOKRATI

Kommunikasjon og demokrati består av kommunikasjon, it, politisk sekretariat, dokumentsenter og beredskap, samt huser prosjektet “Orden i eget hus”. Disse fagområdene er både støttetjenester, men utgjør også førstelinje til innbyggerne våre. Til sammen har Kommunikasjon og demokrati 13 årsverk. 
 

I 2023 inngikk Randaberg kommune en samarbeidsavtale med Sola kommune. Avtalen skal sikre er en trinnvis oppbygning av beredskapsarbeidet i kommunen, og i første trinn bistår Sola oss i Randaberg med en 20 prosent beredskapsmedarbeider. Videre vil denne ressursen øke til 50 prosent. Randaberg kommune fikk fem avvik etter tilsyn på beredskap fra Statsforvalteren og det er i hovedsak disse avvikene beredskapsressursen konsentrerer seg om å få lukket. 
 

I september 2023 var det kommune- og fylkestingsvalg i Norge. Valgansvar og valggjennomføring er ressurskrevende både i gjennomføringsfasen, men også i etterkant av et kommunestyrevalg. Det er mye praktisk jobbing for å få de folkevalgte på plass både i styrer, råd og utvalg, både internt og eksternt. 
 

“Orden i eget hus” er et prosjekt som skal gå over to år. Tittelen er hentet fra KS, som ga ut en praktisk veileder for et par år siden om kommunens internkontroll. Kommunene blir mer og mer målt på internkontroll. I vårt prosjekt vektlegger vi kontroll på fem områder, prosessene våre (det vi skal gjøre i en kommune), menneskene våre (som ansatte, innbyggere, samarbeidspartnere), verktøyene våre, dataene våre og eiendelene våre. Har vi kontroll på disse fem områdene vil vi ha et godt utgangspunkt for at fremtidens organisasjon Randaberg 2030 skal være en effektiv og sikker kommune.   

2.5.2.1 ØKONOMI

KOMMUNIKASJON OG DEMOKRATI

Kommunikasjon og demokrati hadde netto kostnader på 20,6 millioner kroner av et budsjett på 22,7 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 2,1 millioner kroner utgjør 9,1 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et mindreforbruk på 1,5 millioner kroner og 6,0 prosent.

Tall i millioner kroner

2020
-10,1%

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

20,6

22,7

2,1

(9,1 %)

2021
4,8 %

2022
6,0 %

2023
9,1 %

Kommunikasjon og demokrati har en nøktern holdning til drift, det er en utbredt “godt-nok”- holdning i lys av kommunens stramme økonomiske situasjon. Ambisjonsnivået er selvsagt høyere.  Mindreforbruket ‘skyldes vakante stillinger, og refusjon av sykepenger. 

2.5.2 ARBEIDSGIVER

KOMMUNIKASJON OG DEMOKRATI

Støttetjenesten hadde et samlet sykefravær på 9,4 prosent i 2023. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at sykefraværet er økende. Korttidsfraværet er 0,8 prosent i 2023, hvorav 0,6 prosent er egenmeldt og 0,2 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 8,7 prosent. Siden KOD har såpass få ansatte, fører langtidssykmeldingene til høyt prosenttall sykefravær. Sykefraværet er ikke arbeidsrelatert. 

Den store utfordringen som arbeidsgiver på Kommunikasjon og demokrati, er å beholde og rekruttere IT-ansatte. Vi har i 2023 mistet to ansatte til andre arbeidsgivere, og etter tre utlysninger ikke klart å rekruttere erstattere. Dette er ikke Randaberg kommune alene om, det er svært stor rift om It-personell både i privat og offentlig sektor om dagen. Som andre kommuner, løser Randaberg dette med innleie av konsulenttjenester. Innleie sørger for en stabil og sikker drift. 

2.5.3 PERSONAL OG ORGANISASJON

Personal- og organisasjonsavdelingen omfatter nå 7,5 årsverk, mot tidligere 7,6. Avdelingen er ansvarlig for en omfattende portefølje av oppgaver og har et særlig ansvar for den overordnede arbeidsgiverpolitikken. Under personalavdelingen ligger oppgaver som lokale forhandlinger, helhetlig lønnspolitikk, arbeidsgiver politikk, personvern, HR og personaloppgaver, HMS- og internkontrollarbeid, nærværsarbeid, lærlingeordningen, lønn og sykefraværsrefusjoner, rekruttering, heltidsarbeid samt revidering og utarbeidelse av rutiner, retningslinjer og strategier.


