1. Innledning og oppsummering
Tjenesteområdene rapporterer til kommunedirektøren utviklingen i økonomi og aktivitet månedlig. Videre rapporterer kommunedirektøren til kommunestyret etter fire og åtte måneder, samt årsmelding med årsregnskap. Tertialrapportene blir og behandlet i hovedutvalgene.
Tertialrapport for første tertial er utarbeidet med utgangspunkt i budsjett- og regnskapstall for de fire første månedene i 2021. Det er i tillegg utarbeidet tertialrapporter for hvert tjenesteområde. Både budsjettet og regnskap er periodisert i tolv perioder for å lettere kunna gjøre direkte sammenligninger mellom budsjett og rekneskap i løpet av året. Periodisering av budsjettet kan ikke bli helt korrekt i forhold til faktisk fordeling. Dette gjør utslag i avvik hittil som ikkje trenger å være reelle avvik i driften.
Kommunedirektøren understreker viktigheten av å nå våre finansielle måltall - også på kort sikt. I denne tertialrapporten er lagt vekt på å justere budsjettene til organisasjonen for å demme opp om endret nivå på tjenestebehovet. Økte inntekter foreslås å settes av på disposisjonsfond, eller finansiere vedtatte investeringer. Et resultat som i forslag til budsjettendring vil gi et positivt netto driftsresultat i prosent av driftsinntektene på 0,62 prosent. Det er enda ikke helt opp på målet om å være over én prosent, og kommunedirektøren vil i andre tertial arbeide for å komme enda nærmere målet.
2. driftsregnskapet
Samlet prognose for driften er et netto resultat på 5,6 millioner kroner, noe som vil bli en økning på 6 millioner kroner i forhold til budsjett.. Kommunedirektøren foreslår å disponere 1,4 millioner av dette resultatet til investering, og sette de resterende 4,6 millioner kronene på disposisjonsfond.
Et resultat som i forslag til budsjettendring vil gi et positivt netto driftsresultat i prosent av driftsinntektene på 0,62 prosent, mot vedtatt budsjett som er negativt 0,05 prosent. Randaberg kommunes finansielle mål er å ha netto driftsresultat mellom én og fire prosent. For å ett-prosent-målet måtte resultatet blitt 8,9 millioner, 3,3 millioner mer enn prognosen tilsier.
Bevillingsoversikt drift, etter budsjett- og regnskapsforskriften §5-4 første ledd
Tall i hele tusen
2.1 sentrale budsjettposter
2.1.1 Inntekter
2.1.1.1 Netto skatteinntekter
I budsjett 2021 ligger det til grunn en skatteinngang på 404 millioner kroner. Per april er kommunens skatteinngang 0,6 millioner kroner høyere enn budsjettert.
Regjeringen anslår nå at kommunesektorens skatteinntekter vil bli om lag 3,2 milliarder kroner eller 1,5 prosent høyere enn anslaget i statsbudsjettet. Et anslag fra KS viser et skatteanslag på 413 millioner kroner. Vår egen prognosemodell viser 410 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår å oppjustere forventet skatteinngang i budsjettet for 2021 med 6,3 millioner kroner.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune oppjusterer forventet skatteinngang i budsjettet for 2021 med 6,3 millioner kroner.
2.1.1.2 Utbytte fra lyse energi
Generalforsamlingen i Lyse AS har fastsatt utbytte for 2020 til kr 630 mill. fordelt i henhold til eierandel. Randaberg kommunes andel er fastsatt til kr 20,658 mill. og ble utbetalt i første tertial. Beløpet er i henhold til forventningene i budsjettet.
2.1.1.3 Eiendomsskatt
Eiendomsskatten for 2021 skrives ut etter forholdene på eiendommen pr 1. januar skatteåret. I 2021 ser det ut som inntektene på eiendomsskatt blir 0,3 millioner kroner lavere enn budsjetterte 21,95 millioner kroner.
Avviket er størst på bolig- og fritidseiendommer. Dette kan skyldes at det i 2020 var færre boliger som ble bygget, og flere bygninger ble revet.
2.1.2 Utgifter
2.1.2.1 Netto renteutgifter
Netto renteutgifter blir lavere enn budsjettert i 2021. Dette skyldes at Kommunalbanken setter ned renten på en del av lånene våre som har flytende rente, samt at vi forventer en effekt av opprettede rentebytteavtaler.
