1 Helse og velferd
Helse og velferd består av virksomhetene Heldøgn, Hjemmetjeneste, Bolig- og avlastningstjeneste og Psykisk helse og rus. Disse virksomhetene ledes av hver sin virksomhetsleder og én, to, tre eller fire avdelingsledere. Tjeneste- og koordineringskontoret er også organisert som en virksomhet, og ledes kun av virksomhetsleder.
Kommunalsjef har stab som består av tre årsverk. Fra september 2023 har vi også en midlertidig prosjektstilling. Fellestjenester som er organisert hos kommunalsjef er blant annet e-helse og fastlegeordningen.
Helse og velferd har ansvar for tjenester og tjenesteyting som er under stor omstilling som følge av demografisk utvikling og tilgjengelig kompetanse og arbeidskraft. Det ble i 2023 vedtatt ny plan for helse- og omsorgstjenestene 2040 – Fremtiden er nå! Virksomhetene viser stor evne til omstilling i samsvar med utviklingsbildet og anbefalinger for bærekraftige tjenester.
Som en del av kommunedirektørens satsingsområde på organisasjonsutvikling, er fra 2024 Helse og velferd og NAV slått sammen til et felles tjenesteområde. Sammenslåingsprosessen foregikk i 2023 med god involvering og medvirkning fra begge tjenesteområder, tillitsvalgte og verneombud.
1.1 Økonomi
Prognose for årsresultatet vil for Helse og velferd være 4,7 millioner i merforbruk.
Helse og velferd har stort fokus på å drifte i henhold til budsjett. Innenfor alle virksomheter pågår det prosesser for å drifte mer effektivt gjennom oppgavedeling og rett bruk av kompetanse, utprøving av nye arbeidstidsordninger, bruk av teknologi, logistikkverktøy og støttefunksjoner.
Rekruttering av personell er en stor utfordring. Størst utfordring får dette i avdelinger innenfor heldøgnsomsorgen der behovet og volumet er størst, men utfordringene merkes også godt i Bolig- og avlastningstjenesten og i Psykisk helse og rus. Hjemmetjenesten har jevnt over ikke utfordringer med å rekruttere personell til faste stillinger eller vikariater.
Merforbruket skyldes for en stor del bruk av vikarbyrå og overtid knyttet til innleie av egne ansatte ved korttidsfravær.
Endringer i tjenestebehov følges nøye for optimal fleksibilitet og justering etter hvert som behovene endres. Økt behov blir umiddelbart dekket ved innleie og etter hvert endring i fast bemanning. Ved redusert behov vil det innenfor noen av avdelingene være en større prosess for reduksjon av personell.
Enkelte brukere får sine tjenester fra private tilbydere. Tjenestetilbudet følges opp av den respektive virksomhet, men belastes økonomisk på Tjeneste- og koordineringskontoret.
1.2 Abeidsgiver
Sykefravær
Sykefraværet i Helse og velferd er i 1.kvartal 11,6 prosent, derav korttidsfravær på 3,3 prosent og langtidsfravær på 8,4 prosent.
Trenden for de siste to årene er synkende for korttidsfraværet og økende for langtidsfraværet.
Helse og velferd har stort fokus på forhold som påvirker sykefraværsstatistikken. Kunnskap og erfaring tilsier at årsakene til sykefravær er sammensatte. Vi vet at god ledelse, tilstrekkelig kompetanse, fagutvikling, trygghet og forutsigbarhet, stillingsstørrelse og arbeidsmiljø er faktorer som hver for seg og samlet påvirker sykefraværet. Vi har også kunnskap om hvordan emosjonelle belastninger knyttet til ulike brukergrupper påvirker ansatte. Ved sykefravær skal den ansatte melde fra om årsaken til fravær er arbeidsrelatert. Kun unntaksvis blir fraværet registrert som arbeidsrelatert, men på bakgrunn av generell kunnskap er det grunn til å tro at deler av samlet sykefravær til dels skyldes forhold på arbeidsplassen.
Tiltakene for å redusere sykefraværet er økt fokus og informasjon om utvikling sammenlignet med nabokommuner, ulike holdningsskapende tiltak, informasjon og økt fokus på sykefravær i samarbeidet med fastlegene, samarbeid med tillitsvalgte og verneombud, med mer.
Det er potensial for flere målretta tiltak innenfor frisklivssentralen rettet mot ansatte som har hyppige fravær eller står i fare for å bli sykemeldt. Et slikt tilbud vil kreve omdisponering eller styrking av budsjettet.
Beholde og rekruttere tilstrekkelig kompetanse
Flere avdelinger har ledige stillinger som etter flere og vedvarende utlysninger ikke blir besatt. Dette gjelder innenfor Heldøgnstjenesten, Bolig- og avlastningstjenesten og Psykisk helse og rus, og omfatter stillinger for både sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere. Stillinger som nattevakt og helgestillinger er særlig utfordrende å rekruttere.
Nabokommunene imellom konkurrerer om samme arbeidskraft, og det er derfor avgjørende at lønns- og arbeidsvilkår er harmonisert mellom kommunene. Et godt omdømme skal være med å sikre at gode arbeidstakere foretrekker den grønne landsbyen!
1.3 Virksomhetsområdene
1.3.1 Heldøgntjenester
Heldøgnstjenesten består av tre sykehjem og ett bofellesskap, samt kommunedekkende nattjeneste. Virksomheten gir heldøgns helse- og omsorgstjenester til personer over 18 år i form av langtidsopphold, korttidsopphold, avlastningsopphold og kommunal akutt døgnplass (KAD) i sykehjem, samt nødvendig helsehjelp og praktisk bistand i bofellesskap.
