1. Oppvekst
Nedskalering innen barnehagefeltet gitt vesentlig lavere barnetall og innsøking i barnehagene har blitt jobbet mye med i fire måneder. Samlet sett går det mot en reduksjon tilsvarende ni stillinger fra august i de kommunale barnehagene. Samtidig har spesielt Harestad skole måtte se på og iverksette umiddelbare innsparinger dette semesteret grunnet overforbruk, og det er også lagt en plan for videre nedbemanning ved vår største skole fra og med august.
Innen barnevernsfeltet har vi fremdeles vedvarende høye plasseringsutgifter, og det vil være kritisk viktig at vi får tilført IMDI midler som utgjør en vesentlig del av utgiftene på barnevernsfeltet.
1.1 Arbeidsgiver
Gitt Covid 19 restriksjoner i første tertial har en stor del av våre medarbeidere utenfor barnehage og skole praktisert hjemmekontor i tråd med retningslinjene. Vår ansatte er gitt stort ansvar og autonomi innenfor sitt fagfelt, og det leveres gode tjenester på tvers av fagfeltet. I tiden fremover og over sommeren vil faglige og sosiale samlinger både innen tjenestene og mellom tjenestene få høy prioritet av Oppvekstsjefen. Digitale samlinger og møter er kommet for å bli, men samhold, samhandling og motivasjon skapes best via samvær «live».
1.1.1 Sykefravær
Sykefraværet er fremdeles høyt innen barnehagesektoren på 14 prosent. Det er primært langtidsfraværet som er årsaken til dette. Skole har generelt lavere fravær enn barnehagesektoren, men også her utgjør langtidsfraværet den største utfordringen.
1.1.2 Rekruttering
I forbindelse med nedskalering av antall ansatte i barnehagene våre, søker vi å løse dette ved å tilby overtallige å tre inn i ulike typer langtidsfravær og stillingsreduksjoner via en vikarpoolsordning. Dette sikrer videre arbeid for de fleste fra august, og samtidig er barnehagene sikret vikarer som er kjent med barnehagetilbudet i Randaberg. Innen skolefeltet har spesielt Grødem skole hatt mange lærere i avgang med pensjon de siste årene, og de har i svært stor grad lykkes med å skaffe velkvalifiserte lærere til skolen. I PPT har vi lykkes med å rekruttere en nytilsatt spesialpedagog fra Stavangerskolen. Det er vi svært fornøyd med.
1.1.3 Kompetanse og utvikling
Noe av det mest imponerende sett fra Oppvekstsjefens perspektiv er at alle tjenesteområdene innen feltet har klart å opprette utviklingsarbeid i hele perioden. Skoler og barnehager er med i regionale og lokale utviklingsarbeid som har pågått midt i en pandemi. Barnevernstjenesten med ledelse i spissen jobber med reformforberedelser samtidig som en også jobber strategisk lokalt med forbedringsarbeid. PPT har jobbet sammen en helt ny gruppe medarbeidere hvor samtlige er nye utenom leder. Samlet sett er dette av det mest imponerende i tertialen. Dog ser vi stort frem til fysiske fagsamlinger av ulik grad, det digitale blir aldri en fullgod erstatning til faglig og sosialt fysisk fellesskap.
1.1.4 Covid-19
Barnehager og skoler har dokumentert mellom 0,6 og 0,7 millioner kroner i koronarelaterte utgifter første tertial. Vi har unngått de store smitteutbruddene i Randaberg, men spesielt tiltakene etter nyttår og frem til vinterferien krevde mye organisering/reorganisering av våre skoler og barnehager. Igjen, det er gjort en formidabel jobb av medarbeiderne i hele Oppvekstsektoren.
1.2 Økonomi
Økonomien innen Oppvekstområdet er helhetlig svært krevende etter første tertial, og nevnte innsparingstiltak spesielt i barnehagene og ved Harestad skole er konkretisert i samråd med både fagforeninger og personalavdeling i tett samarbeid. Det er bekymringsfullt at vi ikke har mottatt statlige tilskudd i Barnevernstjenesten for veldokumenterte store utgifter knyttet til daglig drift i form av IMDI tilskudd. Her må det tas grep for å skaffe disse midlene til veie.
1.2.1 Prognose
Det er en målsetning å få budsjettet i balanse ved årsavslutning knyttet til nedskalering av driftsnivået innen skole og barnehage spesielt, dette skjer ved nevnte reduksjon av stillinger. Samtidig er det en viktig x faktor innen Barnevernstjenesten i forhold til fremtidige ennå ukjente plasseringsutgifter, og ikke minst hvor mye statlige midler vi kan få tilført fra IMDI.
Samlet prognose for tjenesteområdet Oppvekst er et mindreforbruk på 1 million kroner i 2021. Nedenfor ser du en nedbrytning av prognosen i hele tusen.
1.2.2 Forslag til budsjettjusteringer
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune justerer ned budsjettet til Oppvekst med 2,2 millioner kroner i 2021 med bakgrunn i nedgang i lovpålagt tjenesteproduksjon.
1.3 Tiltak i økonomiplanen 2021-2024
Oversikten nedenfor viser tiltak i fra gjeldende øknomiplan med vedtatt tiltaksramme og status per 30. april 2021 med tiltaksramme i hele tusen. Tiltakene er direkte eller indirekte knyttet til tjenesteområdet Oppvekst.
1.4 Virksomhetsområdene
1.4.1 Barnehagene
1.4.1.1 Arbeidsgiver
Barnehagene har i stor grad klart å holde åpent,men noen av barnehagene har enkeltdager måtte redusere åpningstiden i noen avdelinger grunnet ansatte i karantene og fravær. Det er all grunn til berømme styrere og ansatte for jobben som er gjort parallelt med at en i perioden har vært gjennom en svært krevende nedskaleringsprosess.
Sykefravær
Sykefraværet i tjenesten er på 14 prosent for første kvartal 2021. Det innebærer en økning i sykefravær på 1,8 prosentpoeng fra sist periode. Det er langtidsfravær som har økt, korttidsfravær har gått ned.
Rekruttering
Lave fødselstall og dermed færre barnehagesøknader kombinert med relativt store kull som går over i skole gjør at vi dette året har en overkapasitet på barnehageplasser. Det jobbes nå med en nedskalering av barnehagefeltet, noe som betyr en overtallighet på ni stillinger i kommunale barnehager. Dette søkes løst uten å måtte gå til oppsigelser ved at de overtallige tilbys vikariater knyttet til langtidsfravær/stillingsreduksjoner.
Kompetanse og utvikling
Barnehagene våre følger både pedagog og bemanningsnorm, men i prosessen knyttet til nedskalering ser vi at vi ikke har flere pedagoger enn vi trenger for å dekke normens krav.
1.4.1.2 Økonomi
Overforbruk ved utgangen av første tertial. Dette skyldes blant annet at vedtatt innsparing på 0,7 millioner kroner er tatt med, men ikke vil bli realisert før til høsten. For 2021 i sin helhet forventer kommunedirektøren balanse mellom regnskap og budsjett.
Effekt av neddimensjonering av barnehagetilbudet ligger inne med 0,8 millioner kroner i gjeldende økonomiplan. Nærmere beregninger viser at tiltaket har en effekt på rundt 1,9 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår å justere barnehagerammen tilsvarende ned med 1,073 millioner kroner.
Videre har nedgangen i antall barn også en effekt inn i tilrettelagt barnehagetilbud. Dette tilbudet virker også å ha en litt lavere behovsprofil generelt i 2021, og kommunedirektøren foreslår å justere ned rammen på denne funksjonen med 2,3 millioner kroner.
1.4.2 Skolene
1.4.2.1 Arbeidsgiver
Skolene i Randaberg har hatt høy terskel knyttet til begrepet hjemmeskole, og ledelse og medarbeidere har vist stabilitet og stamina på høyt nivå i likhet med barnehagene. Vi har hatt minimal bruk av hjemmeskole sammenlignet med svært mange andre kommuner, og innstillingen til både ledere og ansatte har vært avgjørende. Hatten av.
Sykefravær
Fraværet har vært på 8,6 prosent i første tertial, og det meste er knyttet til langtidsfravær.
Rekruttering
I forbindelse med både lærernorm og naturlig avgang er det rekruttert en rekke nye lærere, spesielt ved Grødem skole i vårens hovedutlysning. Randabergskolene har svært godt renommé, og vi lykkes i å rekruttere dyktige lærere fra både UIS og fra andre kommuner.
Kompetanse og utvikling
Vi ser en klar dreining og varslet forskyvning av kompetansesammensetning på skolene. Nevnte lærernorm sammen med totaløkonomi gir en dreining mot flere lærere og nedskalering av andre yrkesgrupper ved også våre skoler som i resten av landet. Dette er et komplekst bilde med klare opp og nedsider som gir utfordringer på både kort og lang sikt for skolene.
Covid-19
Skoler og barnehager har håndtert Covid situasjonen på en fantastisk måte. Vi har hatt karantenesituasjoner ved alle tre skolene, og tiltak er håndtert forbilledlig av både ledelse og medarbeidere. Samarbeidet med kommunelegene og smitteteam har vært helt strålende rapporteres det om.
1.4.2.2 Økonomi
Virksomhetsområdet anslår å ha et merforbruk på godt og vel 3 millioner kroner ved utgangen av året.
Randaberg sykehjem har ressurser til å drifte 26 sykehjemsplasser og én KAD-seng. Fra januar har virksomheten hatt mellom 27-30 pasienter. Det medfører innleie av ekstra personell for å ivareta inntil fire pasienter ekstra.
Vardheim bofellesskap har leid inn ekstra personell dag og kveld på grunn av økt tjenestebehov hos beboerne. Stadig flere som får tilbud om bolig i bofellesskap har en kognitiv svikt. Vardheim har ikke nok bemanningsressurser for den brukergruppen.
Forventningene om merforbruk skyldes også utstrakt bruk av vikarbyrå for å dekke opp for manglende sykepleierkompetanse. Det er ved utgangen av første tertial elleve ledige stillinger. Per april har virksomhetsområdet brukt 2,8 millioner kroner på vikarbyrå.
1.4.3 Barnevernstjenesten
1.4.2.1 Arbeidsgiver
Barnevernsledelsen har jobbet intensivt og systematisk med både utviklingsarbeid internt og holder samtidig høyt tempo i arbeidet med barnevern og oppvekstreform.