Kommunedirektøren foreslår å nedjustere budsjett for renteutgifter med 1 million kroner for 2021.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune nedjustere budsjett for renteutgifter med 1 million kroner for 2021.
2.1.2.2 Lønnsoppgjøret 2021
Randaberg kommune setter av midler for å dekke økte lønnsutgifter som følge av lønnsoppgjør i kommende budsjettår og overheng og glidning fra 2020 til 2021. Med utgangspunkt i forventet lønnsstigning i statsbudsjettet på 2,2 prosent skulle vi satt av 10,1 millioner kroner, men basert på erfaringer fra tidligere år og behov for saldering av budsjettet, budsjetterte vi med 2 millioner kroner mindre, så lønnsreserven er på 8,1 millioner kroner. I revidert nasjonalbudsjett blir årslønnsveksten i 2021 oppjustert fra 2,2 prosent til 2,7 prosent.
Lønnsoppgjøret i kommunal sektor går til mekling, og fristen er satt til 26. mai. De siste fem-seks årene (unntatt 2017 og 2019) har vi brukt mindre enn om vi budsjetterte lønnsavsetningen i samsvar med forventningen i Statsbudsjettet. Basert på det vi vet hittil har vi satt av nok til å dekke lønnsoppgjøret i 2021, men Kommunedirektøren vil komme med et anslag i andre tertial når oppgjøret er ferdig forhandlet.
2.1.2.3 Pensjonskostnader
KLP tilfører ekstraordinære beløp til premiefondet i 2021. Årsaken er at avsetningskravet til fremtidige alderspensjoner er redusert. Endring i reglene for offentlig tjenestepensjon er hovedårsaken til at det er frigjort betydelige midler fra oppsparte pensjonsreserver (premiereserver). De frigjorte midlene vil bli beregnet med utgangspunkt i pensjonsgrunnlaget i hver pensjonsordning. Midler på premiefondet kan brukes til å betale pensjonspremie.
Randaberg kommune får tilbakeført premiereserve totalt 52,39 millioner, inkludert avregning for bruttogaranti og tilført avkastning.
Midler på premiefondet kan bare benyttes til betaling av fremtidige pensjonspremier, og finanstilsynet råder kommunene å disponere midlene over flere år.
Det er spesielt to forhold som kan være aktuelle når man skal vurdere bruk av premiefondet til betaling av premie i 2021 eller senere.
-
Vi forventer økt krav til avsetning og premieøkning for AFP fra 2025, når medlemmer født i 1963 fyller 62 år og kan ta ut ny livsvarig AFP. Det er imidlertid fortsatt stor usikkerhet rundt regelverket for ny AFP til alle født i 1963 og senere.
-
I løpet av de nærmeste årene forventer vi endring i pensjonsreglene for personer med særaldersgrense. Dette omfatter mange medlemmer i KLP. Nye regler for særaldersgrenser kan også medføre økte premier.
Innestående midler på premiefondet kan brukes til å stabilisere premieinnbetalingene ved slike premieøkninger i kommende år.
Gitt Randaberg kommunes økonomisk nåsituasjon foreslår kommunedirektøren å disponere midlene over en syvårsperiode, men å disponere en høyere andel de første årene.
Som vist i figuren over foreslår kommunedirektøren å disponere åtte millioner kroner i år, tolv millioner kroner i 2022, elleve millioner kroner i 2023, syv millioner kroner i 2024 og fem millioner kroner hvert av de tre siste årene.
Regnskapsmessige konsekvenser ved bruk av premiefondet, dersom en større andel av premien til KLP blir trukket fra premiefondet i 2021, er at innbetalt premie blir betydelig redusert. Det vil føre til at premieavviket blir lavere enn normalt. Et lavere premieavvik vil redusere det akkumulerte premieavviket. For de kommende årene vil da samlet pensjonskostnad bli noe lavere som følge av redusert avskriving av premieavvik.
Selv om disponering av midler i 2021 ikke vil påvirke resultatet vårt i år, tror kommunedirektøren på et lavere enn budsjetterte premieavvik i år. I følge KLP hadde 2020 en dupp i pensjonskostnadene i forhold til normalen 2019 og forventet i 2021.