Virksomheten drifter per april 62 plasser i sykehjem og 24 plasser i bofellesskap. Vi åpner for drift av ytterligere fire sykehjemsplasser i 2024, når nødvendig bemanning er rekruttert.
Vi jobber aktivt med ny organisering av arbeid og arbeidstid (jf. TØRN-prosjektet), for bedre utnyttelse av kompetanse og ressurser i eldreomsorgen.
1.3.1.1 Økonomi
Virksomheten har økt rammen sin for å kunne yte lovpålagte tjenester i 2024, og det var forventet balanse i regnskap dette året. Etter første kvartal er beregnet prognose et overforbruk på tre millioner. Overforbruk skyldes først og fremst at vi ikke har klart å ansette kvalifisert helsepersonell i ledige stillinger og vikariat i løpet av våren. Vi må leie inn vikarer for å ha tilstrekkelig personell til å gi nødvendig helsehjelp hele døgnet. Mangel på kvalifiserte vikarer fører til at vi må leie inn sykepleiere fra vikarbyrå. Dette medfører betydelig økte utgifter sammenlignet med fast ansatt helsepersonell.
Noen avdelinger har i tillegg et høyt sykefravær. Korttidsfravær er uforutsigbart, og akutt behov for vikar ved sykdom medfører ofte til innleie av vikarer på overtid. På fire måneder har heldøgnstjenesten 1,2 millioner i overtidsbetaling.
1.3.1.2 Arbeidsgiver
Sykefraværet i virksomheten er høyt, og varierer mellom avdelingene. Det er bekymringsfullt at sykefraværet er stigende fra mars, og at trenden ser ut til å fortsette.
Det er et økende problem å rekruttere nok helsepersonell, særlig sykepleiere. Økningen i antall eldre, samt omfanget og kompleksiteten i hjelpebehov er langt høyere enn tilgjengelig helsepersonell. Nord-Jæren er ett stort felles arbeidsmarked, og vi konkurrerer med sykehus og omliggende kommuner om tilgjengelige personellressurser. Utfordringene knyttet til rekruttering viser at vi bør tenke på andre tiltak enn det vi har gjort til nå, med tanke på markedsføring og det å gjøre oss attraktive for nye medarbeidere. Lederspennet i tjenesten er stort, og det er behov for støttefunksjoner med riktig kompetanse for rekruttering og markedsføring.
Vi fortsetter arbeidet som er startet i TØRN-prosjektet. Vi har fokus på organisering av arbeidet, slik at vi bruker tilgjengelig kompetanse på en mer hensiktsmessig måte. Vi prøver også ut andre måter å organisere arbeidstiden, slik at vi øker andel heltidsstillinger, og antall helgetimer for å få bedre kvalitet og kontinuitet for brukere og ansatte.
Tiltak i TØRN og tiltak for å redusere sykefravær henger tett sammen, og vi vil fortsette følge opp sykefraværsarbeidet, og å ha fokus på tiltak som øker kontinuitet i tjenesten.
1.3.2 Hjemmetjenester
Virksomhet hjemmetjenester består av 4 avdelinger hvor vi gir tjenester i form av nødvendig helsehjelp i hjemmet dag og kveld i tillegg til kommunalt legesenter, storkjøkken og fysio/ergotjenester. Vi drifter en sykepleieklinikk i samarbeid med Solbakken Legesenter, vi har en Frisklivssentral, dagsenteropphold på to ulike dagsenter for hjemmeboende, praktisk bistand/hjemmehjelp, fysioterapi, ergoterapi, hjelpemiddelkoordinering, kommunal BPA, kreftkoordinering og palliativ sykepleie, demenskoordinering, demensutredning, hørsel og syn kartlegginger samt håndtering av ulik digital oppfølging av hjelpemidler som legemiddeldispensere og trygghetsalarmer. Nytt av året 2024 er at hjemmetjenesten har fått driftsansvar for Solbakken legesenter i samarbeid med fastleger som er selvstendig næringsdrivende og som benytter seg av en såkalt 8.2 avtale. Hjemmetjenesten har også ansvar for storkjøkken på Vardheim som har matombringing til hjemmeboende, de ulike bofellesskapene, institusjonene og dagsenter. I tillegg tilbyr kjøkken noe catering.
1.3.2.1 Økonomi
Tiltakstimer i hjemmesykepleien 1. tertial viser i ukentlig oversikt et snitt på timeantall per uke på 780 timer. Dette er en reduksjon på 120 timer per uke mot det som var budsjettert. Dette fører til redusert tjenestebehov tilsvarende 2,6 millioner. Alle avdelinger i hjemmetjenesten, med unntak av Solbakken legesenter melder balanse, men hjemmetjenesten i sin helhet melder en prognose som skal være balanse året 2024.
1.3.2.2 Arbeidsgiver
1.tertial 2024 har vært preget av høyt sykefravær for hjemmetjenesten. Det er i hovedsak langtidsfravær i alle avdelinger som er utfordrende. I snitt har hjemmetjenesten hatt et langtidsfravær på 12,5 prosent de første to månedene i 2024 mot 2,2 prosent korttidsfravær i samme periode. Det er til enhver tid store krav til emosjonell dissonans og høye krav til kompetanse hvor hjemmetjenesten stort sett daglig må ta imot nye pasienter. Hjemmetjenesten jobber kontinuerlig med å tilpasse det daglige behovet for ressurser og har tatt i bruk logistikkprogrammet Spider som avhjelper med å sette inn riktig ressurs og kompetanse til rett tid og på rett sted. Grunnet daglig variasjon i behov for tjenester, krever det at ledere et tett på driften for å tilpasse ressursbehov.