Tjenesten fikk ros av Statsforvalteren i dialogmøte nylig for høy kvalitet særlig i den tyngste delen av tiltakspyramiden.
Sykefravær
Sykefravær i tjenesten første kvartal er på 12,4 prosent. Dette innebærer en økning i sykefravær. Den største delen av fraværet skyldes fysisk / konkret sykdom. En mindre del omhandler belastninger som oppgis å oppstå i en kombinasjon av private og jobbrelaterte situasjoner.
Rekruttering
Det er ikke gjennomført nye rekrutteringer så langt i år. En oppsigelse er foreløpig dekket av vikariat. Det er planlagt en mer helhetlig rekruttering i høst knyttet til kompetansebehov som følge av arbeid med oppvekstreform som inntrer 01.01.2022.
Kompetanse og utvikling
Barneverntjenesten har utarbeidet en femårig strategiplan fra 2021 til 2025 som ferdigstilles før sommeren 2021. Denne har tre oppsatte hovedmål:
-
En åpen og inkluderende tjeneste,
-
Rett hjelp til rett tid og
-
En tjeneste med god forvaltning.
For å nå disse målene vil det jobbes med grep innen kompetanse, struktur, medvirkning, samarbeid med andre, arbeidsmiljø og digitalisering. Strategiplanen vil definere retning og gi prioriteringer i et mer langsiktig perspektiv. Det er i tillegg opprettet eget målbilde for arbeid med barnevernreform, som innebærer utvalgte områder for å gjøre tjenesten klar til å ta imot endring i arbeidsoppgaver fra 01.01.2022.
Covid-19
Det er opprettet egen beredskapsplan i tjenesten som oppdateres jevnlig etter føringer og status i smittesituasjonen. Beredskapsplan har gitt god effekt på bemanning, ressursfordeling og prioritering i tjenesten. Planlegging og gjennomføring av arbeidsoppgaver knyttet til oppfølgning av utsatt barn og familier er vanskeligere, og mer tidkrevende under pandemien. Tjenesten har allikevel opprettholdt et forsvarlig tilbud. Det har ikke forekommet smitteutbrudd som har påvirket det totale tjenestetilbudet. Om dette skulle forekommer er det inngått avtale med Sola kommune om gjensidig bidrag i hverandres tjenester.
1.4.2.2 Økonomi
Barneverntjenestens økonomi er preget av økte utgifter på plassering utenfor hjemmet, og kan i stor grad knyttes til større utgifter i nye enkeltsaker. Samtidig har en fremdeles utgifter på eldre plasseringer, hvor også krav til ettervern har økt i 2020 (opp til 25 år). Det er også noe økning på tiltak i hjemmet, og spesifikt på kompenserende tiltak som dekning av barnehage, avlastning osv. For å kompensere for mangler i barns omsorg, og med det redusere behov for plasseringer, vil en forvente fortsatt økning av utgifter til tiltak i hjemmet. Tjenesten er i ferd med å kartlegge og utvikle kompetanse til nye arbeidsoppgaver som følge av barnevern / oppvekstreform som inntrer 01.01.22. Dette vil være noe kostnadskrevende i tiden fremover.
Nye føringer som følge av behandling av EMD saker mot norsk barnevern i Høyesterett har ført til ressurskrevende oppgaver innen arbeid med tilbakeføringer, og oppfølgning av økt samvær i saker. Etter hvert som nye føringer i større grad blir en del av behandlinger i nemnd og rett forventes en ytterligere økning i arbeidsoppgaver for å sikre tilbakeføringer, og håndtere økt samværsutmåling. På den andre siden kan både føringer fra EMD saker og barnevernreformen føre til reduksjon av plasseringer på sikt, som vil være kostnadsbesparende. En vil allikevel mest sannsynlig se økte utgifter i en omleggingsperiode, før resultater blir synlig. Dette vil prege tjenestens økonomi i tiden som kommer.
Negativt resultat på barnevern må også ses i sammenheng med nedlegging av tjenestens tidligere ansvar for enslig mindreårige, og mangel på tilskuddsordninger som følge av dette. Det er i tillegg gjort et større utviklingsarbeid innen struktur og stabilisering av tjenesten, som har krevd ressurser også på økonomisiden.
Prognosen i BVT er knyttet til IMDI tilskudd eller ei. Med tilskudd vil en kunne nærme seg balansert budsjett forutsatt at disse utgiftene dekkes. Uten tilskudd er prognosen et overforbruk på 2-3 millioner kroner. Dette er utelukkende knyttet til plasseringsutgifter og oppfølging av dette knyttet til enkeltsak.
Foreløpig prognose, merforbruk på grunn av økt tjenestebehov, 1,5 millioner kroner.
1.4.4 PPT
1.4.4.1 Arbeidsgiver
PPT leder har klar og tydelig retning for sine nye medarbeidere som i likhet med Barnevernstjenesten står foran ny reform med overføring av statlige oppgaver fra Statped til kommunene.
Sykefravær
4,3 prosent, det meste i form av korttidsfravær knyttet til smittevernreglene: ansatte i karantene eller ansatte som må være hjemme med barn i karantene.
Rekruttering
Det er utfordrende å rekruttere PP-rådgivere med rett kompetanse og erfaring. Etter oppjustering av lønn har vi lykkes med rekrutering i den ene stillingen. Vi er i ferd med ny ansettelse nå, usikker hvordan dette vil gå. Annonsen har vært ute i snart en uke, det er foreløpig ingen søkere.
Kompetanse og utvikling
Alle ansatte, bortsett fra leder, er ny i PP-tjenesten det siste året. Vi holder på å bygge test- og kartleggingskompetanse i gruppen ved kursing og sertifisering i diverse kartleggingsverktøy. Dette må vi fortsette med en god stund til. Vi jobber også internt med utvikling av ferdigheter og overføring av kunnskap og erfaring mellom kollegaer gjennom ukentlige møter og ukentlig veiledning fra leder.
Covid-19
Virksomheten har ikke hatt ansatte med Covid og lite med ekstrakostnader. Har kjøpt inn visir til bruk i sit. der vi ikke kan holde avstand fra barnet, slik som i testsituasjon eller ved logopedtrening.
1.4.4.2 Økonomi
Det må beregnes økte lønnskostnader for den ene stillingen hvor vi måtte øke lønnen ifm rekruttering. Sannsynligvis også for den still.som er lyst ut nå. I tillegg har vi større kostnader enn tidligere år knyttet til kursing/kompetanseheving, men vil sannsynligvis holdet det innen budsjettet da mye kan tas digitalt og vi slipper da reise- og oppholdsutgifter. I tillegg er PPT leders stilling 50 prosent finansiert via forskningsprosjekt i 2021.
Prognose – Prognosen for PPT er balanse ved årsavslutning.
2. Helse og velferd
2.1 Arbeidsgiver
Det er gjennomført organisasjonsendring innenfor psykisk helse- og rustjenesten for å oppnå mer effektive og mer virksomme tjenester og tilbud. Innenfor bolig- og avlastingstjenesten er det for enkelte avdelinger fortsatt drift preget av svak samordningseffekt, jamfør Devold-rapporten.
Nye årsverk i hjemmetjenesten er ikke fullt ut realisert. Det er vanskelig å rekruttere sykepleiere generelt, og Randaberg kommune har ikke klart å være tilstrekkelig konkurransedyktige på lønn til at de som anses som godt kvalifiserte velger å ta imot tilbud om stilling. Innenfor heldøgntjenestene er mangelen på fast ansatte sykepleiere fortsatt kritisk med til sammen ti ledige stillinger.
Sykehjemdekningen er marginal, periodevis må restkapasiteten på Randaberg helsesenter tas i bruk for å unngå unødig mange overliggdøgn på sykehuset.
2.2 Økonomi
2.2.1 Prognose
Helse og velferd har driftsutgifter som ligger an til 10,4 millioner kroner i overforbruk ved årets slutt. Av dette vurderer kommunedirektøren at 3,6 millioner kroner utgjør økt tjenestebehov, 3,8 utgjør for høyt budsjetterte inntekter på ressurskrevende tjenester, og de øvrige 3 millionene utgjør bruk av vikarer ved sykefravær og ubesatte stillinger.
Under finner du en nedbrytning av prognosen i hele tusen.
2.2.2 Forslag til budsjettjusteringer
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune justere opp budsjettet til Helse og velferd med 7,4 millioner kroner i 2021 for å kompensere for økt lovpålagt tjenesteproduksjon.
2.3 Tiltak i økonomiplanen 2021-2024
Oversikten nedenfor viser tiltak i fra gjeldende øknomiplan med vedtatt tiltaksramme og status per 30. april 2021 med tiltaksramme i hele tusen. Tiltakene er direkte eller indirekte knyttet til tjenesteområdet Helse og velferd.
2.4 Virksomhetene
2.4.1 Heldøgntjenester
2.4.1.1 Arbeidsgiver
Det er høyt press på tjenestene, da flere har behov for heldøgnsomsorg og medisinsk hjelp. Fra januar er det til enhver tid fra én til tre pasienter på overbelegg på Randaberg sykehjem. Det er særlig personer med kognitiv svikt som trenger tjenesten, og denne pasientgruppen dominerer både på sykehjem og i bofellesskap. Tjenester disse er ressurskrevende, både økonomisk og med krav til kompetanse.
Sykefravær
Totalt sett er sykefraværet synkende sammenlignet med samme periode i fjor. Randaberg sykehjem og Vardheim bofellesskap har økende sykefravær, mens Vistestølen har synkende. Avdelingene deltar på IA bransjeprogram for sykehjem, med mål om reduksjon i sykefravær.
Rekruttering
Virksomheten klarer ikke å rekruttere sykepleiere til ledige stillinger. Det gjelder særlig Vistestølen med syv, og natt-tjenesten med tre. Stillingene har vært ubesatt over lengre tid, vi har konstant innleie av sykepleier fra vikarbyrå. Virksomheten har per april brukt 2,8 millioner kroner på vikarbyrå.