I 2023 har avdelingen hatt fokus på å gå gjennom utvalgte rutiner, reglement, veiledere mm knyttet til spesielt rekruttering og sykefraværsoppfølging. Dette for å se hvordan disse kan forenkles, forbedres og fornyes slik at de i større grad oppleves som enkle, men gode verktøy for ledere og ansatte i organisasjonen. Videre har vi bistått i flere store og små omorganiseringsprosesser i kommunen. 

2.5.3.1 ØKONOMI

PERSONAL OG ORGANISASJON

Personal og organisasjon hadde netto kostnader på 7,5 millioner kroner av et budsjett på 8,5 millioner kroner i 2023. Mindreforbruket på 1,0 millioner kroner utgjør 11,6 prosent av netto budsjettramme. I 2022 hadde tjenesteområdet et mindreforbruk på 0,2 millioner kroner og 2,1 prosent.

Tall i millioner kroner

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

7,5

8,5

1,0

(11,6 %)

2020
0,8 %

2021
16,7 %

2022
2,1 %

2023
11,6%

Mindreforbruket på én millioner kroner skyldes i all hovedsak at avdelingen i en periode ikke erstattet ansatt som var sykmeldt samt at kommunalsjef som er utlånt ble erstattet med en ansatt med lavere årslønn. I tillegg har vi redusert antall årsverk fra 7,6 til 7,5 fra 1.juli 2023. Det var også en periode på tre måneder der vi ikke hadde lønnsutgifter for en vakant HR-stilling frem til erstatter her var på plass. Vi har sagt opp ulike abonnementer, gjennomført mindre kurs- og reisevirksomhet, mindre annonsering, mindre bruk av konsulent med mer.

2.5.2 ARBEIDSGIVER

PERSONAL OG ORGANISASJON

Personal og organisasjon hadde et samlet sykefravær på 3,5 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,2 prosent i 2023, hvorav 1 prosent er egenmeldt og 0,2 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 2,3 prosent mot 0 prosent i 2022. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at totalt fravær og langtidsfraværet er økende, mens korttidsfraværet er stabilt. Langtidssykefraværet er ikke arbeidsrelatert. Avdelingen har ellers høyt arbeidsnærvær.

De siste årene har avdelingen hatt utfordringer med høy turnover. Vi har nå fått besatt alle stillinger, og den siste faste ansatte i HR/ personalrådgiverstilling begynte sommeren 2022. Vi har 0 prosent i turnover i 2023 mot 25 prosent turnover året før. Samlet sett har vi likevel med god prioritering og «godt nok» prinsippet, kommet nærmere normal drift og har fått noe økt kapasitet til å jobbe videre med viktige innsatsområder. Herunder blant annet internkontroll, orden i eget hus, revisjon av rutiner, sykefraværsarbeid, partssamarbeid, retningslinjer og strategier med mer. Dette blir også fokuset vårt videre inn i 2024.

Lærlinger, hovedverneombud og hovedtillitsvalgte

Avdelingen for lærlinger, hovedverneombud og hovedtillitsvalgte hadde et samlet sykefravær på 4,3 prosent i 2023. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at det totale sykefraværet er noe økende fra 4,1 prosent i 2022. Avdelingen har ellers høyt arbeidsnærvær.

I 2023 har det vært utfordrende å rekruttere nok lærlinger da vi erfarer at vi får færre søkere til lærlingeplasser (jfr. ADM-sak 2-24). Vi har i 2023 ansatt to stykker i totalt 0,4 årsverk som jobber faglig med lærlingeforløpet og oppfølgingen av lærlingene og håper at dette vil være med på at vi skal nå målet vårt om 2 lærlinger per 1000 innbyggere. Vi har vært på besøk i videregående skole og benyttet oss av sosiale medier for å prøve å rekruttere flere lærlinger, men er nå i gang med å se på nye måter å nå ut til disse. Vi har som mål å lage en rekrutteringsvideo i samarbeid med 2. års lærlinger. I tillegg har vi satt større fokus på forløpet i læretiden hos oss, da vi anser god kvalitet på lærlingeløpet som et av de viktigste tiltakene for fremtidige rekrutteringer.