Utfordringer for hjemmetjenesten er uten tvil det høye sykefraværet og at det i stor grad har vært sykepleierkompetanse som har hatt stort fravær. Dette har igjen gjort at det er meldt avvik på for høy belastning på de ressursene som står igjen i en krevende arbeidshverdag. Det er ikke kjent eller meldt fravær som er arbeidsrelatert. Det er foreløpig ikke utfordrende å rekruttere sykepleiere til hjemmetjenesten, men vi ser at det kan være mer utfordrende å rekruttere helsefagarbeidere samt fysio- og ergoterapeuter. Det er fortsatt krevende å rekruttere til helgestillinger i hjemmesykepleien.
1.3.3 Bolig- og avlastningstjenesten
Virksomhet BOAT består av 4 bofellesskap, og 1 dagsenter for voksne psykisk utviklingshemmede, samt 1 avlastningssenter som tilbyr rullerende opphold for barn og unge. Det er også en barnebolig tilknyttet driften på Avlastningssenteret. BOAT gir også timebaserte miljøtjenester til hjemmeboende brukere.
1.3.3.1 Økonomi
BOAT er i en omorganiseringsprosess pga endret tjenestebehov, som igjen fører til omfordeling av ressurser på tvers av avdelinger, samt organisere ledelsen mer hensiktsmessig ifht driften.
Høyt sykefravær i noen avdelinger, hvor det kreves innleie for å opprettholde faglig forsvarlighet i tjenestene har ført til overforbruk av vikarer og overtid.
BOAT samlet har foreløpig prognose på 3 millioner i overforbruk samtidig jobbes det målrettet for å redusere overforbruket for inneværende år.
1.3.3.2 Arbeidsgiver
BOAT samlet har et relativt høyt sykefravær. Samlet har BOAT 10,5 prosent , hvorav langtidsfraværet er på 7,9 prosent . Særlig høyt langtidssykefravær på to av avdelinger med henholdsvis 12 og 17,5 prosent .
I den ene avdelingen har det over lang tid vært en kjent arbeidsmiljøproblematikk. Det har på korttid ført til økt sykefravær, og oppsigelser og utfordringer ifht til å rekruttere både fast ansatte og vikarer. Ledelsen har i samarbeid med personalavdelingen gjennomført prosess, med mål om å løse utfordringene. Det forventes at det vil kunne vises til resultater av dette arbeidet i løpet av inneværende år.
I den andre avdelingen med høyt sykefravær kan det forklares med en stor arbeidsbelastning grunnet stadig økte faglige utfordringer. Det jobbes med et bedre tilpasset tilbud, som vil avlaste de ansatte.
1.3.4 Psykisk helse- og rustjenester
Virksomheten ledes av virksomhetsleder og felles avdelingsleder for to avdelinger. Virksomheten har i tillegg full psykologstilling som også yter tjenester til Kvitsøy kommune.
Virksomheten foretok en organisasjonsendring i mars for justering av ansvarsområder mellom avdelingene. Det er fortsatt to avdelinger - Mestringsenheten og Vestre Goa bofellesskap. Etter ny organisering inneholder Mestringsenheten tilbud som Rask psykisk helsehjelp, dag- og aktivitetstilbudet Bruket, hjemmebaserte tjenester, inklusivt tjenester til delvis bemannet bofellesskapet i Nyvollveien og LAR-tjenester (legemiddelassistert rehabilitering, på oppdrag fra Helse Stavanger). Vestre Goa bofellesskap yter tjenester til de tolv beboerne som har leilighet i bofellesskapet. Ved behov og kapasitet kan avdelingene bistå hverandre.
1.3.4.1 Økonomi
Virksomheten er fortsatt i en omorganiseringsprosess for omfordeling av ressurser på tvers av avdelingene, og for å styrke og organisere ledelsen mer hensiktsmessig.
Virksomheten har foreløpig en prognose på 1,2 millioner i overforbruk. Omstillingsprosessen retter seg mot tilpassing av driften til budsjettrammen.
1.3.4.2 Arbeidsgiver
Virksomheten hadde et samlet sykefravær på 13,9 prosent. Korttidsfravær utgjør 3 prosent og langtidsfraværet 10,9 prosent.
1.3.5 Tjeneste- og koordineringskontoret
Virksomheten ledes av en virksomhetsleder og har til sammen 7,3 årsverk. Inkludert er ett årsverk ruskoordinator.Tjeneste- og koordineringskontoret er kommunens koordinerende enhet. Kontoret har ansvar for mottak av søknader/henvendelser, saksbehandling og vedtak etter helselovgivningen. Kontoret har også ansvar for koordinering av tjenester til barn og voksne.
1.3.5.1 Økonomi
Tjeneste- og koordineringskontoret har budsjettansvar for tjenester som ikke naturlig hører til i annen virksomhet, blant annet BPA-ordninger, omsorgslønn, transportkostnader til arbeid og dagaktivitet (unntatt eldre som benytter dagsenteret i hjemmetjenesten), overligg-døgn på sykehuset og kjøp av private bo- og avlastningstilbud.