Kompetanse og utvikling
Det er god dekning av fagarbeidere i alle avdelinger, men mangler sykepleiere. Fokus for faglig utvikling er innføring av sykesignalanlegg med trygghetsskapende teknologi i alle avdelinger i løpet av 2021. Det krever ekstra personalressurser i en overgangsperiode, men virksomheten har forventninger om mer effektiv utnyttelse av personalressurser. Annen faglig oppdatering skjer i hovedsak ved gjennomføring av e-læringskurs i alle avdelinger
Covid-19
Beredskap for smittevern, økt bemanning for overholdelse av smittevern, og smittevernutstyr medfører økte kostnader. Pe april utgjør det 2,6 millioner kroner. Virksomheten har unngått smitteutbrudd blant pasienter, men har hatt en del fravær og tilhørende vikarutgifter blant ansatte. Personalet opplever situasjonen som belastende
2.4.1.2 Økonomi
Virksomhetsområdet anslår å ha et merforbruk på godt og vel 3 millioner kroner ved utgangen av året.
Randaberg sykehjem har ressurser til å drifte 26 sykehjemsplasser og én KAD-seng. Fra januar har virksomheten hatt mellom 27-30 pasienter. Det medfører innleie av ekstra personell for å ivareta inntil fire pasienter ekstra.
Vardheim bofellesskap har leid inn ekstra personell dag og kveld på grunn av økt tjenestebehov hos beboerne. Stadig flere som får tilbud om bolig i bofellesskap har en kognitiv svikt. Vardheim har ikke nok bemanningsressurser for den brukergruppen.
Forventningene om merforbruk skyldes også utstrakt bruk av vikarbyrå for å dekke opp for manglende sykepleierkompetanse. Det er ved utgangen av første tertial elleve ledige stillinger. Per april har virksomhetsområdet brukt 2,8 millioner kroner på vikarbyrå.
2.4.2 Hjemmetjenester
2.4.2.1 Arbeidsgiver
Det er økte behov ute hos pasientene både i hjemmesykepleien, dagsenter, hjemmehjelp og ved fysio/ergo-avd. Tall fra fagsystemet Gerica, viser at den 31. desember 2020 hadde Randaberg kommune 169 brukere av hjemmetjenesten og helsetjenester i hjemmet. Det utgjorde da 506 vedtatte timer, men 654 tiltakstimer. Per 1. mai 2021 har aktiviteten økt til 200 brukere, 532 vedtatte timer og 827 tiltakstimer.
Dette skyldes delvis grunnet økte behov på grunn av kognitiv svikt, mye tidligere utskrivninger fra spesialisthelsetjenesten og at pårørende har stor grad av behov for avlastning. Vi har ventelister på dagsenterplasser som i stor grad brukes til avlastning.
Sykefravær
På kjøkken og fysio/ergo avdelingen har de lavt sykefravær, mens i hjemmesykepleien/dagsenter og hjemmehjelp har de 11,2 prosent sykefravær første kvartal. Mye av dette er kort fravær relatert til koronapandemi.
Rekruttering
Det har vært krevende å rekruttere nye sykepleiere til hjemmetjenesten grunnet manglende muligheter til lønnsforhandlinger for søkere. Det har vært gode kandidater som har søkt, men de takker nei til lønnstilbud.
Kompetanse og utvikling
Kommunedirektøren jobber med å dele hjemmesykepleien i soner. Dette for å lettere kunne øke kompetansen der det er behov, samt at en lettere kan holde oversikt over manglende kompetanse og behov. Jobber stadig med forbedringer, forslag til forbedringer og utvikling. Ønsker å starte opp med IKOS tavler samt erstatte menneskelige ressurser på listeskriving med et logistikkprogram. Det er laget opplæringsplaner hvor det meste nå foregår digitalt.
Covid-19
Koronapandemien er krevende for hjemmetjenesten da en til enhver til jobber tett opp mot brukere av våre tjenester. En opplever at ansatte er slitne, redde for å være smittebærere og at det krever store ressurser på logistikk og planlegging. Utfordrende for ledere som til stadighet må ta “avgjørelser” på om ansatte bør være hjemme, komme på jobb etc. Ledere har også drevet med endringsledelse hver eneste dag, noe som i seg selv krever mye i tillegg til daglig drift av store tjenester og døgndrift.
2.4.2.2 Økonomi
Virksomhetsområdet anslår å ha et merforbruk på godt og vel 3 millioner kroner ved utgangen av året.
Randaberg sykehjem har ressurser til å drifte 26 sykehjemsplasser og én KAD-seng. Fra januar har virksomheten hatt mellom 27-30 pasienter. Det medfører innleie av ekstra personell for å ivareta inntil fire pasienter ekstra.
Vardheim bofellesskap har leid inn ekstra personell dag og kveld på grunn av økt tjenestebehov hos beboerne. Stadig flere som får tilbud om bolig i bofellesskap har en kognitiv svikt. Vardheim har ikke nok bemanningsressurser for den brukergruppen.
Forventningene om merforbruk skyldes også utstrakt bruk av vikarbyrå for å dekke opp for manglende sykepleierkompetanse. Det er ved utgangen av første tertial elleve ledige stillinger. Per april har virksomhetsområdet brukt 2,8 millioner kroner på vikarbyrå.
2.4.3 Bolig og avlastning
2.4.3.1 Arbeidsgiver
Det er økte behov grunnet ulike helseutfordringer hos flere tjenestemottakere. Det krever ekstra innleie, men hovedvekten kan det kreves refusjon for. Det forventes at behovet i større eller mindre grad vil være vedvarende og vil kreve nye ressurser tilsvarende 1,5 årsverk. Flere helseutfordringer kan knyttes opp mot alder, hvilket er en forholdsvis ny erfaring for tjenesteyterne i BOAT.
Det er også et stort press for flere heldøgnstilbud. Planer om nye heldøgnstilbud er forsinket, men er i planleggingsfasen. På grunn av forsinkelse er det flere som melder behov for økt avlastningstilbud.
Det er forventet at det etter sommeren skal stå klart et nytt aktivitetstilbud i regi av Ranso. Dette skal være et mellomnivå til vanlig VTA-plass og det kommunale dagaktivitetssenter.
Sykefravær
Det er et stort sykefravær i BOAT, utenom korona relatert fravær er hovedvekten langtidsfravær.
Rekruttering
Det har vært mangel på kvalifisert personale i mange år, her tenkes det spesielt på vernepleie-kompetanse. Det har til stor glede i vinter blitt rekruttert til tre stillinger, fordelt på to avdelinger. Det er per nå ingen ubesatte vernepleiestillinger, men flere stillinger er tidligere blitt besatt av folk med annen høyskoleutdanning.
Kompetanse og utvikling
Det er lagd opplæringsplan med utvalgte områder for kompetanseheving. Det er søkt og innvilget kompetansemidler ved Statsforvalteren. Det jobbes målrettet i kvalitetsgruppe i BOAT. Det ses på innføring av fagtreff på tvers av avdelingene i BOAT for vernepleiere. I tillegg jobbes det mot å få til fagkoordinatorstilling som støttefunksjon til lederne.
Covid-19
BOAT har merket kraftig til unntakstilstanden under pandemien. Store deler av tiden har det vært helt eller delvis stengt dagtilbud på henholdsvis på det kommunale dagaktivitetssenter og VTA. Dette har medført belastning spesielt for noen tjenestemottakere i form av økt atferdsproblematikk og personalet kjenner generelt på en slitasje.
2.4.3.2 Økonomi
På tross av at det vises et merforbruk per nå forventes prognosen ved årets slutt å gå i balanse.
Det er et negativ avvik på 3,8 millioner kroner knyttet opp mot refusjon ressurskrevende tjenester. Dette skyldes at det i budsjettgrunnlaget for 2021 ble tatt utgangspunkt i tilsvarende budsjettgrunnlag for 2020. Ved utbetaling for 2020 ble resultatet for refusjonen 3,8 millioner kroner mindre enn forventet i beregningsgrunnlaget. Det forventes tilsvarende mindre refusjon for inneværende år.
2.4.5 Psykisk helse og rustjenester
2.4.5.1 Arbeidsgiver
Psykisk helse og rus ble en egen virksomhet fra 1. januar. Virksomhetsleder er ny i rollen og har ikke vært med på å lage budsjett for 2021. Det har vært en krevende periode, med etablering av ny virksomhet, nye ledere inn i nye stillinger og med de prosesser som følger med en omorganisering. I tillegg har nestleder i virksomheten vært sykemeldt en lengre periode. Allikevel har virksomheten fått til en del i fellesskap og grunnlaget skal være tilstrekkelig godt nok til å rigge denne virksomheten på en god måte.
Sykefravær
Sykefraværsprosenten på Vestre Goa første kvartal er 9,4 og på Nyvoll 18,4. Det høye tallet på Nyvoll skyldes to langtidsledige, som begge er tilbake i arbeid per april 2021. På begge avdelingene ligger vi for høyt og det må vi fortløpende ha fokus på.
Rekruttering
Virksomheten opplever utfordringer med å rekruttere sykepleier og vernepleier. De få som har søkt tilfredsstiller ikke de kravene vi setter.
Kompetanse og utvikling
I disse koronatider har det vært mye fokus på digital kompetanseheving i begge avdelingene. Fagkoordinatorene har satt opp en liste over kurs de ansatte bør ta og det har vært stor aktivitet. I tillegg har fagkoordinatorene arrangert en fagdag med alle fast ansatte i temaet Recovery. En av fagkoordinatorene har bestått eksamen i Kognitiv terapi (1 års-studie). Innen IMR har vi en godkjent instruktør, som sammen med en assistent, kjører et ettervernskurs for de med Schizofreni. IMR er et satsningsområde i virksomheten og vi ønsker å få flere instruktører på plass etter hvert. Dette er en meget effektiv og meningsfull tilnærming til denne gruppen.
Covid-19
Det ha vært lite smitte i virksomheten. Avdelingen Mestringsenheten ble delt i to, med én gruppe på hjemmekontor og én gruppe på kontoret. I tillegg har virksomheten hatt daglige koordineringsmøter på Teams. Ingen smitte, verken blant brukere eller ansatte, men to ansatte har vært i ventekarantene grunnet symptomer. I Boligenheten har det vært en ansatt med smitte, men det var på senhøsten 2020. Ingen beboere med smitte, men noen av beboerne har vært i ventekarantene grunnet symptomer. Det har vært jobbet godt og strukturert med smitteforebygging i begge avdelingene.