2.5.4 ØKONOMI-AVDELINGEN

Kommunens økonomiavdeling, som omfatter tolv fulltidsansatte, er ansvarlig for en omfattende portefølje av oppgaver inkludert planlegging, gjennomføring og rapportering av budsjettprosesser, håndtering av anskaffelser og regnskapsføring, sammen med flere andre administrative og økonomiske funksjoner.

I 2023 har avdelingen brukt tid og ressurser på å forbedre sine interne kontrollsystemer, med spesiell vekt på å forsterke prosesseffektiviteten, sikre tydelighet i roller og ansvar, og fremme relevant kompetanseutvikling blant de ansatte.


Et nytt kapittel begynte for avdelingen med ansettelsen av en ny regnskapsleder, som i tillegg har overtatt ansvaret for fagledelsen av lønnsområdet fra Personal- og Organisasjonsavdelingen. Denne endringen markerer en strategisk omstrukturering som sikter mot en mer integrert og samlet økonomifunksjon innen kommunen. Videre har en tidligere rådgiverrolle blitt omgjort til en fagleder for budsjett, noe som representerer et ledd i avdelingens målrettede innsats for å styrke budsjettstyringen og økonomisk planlegging.


Sammen med fagleder for innkjøp, danner disse nøkkelpersonene en ny mellomledertrio som sammen dekker hele spekteret av økonomiske funksjoner og tjenester. Dette samarbeidet bidrar til å styrke lederskapet, forbedre kommunikasjonen og koordinasjonen mellom ulike områder av økonomistyringen, og sikre en helhetlig tilnærming til kommunens økonomiske forvaltning. Denne strukturelle endringen styrker avdelingens kapasitet til å møte fremtidige utfordringer og muligheter, og legger til rette for en mer effektiv og transparent økonomisk styring i kommunen.

2.5.4.1 ØKONOMI

ØKONOMIAVDELINGEN

Økonomiavdelingen hadde netto kostnader på 10,5 millioner kroner av et budsjett på 10,5 millioner kroner i 2023. Da har en justert for driftsprosjektet for retaksering eiendomsskatt. I 2022 hadde tjenesteområdet et merforbruk på 0,5 millioner kroner og 5,8 prosent.

Tall i millioner kroner

Netto regnskap 2023

Revidert budsjett 2023

Budsjettavvik 2023

10,5

10,5

0,0

(0,0 %)

2021
0,5 %

2022
5,8 %

2023
0,0 %

2020
5,6 %

I budsjettet vedtatt av kommunestyret i desember 2022, ble området kuttet med 1,5 millioner kroner med bakgrunn i at prosjektet retaksering av eiendommer for eiendomsskatt skulle avsluttes.


Prosjektet ble betydelig mer ressurskrevende enn det som ble lagt opp til i budsjettet. Bekgrunnen for dette er sammensatt, men en betydelig del av overskridelsen kommer av at avdelingen ble belastet økte kostnader for matrikkelføring av endringer som ble oppdaget gjennom takseringsprosessen.
Justert for dette hadde avdelingen ørlite mindreforbruk i 2023.

Kommunedirektøren legger til grunn at det blir levert på balanse mellom regnskap og budsjett i 2024.

2.5.4.2 ARBEIDSGIVER

ØKONOMIAVDELINGEN

Støttetjenesten hadde et samlet sykefravær på 5,4 prosent i 2023. Korttidsfraværet er 1,1 prosent i 2023, hvorav 0,7 prosent er egenmeldt og 0,5 prosent er legemeldt korttidsfravær. Langtidsfraværet i 2023 var 4,3 prosent. Legger vi de siste to årene til grunn er trenden at langtidsfraværet er økende, men totalt fravær og korttidsfravær er synkende.

Økonomiavdelingen er lokalisert i ett arbeidsfellesskap, noe som byr på både positive muligheter og visse utfordringer.  Slik trenden er i kommunen ellers synker korttidsfraværet, og det er grunn til å tro at fleksible og mobile arbeidsstasjoner og -løsninger bidrar til at korttidsfraværet synker i Økonomiavdelingen. I mindre avdelinger blir imidlertid effekten av langtidsfravær mer markant, noe som spesielt merkes i økonomiavdelingen. Det er viktig å påpeke at det ikke er funnet tegn til at langtidsfraværet i 2023 er direkte knyttet til arbeidsmiljøet.