Med en forventet økning i pensjonsreguleringen på tre prosent fra 2019 til 2021 kan vi forvente en minimum pensjonskostnad på 55 millioner kroner i 2021. Dette basert på et lønnsoppgjør 2021 på 1,98 prosent.
Kommunedirektøren foreslår å redusere forventet premieavvik i 2021 med 2 millioner kroner.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune nedjustere forventet premieavvik i 2021 med 2 millioner kroner.
2.1.2.5 Strømutgifter
Strømutgiftene til Randaberg har skutt i være i 2021. Kraftprisen på kontrakter tilknyttet elspotpris økte rundt hundre prosent fra førtse kvartal 2020 til første kvartal 2021. Mens det i hele fjor ble bruk 6,6 millioner kroner på strøm, har det allerede i første tertial 2021 blitt bokført 4,9 millioner kroner. Det er ventet at strømprisene vil normalisere seg i løpet av sommeren, men et forsiktig anslag fastslår et merforbruk på strøm på nærmere tre millioner kroner i 2021.
Kommunedirektøren foreslår å øke budsjettet for strøm i 2021 med 3 millioner kroner.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune oppjusterer budsjettet for strøm i 2021 med 3 millioner kroner.
2.2 tjenesteleveransen
Drift, etter budsjett- og regnskapsforskriften §5-4 andre ledd
Tall i hele tusen
2.2.1 Oppvekst
Nedskalering innen barnehagefeltet gitt vesentlig lavere barnetall og innsøking i barnehagene har blitt jobbet mye med i fire måneder. Samlet sett går det mot en reduksjon tilsvarende ni stillinger fra august i de kommunale barnehagene. Samtidig har spesielt Harestad skole måtte se på og iverksette umiddelbare innsparinger dette semesteret grunnet overforbruk, og det er også lagt en plan for videre nedbemanning ved vår største skole fra og med august.
Innen barnevernsfeltet har vi fremdeles vedvarende høye plasseringsutgifter, og det vil være kritisk viktig at vi får tilført IMDI midler som utgjør en vesentlig del av utgiftene på barnevernsfeltet.
Kommunedirektøren foreslår å netto justere ned budsjettet til Oppvekst med 2,2 millioner kroner i 2021. Les mer om hvorfor under oppvekstkapittelet.
2.2.2 Helse og velferd
Helse og velferd har driftsutgifter som ligger an til 10,4 millioner kroner i overforbruk ved årets slutt. Av dette vurderer kommunedirektøren at 3,6 millioner kroner utgjør økt tjenestebehov, 3,8 utgjør for høyt budsjetterte inntekter på ressurskrevende tjenester, og de øvrige 3 millionene utgjør bruk av vikarer ved sykefravær og ubesatte stillinger.
Kommunedirektøren foreslår å justere budsjettet til Helse og velferd med 7,4 millioner kroner i 2021. Les mer om hvorfor under i kapittelet om Helse og velferd.
2.2.3 kultur
Kultur har betydelige utgifter med bakgrunn i pandemien som forventes å bli kompensert, men på grunn av uforutsigbare leie – og billettinntekter ved Varen, Tungenes og Randaberghallen resten av året, er det usikkert om tjenesteområdet vil gå i balanse ved årsslutt.
Kommunedirektøren foreslår øke budsjettrammen til tjenesteområdet Kultur med 77 000 kroner i 2021. Les hvorfor under kapittelet om Kultur.
2.2.4 NAV
Første tertial 2021 har NAV hatt fokus på rekruttering og opplæring av nye medarbeidere, oppfølging sykemeldte , særlig på grunn av arbeidsbelastning knyttet til Covid-19 og utvikling av prosjekter.
Kommunedirektøren foreslår ingen budsjettjusteringer på i tjenesteområdet NAVs driftsbudsjett. Les mer under kapittelet om NAV.
2.2.5 miljø og samfunnsutvikling
Miljø og samfunnsutvikling forventer balanse mellom budsjett og regnskap i løpet av året. På grunn av ansettelsesstopp holder tjenesteområdet også en nylig fratrådt stilling vakant, noe som gir innsparing som ikke var budsjettert. Dette fører også til at de er underbemannet og må prioritere arbeidsoppgavene, samt utforske nye samarbeidsformer for å benytte den gode kompetansen vi har på tjenesteområdet best mulig. Underbemanningen håndteres ved omprioritering av ikke-lovpålagte oppgaver.