2.4.5.2 Økonomi
Ved utgangen av første tertial har virksomheten noe høyere kostnad på innleie ved sykefravær enn forventet. I tillegg er det noen ekstra kostnader knyttet til organisasjonsendring, oppstart av nytt aktivitetssenter og flytting av ansatte, som det ikke er tatt høyde for i budsjettet. Men totalt sett jobbes det mot å komme i balanse ved utgangen av året. Det er meldt nye behov knyttet til en bruker som kommer til kommunen med store hjelpebehov. Kommunedirektøren vil redegjøre for eventuelle merkostnader ved rapportering for andre tertial.
2.4.6 Tjeneste- og koordingeringskontoret
2.4.6.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Lite korttidsfravær, en langtidssykemeldt er 60% tilbake.
Rekruttering
Alle årsverk er besatt.
Kompetanse og utvikling
Lite kurs for tiden.
Covid-19
Covid-19 har ikke påvirket driften av kontoret. Men, det påvirker samhandlingen med andre instanser og aller mest med SUS. Kommunen er veldig sårbare for hva sykehuset har av utfordringer.
2.4.5.2 Økonomi
Samme nivå på overliggsdøgn utover året dersom antall sykehjemsplasser forblir uendret. I tillegg er det usikkerhet om når pasienter fra Vistesølen blir flyttet til Vardheim og må ha kapasitet fra det nye sykehjemmet. Samlet prognose ved årsslutt kan bli balanse på grunn av underforbruk på én BPA-ordning som har flyttet til annen kommune.
3. Kultur
Kultur har betydelige utgifter med bakgrunn i pandemien som forventes å bli kompensert, men på grunn av uforutsigbare leie – og billettinntekter ved Varen, Tungenes og Randaberghallen resten av året, er det usikkert om tjenesteområdet vil gå i balanse ved årsslutt.
På tross av alle begrensningene som følge av pandemien har en god del av den løpende aktiviteten i kulturskole, bibliotek, fritid og idrettshall blitt gjennomført. UKM ble gjennomført digitalt. Dette er et godt eksempel på hvordan tjenesteområdet har blitt profesjonalisert når det gjelder denne typen arrangement. Nå ser vi likevel umåtelig fram til først og fremst å møtes på våre fysiske arenaer. Det er der det lokale kulturlivet trives aller best.
Tjenesteområdet har hatt en del arbeid med tilrettelegging for sentralvaksinasjonen i Randaberghallen, samt tilrettelegging for bruk av Conoco-hallen. Arbeidet med Frivillighetens hus har for alvor startet, med blant annet etablering av samarbeidsforum og engasjement av Eirik Henningsen som ekstern rådgiver og inspirator.
Prosesser rundt helårsrom på Vistnestunet og dagsturhytte på Vistnes er godt i gang. Den gledelige nyheten om at Maritim Vitensenter i Tungevågen er et av de prioriterte prosjektene i regjeringens museumsmelding er et viktig skritt framover.
3.1 Arbeidsgiver
3.1.1 Sykefravær
Tjeneste området har et fortsatt lavt sykefravær, med få sykemeldinger og relativt få koronarelaterte fravær som følge av testing, karantene etc.
3.1.2 Rekruttering
Det er i perioden ansatt ny danselærer i kulturskolen, slik t det i tråd med økonomiplan kan settes i gang nytt dansetilbud fra høsten av. Biblioteksjef går av med pensjon 1. juli, og rekrutteringsprosess for å funne hennes erstatter er igangsatt.
3.1.3 Kompetanse og utvikling
Koronapandemien gjør det utfordrende å gjennomføre kompetanseutviklende og teamutviklende tiltak. Det er likevel flere ansatte som er under individuelle opplæringsprogram, med både fjernundervisning og fysiske samlinger. Det er viktig at ansatte gis mulighet til å utvikle seg innenfor egne fagfelt.
3.1.4 Covid-19
Første tertial har vært preget av lengre perioder med forsterkede tiltak med utgangspunkt lokale og nasjonale Covid19-forskrifter. Dette har blant annet ført til at arrangementer har blitt avlyst eller utsatt. Dette gjelder også for mange av aktørene innenfor, organisasjonsliv, kultur og idrett, som vi server og veileder. På tross av dette har en del av den løpende aktiviteten i kulturskole, bibliotek, fritid og idrettshall kunnet gjennomføres.
3.2 Økonomi
Kultur har et betydelig overforbruk på over 1 millioner kroner. Under ansvar 500 Kultur er det hele 1,7 millioner kroner i merforbruk. Dette motsvares av et like høyt beløp når det gjelder skeiv periodisering av tilskuddene til Folkehallene, Randaberg frivilligsentral, Jærmuseet med flere. Dette forklarer mye av merforbruket. Randaberghallen framstår også med et betydelig overforbruk som er knyttet til utgifter i forbindelse med sentralvaksinering, herunder leie av Conocohallen, og som vi forventer skal blir kompensert for. På grunn av pandemien er det likevel stor usikkerhet knyttet til tjenesteområdets inntekter resten av året. For Varen og Tungenes sin del har vi så langt fått god uttelling på nasjonal stimuleringsordning, noe som har bedret situasjonen så langt.
Kostnaden med Tilskuddsportalen er tillagt Kultur, uten at det er lagt inn budsjettmidler til driften av systemet.
3.2.1 Prognose
Kulturs prognose for årslutt 2021 er et merforbruk på 377 000 kroner.
Under finner du en nedbrytning av prognosen i hele tusen.
3.2.2 Forslag til budsjettjusteringer
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune justerer opp budsjettrammen til tjenesteområdet Kultur med 77 000 kroner for å romme kostnaden for Tilskuddsportalen.
Kommunedirektøren foreslår øke budsjettrammen til tjenesteområdet Kultur for å romme kostnaden for Tilskuddsportalen.
3.3 Tiltak i økonomiplanen 2021-2024
Oversikten nedenfor viser tiltak i fra gjeldende øknomiplan med vedtatt tiltaksramme og status per 30. april 2021 med tiltaksramme i hele tusen. Tiltakene er direkte eller indirekte knyttet til tjenesteområdet Kultur.
3.4.1 Bibliotek
3.4 Virksomhetene
3.4.1.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Ingenting å kommentere.
Rekruttering
Biblioteksjefen slutter 1.juli og utlysning etter ny leder ble gjort i april.
Kompetanse og utvikling
Vi har deltatt på et par digitale kurs/foredrag. Student skriver på masteroppgave i formidling/skriving for barn og unge og har hatt noe ferie eller avspasering etter påske.
Covid-19
Vi har måttet avlyse et par voksenarrangement, men har hatt åpent biblioteket med noen ekstra forhåndsregler. Klassebesøk/arrangement for barnehager har gått som normalt.
3.4.1.2 Økonomi
Venter balanse ved årsslutt.
3.4.2 Randaberghallen
3.4.2.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Ingenting å kommentere.
Rekruttering
Ingen endringer. Ingen ledige stillinger.
Kompetanse og utvikling
Begrensede muligheter for videreutvikling på grunn av økonomi og koronasituasjonen. Gjennomført obligatoriske repetisjonskurs i livredning og førstehjelp.
Covid-19
Koronapandemien har påvirket driften i stor grad gjennom hele tertiale. Stadig endringer i smittevernregler og tiltak. Publikumsbading har vært helt stengt fra og med 25.03.2021.
3.4.2.2 Økonomi
Rundt 400 000 kroner i overforbruk av utgang av tertiale skyldes ekstrautgifter tilknyttet sentralvaksinering i hallen, leie av Conocohallen som er bokført på Randaberghallen, samt smitteverntiltak og reduserte inntekter fra publikumsbading. Prognose for året 2021 er per nå et overforbruk på rundt 300 000 kroner. Denne prognosen bygger på at ekstrautgifter tilknyttet sentralvaksinering og leie av Conocohallen refunderes i sin helhet, at tapte inntekter så langt ikke kompenseres, men at publikumstilbudet kan holdes åpent resten av året uten for store restriksjoner i forhold til vanlig drift. Årsresultatet kan bedres betydelig hvis smitteverntiltak lettes og det blir et høyt publikumsbesøk høsten 2021. Det jobbes kontinuerlig med å maksimere inntekter og minimimere utgifter innenfor gjeldende rammebetingelser, men det vil være vanskelig å balansere driften uten kompensasjon for tapte inntekter.
3.4.3 Kulturskolen
3.4.3.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Lavt sykefravær og lite sykemeldinger. Det har vært et fåtall dager egenmeldinger knyttet til korona, men som ikke har påvirket undervisningstilbudet i noen særlig grad.
Rekruttering
Det er ansatt danselærer fra høsten av. Dette er også rapporter i Budsjettoppfølging - Oppfølging av vedtak 73/20, Budsjett 2021.
Kompetanse og utvikling
Ingenting å kommentere per 1. tertial.
Covid-19
Skoledrift startet året på rødt nivå i to uker - noe som påvirket gruppe-tilbudene våre. Ellers har skolen vært på gult nivå og ordinær undervisning, med nødvendige tilpasninger, har blitt gjennomført. Andre tilbud som for eksempel PUH-gruppe og “Minnenes melodi” har ikke blitt gjennomført. Elevoppmøte har i stor grad vært stabilt, tross noe “karantene-fravær”, men til dette har det blitt tilbudt hjemmeundervisning.
3.4.3.2 Økonomi
Det har vært et underforbruk på 220 000 kroner som i hovedsak skyldes brukerbetaling som er innbetalt for hele vårsemesteret, samt at lønnsutgiftene for vårhalvåret er noe lavere enn for høsthalvåret. Noe nødvendig oppgradering av utstyr og undervisningsmateriell vil også komme i høsthalvåret.
3.4.4 Fritid
3.4.4.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Ikke sykefravær av betydning. Kun et fåtall dager egenmeldt fravær.
Rekruttering
Ingen utlysninger i perioden.
Kompetanse og utvikling
Ansatte deltar på en del webinarer som er aktuelle for vårt felt. Det kom en ny Barne – og ungdomskulturmelding rett før påske som de ansatte er oppfordret til å sette seg inn i.