Med skiftende tider følger nye arbeidsoppgaver og metoder, noe som krever en oppdatering av avdelingens kompetanse og arbeidsrutiner for å sikre best mulig internkvalitetskontroll. Gjennomganger og revisjoner har belyst flere forbedringsområder de siste årene.


Som et direkte svar på disse utfordringene, har avdelingen lansert flere initiativer for å forsterke internkontrollen. Disse initiativene inkluderer kompetanseheving innen både økonomifaget og bruken av digitale verktøy. Nyrekruttering har videre bidratt til å berike avdelingens fagkunnskap. I tillegg arbeides det med å organisere avdelingens arbeidsoppgaver på en mer systematisk måte, for å forbedre rolleklarheten og redusere risikoen for sårbarheter i leveransen.
 

2.6 TILTAK SOM ER IVERKSATT OG TILTAK SOM PLANLEGGES IVERKSATT FOR Å SIKRE EN HØY ETISK STANDARD

Vi forvalter samfunnets fellesgoder og skal gjøre dette på en ansvarlig måte, og må dermed ha rutiner tilpasset utviklingen i samfunnet og som speiler de etiske dilemma ansatt og folkevalgt kan stå overfor i sitt virke. Disse har til formål å sikre en god praksis og definere felles standarder for folkevalgte og ansatte i Randaberg kommune.

 

Et levende og sunt lokaldemokrati bygger på et gjensidig tillitsforhold mellom innbyggere og de folkevalgte. Det ansvaret som politikere er blitt tildelt og som de ansatte forvalter, vil gjennom holdninger og opptreden være med å bestemme den oppfatning befolkningen danner seg av egen kommune. Vi vil alle komme i situasjoner der det kan være vanskelig å avgjøre hva som er rett og galt. Etikk handler om at vi da skal kunne stå for valgene vi gjør. Siden vi som ansatte eller folkevalgte forvalter samfunnets fellesmidler gjelder det spesielt høye krav til våre holdninger og framferd. De etiske retningslinjene skal hjelpe oss i det arbeidet.
 
De etiske retningslinjene beskriver verdier, prinsipper og retning for høy etisk praksis. Folkevalgte og ansatte har et selvstendig ansvar for at egne handlinger er i samsvar med de etiske retningslinjene. Dette innebærer: aktiv refleksjon over egen praksis, ta avstand fra og bekjempe enhver uetisk praksis som kan sette Randaberg kommune og tjenestene i et dårlig lys.

Før hadde vi to forskjellige etiske retningslinjer. En for folkevalgte, og en for ansatte. De gjeldende etiske retningslinjene for folkevalgte ble vedtatt i 2010, med en spesifisering i 2016, og de etiske retningslinjene for ansatte ble vedtatt i 2006. For å sikre en mer helhetlig praksis ble det enighet om å revidere disse to, og utarbeide felles etiske retningslinjer for folkevalgte og ansatte i ett dokument.
 
De nye retningslinjene har tatt utgangspunkt i de gjeldende – men med tilpasning til dagens samfunn og utvikling iblant annet nye måter å forholde seg til hverandre, tjenestemottakere og samarbeidsparter på. De er forsøkt fornyet, forenklet og forbedret, og gjort om til en «one pager» som vi kan gjøre lett tilgjengelig og synlig. De er ment å fange viktige etiske perspektiv både ansatte og folkevalgte må ta hensyn til i sitt virke. 

Det har vært et godt samarbeid mellom partene og administrasjonen i utarbeidelsen av de nye etiske retningslinjene. Retningslinjene har vært diskutert i kommunedirektørens ledergruppe og vært på høring i flere ledergrupper ute i tjenesteområdene. De ble behandlet første gang av AMU sommeren 2022. Grunnet ny revidering er de også behandlet i mai 2023 og siden vedtatt 22.06.23 i KST-sak 48/23

2.7 LIKESTILLING OG MANGFOLD

Randaberg kommune er opptatt av å fremme mangfold og likestilling, og hindre diskriminering.  Vår målsetting er at vi skal være en attraktiv og profesjonell arbeidsgiver for alle. For å få til dette har vi fokus på likestilling og mangfold spesielt i rekrutteringsarbeidet. Vi oppfordrer alle kvalifiserte til å søke ledige stillinger hos oss uansett alder, kjønn, funksjonsevne eller etnisk bakgrunn.