Endringer i disse tjenestene vil potensielt kunne gi store utslag i budsjettet. Etter første tertial er det et mindreforbruk på 490 000. Forventet prognose ved årsslutt vil være balanse.
1.3.5.2 Arbeidsgiver
I årets første måneder har Tjeneste- og koordineringskontoret (TKK) en sykefraværsprosent på 10,1 hvor langtidsfravær utgjør 8,2 prosent. Det blir veldig sårbart og øker belastningen når det er sykefravær på TKK da det ikke finnes kvalifiserte vikarer å leie inn ved fravær.
Det er også utfordrende og håndtere økende saksmengde i form av søknader og henvendelser, samt økende antall komplekse saker. Videre må TKK foreta hard prioritering på hvor innsatsen skal legges. Ikke alle saker kan utredes like godt, og koordineringsansvar blir nedprioritert.
1.3.6 Nav
Første tertial har NAV fortsatt å jobbe målrettet med bosetting og integrering, det er en god utvikling i antall deltakere i kvalifiseringsprogram og det er fortsatt fokus på målrettet oppfølging av mottakere av sosialhjelp.
1.3.6.1 Økonomi
Kommunestyret har vedtatt at Randaberg kommune skal bosette 110 flyktninger i 2024 og NAV satser på å oppnå målsettingen også i 2024. Ved utgangen av april var det bosatt 78 flyktninger - eller 71 prosent av målet for 2024.
Midlertidig bolig
Det er et krevende boligmarked i Randaberg, men også i mange omkringliggende kommuner. NAV har flere brukere som har hatt krav på et midlertidig botilbud. Det er en krevende situasjon for de det gjelder og også en stor kostnad for kommunen. NAV jobber med råd, veiledning og hjelp slik at disse personene kan finne seg en varig bolig.
Prognosen er balanse.
1.3.6.2 Arbeidsgiver
Sykefravær
NAV har til sammen 7,1 prosent sykefravær. Det er sammensatte årsaker til høyt sykefravær i NAV bl.a. stort arbeidspress og stor emosjonelle belastning. Leder og verneombud har samarbeidet om tiltak for å redusere fravær blant workshop i regi av bedriftshelsetjeneste om emosjonelle belastning.
Organisasjonsutvikling
NAV ble slått sammen med Helse og velferd 1. januar 2024. I tillegg har NAV Randaberg jobbet med ledelsesstruktur og det planlegges å endre strukturen fra fire team til to avdelinger i løpet av andre tertial.
Sikkerhet
NAV Randaberg jobber systematisk for å forebygge og forhindre hendelser som kan føre til vold, trusler og trakassering. NAV har jobbet med innføring av en ny standard for trygge brukermøter. I tillegg har NAV Randaberg kartlagt den fysisk utforming av kontoret og samtalerom og oppdaterte beredskapsplanene.
Alle som har kontakt med brukere (både fysisk, telefonisk og digitalt) skal systematisk jobbe for å forebygge og forhindre hendelser som kan føre til vold, trusler og trakassering.
2 Oppvekst
Ledere og medarbeidere i Oppvekst har fått velfortjent honnør etter en stor omstilling de siste årene parallelt med store nasjonale og regionale satsninger innen både Familieenhet, skoler og barnehager. Ledere og medarbeiderne i Oppvekstsektoren får kontinuerlig omstillingskrav i forhold til nye reformer og større faglige utviklingsarbeid som nye lærerplaner og nytt lovverk som krever stor tidsbruk i tillegg til drift.
2.1 Økonomi
Den mye omtalte og nødvendige omstillingen i kommunen har i stor grad medført størst omveltning i Oppvekstsektoren. Hovedbudskapet er at det vises stor budsjettdisiplin i virksomhetene, og samtlige gjennomfører første tertial i eller rundt balanse på bunnlinjen.
Prognosene for året viser det samme og dette skyldes lojale og dyktige folk i felt, både ledere og medarbeiderne. Potensialet for ytterligere resultatforbedring ligger i lavere sykefravær, og dette er en kollektiv innsats som må gjøres i godt samspill med både fagforeninger, legestanden og felles fokus på dette komplekse feltet.
2.2 Arbeidsgiver
Denne våren har tjenestene i Oppvekst noen særskilte fokusområder. Barnehage jobber med langsiktig utviklingsstrategi for Randabergbarnehagene. Skolene har fokus på strategi for Randabergskolen der to av skolene er med i UDIR sitt læringsmiljøprosjekt sammen med PPT, mens Grødem skole er Universitetsskole. Familieenheten jobber med internstrategi og utvikling av dette samtidig som leder av Familieenheten leder viktig arbeidsgruppe om plan for forebygging av omsorgssvikt og adferdsvansker.
3.3 Virksomhetsområdene
2.3.1 Barnehage
Barnehagefeltet jobber denne våren ut en viktig utviklingsstrategi for Randabergbarnehagene i et langtidsperspektiv. Her bygges det i stor grad stein på stein fra den svært vellykkede Være Sammen satsningen fra noen år tilbake. Vi vil også i løpet av det neste halvåret rullere den to år gamle Barnehagebruksplanen, denne vil komme til politisk behandling i første møterunde til høsten når vi har de ferske og oppdaterte tallene på befolkningsframskriving som kommer fra Statistisk sentralbyrå i starten av juli.
2.3.1.1 Økonomi
Barnehagene leverer tall som er i balanse til første tertial.