Covid-19
Varierende drift som følge av Korona. Ungdomsklubben var stengt de første ukene i januar. Det ble forsøkt et par ganger med uteklubb i Gapahuken i Myrå i slutten av januar. Fra februar har U59 hatt åpent, men med begrenset antall inne. UKM ble gjennomført digitalt (opptak). Frivillig sektor har hatt varierende mulighet for aktivitet. For voksne var det stengt for fritidsaktiviteter innendørs i kommunale lokaler i hele 1.tertial på grunn av ulike nasjonale og regionale tiltak.
3.4.4.2 Økonomi
Mindreforbruk på 500 000 kroner. Dette er samme beløp som viser som avvik på tilskudd da det ennå ikke er utbetalt mer enn 100 000 kroner per utgangen av april. Budsjett er i balanse på ordinær lønn inkludert innsparingskrav. Merinntekt på refusjoner på 60 000 kroner, vil jevnes ut gjennom året. Det er et overforbruk på lønn og kjøregodtgjørelse for fritidskontakter på 60 000 kroner.
Fritidskontakt er en tjeneste som tildeles etter Helse- og omsorgstjenesteloven, og det er tjenestekontoret som har vedtaksmyndighet. Det antas at det vil bli et betydelig overforbruk på denne tjenesten ved årets slutt. Dette vil en komme tilbake til i 2.tertial.
4. NAV
Første tertial 2021 har NAV hatt fokus på rekruttering og opplæring av nye medarbeidere, oppfølging sykemeldte , særlig på grunn av arbeidsbelastning knyttet til Covid-19 og utvikling av prosjekter.
4.1 Arbeidsgiver
4.1.1 Sykefravær
Sykefravær for første tertial i NAV Randaberg- Kvitsøy er lavere enn tilsvarende virksomheter og lavere enn kommunal sektor. NAV klarer å legge forholdvis godt til rette for et akseptabelt arbeidsmiljø til tross for en stor økning til arbeidsmengde og krevende arbeidsforhold knyttet til restriksjoner på grunn av covid- 19. Det har vært en liten økning i sykefravær i april. Den enkelte medarbeider følges selvsagt opp, men vi regner med at tallene for 2. tertial vil vise en økning. Sykefravær i NAV Randaberg- Kvitsøy har de siste årene vært forholdsvis lav
4.1.2 Rekruttering
En ny kommunal medarbeider startet i januar og det er tre nye statlig medarbeidere som har startet i løpet av første tertial. To kommunale medarbeidere har sagt opp sine stillinger hos oss i løpet av føreste tertial – en person har takket ja til en NAV stilling i Stavanger og en har takket har til en stilling i en av NAVs samarbeidspartnere. Randaberg har så langt ikke funnet en løsning for harmonisering av lønn for statlige og kommunale medarbeidere. Mens NAV Randaberg- Kvitsøy klarer å rekruttere nye og dyktige medarbeidere er det allikevel utfordrende når flere slutter i løpet av kort tid og kapasiteten svekkes.
4.1.3 Kompetanse og utvikling
NAV Randaberg- Kvitsøy har hatt et stort fokus på kompetanse, utvikling og innovasjon Kompetanse og utvikling.
IMDI prosjekt – sammen med NAV Gjesdal og NAV Sola er Randaberg innvilget kr 3 mill til prosjektet “Fra stønadsmottaker til selvforsørget.” Prosjektet setter fokus på tiltak som hjelper personer som ikke har kvalifisert seg til jobb eller utdanning etter tre år i introduksjonsprogrammet. Prosjektet startet i 2019 og vil fortsette til utgangen av 2021. I 2020 fikk 5 av 8 deltakere i prosjektet jobb.
Webinar “smarte pengebruk”- mange personer har opplevde en nedgang i inntekt på grunn av pandemien. NAV er bekymret og at folk kan få økonomiske problemer og flere vil bli gjeldsslaver. I tillegg gjør covd-19 restriksjoner det krevende å drive god og målrettet veiledning. Med støtte fra Statsforvalter har NAV Randaberg- Kvitsøy derfor utviklet et webinar “smart pengebruk”. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra brukere og det jobbes for å videreutvikle konseptet for alle kommuner i Rogaland.
RANSO – aktivitetssenter - RANSO, NAV og Helse og Velferd har samarbeidet om etablering av aktivitetssenter jfr vedtak i sak 51/20 og budsjett for 2021. Det vil bli en endringsprosess for RANSO og mest av alt for brukere som får et nytt tilbud og for å sikre en god og forsvarlig overgang til det nye tilbudet vil aktivitetssenteret starte opp etter sommerferien
4.1.4 Covid-19
Koronapandemien preget selvsagt NAVs arbeid gjennom 2020 og første tetrtial 2021. Arbeidsledigheten beveget seg sakte, men sikkert nedover i 1. tertial. Ved utgangen av april var det 139 personer helt uten jobb i Randaberg. Dette tilsvarer 2,3 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var det 121 personer eller 2 prosent av arbeidsstyrken og 56 personer som var delvis ledige og 56 personer eller 0,9 prosent av arbeidsstyrken på tiltak. NAV er imidlertid svært bekymret for at det er mange personer som er langtidsledige. Det innebærer at de har vært helt uten jobb i et halvt år eller mer. Jo lenger man står utenfor, jo tøffere kan det være å komme tilbake i jobb.
NAV er også bekymret for andre brukergrupper som har fått kraftig endringer og forsinkelser i sine avklarings- og kvalifiseringstiltak på grunn av pandemien. Det er blant annet brukere under arbeidsavklaring, kvalifiseringsprogram og introduksjonsprogram som er rammet av dette. En del personer vil ha muligheter for forlengelser og NAV jobber målrettet for å sikre av god avklaring av den enkeltes situasjon og inntektssikring nå det er mulig. I skrivende stund er det delvis uklare hvor store økonomiske konsekvenser dette kan ha for kommunes økonomi
4.2 Økonomi
Første tertial 2021 har NAV Randaberg et underforbruk på kr 380 000. Det er et overforbruk på utgifter til introduksjonsprogram og dette er på grunn av at det er flere flyktninger enn budsjetterte som får en forlengelse av programmet. Dette er hovedsakelig knyttet til covid-19. De ekstra utgifter er introduksjonsstønad til deltakere og utgifter til Johannes læringssenter. Utgifter til sosialhjelp er fremdeles lavere enn budsjettert.
Kommunestyre har vedtatt å bosette 25 flyktninger i 2021. I sak 76/20 ble det opplyste om at anmodning fra IMDi kom lenge etter kommune direktoren var ferdig med sitt budsjett forslag som var basert på elleve bosettinger i 2021. Vedtak om 25 bosettinger betyr at både inntektene og utgiftene vil 2,535 millioner kroner høyere enn budsjettert.
4.2.1 Prognose
NAVs prognose for årslutt 2021 er balanse mellom regnskap og budsjett.
Under finner du en nedbrytning av prognosen i hele tusen.
4.2.2 Forslag til budsjettjusteringer
Kommunedirektøren foreslår ingen budsjettjusteringer på i tjenesteområdet NAVs driftsbudsjett.
4.3 Tiltak i økonomiplanen 2021-2024
Oversikten nedenfor viser tiltak i fra gjeldende øknomiplan med vedtatt tiltaksramme og status per 30. april 2021 med tiltaksramme i hele tusen. Tiltakene er direkte eller indirekte knyttet til tjenesteområdet NAV.
5. Miljø og samfunnsutvikling
Miljø og samfunnsutvikling er i hovedsak i tråd med budsjett. Overforbruket på 360 000 kroner er i hovedsak på grunn av lavere gebyrinntekter. Vi forventer at det balanserer seg i løpet av året. På grunn av ansettelsesstopp holder vi også en nylig fratrådt stilling vakant, noe som gir innsparing som ikke var budsjettert. Dette fører også til at vi er underbemannet og må prioritere arbeidsoppgavene, samt utforske nye samarbeidsformer for å benytte den gode kompetansen vi har på tjenesteområdet best mulig. Underbemanningen håndteres ved omprioritering av ikke-lovpålagte oppgaver.
5.1 Arbeidsgiver
Tjenesteområdet har høyt kompetente og motiverte medarbeidere. Oppgavene blir gjennomført og levert med høy kvalitet. Det er godt arbeidsmiljø og vi har godt samarbeid.
Tjenesteområdet har vært pilot for Arbeidslivssenteret NAV for digital versjon av HelseIArbeid. Prosjektet er «helsefremmende og forebyggende kunnskapsformidling på arbeidsplassen», og vi har vært med i ett år og er i avslutningsfasen nå. Det har gitt oss tid til å reflektere mer rundt arbeidsmiljøet og samarbeid, og har gitt gode ringvirkninger.
På grunn av ansettelsesstopp, og innsparing er tjenesteområdet lavere bemannet enn det som er budsjettert. Dette gir seg utslag i at vi må prioritere hardt hvilke oppgaver vi jobber med, samtidig som vi ivaretar innbyggere på best mulig måte og gjennomfører lovpålagte oppgaver med god kvalitet. Vi har høyt fokus på at medarbeiderne ikke skal overbelastes i denne situasjonen.
5.1.1 Sykefravær
Det er lavt sykefravær på tjenesteområdet.
5.1.2 Rekruttering
Ansettelsesstopp fører til at vi ikke får rekruttert til stillinger som er budsjettert. Vi har også budsjettert med vakante stillinger for å gjennomføre tjenesteområdets del av kommunens generelle innsparinger. Vi har tidligere hatt jurist på avdelingen, som har vært nyttig. I tillegg ser vi at vi med fordel kan få styrket kompetansen innen miljø og plan.
5.1.3 Kompetanse og utvikling
Elements eByggesak, fagsystem for digital byggesaksbehandling, er anskaffet. Det er gjennomført implementering, opplæring og testing i denne perioden, i tillegg til drift. Systemet blir tatt i bruk 7. juni. Randaberg er relativt tidlig ute med å ta fagsystemet i bruk, både i Rogaland og nasjonalt. Vi forventer at dette, på sikt, vil gi mer effektiv saksbehandling gjennom færre ufullstendige søknader.
For å kompensere noe for lav bemanning har vi startet et internt samarbeidsprosjekt, for å bedre kunne dra nytte av hverandres kunnskap og kompetanse.
Leder for tjenesteområdet holder for tiden på å avslutte første året av 3-årig executive master i ledelse. Kurset er endringsledelse, som er svært nyttig i den situasjonen tjenesteområdet befinner seg i for tiden.