 

Vi er i gang med å utarbeide en plan for likestillingsredegjørelse til offentlige myndigheter. Dette arbeidet omfatter områdene rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse og utviklingsmuligheter, tilrettelegging, mulighet for å kombinere arbeid og familieliv, hindre trakassering og kjønnsbasert vold. I denne prosessen vil vi undersøke og kartlegge, analysere funn/ årsaker, for deretter å iverksette tiltak og vurdere resultatene av disse. Videre har vi som mål å være en arbeidsgivers med likestilling mellom kvinner og menn. Det betyr at det ikke skal forekomme forskjellsbehandling grunnet kjønn i saker som for eksempel omhandler lønn, forfremmelse, rekruttering med mer.

Per desember 2023 hadde kommunen 1 027 faste ansatte, og 864 årsverk. Av de ansatte med fast stilling var 82,1prosent kvinner og 17,9 prosent menn. Dette er en liten økning av andel menn fra 2022. Gjennomlig årslønn i hel stilling var på 555 544 kroner for kvinner og 569 915 kroner for menn. Forskjellen på 14 371 kroner er 1 072 kroner mindre enn for ett år siden, en nedgang på 6,9 prosent.

Heltid og deltid
Av de faste ansatte i Randaberg kommune, jobber 53,2 prosent heltid og 46,8 prosent deltid. Dette når heltid er regnet som 100 prosent. Dette er en positiv økning fra 51,4 prosent heltid og 48,6 prosent deltid i 2022.

2.8 VERBALPUNKTER

2.8.1 FELLES STORKJØKKEN I
RANDABERG KOMMUNE

Randaberg kommune leverer i dag mat til flere sektorer i kommunen. Vi leverer mat i barnehage, skole, sykehjem, hjemmetjeneste, bofellesskap og kommunehuset. Ved en samlokalisering av disse tjenestene til et storkjøkken vil man kunne slå sammen ressursene innenfor kommunen for en mer effektiv drift.

 

Alle vil få levert god og hjemmelaget mat hver dag. Ressursene ligger inne i organisasjonen allerede. Dette vil gi oss en mulig besparelse i personalkostnader, varekostnader, matsvinn og en økning på kvalitet. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak innen første halvår på løsning og kostnad ved å implementere et felles storkjøkken og mulighet for å delta i «Too Good to Go» for å hindre matsvinn.

  • Saken (56/23) var opp i kommunestyret 2. november 2023 med følgende vedtak:

Sak om felles storkjøkken er en viktig faktor for å bidra til ett sosialt rettferdig samfunn for alle innbyggerne i Randaberg kommune. I barnehagene opereres det med ulike nivåer på matpenger/mattilbud, og det kan være en faktor for valg av barnehage. Det skrives stadig om elever som ikke kommer til skolen med matpakke, ulik mat, og føler utenforskap på bakgrunn av dette. Innenfor helse er det ett stort fokus på å kunne levere skikkelig mat til pasientene på sykehjemmene, samt de som får levert mat hjemme. I lys av dette ønsker Hovedutvalg for oppvekst og levekår mer informasjon og ber kommunedirektøren utrede følgende punkter til andre møterunde i 2024.
 

  1. Hvor mange årsverk er ansatt i Randaberg kommune innenfor mat? Hvor er disse årsverkene fordelt?

  2. Hvor mange storkjøkken har vi i Randaberg kommune og hvor er disse lokalisert?
    a. Hvilke maskiner er storkjøkkenet utstyrt med?
    b. Hvor mange lokaliteter produserer mat fra vanlig "husholdningskjøkken"

  3. Hvor mange er det av følgende grupper i Randaberg kommune:
    a. Barnehagebarn i kommunale barnehager
    b. Barnehagebarn i private barnehager
    c. Elever på barneskolene
    d. Elever på ungdomsskolene
    e. Pasienter på sykehjem
    f. Pasienter/og andre som mottar mat hjemme
    g. Deltakere på dagsenter
    h. Beboere på bofellesskap
    i. Ansatte i kommunen som i dag får/eller kan få levert mat gjennom kommunalt tilbud
    j. Eventuelt andre som får levert mat eller det er planer om skal/kan få dette.