Kommunedirektøren foreslår å budsjettjustere vakant stilling på i tjenesteområdet Miljø og samfunnsutviklings driftsbudsjett i 2021, uten effekt for 2022. Les mer under kapittelet om Miljø og samfunnsutvikling.
2.2.6 Kommunedirektøren og støttetjenestene
Kommunedirektøren er har beordrer ansettelseskontroll i hele organisasjonen og det er flere vakante stillinger i både støttetjenesten som som holdes ubesatte per første tertial. Kommunedirektøren venter flere vankanser gjennom 2021, og anslår å kunne spare 5 millioner kroner i løpet av 2021 på vakanser.
Kommunedirektøren foreslår å nedjustere kommunedirektør og støttetjenestenes budsjettramme med 5 millioner kroner. Les mer under kapittelet om Kommunedirektør og støttetjenestene.
2.3 Samlet prognose for driftsresultatet 2021
Samlet prognose for driften er et netto resultat på 5,6 millioner kroner, noe som vil bli en økning på 6 millioner kroner i forhold til budsjett. Kommunedirektøren foreslår å disponere 1,4 millioner av dette resultatet til investering, og sette de resterende 4,6 millioner kronene på disposisjonsfond.
Et resultat som i prognosen ville gitt et positivt netto driftsresultat i prosent av driftsinntektene på 0,62 prosent, mot vedtatt budsjett som er negativt 0,05 prosent. Randaberg kommunes finansielle mål er å ha netto driftsresultat mellom én og fire prosent. For å ett-prosent-målet måtte resultatet blitt 8,9 millioner, 3,3 millioner mer enn prognosen tilsier.
Forslag til vedtak
-
Resultatet i justert driftsbudsjett disponeres 1,4 millioner overført til investering, og de resterende 4,6 millioner kronene settes på disposisjonsfond.
Oversikt over kommunedirektørens forslag til budsjettendring i drift
Per Tjeneste- og virksomhetsområde
2.4 Rapportering på driftstiltak vedtatt i økonomioplanen 2021-2024
2.5 Covid-19
Per 30. april er det registrert brutto kostnader knyttet til pandemien for 6,46 millioner kroner. Netto 5,41 millioner, fratrukket allerede mottatte midler til dekning av vaksinasjonsutgifter - 1,05 millioner kroner. Dette er betydelig mer en det som ble prognostisert av kommunen i mars da det ble anslått merutgifter på 6,7 millioner kroner for første halvår. Statsforvalteren har bedt opp oppdatert data og ny prognose innen 7. juni.
Nedenfor ser du utvilingen i smittetilfeller første tertial i Randaberg kommune, og fordelnigen på smitteopprinnelse.
Kommunedirektøren forholder seg til signalene om at merutgifter vil bli kompensert, og har derfor holdt merforbruk i forbindelse med Covid-19 utenfor rapporteringen i tertialrapporten.
Som i 2020 ber kommunedirektøren kommunestyret om mandat til å hensitksmessig fordele endelig mottatt refusjon i organisasjonen i henhold til innrapportert forbruk. Midlene vil bli tildelt virksomhetene som inntekt i regnskapet.
Forslag til vedtak
-
Kommunestyret gir kommunedirektøren mandat til å fordele mottatt kompensasjon for merutgifter knyttet til Covid-19 hensiktsmessig til virksomhetene med bakgrunn i innrapportert merutgift i regnskapet.
Oversikt over innrapporterte kostnader i forbindelse med Covid-19
Du kan drille ned til kontonivå.
3. investeringer
3.1 Totalvurdering
Samlede investeringsutgifter første tertial er 35,4 millioner kroner inkludert merverdiavgift av et budsjett på 52,5 millioner kroner. I tillegg foreslår kommunedirektøren og bruke ytterligere 62,6 millioner for prosjekter overført fra 2020, noe som øker den samlede brutto investeringsrammen til 172,3 millioner kroner.