5.1.4 Covid-19
Under pandemien har vi, i stor grad, jobbet fra hjemmekontor. Vi har ikke gjennomført fysiske tilsyn, som planlagt, men har jobbet tilsvarende vanlig hjemmefra og hatt digitale møter med utbyggere og konsulenter.
Vi har gjennomført en liten, anonym, spørreundersøkelse på tjenesteområdet. I denne kom det frem at medarbeiderne på Miljø og samfunnsutvikling stort sett har opplevd arbeidssituasjonen som tilfredsstillende, i løpet av pandemien. Vi merker at det er noe tyngre å samarbeide og få enkle avklaringer, når vi ikke møtes på kontoret som før. Samtidig har vi blitt veldig flinke på digitale flater, og har digital morgenkaffi ukentlig, og har fokus på tiltak for å avbøte denne faktoren.
5.2 Økonomi
Miljø og samfunnsutvikling har et budsjett som også er basert på selvkost, i form av gebyrinntekter. Antall og typer søknader som blir sendt inn til behandling ligger utenfor vår kontroll. Byggesakene som er mottatt hittil gjelder i hovedsak mindre tiltak på boligeiendommer, og ombyggings- og rehabiliteringsprosjekter for bolighus og fritidsboliger. Det er relativt liten byggeaktivitet innenfor landbruk, annen næring og offentlige bygg.
Store deler av planoppgavene vi jobber med er offentlige planer som vi ikke har gebyrinntekter på, som for eksempel Skiftesvik småbåthavn, trafikksikker løsning i Varen, sentrumsstrategi, frivillighetsplan, fortettingsveileder, Klima- og energiplan. I tillegg jobber vi mye, innenfor flere tematiske grupper, med Bymiljøpakken. Vi deltar også aktivt i arbeidet med regionale planer.
5.2.1 Prognose
Miljø og samfunnsutvikling forventes å være i tråd, eller med noe mindreforbruk i forhold til budsjett, ved årsslutt.
Tjenesteområdet har budsjettert med høyere gebyrinntekter enn det som er kommet inn til første tertial. De store utbyggingsprosjektene i Valen (Valahaug), Ryggstranden (Nedre Grødem), Rubinveien (Øvre Grødem) og Vistehøyden (sentrum vest), forventes å bli ferdigstilt i løpet av 2021-2022. Det vil ikke bli igangsatt byggeprosjekter på tilsvarende store områder i 2021. Vurdert ut fra byggetillatelsene som per nå er gitt for nye boligbygninger, vil det bli ferdigstilt ca. 60 nye boenheter i 2021. Dersom pågående prosjekter får framdrift som forventet, vil det i tillegg bli ferdigstilt omtrent 50 nye boenheter i 2022. For 2023 er det ikke grunnlag for prognose.
Vi vil få gebyrinntekter på Reguleringsplan for Dalveien 2 og 2a, og forventer å få Reguleringsplan for Harestadvika til førstegangsbehandling i løpet av året.
Basert på dette forventer vi at gebyrinntektene er tilsvarende budsjett ved årsslutt.
I tillegg hadde tjenesteområdet oppsigelse av en 60 prosent stilling fra og med 1.5.2021 som holdes vakant. Dette vil gi en innsparing på omtrent 250 000 kroner i forhold til budsjett.
5.2.2 Forslag til budsjettjusteringer
Kommunedirektøren foreslår å budsjettjustere vakant stilling på i tjenesteområdet Miljø og samfunnsutviklings, men gjør dette dette i sekkepost under kapittelet "Kommunedirektøren og støttetjenestene".
5.3 Tiltak i økonomiplanen 2021-2024
Oversikten nedenfor viser tiltak i fra gjeldende øknomiplan med vedtatt tiltaksramme og status per 30. april 2021 med tiltaksramme i hele tusen. Tiltakene er direkte eller indirekte knyttet til tjenesteområdet Miljø og samfunnsutvikling.
5.4.1 Miljø og samfunnsutvikling, inkludert Plan
5.4 Avdelingene
Lønnsutgiftene er noe lavere enn budsjett, fordi det er innsparing på en delvis vakant stilling, samt sykefravær. Gebyrinntektene for private detaljreguleringsplaner er i første tertial betydelig lavere enn budsjett, dette forventes å utligne seg i løpet av andre og tredje tertial.
Vi bruker mye av vår tid i regionale planprosesser og med arbeid med Bymiljøpakken, i ulike grupper.
Beredskapsansvarlig har brukt mer enn stillingsprosenten som er avsatt til beredskapsarbeid, til beredskapsarbeid, som følge av Covid-19 pandemien. Denne tertialen har vi i tillegg jobbet med blant annet sentrumsstrategi, fortettingsprinsipper, frivillighetsplan, og klimaregnskap, utenom pågående planprosesser og henvendelser.
5.4.2 Geodata
Det er stor aktivitet og mye matrikkelsaker som pågår. Ligger litt under budsjett, men det forventes å være ajour ved utgangen av juni.
5.4.3 Byggesak
Lønnsutgiftene er lavere enn budsjett, fordi det er innsparing på vakante stillinger. Driftsutgiftene har små avvik fra budsjett, og påvirker ikke resultatet. Gebyrinntektene for byggesaksbehandling er betydelig lavere enn budsjettert. Perioden 1. tertial er for kort til å vurdere om dette får betydning for resultatet for 2021. Byggesaksgebyr er en uforutsigbar inntekt, fordi byggeprosjekter kan få et annet tidsforløp enn forventet. Per nå forventer vi at inntektene vil ta seg opp slik at vi kan lande tilsvarende budsjett.
5.4.4 landbruk
Driften er i tråd med budsjettet. Vi forventer at det vil bli mindreforbruk som følge av vakant stilling. Dette tertial er, i tillegg til ordinær drift, også brukt til arbeid med sak om båndtvang, tilrettelegge møte for viltnemda, få på plass en god modell for Frivillige tiltak i landbruket, samt arbeid med regional vannforvaltningsplan.
6. Kommunedirektør og støttetjenestene
Kommunedirektøren er har beordrer ansettelseskontroll i hele organisasjonen og det er flere vakante stillinger i både støttetjenesten som som holdes ubesatte per første tertial. Kommunedirektøren venter flere vankanser gjennom 2021, og anslår å kunne spare 5 millioner kroner i løpet av 2021 på vakanser.
Tjenesteområdet Personal og organisasjon har for 1. tertial et mindreforbruk. Det skyldes blant annet lite bruk av kurs og reisevirksomhet, og det forventes at regnskapet skal være i balanse ved årets slutt.
Sykefraværet for 1. kvartal 2021 for Randaberg kommune er på 10,2 prosent og er et av innsatsområdene det jobbes med innenfor tjenesteområdet. Det vises til årsmeldingen for 2020 der en del av iverksatte tiltak er beskrevet.
Avdelingen jobber videre med å utvikle og effektivisere tjenestene sine for å disponere ressursene våre enda bedre, og unngå en del av det dobbeltarbeidet vi opplever å ha i dag. Dette blant annet gjennom å jobbe med internt grensesnitt, grensesnitt ut mot tjenesteområdene, på tvers av stab/ støttefunksjoner i kommunen, digitalisering og utarbeidelse av nye intranettsider. Dette for å på sikt kunne bidra til en mer strategisk utvikling av kommunen gjennom blant annet støtte, opplæring og utvikling av lederne våre. Slik at vi sammen kan øke kvaliteten på tjenestene våre ytterligere – og bli en foretrukken arbeidsgiver i konkurranse om arbeidskraft i regionen.
For Kommuniasjon og demokrati har første tertial 2021 vært preget av at sentrale medarbeidere sluttet rundt årsskiftet, uten at de ble erstattet. Derfor har vi måttet justerer driften etter dette. Særlig på IT har dette ført til endringer, sammen jobben må gjøres av færre folk. IT-sjef og digitaliseringsansvarlig ble midlertidig rekruttert internt fra avdelingen, noe som har fungert svært bra. Det gjøres nå, i skrivende stund, en vurdering om dette kan bli en permanent løsning. Samtidig gjøres det en stor jobb med å gå igjennom IT-budsjettet for å se kritisk på hvor systemer og lisenser føres og om det finnes eierskap til alt. En må også se på bruk av konsulentbruk opp mot faste ansettelser. Randaberg kommune må også vurdere hvilke tempo digitaliseringsarbeidet skal ha fremover, og mulig gjøre et klarere skille mellom digitalt utviklingsarbeid og IT-drift. Dette jobbes med nå. Budsjettmessig er det ingen avvik å melde på IT.
Også Servicetorget opplever endringer knyttet til bemanning. En medarbeider gikk over til oppvekst før nyttår og gjenværende medarbeidere må inn i en omstillingsfase. Kommunen har i de siste årene investert store summer i digitale kommunikasjonsverktøy både internt og eksternt og dette fører til at vi på kommunikasjon må endre måten vi jobber på. For å oppnå gevinst på investeringene, må vi redusere driften når det kommer til åpningstider og telefontid. Men vi ser samtidig at innbyggernes ønsker digital kontakt med kommunen mer og mer. Her følger Randaberg kommunen utviklingen generelt i samfunnet.
6.1 Arbeidsgiver
Personal og organiasjon
Vår viktigste oppgave er å bidra til en velfungerende kommune gjennom å være en profesjonell arbeidsgiver. Vi har i første tertial kartlagt og prioritert avdelingens tre viktigste innsatsområder for tiden som kommer. I tillegg til høyt fokus og målrettet arbeid for å øke nærværet og jobbe med systematisk HMS, har vi valgt følgende:
-
Sikre profesjonell og enhetlig HR/ personal/ lønn,
-
Sikre rett informasjon til rett tid, utvikle god informasjonsflyt, samt opparbeide et velfungerende intranett på vårt område
-
Sikre nødvendig lederopplæring på arbeidsgiverområdet og økt fokus på lederutvikling.
Prosessen med å utvikle en arbeidsgiverstrategi for kommunen fortsetter, men man ser det kan være aktuelt å justere tidspunkt for planlagt politisk behandling til våren 2021. Dette pga pandemien, men også pga andre oppgaver som må få prioritet. Det er viktig med en kvalitativt god prosess som involverer bredt og de rette folka, slik at man skaper reelt eierforhold til sluttproduktet.