  4. Hva betaler de ulike gruppene for sitt mattilbud i dag?

  5. Kommunedirektøren inviterer kommunestyretsmedlemmer til befaring på de ulike storkjøkkenene i kommunen før omtalt møterunde

  6. Kommunedirektøren tar opp og omtaler vedtaket til ungdomsrådet i saken til andre møterunde.

  • Saken (19/24) var oppe i kommunestyret 7. mars 2024 med følgende vedtak:

    Kommunestyret går ikke videre med sak om felles storkjøkken og mulighet for "Too good to go", og saken avsluttes.

2.8.2 REISELIV

Reiseliv er blitt et viktig satsningsområde og Randaberg kommune bør være primus motor for å fremme det lokale næringslivet i Randaberg. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak vedrørende arbeid med reiseliv og hvordan kommunen sammen med næringslivet og regionen kan jobbe mer systematisk for å fremme reiseliv og verdiskapning.

  • Vi har etablert reiselivssatsing med støtte fra Rogaland Fylkeskommune til prosjektet “Grønn Landsby – Unn deg en omvei”. Prosjektet har som mål å utvikle Randaberg som attraktivt tur- og kultur- og landbruksbasert reisemål. Vi skal tilby opplevelser og aktiviteter innen mat, kultur og friluftsliv som motiverer regionens innbyggere og tilreisende turister fra fjern og nær til å komme seg ut i frisk luft og oppleve landsbyroen. Naturopplevelser bidrar til rekreasjon og stimulerer. Aktiviteter i naturen og i nærmiljøet skårer høyest av det folk ønsker å gjøre mer av i hverdagen. Vi skal være et forfriskende supplement til en pulserende region. Overordna mål for dette, vil være flere besøkende, som øker konverteringsgraden til lokal handel, slik at næringslivet i Randaberg kan blomstre som en konsekvens av folk ønsker landsby-ro i livet sitt. Prosjektet «Grønn landsby – Unn deg en omvei» har fått prosjektmidler fra Rogaland Fylkeskommune i det som kalles innsiktsfasen. Vi jobber nå med ny søknad til Rogaland fylkeskommune for neste fase – utsiktsfasen. Alt basert på verktøyet – Rogalandsmodellen.

2.8.3 SPESIALISERTE SYKEHJEMSPLASSER

Vi ønsker spesialiserte sykehjemsplasser og omsorgsboliger for døve, hørselshemmede og døvblinde i vår region. Tilbudet skal være for de som har behov for sykehjemsplass eller omsorgsbolig og som samtidig ønsker å bo i et miljø der de lettere kan kommunisere med andre beboere og de som jobber der. Kommunedirektøren bes se på mulighetene for at Randaberg kommune, i samarbeid med andre kommuner, kan etablere et slikt spesialisert helse- og omsorgstilbud i regionen og komme tilbake til kommunestyret med en sak om dette.

 

  • Saken (57/23) var oppe i kommunestyret 2. november 2023 med følgende vedtak:

    Kommunestyret ber kommunedirektøren se på muligheter og ta initiativ inn mot KS
    Rogaland på tema om morgensdagens helseutfordringer i forhold til spesialiserte
    sykehjemsplasser og mennesker med ulike funksjonsnivå knyttet opp mot NOU
    2023:4 «Tid for handling».

2.8.4 BOLIGSOSIAL HANDLINGSPLAN - LEIE TIL EIE

Kommunen er forsinket i forhold til vår planstrategi med å revidere boligsosial handlingsplan. Det er derfor viktig at dette planarbeidet prioriteres i 2023. Vi trenger en oppdatert boligsosial handlingsplan som viser hvilke behov kommunen har for ulike type boliger inn i framtiden. Vi har god erfaring med leie-eie modellen på Vestre Goa. Er dette en type boliger vi trenger flere av? Vi skal utvikle en stor sentrumstomt på Harestad og trenger denne planen som et grunnlag i arbeidet. Kommunedirektøren prioriterer å revidere boligsosial handlingsplan for Randaberg i 2023. 