I budsjettet som ble lagt for 2023 ble barnehagerammen justert i henhold til befolkningsfremskrevet antall innbyggere i barnehagealder. Den gang ble det ikke justert for at 2021-kullet var betydelig større enn befolknings-fremskrivningen la opp til. Tiltaket ble justert i både første og andre tertial 2023, men ble dessverre ikke tatt med i budsjettet for 2024. Årets barnehageopptak er i all hovedsak unnagjort, og det er behov for å øke barnehagerammen for den samme effekten i 2024. Det er fortsatt tidlig i barnehageåret, og kostnadene kan fortsatt endre seg frem mot andre tertialrapport.
2.3.1.2 Arbeidsgiver
Barnehagene opplever tidvis det svært krevende å skaffe vikarer ved sykefravær. Dette medfører stort trøkk enkeltdager i enkelte av barnehagenes avdelinger. Det er ingen enkle svar på å løse dette, gitt stor vikarmangel i sektoren over det ganske land. Vi er også i en nasjonal omstilling i forhold til kompetansekrav og videreutdanning i sektoren. Dette medfører økt konkurranse om særlig barnehagelærerne, og vi ser i kommunene rundt oss at det legges planer for arbeidsgiverstrategi og lønnspolitisk plan i den forbindelse. Dette bør vi også gjøre på dette og flere andre felt i sektoren. Barnevern opplever det samme.
2.3.2 Skole
Skolene våre har gjennomgått større omstillinger de siste årene. Ved Grødem skole har de hatt stor utskiftning av personalet grunnet pensjonsavgang. Harestad og Goa har fått inn flere nye skoleledere, dette er også endel av omstillingen skolene har vært igjennom det siste halve året. Elevundersøkelsen viser at vi har hatt økning og turbulens knyttet til læringsmiljø ved enkelte trinn ved skolene som i landet forøvrig, vi har derfor bestemt oss for å delta i UDIR sitt Læringsmiljøprosjekt for to av våre skoler. Dette prosjektet er fullfinansiert av UDIR og er i regi av Læringsmiljøsenteret som vi har samarbeidet tett med i anledning Respektprogrammet tidligere. Grødem skole er Universitetsskole i perioden, og vi har erfaringsutveksling underveis mellom skolene i begge satsningene.
2.3.2.1 Økonomi
Skolene leverer balansert resultat etter første tertial. Dette er prognosen også for resten av året.
2.3.2.2 Arbeidsgiver
Skolesektoren nasjonalt, regionalt og lokalt opplever til dels store utfordringer knyttet til en stadig økende andel elever som uteblir fra skolen av ulike grunner. Dette er en bekymring over hele landet, og dette bekymrer også øverste ledelse i Oppvekst. At stadig flere barn og unge henvises til spesialisthelsetjenesten er bekymringsfullt på et plan vi ikke har sett før. Dette medfører store utfordringer for både ledere og medarbeidere i skolesektoren, og verken årsaker eller løsningene ligger på noen måte i skolen alene. Denne utfordringen er med på å forklare litt av rekrutteringsutfordringene til blant annet lærerutdanningen.
2.3.3 Familieenheten
Familieenheten består av helsestasjonstjenester, kommunens familieteam og barneverntjenesten. I tillegg har enheten en administrasjon, psykologspesialist og SLT koordinator.
Sykefravær i tjenestene så langt i år er:
Helsestasjonstjenester: 10,7prosent .
Kommunens familieteam: 19,2 prosent .
Barneverntjenesten: 8,4 prosent .
Totalt for hele familieenheten utgjør dette 9,9 prosent sykefravær ved første tertial. Av dette er 6,8 prosent langtidsfravær. Det vil iverksettes flere tiltak for reduksjon av sykefravær i løpet av året
2.3.3.1 Økonomi
Familieenheten forventer å komme i balanse i 2024. Barneverntjenesten mottar tilskudd tilsvarende 5 mill i 2024. Tilskuddsperioden utgår i 2025, og vi vil da ikke få dekket utgiftene etter dette. Det er sannsynlig at plasseringsutgiftene fortsetter utover tilskuddsperioden.
2.3.3.2 Arbeidsgiver
Familieenheten har, ved å benytte tilskudd for kompetanse – og tiltaksutvikling styrket tilbudet i kommunens familieteam med nye tjenestetilbud til barn og foreldre. Det gjøres i løpet av 2024 en satsing på oppsøkende ungdomsarbeid ved tilført stilling fra tilskuddsordning til kommunalt rusarbeid. Dette vil bidra til å innfri føringer i kommende ny rusreform. Familieenheten er i ferd med å lansere en langsiktig strategi for våre tjenester. Strategien dedikeres til tidlig intervensjon, og samskapning mellom tjenester. Dette for å bidra til å unngå at vansker hos barn og familier blir mer omfattende og mer krevende enn nødvendig. Det vil både ha en samfunnsøkonomisk gevinst, og utgjøre et bedre tilbud til innbyggerne.
2.3.4 PPT
Sykefravær totalt: 10,5% (2,5% kortidsfravær og 7,9% langtidsfravær)
2.3.4.1 Økonomi
Vi ligger foreløpig på et mindreforbruk. Dette skyldes langtidssykefravær og vakant stilling som p.g.a. rekrutteringsvansker har vært ledige frem til nylig. Det har vi spart litt penger på. Nå er begge disse stillingene besatt og de nye som har startet må gå på kurs og sertifiseringer. Dette vil koste oss mer penger til høsten. Vi antar likevel at vi kommer til å gå i balanse ved årets slutt.