Sykefraværet i kommunen er for høyt, 10,2% for første kvartal 2021. Det jobbes videre men å øke nærværet slik det ble beskrevet i årsmeldingen for 2020. Kort oppsummert:
-
Systematisk HMS
-
IA bransjeprogram for barnehager og sykehjem
-
Tettere oppfølging av og tilbud om støtte til enheter med høyt fravær
Avdelingen bistår de andre tjenesteområdene på rekruttering, og er et av innsatsområdene knyttet til lederopplæring og utvikling. Det å tiltrekke og beholde rett arbeidskraft er en utfordring vi deler med flere kommuner i tiden som kommer. Det vises til det enkelte tjenesteområdet i hht utfordringer knyttet til dette.
Kommunen har tatt i bruk nytt rekrutteringsverktøy, og man innfører også bruk av MAP test ved rekruttering av ledere og annet nøkkelpersonell.
Personal og organisasjon har kompetente medarbeidere som jobber med å til enhver tid holde seg oppdatert innenfor sine fagområder for å kunne yte gode tjenester. Covid19 pandemien har faktisk i så måte gjort det enklere og rimeligere å kunne delta på webinar, digitale kurs m.m. og det er en lav terskel for å tilføre nødvendig kompetanse.
Vi står foran en utfordring nå med at to av våre rådgivere slutter med kort mellomrom, og vi derfor mister en del kompetanse i avdelingen. Denne skal vi klare å erstatte. Vi er opptatt av å tilføre kompetanse som blir i organisasjonen, og har blant annet hatt 3 rådgivere med på kompetansehevende tiltak knyttet til agil prosessveiledning og støtte til ledere, i regi av IA bransjeprogram.
Covid-19 har gitt avdelingen noe merarbeid knyttet til blant annet refusjon av Koronarelatert fravær, samt noen henvendelser som er knyttet til arbeidsgiverperspektivet, som lov- og avtaleverk, smittevern og regler, ferie, beredskap og vaktordninger, ulike kompensasjoner. Flere prosesser som ble utsatt i 2020, er fremdeles på hold som følge av pandemien, som IA dag, AKAN dag og utvidet ledermøte. Samtidig har organisasjonen tatt i bruk nye verktøy, og vi har blitt gode på å avholde alternative møter digitalt. Så i så måta har pandemien også tilført læring og erfaring som vi tar med oss videre, knyttet til fleksibilitet, tilgjengelighet, bruk av digitale verktøy i samhandling med andre.
Kommunikasjon og demokrati
Som arbeidsgiver er det utfordrende å ha knappe ressurser. Vi er inne i en krevende tid økonomisk og alle stillinger som blir ledige må vurderes utlyst eller innspart. Ved små enheter kan dette skape uro og utrygghet, og ikke minst må vi vurdere servicenivået vi kan ligge på og hvilke arbeidsoppgaver som må prioriteres bort. Samarbeid med andre kommuner må også ses på.
Sykefraværet er lavt på KoD i 1. tertial.
Tjenesteområdet har jobbet mye med covid-19-pandemien i over ett år. Vi har håndtert kommunikasjon internt og eksternt, men også bidratt inn i det regionale kommunikasjonsarbeidet. Vi har også deltatt i forskriftsarbeidet med alt det innebærer. I første tertial har vi ført kr 100 000 i utgifter. Dette er i hovedsak knyttet til annonser og infoskilting.
Covid-19 har gitt avdelingen noe merarbeid knyttet til blant annet refusjon av Koronarelatert fravær, samt noen henvendelser som er knyttet til arbeidsgiverperspektivet, som lov- og avtaleverk, smittevern og regler, ferie, beredskap og vaktordninger, ulike kompensasjoner. Flere prosesser som ble utsatt i 2020, er fremdeles på hold som følge av pandemien, som IA dag, AKAN dag og utvidet ledermøte. Samtidig har organisasjonen tatt i bruk nye verktøy, og vi har blitt gode på å avholde alternative møter digitalt. Så i så måta har pandemien også tilført læring og erfaring som vi tar med oss videre, knyttet til fleksibilitet, tilgjengelighet, bruk av digitale verktøy i samhandling med andre.
Økonomiavdelingen
Økonomiavdelingen har gjennomgått en del endringer i første tertial. Avdelingen har frem til og med mars vært delt i to fløyer i kommunehuset, men siden vært samlet i ett landskap. Samlokaliseringen er et viktig grep for å samle kommunens analysemiljø på regnskap, budsjett, innkjøp og kontroll.
Organisatorisk sett har avdelingen startet et omorganiseringsprosjekt med hensikt å få en robust kompetanse- og prosessfordeling, og å kunne støtte tjenesteproduksjonen mer helhetlig på hele økonomifeltet.
Sykefraværet er lavt i avdelingen, men avdelingen er sårbar når sykefravær først inntreffer.
Avdelingen har i lengre tid hatt 40 prosent vakant stilling. Nå har i tillegg en av våre dyktige medarbeidere fått en ledende stilling innen sitt fagfelt i en nabokommune. Stillingen er en nøkkelstilling, og la denne stå ubesatt er ikke et alternativ. Likefult er det beordret ansettelseskontroll av kommunedirektøren, og ny stilling blir først og fremst utlyst internt.
De ansatte i avdelingen har god kompetanse på sine fagfelt. Økonomifeltet er spredt, og krever i tillegg god kjennskap til kommunens tjenesteproduksjon. Økonomiavdelingen er sårbar når nøkkelpersoner er fraværende.
Prosessene i Økonomiavdelingen er svært godt integrert i våre nye Office-verktøy, og avdelingen har god kompetanse på å benytte seg av denne. Avdelingen har også i løpet av det siste året introdusert et nytt skybasert regnskapssystem i kommunen.
Organisasjonen trenger helhetlig økonomirådgivning, fra budsjett, via innkjøp og kontroll, til regnskap og rapportering.
Økonomiavdelingen har satt i gang tiltak for å endre arbeidsmetodene til å være support på enkeltoppgaver, til å kunne gi råd på et større og mer generelt økonomifelt.
Covid-19 har i liten grad påvirket arbeidet i avdelingen i første tertial 2021. I fra april skjerpet kommunedirektøren anbefalingen om hjemmekontor, og andelen som benytter seg av hjemmekontor har økt en del etter det.
Medarbeiderne selv bestemmer om de ønsker og kan benytte seg av hjemmekontor, og inntrykket er at oppgavene som foreligger blir løst på en tilfredsstillende måte selv på hjemmekontor.
6.2 Økonomi
Kommunedirektøren har bedt om ansettelseskontroll i hele organisasjonen og det er flere vakante stillinger i både støttetjenesten som holdes ubesatte per første tertial. Kommunedirektøren venter flere vakanser gjennom 2021, og anslår å kunne spare 5 millioner kroner i løpet av 2021 på vakanser.
Forslag til vedtak
-
Randaberg kommune justerer ned rammen til Kommunedirektør og støttetjenestene, inkludert Miljø og samfunnsutvikling, og Teknisk avdeling med 5 millioner kroner for 2021 på grunn av vakante stillinger.
6.3 Tiltak i økonomiplanen 2021-2024
Oversikten nedenfor viser tiltak i fra gjeldende øknomiplan med vedtatt tiltaksramme og status per 30. april 2021 med tiltaksramme i hele tusen. Tiltakene er direkte eller indirekte knyttet til tjenesteområdet Personal og organisasjon.
7. Tekniske tjenester
Tjenesteområdet har ansvar for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av vei, vann, avløp, park, renovasjon, kommunale bygg, eiendommer og boliger. Vi deltar i interkommunalt utvalg mot akutt forurensing, og feiing, slam og brannberedskap en del av tjenesteområdets budsjett/ regnskap.
I tillegg til drift har tjenesteområdet ansvar for et betydelig investeringsbudsjett. Det investeres i lekeplassutstyr og trening- og aktivitetsanlegg, anlegg for renovasjon, vann- og avløpsanlegg, veier og gatelys, samt nybygg og rehabilitering av bygg og boliger.
Tjenesteområdet har rundt 65 årsverk, og har i første tertial hatt flere vakante stillinger. Ansattgruppen er sammensatt med tanke på kompetanse og erfaring.
Deltidsstillinger i tjenesteområdet er stort sett innenfor renhold, men det jobbes mot mest mulig fulltidsstillinger.
7.1 Arbeidsgiver
I forbindelse med at avdelingsleder for bygg og eiendom ble pensjonist i første tertial, er det gjennomført en endring i organisasjonen til tekniske tjenester. Kort fortalt er ansvar og oppgaver er fordelt på flere, og strukturen er noe flatere enn før. For å se resultat av endringen må vakante stillinger besettes, og dette vil det rapporteres om i de neste tertialrapportene.
7.1.1 Sykefravær
Også tekniske tjenester har sykefravær, og deler av dette er relatert til covid. Terskelen for å holde seg hjemme ved symptomer er høyere, samt ved barns sykdom.
Det er gledelig at det er områder der det ikke har vært sykefravær i første tertial.
Området som spesielt er følges opp er renhold, da det har vært høyt sykefravær her tidligere. Arbeidet renholderne utfører er belastende. Resultat av oppfølgingen er at trenden er nedadgående, og er nå under snittet i kommunen.
7.1.2 Rekruttering
Det er satt i gang flere rekrutteringsprosesser i tjenesteområdet. Årsak til dette er at 3 ansatte har pensjonert seg, en skal flytte og en har skiftet jobb. I andre tertial kan det rapporteres mer om søknadsmasse og resultat.
7.1.3 Kompetanse og utvikling
Tjenesteområdet har mange fagområder, og det er viktig å holde seg oppdater på alle områder. Siste året er det gjennomført færre kurs enn vanlig, og kurs/ opplæring har stort sett foregått digitalt.
Det er prioritert pålagt opplæring, som yrkessjåføropplæring og drift av gassanlegg.
Det er kjekt at ansatte er motiverte til å utvikle seg, her nevnes det at en av våre driftsteknikere har startet på fagbrev i byggdrift.