 

  • Saken (13/24) var oppe i kommunestyret 7. mars 2024 med følgende vedtak:

    Kommunestyret ber kommunedirektøren ta følgende punkter i betraktning og utarbeide en revidert boligsosial handlingsplan med sikte på å løse boligsosiale utforinger i Randaberg kommune. Den reviderte planen skal legges frem for kommunestyret for godkjenning høsten 2024. Kommunedirektøren vurderer behovet for å sende planen ut på høring til aktuelle instanser før ny fremleggelse for kommunestyret.
     

  1. Tydelige mål: Angi hvilke boliger som trengs og hvor

  2. Ansvarsfordeling: Si hvem som skal gjøre hva for å nå målene, og hva som trengs av ressurser.

  3. Oppfølgingssystem: Implementer et system for jevnlig oppfølging og evaluering av fremgangen.

2.8.5 SVØMMEOPPLÆRING - TRYGG I SJØ

Norge ligger på bunnen av en dyster statistikk om drukning. I Norge drukner folk dobbelt så ofte som i Sverige og fem ganger så ofte som i England. I kroppsøvingsfaget skal elevene etter 4. trinn blant annet kunne "Ferdast trygt i, ved og på vatn og gjere greie for farane, og tilkalle hjelp". Etter 7. trinn skal elevene kunne "Praktisere trygg ferdsel og gjere risiko- og sikkerhetsvurderingar i, ved og på vatn under varierte verforhold".

 

Dette er ikke kunnskap som elevene kan lære seg i et basseng. Dette må læres i naturen og i og ved sjøen. Redningsselskapet har et opplegg de kaller for "RS Trygg i vann". Andre aktører tilbyr det som kalles for Coasteering. I Randaberg har vi kystlinje på tre kanter i tillegg til Hålandsvannet. Kommunedirektøren legger fram en sak med forslag til å gjennomføre aktiviteter for vanntrygghet og svømmetrening i sjø for innbyggere i Randaberg. Aktivitetene skal være spesielt rettet mot innvandrere og barn og unge.

  • Saken (12/23) var oppe i Hovedutvalg for oppvekst og levekår 29. november 2023 med følgende vedtak:

    Randaberg kommune vil gå i dialog med Randaberg svømmeklubb for å se på
    mulighetene for å gjennomføre tiltak som kan øke ferdigheter og kompetanse i
    svømming for unge og voksne innbyggere. Tiltakene bør være spesielt rettet mot
    innvandrere.

    Vi synes det er bra at forslaget er rettet mot gruppene som er mest utsatt for ulykker,men vi ønsker også et større fokus på svømming i havet i grunnskoleløpet.

2.8.6 GRUSBANE VED RANDABERGHALLEN

Grusbanen ved Randaberghallen ligger brakk og kommunestyret ønsker at banen kan bli benyttet til glede for innbyggere. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak som belyser eventuelle muligheter.
 

  • Ses i sammenheng med hundeluftegård (punkt 6.1.8), samt endring i områdereguleringsplan for Sentrum øst.

2.8.7 INTERKOMMUNALE SELSKAPER

Kommunestyret ber kommunedirektøren sammen med de andre eierkommunene ta en grundig gjennomgang av spesielt IVAR’s økte kostnader og Rogaland Brann og Rednings betydelig økte leiekostnader til nye brannstasjoner. Kommunestyret ber i tillegg kommunens representant i representantskapene følge dette opp.

Den 26. januar 2024 gjorde representantskapet følgende vedtak i sak om ny brannordning – sak 2/24:

  1. Representantskapet sender saken tilbake for bearbeidelse med følgende oppdrag om oppfølging, før saken kan fremmes for realitetsbehandling:

























     

  2. Representantskapet ber om at bearbeidet Brannordning ihht pkt 1 legges frem for behandling innen mai, for etterfølgende oversendelse til behandling og godkjenning i kommunestyrene.

  3. Den 1. februar 2024 var direktøren for IVAR i Kommunestyret for å orientere om IVAR.

  • Kapittel 12 om stordriftsfordeler omarbeides. Det må her redegjøres for og vises konkrete løsninger for hvordan stordrift hentes ut og estimat for økonomisk innsparing det kan gi. Det må også vises mulige effektiviseringstiltak som kan tas i bruk i revidert brannordning for å bringe samlet kostnadsnivå ned.