2.3.4.2 Arbeidsgiver
3 Samfunn og kultur
prosent
Samfunn og kultur omfatter flere avdelinger med ulike ansvarsområder: Bygg og eiendom, Frivilligsentralen, Kultur, idrett og fritid, Miljø og samfunnsutvikling, og Teknisk drift. Hver avdeling har respektiv leder.
Samfunn og kultur dekker et bredt spekter av oppgaver, alt fra drift og vedlikehold av veier, parker, uteområder og lekeplasser til renovasjonstjenester, forvaltning og drift av kommunens bygninger og boliger. Området omfatter også arrangementsvirksomhet, saksbehandling av søknader og planer, samt koordinering og motivering av frivillige lag og organisasjoner i Den grønne landsbyen.
Tjenesteområdet bidrar til å skape gode lokalsamfunn, attraktive bomiljøer, aktive innbyggere og en rik kultur- og fritidsarena for Randaberg kommune.
3.1 Økonomi
Samfunn og kultur har et overforbruk knyttet til to utgifter som ikke var forutsett og dermed ikke budsjettert. Dette gjelder en gasslekkasje, som medførte betydelige merkostnader til akutt utbedring. En annen ikke-budsjettert post er utgifter til vintervedlikehold. Omfanget avhengig av værforholdene og dermed vanskelig å anslå. Vinteren 2024 startet med mye snøfall, noe som utløste høye kostnader til brøyting og annet vintervedlikehold. Ut fra erfaring forventes det også behov for vintervedlikeholdsutgifter mot slutten av året.
3.2 Arbeidsgiver
Tjenesteområdet Samfunn og kultur har høyt kompetente og motiverte medarbeidere fordelt på ulike yrkesgrupper. Enkelte av yrkesgruppene opplever relativt høyt sykefravær. Det er derfor søkelys på systematisk arbeid for å redusere sykefraværet gjennom forebyggende tiltak.
Kommunens plikt til å yte tjenester fordrer at det er tilstrekkelig kompetanse innenfor alle deler av tjenesteområdet. Flere av avdelingene er små med begrensede fagmiljøer og få ressurspersoner innenfor hver spesialitet. Dette utgjør en utfordring for å sikre tilfredsstillende kompetansedekning på tvers av alle ansvarsområder.
De små avdelingene, kombinert med stramme økonomiske rammer, et høyt oppgavevolum og økende forventninger fra innbyggerne, skaper en krevende situasjon. Det blir derfor helt nødvendig å balansere og foreta tydelige prioriteringer.
3.3 Virksomhetsområdene
3.3.1 Bygg og eiendom
Bygg og eiendom har et omfattende ansvarsområde knyttet til drift og vedlikehold av kommunens eiendomsmasse. Dette inkluderer 38 formålsbygg, samt 170 kommunale utleieboenheter. I tillegg forvalter avdelingen 140 innleide boliger som benyttes til bosetting av flyktninger. Med en så bred portefølje av eiendomsrelaterte oppgaver er arbeidsmengden stor og tempoet høyt.
En sentral oppgave for bygg og eiendom er å skaffe egnede boliger for bosetting av flyktninger. Randaberg kommune har vedtatt å ta imot 110 flyktninger i 2024. For å håndtere oppgaven er det ansatt en prosjektmedarbeider i midlertidig stilling. Avdelingen samarbeider tett med helse og velferd, herunder NAV, for å sikre god koordinering og gjennomføring av bosettingsarbeidet.
3.3.1.1 Økonomi
Bygg og eiendom har et merforbruk som skyldes en uforutsett hendelse med gasslekkasje ved Harestad skole/Varen kulturscene. Lekkasjen ga akutt behov for utbedring av anlegget av hensyn til sikkerhet og drift. Siden dette var en ikke-planlagt hendelse, var det ikke tatt høyde for disse kostnadene i opprinnelige budsjett.
Utover denne ekstraordinære utgiften forventer bygg og eiendom å være i balanse ved utgangen av året.
3.3.1.2 Arbeidsgiver
Innenfor Bygg og eiendom utfører mange av de ansatte fysisk arbeid. Det legges derfor stor vekt på systematisk tilrettelegging for en god arbeidshverdag med fokus på ergonomi og forebyggende tiltak.
Ettersom avdelingen har et relativt begrenset antall ansatte, vil fravær hos enkeltpersoner kunne få store utslag på den samlede fraværsstatistikken.
Bygg- og eiendomsavdelingen opplever et stort press fra andre tjenesteområder i kommunen med mange ulike ønsker og behov. En sentral del av arbeidet er derfor å avklare forventninger, prioritere mellom konkurrerende behov og balansere ressursbruken på en hensiktsmessig måte.
3.3.2 Kultur, idrett og fritid
Kultur, idrett og fritid omfatter fem relativt selvstendige avdelinger: kulturskolen, biblioteket, fritid, idrett og kulturarena drift. Området dekker et bredt spekter av oppgaver og ansvarsområder, inkludert arrangementer, undervisning, formidling, fritidsaktiviteter, tildeling av tilskudd og idretts-relaterte tjenester.