7.1.4 Covid-19
For tekniske tjenester har covid medført ekstraarbeid og -utgifter. Spesielt for renhold, men også for de andre områdene har det medført endringer. Det prioriteres hvilke oppgaver som skal utføres, og når de skal utføres. Dette for å minske smittefare for brukere og de ansatte. Det er også økt bruk av verneutstyr. De som har hjemmekontor, men det gjelder kun en mindre gruppe i tjenesteområdet. De fleste må møte fysisk for utføre arbeidet sitt. Det er derfor viktig med tiltak for å hindre smitte.
Det er ansatte som er bekymret, men de har håndtert situasjonen på en god måte, og er flinke til å finne gode løsninger.
7.2 Økonomi
-
For selvkostområdene vann, avløp, renovasjon, slam og feiing utføres det etterkalkyle ved årsslutt, og overskudd/ underskudd videreføres. Alle kostnader ved tjenestene dekke med gebyrer. På nåværende tidspunkt kan vi ikke se at det er store avvik for tjenestene. Fakturerte gebyrer for vann og avløp for første halvår er for høye, men det vil korrigeres for neste halvår.
-
Husleieinntekter for bolig er lavere enn budsjettert, og det utgifter holdes så lave som mulig.
-
Renhold har et overforbruk i første tertial, og det varsles om et mulig overforbruk ved årsslutt.
-
Også for drift og vedlikehold av kommunale bygg, samt vei, forventes det et negativt avvik. Årsak til dette er strømutgifter.
-
Resterende områder forventes å gå i balanse.
Det jobbes kontinuerlig med tiltak for å holde driftsutgifter nede, noe som medfører harde prioriteringer. Det åpnes i liten grad opp for tiltak som ikke er budsjettert.
7.3.1 Bolig
7.3 Virksomhetene
7.3.1.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Det har ikke vært sykefravær blant de som jobber med drift og vedlikehold av kommunale boliger i 1. tertial.
Rekruttering
Det har ikke vært behov for å rekruttere.
Kompetanse og utvikling
Ansatt som jobber med boliger har gjennomført kurs i byggherreforskrift, og har deltatt på nettverkssamling for kommuner i Rogaland.
Covid-19
Det er gjort vurdering på besøk i kommunale boliger, hva prioriteres og hva kan utsettes. Som hovedregel benyttes munnbind ved besøk. I perioder har det også vært restriksjoner for håndverkere.
7.3.1.2 Økonomi
Inntektene (husleieinntekter) er lavere enn budsjettert. Det er satt i gang arbeid for å regulere husleiene, det er vedtatt prisjustering gjennom budsjettet. Det er også restanser på husleie, disse følges opp fortløpende.
På grunn av lavere inntekter holdes det igjen på utgifter, og de er i første tertial lavere enn budsjettert.
Avviket i inntekter større enn avvik for utgifter, og det gir totalt negativt resultat for bolig i første tertial.
Det fortsettes med å holde igjen drifts- og vedlikeholdsutgifter for boligene for å oppnå balanse i resultatet for året. Men det er dessverre flere tilfeller der slitasje er utenfor det som forventes av leietaker, og det har store kostnader. Dette er vanskelig å budsjettere for.
Vedlikeholdsplanen som utarbeides vil vise behov for vedlikehold, men vil også si noe om tilstandsnivå de kommunale boligene skal ha. I tillegg vil valg av materiale være vesentlig.
7.3.2 Drift og vedlikehold av kommunale bygg
7.3.2.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Det er ikke bekymringsfullt sykefravær blant dem som jobber med drift og vedlikehold av kommunale bygg.
Rekruttering
Avdelingsleder bygg & eiendom ble pensjonist, og det er gjort organisatorisk justering. Rekrutteringsprosess for ny leder er satt i gang.
Kompetanse og utvikling
De ansatte som jobber med drift og vedlikehold av kommunale bygg gjennomfører en rekke kurs og opplæring som er nødvendig for å utføre jobben. I første tertial er det blant annet gjennomført opplæring i drift av gassanlegg og håndtering av asbest.
I tillegg startet en av driftsteknikerne våre opp med teoridelen for fagbrev i byggdrift.
Opplæring gjennomføres i hovedsak digitalt.
Covid-19
Det prioriteres når oppgave utføres med tanke på brukerne i bygget og smittesituasjon. Bruk av verneutstyr er økt.
7.3.2.2 Økonomi
For drift (ansvar 442) og vedlikehold (ansvar 440) av kommunale bygg viser resultat for første tertial et negativt resultat i størrelsesorden 2 mill. Hovedårsaker til dette kan oppsummeres med et overforbruk på kr. 1,5 mill. for strøm. I tillegg er det budsjettert med leieinntekter i første tertial som ikke er kommet inn som forventet. Sistnevnte vil vise i andre tertial.
Som for de andre fagområdene prioriteres det hardt, men det er utfordrende å skulle redusere så mye resten av året at overforbruket på strøm balanseres.
Det meldes også fortløpende behov fra brukerne om tiltak på kommunale bygg som ikke er budsjettert, dette kan være fjerning/ oppsetting av vegger, endring i bruk av bygg og flytteprosjekter. De kan gi økte kostnader for tekniske tjenester som ikke er budsjettert, og oppgaver som vi vanligvis ikke utfører. Det vil i større grad gis avslag på tiltak med kostnader som ikke er budsjettert, med mindre tjenesten selv kan finansiere tiltaket.
De jobbes med tiltak for å oppnå balanse ved årsslutt, men varsels samtidig om et overforbruk på drift og vedlikehold av kommunale bygg på kr. 2 mill., hovedsakelig knyttet til strøm.
7.3.3 Renhold
7.3.3.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Sykefravær for renhold har gått ned i forhold til første tertial 2020, og ligger under snittet for kommunen. Det er jobbet målrettet med å redusere sykefraværet, og dette har gitt resultater. Det er likevel høyt nok til at det fortsatt må være fokus på det. En del av fraværet er koronarelatert.
Rekruttering
Det har ikke vært behov for å rekruttere i renholdsavdelingen i første tertial.
Kompetanse og utvikling
De er ikke gjennomført kurs, i første tertial er drift prioritert. Kurs og opplæring i smitte-renhold ble gjennomført i 2020.
Covid-19
Det er satt inn ekstra ressurser i tre bygg; Harestad skole, Myrå barnehage og Grødem skole. Brukere har meldt om behov.
Det er utført mer smittevask i barnehager, dette bestilles av styrere.
Renhold utføres etter nasjonale veiledere.
7.3.3.2 Økonomi
Resultat for første tertial viser et overforbruk i størrelsesorden kr. 100 000. Det skyldes både høyere lønnsutgifter og større kjøp av varer og tjenester enn budsjettert. Det vil jobbes med tiltak for å nå balanse ved årsslutt, men det er utført mer renhold enn planlagt grunnet covid-19, og forbruk av såper og papir er større enn budsjettert. Det meldes derfor om mulig negativt resultat for renholdsavdelingen på kr. 300 000 på nåværende tidspunkt. Vi kommer tilbake til dette i neste tertial, da vil hovedrengjøring ved skoler og barnehager være utført.
7.3.4 Teknisk drift
7.3.4.1 Arbeidsgiver
Sykefravær
Noe fravær som er koronarelatert, ellers lite og ikke bekymringsfullt sykefravær. Langtidsfravær er av kjente årsaker.
Rekruttering
Driftsansvarlig for vann og avløp har pensjonert seg og rekrutteringsprosess er satt i gang
Driftsansvarlig vei sa opp sin stilling i første tertial grunnet flytting, stillingen vil bli besatt i 2. tertial.
Kompetanse og utvikling
Grunnet korona er det lavere kursaktivitet enn tidligere. Det er gjennomført yrkeskompetanse-opplæring for sjåførene som påkrevd.
Ellers har en ansatt gjennomført kurs i lekkasjesøk på vannledning.
Covid-19
Noe sykefravær skyldes Covid-19, i hovedsak syke barn med symptomer.
Tiltak som er innført er at de ansatte fordeles på flere pauserom i matpausen, oppmøte hos abonnenter/ innbyggere reduseres til et minimum, færre personer i bilene og økt bruk av verneutstyr.
7.3.4.2 Økonomi
Totalt viser resultat for avdelingen et underforbruk på kr. 2,4 mill. per nå, men det vil ikke være slik fremover. Se kommentarer for de ulike fagområdene under:
Renovasjon
området viser et positivt resultat i første tertial, inntektene er høyere enn budsjettert og utgiftene lavere enn budsjettert. Noen tjenester faktureres etterskuddsvis, og det er bestilt dunker som ikke er mottatt/ betalt. Renovasjon er et av selvkostområdene, og under- eller overforbruk ved årsslutt vil videreføres.
Park, grønt og uteområder
Også her gir vintervedlikehold et utslag på balansen, det vil si strøing i barnehager og skoler. Inntekter for drift av kirkegårdene er budsjettert fordelt over helse året, men bli regnskapsført i desember. Det går i balanse ved årsslutt, men vil gi negativt resultat underveis i året. Det antas at området går i balanse ved årsslutt.
Vann og avløp
For vann er resultatet positivt i første tertial, inntektene er høyere enn budsjettert og utgiftene lavere enn budsjettert. Noen tjenester faktureres etterskuddsvis, det mangler derfor noen utgifter som hører til første tertial.
Det samme gjelde avløp. Dette kan forklares med at det er en feil i gebyrdokumentet som ble behandlet i budsjett for 2021. Betalingssatser for vann og avløp ble lagt inn inklusive mva. i stedet for uten mva. Dette har medført at faktura for første halvår er for høy. Feilen rettes opp på faktura for andre halvår, men inntekten som viser i regnskap er derfor for høy i forhold til budsjettet for første tertial.
Både vann og avløp er selvkostområder (avregnes hver for seg), og under- eller overforbruk ved årsslutt vil videreføres.
Vei
Året startet med kaldt vær, og behov for strøing av kommunale veier og gang- og sykkelveier. I år ble det også strødd på turveier, noe vi vanligvis ikke gjør. Dette for å sikre mulighet for økt aktivitet i korona-tiden.
Driftsutgiftene for vei er periodisert likt fordelt over hele året, og utgifter i starten av året vil gi et overforbruk i første tertial. Det antas at det vil utjevnes over året. Også for gatelys er strømutgiften større enn budsjetter, og det vil være utfordrende å ta inn igjen. Det varsles om en overskridelse for strøm.