Bevillingsoversikt investering, etter budsjett- og regnskapsforskriften §5-5 første ledd
Tall i hele tusen
3.2 Overføring av investeringsmidlerfra 2020
Kommunedirektøren har tidligere år vedtatt i egen sak overføring av investeringsmidler fra ett budsjett år til annet. Sist sak 2019/1120 fra mai 2020. I år velger kommunedirektøren å legge denne saken inn i første tertialrapporteringen.
Når årsregnskapet for 2020 blir vedtatt er det 69,2 millioner kroner i ubrukte lånemidler til investeringer og startlån. Investeringsprosjekter vedtatt i 2020 eller tidligere som skal videreføres i 2021 må vedtas på nytt for 2021-budsjettet. Kommunedirektøren foreslår at bruk av tidligere års låneopptak til investeringer videreføres på de tiltenkte prosjektene.
3.2.1 Overføring av lån til videreutlån fra 2020
Ved utgangen av 2020 var det 17,5 millioner kroner i ubrukte lånemidler til videreutlån (startlån). Dette er midler som enten må overføres og ulånes året etter, eller betales tilbake til Husbanken. Randaberg kommune har praktisert å videreutlåne disse neste regnskapsår, og kommunedirektøren foreslår det samme i 2021.
Det er tillegg endring av konto, da det i budsjettet er brukt feil konto på disse midlene.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune bruker ubrukte 17,5 millioner kroner i lånemidler til videreutlån (startlånl) fra 2020 til å finansiere startlån i 2021.
3.2.2 Overføring av prosjektmidler
Investeringsprosjekter vedtatt i 2020 eller tidligere som skal videreføres i 2021 må vedtas på nytt for 2021-budsjettet. Kommunedirektøren foreslår at bruk av tidligere års låneopptak til investeringer videreføres på de tiltenkte prosjektene.
Når årsregnskapet for 2020 blir vedtatt er det 51,7 millioner kroner i ubrukte lånemidler til investeringer, utenom startlån. Videre er det tatt opp lån for vedtatte investeringer i 2021 på 43,3 millioner kroner. Totalt tilgjengelige lånemidler er 94,9 millioner kroner.
Brutto finansieringsbehovet dersom kommunedirektørens forslag vedtas vil være 115,1 millioner kroner i 2021. Etter at bruk av 250 000 i bundne kapitalfond og inntektene på 12,4 millioner kroner er trukket fra, vil netto finansieringsbehov være 102,4 millioner kroner. Tilgjengelig lånemidler er som sagt 94,9 millioner kroner. For å finansiere det resterende foreslår kommunedirektøren å stryke 6 millioner i avsetning til kapitalfond, overføre ytterligere 1,4 millioner fra driftsbudsjettet.
I denne løsningen er også 3 millioner kroner i to investeringsprosjekter som uansett vil ha forsinket oppstart flyttet til 2022:
-
Prosjekt 4238 - Hålandsvannet, bekjempelse av alger - 1 millioner kroner
-
Prosjekt 4004 - Utbedring svømmebasseng Grødem/Goa - 2 millioner kroner
Med denne løsningen vil det ikke være behov for ytterlige låneopptak i 2021.
Oversikt over foreslåtte budsjettendringer, investering, oppsatt etter kontostrukturen
Tall i hele tusen. I menyen kan du velge å se data for ett eller flere prosjekter.
Oversikt over foreslåtte endringer i investeringsbudsjettet, fordelt på prosjekter i funksjonsgrupper
Tall i hele tusen. Du kan drille ned til kontonivå.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune viderefører investeringsprosjekter fra 2020 til 2021 med en samlet netto investeringsramme på 53,721 millioner kroner, og øker dermed netto investeringsutgiftene i budsjettet til 102,666 millioner kroner.
-
Finanansieringen av netto investeringer i 2021 er som følgende:
-
94,939 millioner kroner i bruk av lån (51,674 utbrukte midler og 43,265 er nytt lån)
-
6,038 millioner kroner er strykning av avsetning til kapitalfond
-
1,439 millioner kroner er overføring fra drift til investering
-
0,250 millioner kroner er bruk av bundet driftsfond
-
-
Prosjekt 4238 - Hålandsvannet, bekjempelse av alger, utsettes delvis til 2022 - 1 millioner kroner
-
Prosjekt 4004 - Utbedring svømmebasseng Grødem/Goa, utsettes delvis til 2022 - 2 millioner kroner
3.3 Rapportering på investeringstiltak vedtatt i økonomioplanen 2021-2024
Oversikt over investeringsprosjekter med ramme i 2021-budsjettet fra Økonomiplanen 2021-2024.