Kulturskolen tilbyr undervisning innen ulike kunst- og kulturfag for barn og unge. Biblioteket ivaretar litteraturformidling, kunnskapsbygging og møteplassfunksjonen. Fritid har ansvar for organisering og tilrettelegging av fritidsaktiviteter for alle aldersgrupper, mens idrett jobber med utvikling og tilrettelegging for idrettsaktiviteter og idrettsanlegg. Kulturarena drift har ansvar for kommunens museumsanlegg, Tungenes og Vistnestunet, samt Varen kulturscene.
3.3.2.1 Økonomi
Kultur, idrett og fritid forventer å levere et resultat i balanse ved utgangen av året. Deler av inntektsgrunnlaget, som billettinntekter, er avhengig av eksterne faktorer som vi ikke har full kontroll over.
Gjennom aktiv styring av utgiftene, arbeides det målrettet for å oppnå et samlet årsresultat innenfor de tildelte budsjettrammene.
3.3.2.2 Arbeidsgiver
Kultur, idrett og fritid består av svært kompetente og veldrevne enheter. Sykefraværet har over lengre tid holdt seg på et generelt lavt nivå. Ettersom avdelingen er inndelt i relativt små enheter, vil fravær blant enkeltansatte kunne få betydelige utslag på den samlede fraværsstatistikken.
For tiden er kultur, idrett og fritid sterkt involvert i planleggingen av det kommende kongeparbesøket til den grønne landsbyen i mai. Dette er et spennende og hyggelig oppdrag, men noen andre oppgaver har måttet utsettes litt.
3.3.3 Miljø og samfunnsutvikling
Miljø og samfunnsutvikling omfatter folkehelsekoordinator, og fagområdene plan, byggesak, geodata og landbruk. Avdelingen har et bredt ansvarsområde med mange ulike oppgaver og et høyt arbeidstempo.
Et viktig pågående arbeid er utarbeidelsen av en ny kommunal planstrategi som ble igangsatt høsten 2023. Den nye planstrategien er planlagt vedtatt før sommeren 2024.
Avdelingen har en rekke oppgaver innenfor kjerneområdene. Dette inkluderer blant annet saksbehandling innen plan- og byggesaker, forvaltning av geodata og kartløsninger, samt oppfølging av landbruksrelaterte saker.
Miljø- og samfunnsutviklingsområdet spiller en sentral rolle i å understøtte en bærekraftig samfunnsutvikling i kommunen gjennom solid faglig arbeid, planlegging og god oppfølging av lover og forskrifter.
3.3.3.1 Økonomi
Miljø og samfunnsutvikling forventer å gå i balanse ved årsslutt. I budsjettet er det høyere forventede overføringer enn hva som anses realistisk. Avdelingen regner med å kompensere for dette gjennom høyere inntekter fra saksbehandlingsgebyrene enn budsjettert.
En uforutsett økning i lisenskostnadene for kartløsninger utgjør en budsjettutfordring som ikke var varslet på forhånd. For å håndtere dette planlegger avdelingen å stramme inn på driftsutgiftene gjennom året, der det lar seg gjøre. Målet er å finne tilstrekkelige innsparinger til å kunne dekke opp for de økte lisenskostnadene innenfor eksisterende budsjettrammer.
Gjennom aktiv styring av både inntekts- og utgiftssiden forventer miljø og samfunnsutvikling å kunne levere et resultat i tråd med årets budsjett ved årsslutt.
3.3.3.2 Arbeidsgiver
Sykefraværet innen miljø- og samfunnsutviklingsområdet har generelt ligget på et lavt nivå. Miljø og samfunnsutvikling består av relativt små faggrupper og nøkkelressurspersoner. Dette gjør området sårbart ved fravær blant de ansatte, samt når det kommer nye og krevende oppgaver.
De små fagmiljøene har begrenset kapasitet til å håndtere merbelastninger eller til å dekke opp for kollegaer som er borte. Likeledes kan tilgangen på spesialkompetanse være en utfordring dersom nøkkelpersoner blir borte over tid. Selv et kort fravær kan derfor potensielt få betydelige konsekvenser for framdriften og leveransene innen dette ansvarsområdet.
For å redusere sårbarheten vil det være viktig å vurdere bemanningsplaner, kompetanseutvikling og oppgavefordeling på tvers av faggruppene. Dette kan bidra til å styrke robustheten i miljøet.
3.3.4 Teknisk drift
Teknisk drift omfatter fagområdene vann og avløp, renovasjon, samt vei og park. Avdelingen har ansvaret for vedlikeholdet av kommunens parker, lekeplasser og utearealene ved skoler og barnehager. Videre har vi ansvaret for drift og vedlikehold av det kommunale veinettverket, samt drift og vedlikehold av vann- og avløpssystemene.
Innenfor disse kjerneområdene påligger det Teknisk drift et bredt spekter av oppgaver for å sikre forsvarlig forvaltning, drift og vedlikehold av kommunens tekniske infrastruktur og uteanlegg. Dette inkluderer alt fra planlegging, utbygging og oppgraderinger til den løpende driften, servicen og det forebyggende vedlikeholdsarbeidet.
3.3.4.1 Økonomi
For å oppnå et mest mulig realistisk budsjett, er det bevisst ikke avsatt midler til vintervedlikehold i den opprinnelige budsjetteringen. Planen er heller å justere budsjettet ved tertialvise oppdateringer. Utover det merforbruket som naturlig vil oppstå og som er forventet som følge av denne tilnærmingen, forventer Teknisk drift å holde seg innenfor de totale, justerte budsjettrammene ved årets slutt.
