Slik påvirker tiltakene
i Handlings- og økonomiplanen
arbeidet med å oppnå
FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål består av 17 globale mål som tar sikte på å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Disse målene ble vedtatt av alle FN-medlemsland i 2015 som en del av Agenda 2030, en universell handlingsplan for bærekraftig utvikling.
Norske kommuner har forpliktet seg til å implementere bærekraftsmålene gjennom nasjonale og lokale initiativer. Kommunesektorens organisasjon, KS, har utarbeidet en rapport som viser hvordan kommuner og fylkeskommuner arbeider med bærekraftsmålene. Rapporten fremhever at kommunesektoren er sentral i arbeidet for at Norge skal nå bærekraftsmålene, og at mange kommuner har integrert målene i sin planlegging og utvikling.
Videre har KS deltatt i FN-toppmøter om bærekraftsmålene for å synliggjøre kommunesektorens betydning i dette arbeidet. Dette understreker kommunenes engasjement og forpliktelse til å bidra til at Norge når sine forpliktelser innen 2030.
Under ser du hvordan organisasjonen vurderer at tiltakene som er forslått i planen påvirker kommunens arbeid med å nå målene. Trykk på målene for å sortere tiltak.
Slik påvirker tiltakene
i Handlings- og økonomiplanen
de langsiktige målene
i kommuneplanens
samfunnsdel
Kommuneplanens samfunnsdel for Randaberg er et langsiktig styringsdokument som gir retning for kommunens utvikling frem mot 2030. Med visjonen «Sammen skaper vi den grønne landsbyen», legger planen grunnlaget for at Randaberg skal være en aktiv, attraktiv og inkluderende landsby
Kommunen prioriterer tre hovedmål for å nå denne visjonen:
-
En aktiv landsby: Reduksjon av klimagassutslipp, tydelig jordvern og styring av boligbygging står sentralt, sammen med å fremme en aktiv og sunn livsstil blant innbyggerne.
-
En attraktiv landsby: Randaberg skal ha et levende og godt sentrum, et rent og sunt miljø, og et variert kulturliv. Kommunen satser også på å rekruttere og beholde kompetanse og på å utvikle lokalt næringsliv.
-
En inkluderende landsby: Randaberg skal skape inkluderende arenaer som gir muligheter for deltakelse på tvers av alder, funksjonsnivå og bakgrunn. Arbeidslivet skal være inkluderende, og språkopplæring prioriteres for å styrke integreringen.
Folkehelse er gjennomgående i hele planen og skal integreres i alle kommunens ansvarsområder. For å styrke trivsel og god psykisk helse fremhever planen betydningen av sosiale møteplasser, tilgjengelighet til grøntområder og en aktiv frivillig sektor. I tillegg skal kommunen fremme smarte og nyttige løsninger, der ny teknologi og digitalisering brukes til å styrke innbyggernes selvstendighet og skape et godt samarbeid mellom kommune, innbyggere og næringsliv.
Gjennom årlige handlings- og økonomiplaner følges tiltakene opp for å sikre at Randaberg beveger seg mot sin visjon som en grønn og bærekraftig landsby for fremtiden.
Velg fra menyen under for å sortere tiltak og se hvordan de bidrar at kommunen oppnår målene satt i kommuneplanens samfunnsdel.