  • Det utarbeides et tillegg i kapittel 12, der RBR sitt mulighetsrom for å løse avvik fra kravene i brann- og redningsforskriften (Sammendraget s.3) innenfor gjeldende økonomiske rammer synliggjøres. I analysen legges det til grunn at rammen justeres årlig med kommunal deflator og bruk av allerede opptjent egenkapital med en nedtrapping til kr 20 mill., over periode på inntil 10 år (2034). Mulighetsrom betyr også hva som kan være et forsvarlig nivå totalt, sett området under ett.

  • Det gjennomføres arbeidsmøte med hver eierkommune om forslaget til revidert brannordning. I kommuner der det foreslås ny brannstasjon/ avvikling og eller tiltak i eksisterende er dette et særskilt tema. Premisser i forslaget må kvalitetsikres f.eks. er areal avsatt, eierforhold, plansituasjon og fremdrift mv. Alternative løsninger f.eks. kjøp av bygg og eller innleie er tema i drøftingen. Avtale om arbeidsmøte gjøres ved henvendelse til kommunedirektør og ordfører. Det kan være behov for egen presentasjon av ny brannordning med mulighetsrom og vurderinger i noen kommunestyrer.

  • Administrasjonen i RBR og i eierkommunene skal gjennomgå og kvalitets- sikre kalkylegrunnlaget i kapittel 13. Det betyr bl.a. at husleie for nye/tiltak i eksisterende stasjoner skal være beregnet ihht modellen som er utarbeidet for RBR. Representantskapet legger til grunn at arealer mv har høy arealeffektivitet og nøktern standard. Stordriftsfordeler også i bygg skal tas ut.

2.8.9 RANDABERG 2030

Med bakgrunn i gjennomførte, pågående og fremtidige digitaliseringsprosjekt, forventer kommunestyret at vi ikke bare skal ha bedre tjenester, men også drive mer effektivt. Dette ses i sammenheng med «Randaberg 2030» der kommunedirektøren belyser hvilke kvantitative gevinster dette har ført til i organisasjonen.

  • Rogaland Revisjon har gjennomført et rådgivningsoppdrag i forhold til; «Organisatorisk plassering av NAV». Rapporten ble ferdigstilt i april 2023, og ble presentert for de ansatte på NAV i mai. Arbeidsmiljøutvalget AMU gjorde følgende vedtak den 28.08.23: AMU støtter en sammenslåing av NAV og Helse og velferd fra 01.01.2024. Tiltaket er gjennomført.

  • Rogaland Revisjon ferdigstilte rådgivningsoppdrag i forhold til «Orden i eget hus – Sentraladministrasjon» i januar 2024.

  • I tillegg jobbes det kontinuerlig med forenkling, fornying og forbedring – der lederforum er en viktig møteplass for ledere og tillitsvalgte. I 2023 har vi hatt følgende lederforum for alle ledere med personalansvar, hovedtillitsvalgte og hovedverneombud (ca 70 personer); 

    • 14. februar: medarbeiderundersøkelse

    • 18. april: ledelse ved Bjørnson organisasjonspsykologene

    • 9. juni: informasjon om ulike pågående planer, erfaringer fra krevendeøkonomi i Haugesund v/ kommunedirektør i Haugesund – og oppstart arbeid        med budsjettarbeid 2024 - 2027.

    • 5. september: Budsjettarbeid, sykefravær v/ organisasjonssjef i Bjerkreim kommune, Resilliens i Helsesektoren v/ assosiatet professor på UIS

    • 25. september: kurs i Hovedavtalen

    • 28. oktober: kommunikasjon, beredskap, budsjett m.m.

    • 12. desember; sykefravær, samskaping og samarbeid

2.8.10 RIL ALLIANSE IDRETTSLAG

I trå med kommunestyre sak 38/21, 55/21 og 61/20 samt søknad fra Ril Allianse Idrettslag bekoster Randaberg kommune hele prosessen og erverv for arealer knyttet til nye Randaberg stadion før eventuell salg til RIL Allianse idrettslag.

  • Prosessen i forhold til erverv av arealer er gjennomført, og bekostet av Randaberg kommune i tråd med vedtak. Kommunestyret kan vente sak eller orientering om videre forløp før sommeren 2024.

bottom of page