For å bidra til budsjettbalansen holder avdelingen samtidig igjen på driftskostnadene knyttet til vei- og parkvedlikehold der det er mulig. Dette gir rom for å hente inn noe innsparing på denne delen av driftsbudsjettet.
3.3.4.2 Arbeidsgiver
Sykefraværet har holdt seg på et relativt lavt nivå over lengre tid. Ettersom Teknisk drift har et begrenset antall ansatte, vil enkelte fraværstilfeller kunne få relativt store utslag på de samlede fraværstallene.
For tiden pågår et arbeid med å systematisere og strukturere Teknisk drift på en bedre måte. Som en del av denne prosessen gjennomgår vi også hvilke oppgaver og ansvarsområder som bør nedprioriteres eller avvikles. Målet er å tydeliggjøre kjerneaktivitetene og allokere ressursene dit det gir størst verdi.
Den tekniske driftsavdelingen er for tiden sterkt involvert i planleggingen av det forestående kongeparbesøket til den grønne landsbyen i mai. Dette er et spennende og hyggelig oppdrag, men det kommer i tillegg til de allerede planlagte arbeidsoppgavene. Konsekvensen har blitt at enkelte oppgaver har måttet utsettes litt.
4 Sentraladministrasjon
Kommuneoverlege
Det gjøres et godt arbeid av kommuneoverlegene og spesielt i tilknytning til opprettelsen av vårt første kommunale legekontor som åpnet i januar 2024.
Kommuneadvokat
Samarbeid om kommuneadvokat med Sola og Kvitsøy fungerer bra og er til stor nytte for organisasjonen.
Beredskap
Samarbeid med Sola om beredskapskoordinator fungerer veldig bra og er til stor nytte for utvikling av Randaberg som en beredskapsorganisasjon.
Kongeparbesøk
Mange i organisasjonen er involvert i kongeparbesøket, ikke minst kommunikasjon og demokrati (KOD) og teknisk drift. En betydelig innsats legges ned i å organisere og gjennomføre dette arrangementet så optimalt som mulig.
Næringsutvikling
Næringstreff med bedrifter i Mekjarvik – Dusavik området har blitt arrangert våren 2024. Tilbakemeldingene er at dette er en viktig møtearena for næringslivet.
Grønn landsby
Prosjektet “Grønn landsby – unn deg en omvei” har nå søkt ytterligere prosjektmidler fra Rogaland Fylkeskommune for å komme over i neste fase av prosjektet.
4.1 Kommunikasjon og demokrati (KOD)
4.1.1 Økonomi
Tjenesteområdet er ventet å gå i balanse.
4.1.2 Arbeidsgiver
Sykefraværet er stabilt og uendret. Totalt er dette på 6,2%. Det er knyttet til langtidsfravær og avdelingen har ansatt vikar, for å minske merbelastning for andre ansatte. I et såpass lite tjenesteområde vil få sykmeldinger føre til høy prosentandel.
4.2 Personal og organisasjon
Avdelingen har brukt første del av 2024 til å rigge oss til for resten av året, da det har vært store endringer i personalgruppen og vi har fått en ny fungerende personalsjef. Vi har også gått med redusert bemanning i påvente av at medarbeider kommer tilbake fra permisjon. Vi er opptatt av at lederne skal få støtte i nødvendige prosesser, og å sikre driften. Dermed har vi prioritert må-oppgaver i første del av året, men har startet et utviklingsarbeid på tvers i sentraladministrasjonen, samt internt på personal- og organisasjon. Vi har og skal jobbe videre med revidering av rutiner knyttet til personalforvaltning, orden i eget hus, kommunikasjonsstrategi, støttemateriell til lederne m.m.
4.2.1 Økonomi
Ansvar 140 har i første tertial 2024 et samlet merforbruk på 719 756 kroner. Likevel er tjenesteområdet ventet til å gå i balanse ved årets slutt.
4.2.2 Arbeidsgiver
Avdelingen har høyt nærvær. Personal og organisasjon hadde et samlet sykefravær på 3,1 % de første to månedene i 2024, som i hovedsak skyldes langtidsfravær i forbindelse med graviditet.
4.3 Økonomi
Økonomiavdelingen forsetter sitt arbeid med å økt og relevant kompetanseutvikling og internkontroll. I løpet av første tertial har avdelingen fått ny innkjøpsrådgiver som kommer med god og lang erfaring fra lignende stilling i Sola kommune. Sammen med resten av sentraladministrasjonen har vi satt i gang tiltak for å imøtekomme forbedringsforslag fra rapporten «Orden i eget hus» som ble bestilt fra Rogaland revisjon og presentert for sentraladministrasjonen i begynnelsen av tertialen.
4.1.1 Økonomi
Det er spesielt to utfordringer i økonomistyringen til avdelingen i 2024. Fra og med andre tertial får avdelingen ikke lengre inntekter for å føre regnskap for kirkene, samt at avdelingen får en mindre del av integreringsmidler i 2024 enn i 2023. Avdelingen arbeider med å skalere ned produksjonen for å imøtekomme ett lavere budsjett, og målet er balanse mellom budsjett og regnskap ved utgangen av året.
4.1.2 Arbeidsgiver
Avdelingen har ikke hatt langtidsfravær så langt i 2024, og korttidsfraværet er akseptabelt. På arbeidsgiversiden arbeider vi med å lage kompetanseplaner for alle ansatte og arbeider med å følge opp disse. Den anstrengte budsjettsituasjonen gjør imidlertid sitt til at dette arbeidet tar lengre tid enn først planlagt.