Tall i hele tusen. Trykk på tiltakene for å åpne rapportering.
4. Gjelds- og finansforvaltning
4.1 Vurdering av gjeldsporteføljen
Randaberg kommune har høy gjeld, og vil være ekstra tjenelig med et godt grep om gjeldsforvaltningen. Vår bank, Danske bank, tilbyr gjeldsrådgivning som en del av banktjenesten. De lager en rapport ved utgangen av hvert tertial, og kommer med anbefalinger for at vi skal holde oss innenfor gjeldende finansreglement, og samtidig ha en hensiktsmessig fordelt gjeldsportefølje.
Oversikt over gjeldsporteføljen per 30.04.2021.
Tall i hele tusen. Trykk på plussene for å se alle lån.
4.1.1 Sikringsgrad
I
Per 30. april har Randaberg kommune en samlet gjeld på 1,33 milliarder kroner, herav 46,2 prosent sikret gjeld. Gjeldende finansreglement tillater å sikre opp til 50 prosent av gjeldsporteføljen.
4.1.2 Gjennomsnittlig rentebindingstid
Gjennomsnittlig rentebindingstid på låneporteføljen skal være ett til fem år. Gjeldende portefølje har 2,3 år. For å øke rentebindingstiden noe vil kommunedirektøren i andre tertial inngå en rentebytteavtale på 100 millioner kroner med oppstart i 2023 og forfall i 2031. Indikativ rente på dette tidspunktet er 1,99 prosent. Dette vil erstatte en forfallende rentebytteavtale og øke durasjonen til 2,9 år, uten å påvirke dagens fastrenteandel.
4.1.3 Sertifikater
Per 30. april har Randaberg kommune 451,7 millioner kroner i totalt fire sertifikater. Dette utgjør 34 prosent av den totale gjeldsporteføljen og er innenfor finansreglementets grense på 50 prosent. Alle fire sertifikater er hos DNB.
Sist et sertifikat ble refinansiert var i mars. Dette har seks måneders løpetid, og forfaller 17. september i år og har en kupongrente på 0,454 prosent.
De øvrige tre sertifikatene skal refinansieres i juni, oktober og november og har en snittrente på 0,540 prosent.
4.1.4 Obligasjoner
Vi har ett obligasjonslån fra DNB Markets på 97 millioner kroner med forfall i august 2029 og en rente på 2,070 prosent.
4.1.4 Gjennomsnittlig lånerente
Gjennomsnittlig lånerente for gjeldsporteføljen er 1,33 prosent ved utgangen av første tertial. Dette er 0,69 prosentpoeng lavere enn ved utgangen av første tertial 2020. Kommunedirektøren foreslår å nedjustere budsjettet for rentekostnader - se punkt 2.1.2.1.
4.2 Finansforvaltningen
Per 30.04 var disponible midler i Danske bank 105 millioner kroner, inkludert 25 millioner kroner til avsatte skattetrekkmidler. Gjeldende bankavtale (NIBOR (internrenta mellom banker) + 0,51 prosent) og NIBOR-renta pr. 30.04.2020 som medfører om lag 1,15 prosent rente på disponible midler. Vi får NIBOR-rente pluss 2 prosent på renteinntektene på det rentebærende lånet vi har til Lyse.
Kortsiktig likviditet kan ifølge finans- og gjeldsforvaltningsreglementet også plasseres i pengemarkedsfond med tilfredsstillende rating. Vi har per 30.04.2021 48,76 millioner kroner i pengemarkedsfondet Holberg Likviditet. Dette er et fond med lav risiko som hovedsakelig består av innskudd i norske banker.
I Kst-sak 2019/1235 fikk kommunedirektøren fullmakt til å investere inntil 6 millioner kroner i andre finansielle instrumenter for å få mer kunnskap før nytt finansreglement skal vedtas i 2021. Høsten 2019 investerte vi 3,06 millioner kroner og våren 2020 investerte vi 440 000 kroner som i første tertial har hatt følgende gevinst: